Sh2-240
Re: Sh2-240
Díky Davide, no, pořád se mám co učit. Hvězdy máš parádní a určitě ještě dofotím data.. Martin
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Ahoj Martine,
jasné, pořád se máme co užit. Ale v globálu co se týká vytažení těch mlhovin tak to se ti povedlo celkem pěkně..je to na mne trochu už moc prudké, ale zase to vynikne. Pokud přidáš více dat, zjemníš zpracování mlhovin, pohlídáš si tu jasnou malou mlhovinu vpravo a vylepšíš hvězdy tak to bude super snímek. Já bych to zkusil, ale nevejde se mi to do FoV ani u toho ASKARA 300 co mám...musel bych dělat asi mozaiku a to nevím jestli bude na to čas a chuť.
David
jasné, pořád se máme co užit. Ale v globálu co se týká vytažení těch mlhovin tak to se ti povedlo celkem pěkně..je to na mne trochu už moc prudké, ale zase to vynikne. Pokud přidáš více dat, zjemníš zpracování mlhovin, pohlídáš si tu jasnou malou mlhovinu vpravo a vylepšíš hvězdy tak to bude super snímek. Já bych to zkusil, ale nevejde se mi to do FoV ani u toho ASKARA 300 co mám...musel bych dělat asi mozaiku a to nevím jestli bude na to čas a chuť.
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Povedlo se něco málo dofotit, tak jsem to znovu zpracoval.. Nyní cca 10h Ha a 15h OIII. Ha F4.2 255mm Takahashi FS60 a ASI2600M, expozice 500s. OIII expozice dtto + Askar FMA180 s ASI294M (zhruba půl na půl). To pozadí je už lepší, asi proto že dofocení bylo v lepších polohách. Ještě to není jak bych si představoval, ale zvolna se to rýsuje.
- Přílohy
-
- SH2-240 - Bicolor vX3.jpg (1.94 MiB) Zobrazeno 648 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Ahoj Martine,
krátké shrnutí tvého ,,průběžného,, výsledku.
a/hlavní mlhovina dobrý - je vidět hlavně ten příspěvek v OIII a barevně je to pěkné
b/pozadí kolem mlhoviny je ještě takové barevně nic moc
c/celkový šum v pozadí by ještě určitě šel softwarově trochu lépe vyřešit
d/ hvězdy mají stále rezervy - zkus trochu méně agresivní streč v této oblasti (předpokládám, že je zpracováváš zvláš) . Barevně to taky není ono, ale když je to ten bicolor tak se to dá odpustit. Nicméně myslím, že ten skript co na to v Pixi je to umí běžně trefit i lépe.
David
krátké shrnutí tvého ,,průběžného,, výsledku.
a/hlavní mlhovina dobrý - je vidět hlavně ten příspěvek v OIII a barevně je to pěkné
b/pozadí kolem mlhoviny je ještě takové barevně nic moc
c/celkový šum v pozadí by ještě určitě šel softwarově trochu lépe vyřešit
d/ hvězdy mají stále rezervy - zkus trochu méně agresivní streč v této oblasti (předpokládám, že je zpracováváš zvláš) . Barevně to taky není ono, ale když je to ten bicolor tak se to dá odpustit. Nicméně myslím, že ten skript co na to v Pixi je to umí běžně trefit i lépe.
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mě se to pozadí nelíbí. Nevím, jak jsi to stretchnul, ale Generalized Hyperbolic Stretch v PI by si s tím měl umět poradit daleko lépe. Při vhodně nastaveném SP (Symetry Point) ten algoritmus stretchne to pozadí jen s malou strmostí. A pokud je snímek kde jsou sice slabé, ale relativně kontrastní útvary jako tato vlákna, mělo by být celkem snadné najít takové nastavení, kdy se mlhovina stretchne, ale pozadí ještě moc ne.
Vystav někde ty dvě složeniny. Podle mě to musí jít lépe. Ten čas už není zrovna malý.
Já to ale ještě nikdy nefotil, takže třeba kecám, a opravdu je to tak slabé že to lépe nejde.
Vystav někde ty dvě složeniny. Podle mě to musí jít lépe. Ten čas už není zrovna malý.
Já to ale ještě nikdy nefotil, takže třeba kecám, a opravdu je to tak slabé že to lépe nejde.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ahoj,
díky za tip @MMysl na ten hyperbolic stretch - to jsem nikdy ještě nepoužil, zkusím.. Co jsem dal byla kombinace arcsinh a normálního histogramu..
Složeniny už frčí úschovnou, snad jsem trefil maily (MMysl a David). Ale kdyby si chtěl hrát i někdo jiný tak TADY to je..
Martin
PS. U těch 2 OIII používám na hvězdy jen ten "FS", protože FMA má jiné zkreslení v rozích a ani PIXI neumí ty hvězdy dobře složit (nebo to neuím já).
díky za tip @MMysl na ten hyperbolic stretch - to jsem nikdy ještě nepoužil, zkusím.. Co jsem dal byla kombinace arcsinh a normálního histogramu..
Složeniny už frčí úschovnou, snad jsem trefil maily (MMysl a David). Ale kdyby si chtěl hrát i někdo jiný tak TADY to je..
PS. U těch 2 OIII používám na hvězdy jen ten "FS", protože FMA má jiné zkreslení v rozích a ani PIXI neumí ty hvězdy dobře složit (nebo to neuím já).
Tak jsem našel a nainstaloval to GHS a je to teda supr udělátko.. Jen tak narychlo jsem to zkusil s tímto výsledkem. Jsem zvědav co z těch dat dostane David a Martin. Můj postup byl =
1. Gradient correction
2. DBE
3. RC BlurX na default a NoiseXterminator na 60
4. StarAlignment z Ha na oba OIII
5. Star X terminator
6. GHS na všechny 3
7. Složení 2 OIII PixelMath 50%+50%
8. Poladění trochu křivkami
9. Channel combination (H-O-O)
10. Hvězdy NB to RGB stars script vč. stretch + Saturace hvězd + lehká konvoluce
11. Sečtení hvězd a mlhoviny
.. ale ještě s tím neumím, pozadí je asi lepší, ale mlhovina se mi líbí víc v té předchozí verzi..
1. Gradient correction
2. DBE
3. RC BlurX na default a NoiseXterminator na 60
4. StarAlignment z Ha na oba OIII
5. Star X terminator
6. GHS na všechny 3
7. Složení 2 OIII PixelMath 50%+50%
8. Poladění trochu křivkami
9. Channel combination (H-O-O)
10. Hvězdy NB to RGB stars script vč. stretch + Saturace hvězd + lehká konvoluce
11. Sečtení hvězd a mlhoviny
.. ale ještě s tím neumím, pozadí je asi lepší, ale mlhovina se mi líbí víc v té předchozí verzi..
Martine, řekl bych, že je to moc tvrdé. V mlhovině se ztratila gradace - buď tam není nic, nebo je to blízko saturace.
Vypadá to nepřirozeně, ta předchozí verze byla podle mého soudu lepší.
E.
Vypadá to nepřirozeně, ta předchozí verze byla podle mého soudu lepší.
E.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si s tím hrál. Ani GHS to nezachrání. Když se to nastaví normálně, tak ej šumu v pozadí habaděj. Když se pozadí potlačí - málo stretchne, a vlákan víc, tak je to takhle hnusné kontrastní, a část slabších vláken se ztratí. Problém je že v OIII jsou ta vlákna opravdu skoro na hranici šumu, a stím těžko bojovat.
Už bych nefotil H-alfu, ta jde stretchnout docela hezky, a sypal bych tam jen OIII. Tam jsou ta data hrubě nedostatečná.
Výsledek se dávat nebudu, nestojí to za to. Kde nic není ani smrt nebere
Už bych nefotil H-alfu, ta jde stretchnout docela hezky, a sypal bych tam jen OIII. Tam jsou ta data hrubě nedostatečná.
Výsledek se dávat nebudu, nestojí to za to. Kde nic není ani smrt nebere
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
nojo, z toho kyslíku něco rozumného leze jen jen cca 3h před a po meridiánu.. když počasí dá, dofotím. Díky M.
Dovolil som si to skusit tiez, a myslim ze to v ramci moznosti nie je take beznadejne... 75% verzia na pravy klik:
pouzil som len SH2-240_Ha_FS.xisf a SH2-240_O_FS.xisf
registracia
rovnaky crop na oba snimky - kvoli okrajom
GraXpert
BlurXTerminator - correct only
NoiseXTerminator
StarXTerminator -> hviezdy zlozene NB to RGB
starless - spojene cez ChannelCombination - HOO
BackgroundNeutralization
Statistical Stretch
NarrowbandNormalization
HistogramTransformation
ColorSaturation
spojenie z hviezdami
BackgroundNeutralization
pouzil som len SH2-240_Ha_FS.xisf a SH2-240_O_FS.xisf
registracia
rovnaky crop na oba snimky - kvoli okrajom
GraXpert
BlurXTerminator - correct only
NoiseXTerminator
StarXTerminator -> hviezdy zlozene NB to RGB
starless - spojene cez ChannelCombination - HOO
BackgroundNeutralization
Statistical Stretch
NarrowbandNormalization
HistogramTransformation
ColorSaturation
spojenie z hviezdami
BackgroundNeutralization
Moc povedené Peto.. zkusím zreporodukovat. Díky.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Takhle na první pohled z dálky to je pěkné, hlavně díky menšímu stretchnutí OIII, ale stejně na svém monitoru na druhý detailnější pohled vidím, jak je pozadí plné takových modrých flíčků, prostě pozůstatek po odšumování přes BxT. Sice ty algoritmy jsou úžasné, ale má to prostě své limity. Raději než replikování bych nafotil více dat, hlavně v OIII. Jinak to pořád bude boj mezi mírou vytažení a rozpatlání modré odšumovačem.
Jj, preto som pisal ze v ramci moznosti..., plus som to este aj zmensil...
takze v skutocnosti to je lem motivacny pokus pre Martina na dalsi zber dat... suhlasim...
Doplnil jsem RGB hvězdy a nějaký kyslík. Nyní cca 12h Ha, 18h O3 a 3h RGB na hvězdy.. Teď už je to myslím spíš o mých schopnostech to správně zpracovat..
- Přílohy
-
- SH2-240 - Bicolor v14.jpg (1.71 MiB) Zobrazeno 63 x