DALEKOHLED/CEL #52238 C70 MINI MAK
Farebná vada u R80/400 je vidieť vždy, s pribudajúcim zvečšením narastá,pri asi 20-25 krát je zanedbatelná. Preto aj u triedrov sa moc nepoužíva večšie zvečšenie, je to podobná konštrukcia(krátky kuker) a okrem toho je problém to udržať v ruke. EDčka majú omnoho lepšie korigovanú optiku navyše vyrobenú z špeciálnych skiel, ktoré inak lámu svetlo aby sa dala lepšie vykorigovať farebná vada. Ale to samozrejme je aj drahšie kedže je to náročnejšie na výrobu. No a ešte sa treba zmieniť o achromátoch ako je TSC/CEL #21088 OMNI 102 XLT 102/1000mm s tým sa už planéty pozorovať dajú. Samozrejme farebnú vadu má tiež ale ovela menšiu ako malokuk.Tento kuker má aj dostatočnú montáž o ktorej sa tu moc nehovorilo a ktorá je častokrát drahšia ako samotný kuker a bez ktorej je sebalepší kuker k ničomu. No a ku triredru 25*70 je tiež nutný nejaký statív. 
N200/f5,malokuk,bino 7*50, bino 20 & 32*88
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Když já tyhle diskuze o zvětšení nějak nezvládám Samozřejmě u ED80 zvětšení 200x ještě unese, ale je to na vyjímečné situace při pozorování Měsíce nebo Jupitera, kde je dostatek světla (používal jsem Ortho 6mm + barlow 2x). Pokud to není ED, je to úplně mimo a takové zvětšení je k ničemu.
No a preto má veľa z nás Newton na Dobsonovej montáži - pomer výkon cena je bezkonkurenčný aj keď to nevyzerá ako ozajstný astronomický dalekohlad na trojnožke. ::)
Měl bych ještě dotazej, jestli ty moje užasny napady přežijete, našel jsem něco co by mohlo zvládnout 100x, 150x na planety možná i 200x zvětšení se slušným obrazem, a přitom to neni moc drahy, mluvim o tomhle: http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... sk1145eq1/ , má to ale jeden háček, je u EQ-1, což by pro tuhle velikost a váhu asi stačilo, ale já bych se jí raději vyhnul, měl bych k tomu pár dotazu:
1) Myslíte, že by se dal využit ten stativ, odendat hlavici EQ-1 a nasadit tam nějakou stativovou hlavu s nosnostní 4kg, aby to pěkně fungovalo, šlo by to vůbec, já tu montáž, vidim jen na fotkách, a opravdu to neodhadnu, jak moc by se s tim dalo manipulovat.
2) U těhle newtonu je upínací lišta nebo ne, případně jakou bych si k tomu musel dokoupit?
3) Měl bych ještě takový dotázek bokem, na ty samý stránce jsem našel tohle: http://www.binox.cz/70mm-refraktory-coc ... -sk709az3/ , rozumim tomu dobře, že je to v podstatě to samý, jako ten Astromaster 70 AZ, akorát to má o dost lepší montáž a místo hranolu zrcátko?, ne že bych ho měl v plánu, spíš mě to zajimá.
Ještě bych měl takový dotázek ohledně ty montáže, to uchycení na tu montážní lištu je stejný jako u fotáků?, koukal jsem že spousta z těch teleskopu se dá normálně uchytit na fotostativ, to znamená že třeba ta AZ-3 je na tom taky tak?
Jasně mám zase spoustu otázek, třeba na ně někdo odpoví, ale myslim, že za tu dobu, co se snažim najít nějakej první teleskop, kterej by nebyl moc velkej a těžkej, aby se s nim dalo pozorovat i venku když bych ho nesl na zádech, při tom měl dostatečný zvětšení a vešel bych se do pěti tisíc je to tak asi nejlepší, co jsem zatim našel ten Newton 112/450 (to jsem tu někde četl, že takhle je velkej ve skutečnosti, ale to je asi normální že ty míry nejsou na milimetr přesně a měl by ten tubus mít dvě kila).
Byla by tu i možnost se na to vykašlat, a koupit k tomu zvlášt normální AZ-3, ale nevim, co bych pak dělal s tou EQ-1, a o tom, jak mizerný jsou u toho okuláry vim, to je možná i dobře, kdyby tam za tu cenu toho teleskopu byly slušný, tak by se muselo šetřit na něm, ale ty se dají časem dokoupit lepší, to už neni takovej problem, díky za odpovědi
1) Myslíte, že by se dal využit ten stativ, odendat hlavici EQ-1 a nasadit tam nějakou stativovou hlavu s nosnostní 4kg, aby to pěkně fungovalo, šlo by to vůbec, já tu montáž, vidim jen na fotkách, a opravdu to neodhadnu, jak moc by se s tim dalo manipulovat.
2) U těhle newtonu je upínací lišta nebo ne, případně jakou bych si k tomu musel dokoupit?
3) Měl bych ještě takový dotázek bokem, na ty samý stránce jsem našel tohle: http://www.binox.cz/70mm-refraktory-coc ... -sk709az3/ , rozumim tomu dobře, že je to v podstatě to samý, jako ten Astromaster 70 AZ, akorát to má o dost lepší montáž a místo hranolu zrcátko?, ne že bych ho měl v plánu, spíš mě to zajimá.
Ještě bych měl takový dotázek ohledně ty montáže, to uchycení na tu montážní lištu je stejný jako u fotáků?, koukal jsem že spousta z těch teleskopu se dá normálně uchytit na fotostativ, to znamená že třeba ta AZ-3 je na tom taky tak?
Jasně mám zase spoustu otázek, třeba na ně někdo odpoví, ale myslim, že za tu dobu, co se snažim najít nějakej první teleskop, kterej by nebyl moc velkej a těžkej, aby se s nim dalo pozorovat i venku když bych ho nesl na zádech, při tom měl dostatečný zvětšení a vešel bych se do pěti tisíc je to tak asi nejlepší, co jsem zatim našel ten Newton 112/450 (to jsem tu někde četl, že takhle je velkej ve skutečnosti, ale to je asi normální že ty míry nejsou na milimetr přesně a měl by ten tubus mít dvě kila).
Byla by tu i možnost se na to vykašlat, a koupit k tomu zvlášt normální AZ-3, ale nevim, co bych pak dělal s tou EQ-1, a o tom, jak mizerný jsou u toho okuláry vim, to je možná i dobře, kdyby tam za tu cenu toho teleskopu byly slušný, tak by se muselo šetřit na něm, ale ty se dají časem dokoupit lepší, to už neni takovej problem, díky za odpovědi
Malý Newton na nevhodné montáži. Určitě to nebude na zvětšení 200x, a t jask optikou, tak montáží. Máš-li předem pochybnosti o montáži ( a oprávněné !), a počítáš-li s koupí extra montáže( třeba ta AZ 3) , potom se nabízí koupit už slušný newtin bez montáře a to Newton 150/750. Ten snese jak ta zvětšení, tak i ukáže slušně DSO. Je to stále dostatečně lehké a snadno přenosné.
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 50750-ota/
http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... 50750-ota/
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Pavel.Hz: Bez urážky, ale koupil by sis nové kolo za 3 tisíce? Asi ne, protože víš, co by to bylo za krám. Stejné je to s dalekohledy, které v této cenové relaci můžeš koupit....
Přitom co a jak chceš pozorovat musíš prostě investovat do kvality a nehledat něco nejlevnějšího.
Přitom co a jak chceš pozorovat musíš prostě investovat do kvality a nehledat něco nejlevnějšího.
To čo radí Milan N150/750 je naozaj už celkom slušný kuker. 
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Jenom zase nevím, jestli je použitelný k nošení několik kilometrůn tam a zpět, s odpovídající montáží (tak AZ4). A takhle to bude pořád dokola. Pokud to má být malé a lehké na přenos, levné, kvalitní aby to něco ukázalo, tak je to neřešitelné. Prostě bude potřeba z jednoho parametru ustoupit.
Malý refraktor, který se dá lehce nosit, a zároveň má mít slušné zvětšení, aby ukázal něco na planetách, musí být alespoň slušné ED, nebo APO. Tedy bude drahý.
Malý refraktor, který je lehký a levný bude jen achromát, často i pochybné mechanické konstrukce a moc velké zvětšení se z něj nevydoluje.
Malé lehké newtony či makustovy (okolo 70,80mm) toho moc neukáží, navíc kvalita bývá bídná.
Větší zrcadlové či katadioptrické přístroje kolem 130-150mm, které už něco ukáží, zase bude trošku problematické na pěší transport. I když ne že by to nešlo, ale trochu se to pronese. Je to prostě o vůli.
Větší kvalitní refraktor bude mimo jak cenou, tak hmotností.
A teď babo raď...
Pokud to opravdu chceš, vzal bych tu 150-ku /750mm a k tomu AZ4. Tubus, mapy + nějaké jídlo a pití nacpeš do krosny a stativ AZ4 hodíš přes rameno. Doporučuji zajít do nějaké astroprodejny a uvedenou sestavu okouknout, a zkusit přenést.
-------
trochu OT: Svoje první auto jsem si koupil primárně kvůli astronomii, abych měl ten svůj 21cm newton jak dostat z města pod tmavou oblohu
Malý refraktor, který se dá lehce nosit, a zároveň má mít slušné zvětšení, aby ukázal něco na planetách, musí být alespoň slušné ED, nebo APO. Tedy bude drahý.
Malý refraktor, který je lehký a levný bude jen achromát, často i pochybné mechanické konstrukce a moc velké zvětšení se z něj nevydoluje.
Malé lehké newtony či makustovy (okolo 70,80mm) toho moc neukáží, navíc kvalita bývá bídná.
Větší zrcadlové či katadioptrické přístroje kolem 130-150mm, které už něco ukáží, zase bude trošku problematické na pěší transport. I když ne že by to nešlo, ale trochu se to pronese. Je to prostě o vůli.
Větší kvalitní refraktor bude mimo jak cenou, tak hmotností.
A teď babo raď...
Pokud to opravdu chceš, vzal bych tu 150-ku /750mm a k tomu AZ4. Tubus, mapy + nějaké jídlo a pití nacpeš do krosny a stativ AZ4 hodíš přes rameno. Doporučuji zajít do nějaké astroprodejny a uvedenou sestavu okouknout, a zkusit přenést.
-------
trochu OT: Svoje první auto jsem si koupil primárně kvůli astronomii, abych měl ten svůj 21cm newton jak dostat z města pod tmavou oblohu
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tu sestavu co navrhuje MMYS (150/750 na AZ4) jsem měl, vypadá to takto:
Přenést v krosně by to šlo, cca 10kg. Dalekohled a trojnožku dovnitř, hlavu do ruky. Cenově je to ale k 10 000,-. Jinak to už je slušná sestava.
Přenést v krosně by to šlo, cca 10kg. Dalekohled a trojnožku dovnitř, hlavu do ruky. Cenově je to ale k 10 000,-. Jinak to už je slušná sestava.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MMys Ti to tam rozobral na drobné, jednoducho fyzika sa nedá ošalieť, aspoň nie v našom vesmíre. Preto som Ti radil ak máš daný ten cenový limit ísť do triedru, pretože tie malé kukre sú podla mňa vyhodením peňazí. Ináč 150 dobson bude lahší ako uvedená zostava.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Akorát 150mm dobson bude hůř transportovatelný, byť lehčí. Ten dlouhý tubus + podstavec už zkrátka do krosny nedá.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Já vozím 150/1200 na dvoukoláku, žádný problém. Kdo chce najde si způsob. Mě příjde, že hledá způsob jak to nejít.
On by si Pavel.Hz zasloužil svoje vlákno jako FREEX ty jeho kombinace nemají konce
On by si Pavel.Hz zasloužil svoje vlákno jako FREEX ty jeho kombinace nemají konce
Tak asi nie- našiel som že až 14kg.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Mě příjde, že hledá způsob jak to nejít.
Ne, on hledá zázračný malý, lehký a levný dalekohled, který toho ukáže co nejvíc, ne-li všechno a bude mít velké zvětšení. Jenomže takový neexistuje.
Ne, on hledá zázračný malý, lehký a levný dalekohled, který toho ukáže co nejvíc, ne-li všechno a bude mít velké zvětšení. Jenomže takový neexistuje.
No ja by som si na dobsona opatril nejaké vreco (pytlik) a na krosná ho priviazal gumovými lanami.Totiž niektorý to považujú za mínomet a pýtajú sa či idem strielať.(to sa mi osobne stalo)