IFN (mlhoviny mezi Polárkou a M81)

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

takze ja jsem svuj prvni souboj s IFN prohral. No nic, zadny uceny z nebe nespadl... jednou, nekdy, se mi to treba povede.

pro MaGa a ostatni nadsence jsem uploadnul sve tiffy sem:
http://astrofotky.cz/tmp/ifns.zip

jinak kompozice nakonec byla presne opacna nez jsem planoval (nemam rotator), takze to misto jednoho pole jsou dve a otocene o 90 stupnu => cast toho gradientu by mohla byt mlecna draha. Prvni snimek je soucet 56ti 2 minutovych expozic pres Sigmu 10mm pri f/2.8. Druhy jen takovy quick shot 13x2min.

diky vrele vsem, kteri se na to podivaji.

Pavel

Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

za odmenu pridam nejake akcni snimky ;D

MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

takze ja jsem svuj prvni souboj s IFN prohral. No nic, zadny uceny z nebe nespadl... jednou, nekdy, se mi to treba povede.
Jistě jsi nečekal, že se na to nepodívám ?
Něco tam tedy přeci jenom je. Např. tmavé pruhy od Kasijopeje a od Kefea k Polárce. Vidět jsou oba a oba jsou na fotce asi hůře, než okem v Jizerkách. Už to ale cosi vypovídá o vhodnosti fotky pro zachycení slabých detailů.

Je jisté, že na zachycení IFN to chce co nejmenší hvězdy, aby na jejich pozadí vůbec začalo něco lézt a to tahke 10mm Sigma vůbec nesplňuje. Popravdě je to fakt zklamání. Budeš muset zkusit jinou techniku.

Jinak expozice mi přijde krátká i tak, ale nedokážu to posoudit, není to DSLR.

Díky za ukázku i tak.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pavle,

Postni i nejaky JPEG, pro nas co jsme na sluzebce bez vybaveni pro prohllizeni fitu.. ;).
I neuspesny pokus o necem vypovida. Ja uz mam take par neuspechu na tema IFN...
Pavel Vabrousek
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Vabra: v tom zipu jsou tiffy ne fity. Nicmene ja tu taky po ruce ted zadny SW nemam a svuj pokus o zpracovani jsem hned smazal...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak me to sice nevyslo, ale Rogelio si dal zalezet ;-)
http://blog.deepskycolors.com/archivo/2010/04/
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

No tak to je paráda, co se dá tahat pomocí dalekohledu a CCD kamer. Pravda, jinak to ani nejde, chce to dlouhá ohniska pro co nejmenší hvězdy a co nejcitlivější zařízení...

Shodou okolností dnes mohu prezentovat výsledek mého dubnového snažení. Pravda je to naposledy bez filtrů, ale berte to tak, že jsem prostě chtěl zkusit, co tam je bez toho, že bych někde něco ořezal. Pokud to ještě někdy zkusím, pak leda s CLS filtrem, ale budu muset najít motivaci, protože ono tam opravdu nic není :(

Nicméně zde je postupka, jak jsem snímek upravil. Od běžné úpravy, kde vidíme vpravo Polárku a vlevo u okraje kousek pod středem galaxie M81 a M82. První verze odpovídá jen mírným tahanicím v křivkách, prostě úprava snímku jasné Mléčné dráhy :-)
Druhá verze je pokus o ne příliš drastické, avšak již dostatečné zatahání za křivky. Takové asi používám, když chci vytahat ze snímků i slabé části.
Třetí verze je maximálně snesitelně zvýšená snaha o vytahání IFN aniž by to ještě vypadalo hnusně. To nechť posoudí každý po svém.
Čtvrtá verze je L kanál z Lab verze, lehoulince upraven v křivkách.
Pátá verze je negativ předchozí s mírným zataháním za křivky. Prostě v negativní černobílé verzi lze za křivky tahat mnohem více, než v barvě a tak vylezl i nejslabší oblouk vlevo nahoře.

Technické info:
7./8.4. a 17./18.4.2010, 22x8min ISO800 + 11x12min ISO800
(12 expozic po 12 minutách je hnutých!, zatím jsem je pro chybu autoguideru nepoužil )
Canon 30Dmod, Super Takumar 1,8/50mm@f4, montáž GSO, guider MMys, časovač by HonzaS (díky chlapi, mohl jsem při tom očumovat u kluků galaxie)

Na čas strávený u PC se neptejte, vím jen, že dnes to byly tři hodiny, ale to je jen třešnička na dortu ;)

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MaG: me se to teda dost libi (to Tvoje :-)). At delam co delam, tak z mych dat nic nevylovim :-/
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak po nakopnuti od Karneada jsem take zamiril svoji oblibenou Sigmu 150 na Polarku a jal jsem se lapat IFNka.

Moc jsem nedoufal v uspech a tak jsem za zkousku dal jen 11x5 min (pri clone 3.5). Nakonec to vyslo docela slusne a je skoda, ze jsem v teto oblasti nezustal dele. Jeste se tam nekdy podivam (Polarka nikam neutece):

Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak mi nejake ty IFN mrchy vlezly i k M81/82:

I kdyz na slavnou Bibovu fotku stejne oblasti z lonska to zdaleka nema...
Pavel Vabrousek
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Ahoj, Kdybych si tohle vlákno přečet dřív, nikdy bych se o IFN nepokusil

MaG: je někde tvoje verze padesátkou ke stažení? zkouším nové postupy na gradienty (ne že by moc fungovaly, ale snažím se je prověřit  :D )

já už 2 dny zkouším IFN bez filtru kolem Polárky (zatím mě vždy vyhnal mráz a hlavně kolaps baterek). Netušil jsem, že je tak tmavá. Myslím, že tam ale nakonec něco trochu je, ale je to bohužel ořízlé tak 1:2 (mám nově AT a tak jsem vždy při ditheringu nastavil foťák do vodorovné polohy, aniž bych si uvědomil k čemu to povede) Snažil jsem se vyvolat mlhovinu aniž bych zvětšil hvězdičky, ale moc to zatím nejde. Uhlídal jsem přepálený střed hvězd, ale okolí které osvětlují už ne a bohužel si myslím, že s tím se (hlavně při inverzích a obecně horší průzračnosti) asi nedá nic moc dělat. Tak nevím, mám se to pokoušet dofotit? tady je zatím výsledek, ale tyhle mlhoviny jsou asi fakt nad moje síly.

Hlavně se chci zeptat, jak by to podle vás dopadlo s CLS filtrem (na barvy hlavně)? Takhle můžu exponovat 10-12,možná 15min bez něj (na 150mm/f2,8). Má to smysl v tom pokračovat nebo tam mám prnout filtr? A co ta barva? Někde jsem snad viděl opravdu "profi" foto IFN a myslím, že byly do teplo- šedohnědé, takže jsem se o tu barvu pokoušel. Je to tak správně?
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Já nevím jak to děláš Slávku, ale mě se ty hvězdy tady na monitoru BENQ ET-0011-B jeví bez barvy. Spíš bych řekl, že se jedná o ČB fotografii.  :(
Zpracování co se týče úrovně šumu ve fotografii a deailů vzhledem k použité technice a tomuto rozlišení snímku je slušné, ale kam se ti ztratila ta barva hvězd to fakt nevím. Polárku máš brutálně přepálenou (bílou ostře ohraničenou díru) včetně okolních jasnějších hvězd.
Zpracování hvězd co používám:
1. krok - vyvážení bílé (WB na 18% šedou kalibrační tabulku/alternativa G2V kalibrace pomocí eXcalibratoru a Aladina) Tohle je jediný krok kdy používám bílý bod. Jinak po celou dobu zpracování si jej už nevšímám. Jak toho docílit najdeš tady na AF.
2. krok - gama korekce (šedý bod přetáhnu na začátek kopce histogramu max hodnota 2. Gama korekce používám jen ojediněle protože vylezou neduhy senzoru. Po úspěšné gamakorekci vylezou lehce slabé části (např. nějaké mlhoviny)
3. krok - nastavení úrovně pozadí - přes vrstvu úprav/Práh. Tak si zobrazím nejtmavší pixely v obraze tj. pozadí oblohy. V tomto kroku už lze vidět orientaci gradientu pokud ve snímku je. Pomocí vzorkovacího kapátka 5x5px si označím pozadí oblohy na X místech a vrstvu s prahem smažu. Přes úrovně pomocí černého bodu sladím kanály RGB aby se sobě rovnaly.
Tohle jsou základní kroky které jsou u všech mojich fotografií stejné. Následující kroky a postupy se už fotka od fotky liší.
Pomocí křivek a stažení úrovní vytahuji objekty z pozadí snímku. Přitom ale sleduji tvarování resp. bobtnání hvězd ve 100% rozlišení. Pro to základní vytažení detailů používám obloukovité strmé křivky. Pro doladění jsou to už minimální zásahy v podobě eS křivek nebo tahání za konkrétní bod pomocí kapátka přes vrstvy.

Ve tvém případě mi to připadá jako by jsi si pohrával až příliš s bílým bodem a valíš jej co to jde k hlavnímu kopci histogramu anebo jas a kontrast co mě tak ještě napadá. Podívej se na astrofotografický WorkShop z přednášky MMyse pro představu.
Otázka kde je chyba ... jestli je to technikou, sw a nebo rukama. Nevím, nevidím jak to zpracováváš a nemůžu konkrétně poradit.

Velké hvězdy:
Na velké hvězdy (viz. můj poslední snímek B33) se mi osvědčilo použít několik různě dlouhých expozic. To byl hlavní důvod proč jsem tento objekt takto fotil (a Ogami se divil) a dle mého názoru to mělo úspěch. V AP jsem si všechny snímky vyvážil nastavil úrovně a prohnal 1x křivkama. Ze snímku s nejdelší expozicí jsem se pokusil vytáhnout maximum.  Pak jsem snímky od nejdelší exp. po nejkratší naskládal na sebe přes vrstvy. Layer1-Layer4. Layer1 jsem zkopíroval a přes masku jsem vložil do Layer 3. Layer 3 jsem rovněž zkopíroval a přes masku vložil do Layer 2 atd. 1 vrstva byla bez masky. Již si nepamatuji jaký jsem použil režim prolnutí ale u všech vrstev byl stejný. Je to třeba vyzkoušet. Vrstvu 4 jsem nastavil průhlednost cca 5% a u následujících přibližně jejich násobky. Poslední vrstva s nejdelší exp. zůstala na 100%. Tím jsem docílil zmenšení těch velkých bambulí aniž by to nějak ovlivnilo zbytek snímku v 1. vrstvě. Je si s tím třeba pohrát a sladit průhlednost.

Jestli použít CLS filtr nebo jeho kombinaci bez filtru to ti já neporadím. Nepoužívám je, ale takovým způsobem fotil Bíba IFN v okolí M81a82.

A co ta barva? Někde jsem snad viděl opravdu "profi" foto IFN a myslím, že byly do teplo- šedohnědé, takže jsem se o tu barvu pokoušel. Je to tak správně?  Tohle je asi další problém a to, že se snažíš srovnávat své snímky s profi fotkama pomocí CCD mono. Ale ostatně kdo by nechtěl. Já to taky tak dělám, ale za cenu že tam toho budu mít podstatně méně. Nemám takovou techniku ani podmínky a do Chile to mám daleko  ;D.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Takovou odpoveď jsem teda vůbec nečekal (myslím tak rozsáhlou), díky moc!  Musím si to přečíst vícekrát, abych to vstřebal. zatím jsem se u fotky snažil hlavně o rzumný jas mlhovin vzhledem k šumu, ostatní jsem, přiznám se, moc neřešil. Zkusím teda zmenšit hvězdy přes více vrstev a dofotit kratší expozice (posledně jsem použil 10 min a ty hvězdy byly obrovský už v základu) Co se týče barvy hvězd - mě se to zprvu zdálo celkem ok, ale teď koukám, že je to fakt bez barvy, vůbec jsem si toho nevšim. Co se týče barevného odstínu - na to jsem nikdy nepoužíval žádné "exaktní" postupy. Vždy jsem ladil od oka, inspiraci pro fotky čerpám z netu (tu IFN jsem prvně v životě viděl nedávno na Deepsky colors a řek si - dnes nejdu do hospody, zkusím IFN ) Původně jsem se do toho už nechtěl ani moc pouštět (špatným ditheringem a nakomponováním druhý den jsem přišel o většinu pole), ale po takové odpovědi od Martina, asi prostě musím :-)
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Nevím jak vypadá snímek ve větším rozlišení, ale takto jsou velmi dobře vidět. Pozadí (tedy prostor mezi mlhovinami) bych volil trošku světlejší. Vylezou (nebo by měly vylézt) slabé okrajové partie. Pozadí zkus nastavit RGB okolo 30-40 příp. dle tvého vkusu.
Jestli můžeš ulož někde zkalibrovaný, zregistrovaný a zprůměrovaný tiff IFN. Podívám se na ty data.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Tak jsem letmo zkusil nastrelit zpracovani ze vcerejsi noci v podobne kompozici jako vyse, tentokrat vsak 52x300s na Canon 5DmkII (Sigma 150/2.8 priclonena na 3.5) a koukam na to s otevrenymi usty.

IFNka vylezla jako hrom (dokonce v barve - zelene - byt asi nesmyslne pokrivene spoustou gradientu a velkou citlivosti C5DmkII prave na zelenou).

Je to sice priserna lovba mezi gradienty a obcas mam pocit, ze jsem si ty IFN namaloval sam v PS, takze pomerny jas ruznych oblaku bude asi dost nepresny, ale protoze gradienty likviduji "zaplatami" s velmi jemnym prechodem, tak alespon tvary tech oblaku by mely zustat "realne".

Jeste mam podobna nezpracovana data ze dvou dalsich noci (dohromady cca 15h expozice) tak se pochlubim az se tim prokousu komplet, ale ocekavani jsou vysoka.

Tenhle report bez ilustrace jej jen mala navnada, co ze jsem to tento tyden fotil a co si to tady kutim v PS.

PS: Po kalibraci MRAWem jsem registraci a slozeni vyzkousel cvicne v REGIMu a zda se, ze to je plne funkcni a oproti DSS to zachovava podstane vice barevne informace.
Pavel Vabrousek
Odpovědět