Kolimace světelného newtona
MilAN napsal: 5řekl bych, že tomu tak není-Má- li dalekohled symetricky vinětovat, pak musí sekundární zrcátko odrážet symetricky- a to symetrický kužel paprslů od primáru. A pokud má správnou velikost malé i velké poloosy a plášť kužele protímá zrcátko vždy ve stejné poměrné vzdálenosti od jeho okraje, pak je při pohledu od vrcholu kužele, stejně, jako celý kužel zdánlivě kruhové.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Proti tomu bych nic neměl, kvůli tomu se to přeci kolimuje. Můj nesouhlas je s tímhle :
grajda napsal:
Díváme- li se dále od ohniska, nebo naopak blíže, pak je teprve zrcátko eleptické a je vidět i jeho offset. ::)
grajda napsal:
Díváme- li se dále od ohniska, nebo naopak blíže, pak je teprve zrcátko eleptické a je vidět i jeho offset. ::)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN napsal: Proti tomu bych nic neměl, kvůli tomu se to přeci kolimuje. Můj nesouhlas je s tímhle :
I tohle je pravda. Představ si, že se díváš z téměř nekonečné vzdálenosti v ose okulárového výtahu. Co uvidíš? Offset. (teda pokud ještě něco uvidíš ;D)
Edit: A protože poměr poloos není naprosto přesně 1 : odmocnina(2), pak uvidíš dokonce elipsu s velmi malou excentricitou.
Jo, představte si to, pánové, že atc už má úplně stejný kolimátor, o kterém se bavíme za 999 kč!!! ;D
I tohle je pravda. Představ si, že se díváš z téměř nekonečné vzdálenosti v ose okulárového výtahu. Co uvidíš? Offset. (teda pokud ještě něco uvidíš ;D)
Edit: A protože poměr poloos není naprosto přesně 1 : odmocnina(2), pak uvidíš dokonce elipsu s velmi malou excentricitou.
Jo, představte si to, pánové, že atc už má úplně stejný kolimátor, o kterém se bavíme za 999 kč!!! ;D
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Ptal jsem se pana Holubce na levný laserový kolimátor, o kterém tady byla řeč (ACC/TS KOLIMÁTOR LA-1 ŠIKMÝ 1.25” LASEROVÝ 1.180 Kč), protože jej momentálně nabízí za 999 Kč. Mělo by se jednat o plnohodnotný laserový kolimátor s některými nevýhodami, na které jsem byl před objednávkou upozorněn včetně způsobu, jak je obejít:
1. Nemá redukci na 2''. Podle slov pana Holubce to není problém ani pro ty z nás, co používáme 2'' okuláry, přesnost kolimace stačí i při použití kolimátoru v 1,25'' adaptéru.
2. Výrobek by měl být z výroby sice již seřízen, ale často se stává, že přesnost nevyhovuje. Pak je nutno odstranit silikonové kapky ze seřizovacích šroubků a dodatečně kolimátor seřídit.
3. Mezi adaptérem a upínací částí kolimátoru může být klidně vůle kolem 0,2mm. Dá se vymezit například pomocí izolepy, nebo jiné fólie, případně sofistikovaněji, to už záleží na vkusu každého konkrétního soudruha. Každopádně by jsem nechal kousek místa pro upínací šroubky adaptéru.
No, nevím, jak vy, pánové, ale já už jsem kolimátor objednal, a to samozřejmě tam, kde ho mají levnější.
1. Nemá redukci na 2''. Podle slov pana Holubce to není problém ani pro ty z nás, co používáme 2'' okuláry, přesnost kolimace stačí i při použití kolimátoru v 1,25'' adaptéru.
2. Výrobek by měl být z výroby sice již seřízen, ale často se stává, že přesnost nevyhovuje. Pak je nutno odstranit silikonové kapky ze seřizovacích šroubků a dodatečně kolimátor seřídit.
3. Mezi adaptérem a upínací částí kolimátoru může být klidně vůle kolem 0,2mm. Dá se vymezit například pomocí izolepy, nebo jiné fólie, případně sofistikovaněji, to už záleží na vkusu každého konkrétního soudruha. Každopádně by jsem nechal kousek místa pro upínací šroubky adaptéru.
No, nevím, jak vy, pánové, ale já už jsem kolimátor objednal, a to samozřejmě tam, kde ho mají levnější.
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Měl bych dotaz, jak často kolegové kolimujete své Newtony pro dosažení kvalitního snímku. Respektive je nutné kolimovat vždy před fotografováním. Zeptám se jinak. Je normální, že já musím vždy kolimovat aniž bych mezi fotografováním nějak přepravoval dalekohled. Prostě jsem jej ponechal v pozorovatelně přes noc a druhý den jsem při fotografování měl zrcadla rozjetá (obě). Může to být vysokou teplotou v pozorovatelně, běžně tam je kolem 50 s. C? Nebo za to může přílišné utahování aretačních šroubů nebo samotná konstrukce objímek zrcadel? Mám běžně prodávaný Celestron 200/1000.
Pavel Gaugg
Pavel Gaugg
SeeStar_S50
GaP napsal: Měl bych dotaz, jak často kolegové kolimujete své Newtony pro dosažení kvalitního snímku. Respektive je nutné kolimovat vždy před fotografováním. Zeptám se jinak. Je normální, že já musím vždy kolimovat aniž bych mezi fotografováním nějak přepravoval dalekohled. Prostě jsem jej ponechal v pozorovatelně přes noc a druhý den jsem při fotografování měl zrcadla rozjetá (obě). Může to být vysokou teplotou v pozorovatelně, běžně tam je kolem 50 s. C? Nebo za to může přílišné utahování aretačních šroubů nebo samotná konstrukce objímek zrcadel? Mám běžně prodávaný Celestron 200/1000.
Pavel GauggNo mne sa tak casto nerozkolimuje tiez mam 200/1000 newton. Skolimoval som raz dotiahol a prezilo to cestu autom v kufri a po lesnej ceste.. po kamenoch a tak takze neviem asi najskor ta teplota..
Pavel GauggNo mne sa tak casto nerozkolimuje tiez mam 200/1000 newton. Skolimoval som raz dotiahol a prezilo to cestu autom v kufri a po lesnej ceste.. po kamenoch a tak takze neviem asi najskor ta teplota..
Já svého Newtona (SkyWatcher 200/1000) kolimuju tak jednou za rok. Fotit jezdím 30km po nepříliš kvalitních cestách s terénní vložkou na konci. Kolimace před každým focením a bez převozu je rozhodně nestandardní.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
ZV napsal: Já svého Newtona (SkyWatcher 200/1000) kolimuju tak jednou za rok. Fotit jezdím 30km po nepříliš kvalitních cestách s terénní vložkou na konci. Kolimace před každým focením a bez převozu je rozhodně nestandardní.
Původně jsem ti chtěl poslat SZ o tomto dotazu, ale nakonec jsem si řekl, že oslovím širší veřejnost. Čili, dozvěděl, jsem se že to není zcela standardní, ale po čem bych měl jít, kde je zakopaný pes? V průběhu fotografování jsem rozkolimování nikdy nepozoroval, takže se cosi stalo během dne. Když jsem vše přepravoval, tak jsem to neřešil, přišlo mi to celkem logické, že při té rallye vložce jak já většinou k pozorovatelně jezdím se to zákonitě hne. Ale co se děje, když dalekohled v pozorovatelně ponechám?
Pavel.
Původně jsem ti chtěl poslat SZ o tomto dotazu, ale nakonec jsem si řekl, že oslovím širší veřejnost. Čili, dozvěděl, jsem se že to není zcela standardní, ale po čem bych měl jít, kde je zakopaný pes? V průběhu fotografování jsem rozkolimování nikdy nepozoroval, takže se cosi stalo během dne. Když jsem vše přepravoval, tak jsem to neřešil, přišlo mi to celkem logické, že při té rallye vložce jak já většinou k pozorovatelně jezdím se to zákonitě hne. Ale co se děje, když dalekohled v pozorovatelně ponechám?
Pavel.
SeeStar_S50
GaP napsal:
Pavel.
Ja bych to zkousel promerit po urcite dobe (rano po pozorovani, v poledne, vecer...) Pak uvidis, jestli se to meni paravidelne a tedy nejak ujizdi, nebo se to vyrazne zmeni treba v poledne, kdyz je vedro. Jak je Newton umisteny? Tedy jak je zrcadlo? Vodorovne, svisle, sikmo...
Pavel.
Ja bych to zkousel promerit po urcite dobe (rano po pozorovani, v poledne, vecer...) Pak uvidis, jestli se to meni paravidelne a tedy nejak ujizdi, nebo se to vyrazne zmeni treba v poledne, kdyz je vedro. Jak je Newton umisteny? Tedy jak je zrcadlo? Vodorovne, svisle, sikmo...
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
Napadá mě, jestli ta vysoká teplota nemůže deformovat držáky sekundáru. Můj dalekohled rozhodně není vystaven vyšším než pokojovým teplotám.
Taky předpokládám, že tubus a uložení dalekohledu se bude roztahovat víc než zrcadlo z Pyrexu. Nemůže se tím primár uvolnit a pohnout?
Taky předpokládám, že tubus a uložení dalekohledu se bude roztahovat víc než zrcadlo z Pyrexu. Nemůže se tím primár uvolnit a pohnout?
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
Zrcadlo bylo kolmo, vodorovně by to asi bylo lepší. Zdá se tedy že to opravdu bude kombinace obojího, teploty a polohy zrcadla. Ta teplota tedy zřejmě zahýbala i se sekundárem. Dalekohled budu přepravovat opatrněji a když jej ponechám v pozorovatelně tak si na to dám pozor a uvidím co to dělá. Každopádně díky za vaše nápady.
Pavel.
Pavel.
SeeStar_S50