Velké Dobsony

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Kubajz

Velké Dobsony

Příspěvek od Kubajz »

vaclav1 napsal: Mě to připadá jako že se dosti astronomů pozorovatelů brání moderní technice v dnešní moderní době.Ale vždyť to je jak kdybys tvrdil-proč chodit do divadla či na koncerty,v dnešní době CD,DVD a televize...proč se mačkat v davu 50metrů od pódia,když můžeš mít díky moderní technice exkluzivní záběry z velké blízkosti a - z pohodlí domova...
Protože vlastní zážitek je neopakovatelný,kdežto na DVD/fotku se můžu podívat kdykoli a kdekoli.
Ne,to není o bránění se moderní technice,ale o tom že někdo má rád holky,jiný zase vdolky.Někdo se radši kouká na vlastní oči,jen s pomocí trochy skla,kovu a bočního vidění,rád honí duchy po obloze,jiný zase přenechá práci elektronice a zírá na monitor.Když jim to vyhovuje,proč jim to brát ;)
Jakub Kristek
Obrázek
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Velké Dobsony

Příspěvek od Konihlav »

Konihlav napsal:
prosimte co je to TMB za zkratku? chtel bych najit na webu link na ten OTA pro vice informaci. dikyaha, tak odpovim si sam
http://en.wikipedia.org/wiki/TMB_Optical
holt opet stacilo stravit vterinu hledanim na netu
kavka
Věk: 70

Velké Dobsony

Příspěvek od kavka »

Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Bob

Velké Dobsony

Příspěvek od Bob »

Ten pořad s Jirkou Grygarem jsem tady vzpoměl já.Třeba změním názor ale zatím mi připadá,že když si koupím pár svělých fotek od Martina Myslivce tak mě to vyjde levněji,nemusím nikam nic tahat a uvidím totéž co v ccd kamerce.Jo kdyby tak šla do okuláru použít třeba KLÁRA,tak by to bylo možná jiné kafe.Nemáte s ní Václave a Josefe nějaké zkušenosti ? Pokud ano,podělte se o ně.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
vaclav1

Velké Dobsony

Příspěvek od vaclav1 »

To Bob:
Zkušenosti s KLAROU nemám.Co je to za ccd kamerku?Používám ATIK-16, Josef II zase snímá DSO se ccd kamerou StellaCam 3.
Ber to tak že velký Dobson a vizuální pozorování velmi slabých DSO je adrenalin podobný tomu jako v mém případě když chci co nejvíce datailů z DSO dostat malým Newtonem a ccd kamerou ATIK-16 nebo Josef II se StellaCam 3 za krátký čas.
Jasně,že pokud budu chtít super fotky DSO v barvě tak si je stáhnu z netu. :)
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Bob

Velké Dobsony

Příspěvek od Bob »

Václave,KLÁRA je přístroj pro noční vidění se kterým se dá dostat o pár magnitud dál.Navíc by se dal použít na klasickém dobsonu a odpadla by tak nutnost mít dosti přesnou paralaktickou montáž,ustavování apod.V kombinaci s půmetrovým dobsonem by to mohlo být hodně zajímavé.Nevýhodou která by se ale snad dala překousnout by byl nazelenalý svit pozorovaných objektů.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
MilAN
Věk: 76

Velké Dobsony

Příspěvek od MilAN »

Ale to už zase koukáš na obrazovku - no fuj !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KoMar

Velké Dobsony

Příspěvek od KoMar »

Bob napsal: Ten pořad s Jirkou Grygarem jsem tady vzpoměl já.Třeba změním názor ale zatím mi připadá,že když si koupím pár svělých fotek od Martina Myslivce tak mě to vyjde levněji,nemusím nikam nic tahat a uvidím totéž co v ccd kamerce.Jo kdyby tak šla do okuláru použít třeba KLÁRA,tak by to bylo možná jiné kafe.Nemáte s ní Václave a Josefe nějaké zkušenosti ? Pokud ano,podělte se o ně.Bob.

Tady by se něco našlo:
http://astrotechnika.wz.cz/Images/Foto/ ... /index.htm
stránky patří Zdeňkovi Řehořovi, na astro-fóru má nick zdenek.
Bob

Velké Dobsony

Příspěvek od Bob »

Koukám do dalekohledu ne na televizi. ;)
KoMare,právě tyhle stránky jsem viděl a zaujaly mně.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
yamaha
Věk: 68

Velké Dobsony

Příspěvek od yamaha »

No a ví někdo na kolik taková Klára přijde ? Existuje binokulár i monokulár .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
MilAN

Velké Dobsony

Příspěvek od MilAN »

Bob napsal: Koukám do dalekohledu ne na televizi. ;)
.Ale koukáš se okulárem na monitor, přiznej si to,
Já se dívám na něj brýlemi, ty okulárem :D
Stratus
Věk: 73

Velké Dobsony

Příspěvek od Stratus »

Kubajz napsal:
Někdo se radši kouká na vlastní oči,jen s pomocí trochy skla,kovu a bočního vidění,rád honí duchy po obloze,jiný zase přenechá práci elektronice a zírá na monitor.
Tak to je, budou existovat vedle sebe různé způsoby pozorování. Mám doma radioamatérský časopis z r. 1930 a tenkrát se vedla podobně vášnivá diskuze zda rádio vytlačí noviny. A objevil se tam moc pěkný vtip: " Tak prej rádio úplně zatlačí noviny. Tomu nevěřím. Kdopak by si, prosim ich, zabalil buřta do antény?"
hamr
Věk: 65

Velké Dobsony

Příspěvek od hamr »

Ty fotky přes Dobson a Kláru jsou dost zajímavý, to by se mi líbilo. ;D
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MilAN

Velké Dobsony

Příspěvek od MilAN »

Tyhle diskuse tu samozřejmě budou vždy. Otázkou je , až se budeš dívat 15 let 40 cm zrcadlem, jestli nebudeš řešit dilema : co dál ?
Přestěhovat se na Kanáry ? Postavit 1m Dobson ? Chceš vidět dál, více, slabší... ? Když nepomohou jen oči, použiješ fitry, dál můžeš přes fotografii, CCD ...
A každý si najde pro sebe nejvýhodnější řešení, zrovna tak, jako někdo zůstane spokojeně u triedru.
michal.b

Velké Dobsony

Příspěvek od michal.b »

Huh, tak uz me, vizualniho pozorovatele odsunuli do 18. stoleti? No to jsem tedy dopadl ;D

Koukat ocima me opravdu bavi (ona i cesta muze byt cil), a jestli nejaka kamerka s pulhodinovou expozici vidi vic a dal, to me opravdu netankuje. Verim, ze fotografy a kameramany jejich cinnost take bavi a naplnuje, a to je myslim to hlavni. Kvuli tomu, ze motorka je rychlejsi a pohodlnejsi take neprestanu jezdit na kole...
Odpovědět