EQ-5
EQ-5
Upgrade jsou v případě, že budeš chtít větší dalekohled, určitě jen vyhozené peníze. Dokud nebudeš pořizovat větší dalekohled, netrápil bych se tím a dělat 20-ti sekundové expozice. Něco bude třeba potřeba vytřídit, ale výsledek bude dobrý a nemyslím si, že s pointovanou expozicí na tom budeš diametrálně lépe. Navíc je to další nezbytná investice a mnohdy další zdroj problémů.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
EQ-5
A proč bych na tom nebyl diametrálně líp s pointací? Třeba tahle fotka http://astrofotky.cz/gallery.php?show=P ... 600398.jpg je focená tím stejným delkohledem co mám já, na té samé montáži, ale 300s expozice s pointací. Pokud bych se jednou dobral k něčemu podobnému, budu určitě zatím spokojený. 
MMys: A pokud bych nešel do většího průměru, tak ten upgrade na GoTo má smysl? Tedy ty motorky u GoTo jsou lepší a umožňují i tu pomalejší rychlost? Jinak díky za upřesnění pointace v RA.
MMys: A pokud bych nešel do většího průměru, tak ten upgrade na GoTo má smysl? Tedy ty motorky u GoTo jsou lepší a umožňují i tu pomalejší rychlost? Jinak díky za upřesnění pointace v RA.
Newton GSO 150/750 na EQ-5, pár okulárů a k tomu Canon 450D.
Jsem začátečník, ale snažím se
Jsem začátečník, ale snažím se
EQ-5
Ještě máš třetí možnost, levné motorky + na TS tuším za asi 65 euro pointační adaptér, který umí jednak připojit pointér a hlavně umí opravdovou pointační rychlost. Běžné 2x je pro pointaci skoro moc.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
EQ-5
A proč bych na tom nebyl diametrálně líp s pointací? Třeba tahle fotka http://astrofotky.cz/gallery.php?show=P ... 600398.jpg je focená tím stejným delkohledem co mám já, na té samé montáži, ale 300s expozice s pointací. .On to má foceno 19 x 300s, zkus o vyfotit 300 x 20s a ten rozdíl najednou nebude tak výrazný, jak si představuješ, skoro ho ani nepoznáš.
Na 1 m dalekohled je EQ5 podle mě již poddimenzovaná a upgrade to nevylepší
Na 1 m dalekohled je EQ5 podle mě již poddimenzovaná a upgrade to nevylepší
lepší rada žádná než špatná
EQ-5
Ještě máš třetí možnost, levné motorky + na TS tuším za asi 65 euro pointační adaptér,
Ale bez nějakých referencí bych to nekupoval. Pokud jsou na EQ5 horší převodovky, tak to pointace na 100% nemusí vyřešit.
Ale bez nějakých referencí bych to nekupoval. Pokud jsou na EQ5 horší převodovky, tak to pointace na 100% nemusí vyřešit.
M:736 750 113
- palkog
- Věk: 33
- Kontaktovat uživatele:
EQ-5
Prave som kupil dalekohlad na EQ-5 aj s pohonom oboch osi. Chcel by som ho napajat aj priamo zo siete. Uz dlhsie mam spinavy zdoj minwa, ktory ma vystupne napatie 6V a prud do 600mA (to by malo stacit).
Nebude vadit to, ze je to spinavy zdroj? Nedostanem na vystupe obdlznikovy signal? To by potom asi sposobilo nerovnomerny pohyb montaze.
Nebude vadit to, ze je to spinavy zdroj? Nedostanem na vystupe obdlznikovy signal? To by potom asi sposobilo nerovnomerny pohyb montaze.
Web, Astrofotky
- SW 200/1000, SW ED 72/420, Coronado PST
- EQ-5Pro, StarAdventurer
- Canon 600D, 6D, ASI224MC, Neptune-C II
- 18-55mm, 28-80mm, Tamron 70-300mm, Zeiss Pancolar 50mm, Zeiss Sonnar 180mm, Takumar 135mm; Samyang 8mm fisheye, 14mm, 20mm, 500mm
EQ-5
Z vlastní, byť čerstvé zkušenosti s těmito pohony: rezervu příkonu nemáš, takže rychlejší pohyby raději jen v jedné ose, ne obě zároveň. Po výměně maziva v celé montáži i převodovkách krokáčů by 600 mA asi mohlo stačit i za lehkého mrazu na obě, ale předtím bych to neriskoval. Řekl bych, že se odběry budou lišit kus od kusu.
Nerovnoměrný chod asi řešit nemusíš, pokud ti nevadí stávající drncání 10 kroků za sekundu, tak případné 50 Hz zvlnění nejspíš nepoznáš. I když místo téhle číny která je na hraně bych se podíval po něčem důkladnějším. Šetření 300,- na zdroji se proti odpálené ručce/motorku kvůli přetíženým výstupním kondenzátorům zdroje moc nevyplatí.
Nerovnoměrný chod asi řešit nemusíš, pokud ti nevadí stávající drncání 10 kroků za sekundu, tak případné 50 Hz zvlnění nejspíš nepoznáš. I když místo téhle číny která je na hraně bych se podíval po něčem důkladnějším. Šetření 300,- na zdroji se proti odpálené ručce/motorku kvůli přetíženým výstupním kondenzátorům zdroje moc nevyplatí.
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
- palkog
- Kontaktovat uživatele:
EQ-5
Ne. Pokud je slušný, tak je to výhoda. Spínaný zdroj má většinou stabilizované napětí a zvlnění výstupního napětí je menší, než u zdroje s transformátorem.Vdaka, presne to som potreboval Zdroj je stabilizovany.
Web, Astrofotky
- 18-55mm, 28-80mm, Tamron 70-300mm, Zeiss Pancolar 50mm, Zeiss Sonnar 180mm, Takumar 135mm; Samyang 8mm fisheye, 14mm, 20mm, 500mm
EQ-5
nevíte, jestli je kufr na hlavu (N)EQ-5 již uzpůsoben i pro dodatečně přimontované RA/DE motorky? Dosud jsem hlavu přepravoval v originální krabici s originálními polystyrenovými vložkami. Po připevnění DE motorku už tam ale samozřejmě nepasuje a musel jsem motorek zase odmontovat, abych vše zase složil do tašky...
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
EQ-5
není, protože pokud montáž do toho polystyrenu namáčknu tak, aby seděla jak má, potom motorek se svým konektorem asi o centimetr přesahuje - respektive plošňák s konektorovou zdířkou, takže pokud hlavu do krabice vložím, opře se o plošňák motorku a je nakřivo, nepomůže ani otočení hlavy v DE, aby motorek směřoval nahoru, to mi pak zase už zavazí něčemu jinému, co mám v tašce nad montáží.
ps. box chci také pořídit i kvůli tomu, že ty polystyrenové vložky se mi používáním začínají drobit a trhat a mám jich pak plnou montáž...
ps. box chci také pořídit i kvůli tomu, že ty polystyrenové vložky se mi používáním začínají drobit a trhat a mám jich pak plnou montáž...
Orion Optics UK VX10L f/6,3 Dobson; ES 68°Series Ar 24, Vixen LVW 13/8, Omegon LE Planetary 6/5; BDP Moon&Skyglow/Double polarising, Lumicon UHC/Comet
- palkog
- Kontaktovat uživatele:
EQ-5
Ja prenasam hlavu NEQ-5 aj s motorcekmi v tom polystyrenovom boxe. Staci trocha zrezat s toho polystyrenu a spravne natocit DE os. Hlavne zvacsit dieru okolo DE motorceka. A tiez spravit mensi otvor tam, kde ide skrutka od motorceka RA.
Samozrejme ten polystyren sa trocha drobi, ale nie je to nic hrozne.
Samozrejme ten polystyren sa trocha drobi, ale nie je to nic hrozne.
Web, Astrofotky
EQ-5
...trochu jsem přeskládal přepravní tašku, použil trochu násilí a snad je to vyřešeno, takže děkuju za komenty, problém je zatím vyřešen...