Prosba na majitele HEQ5 a EQ6 SS
Díky. Mě ani nevadí to štelování nožiček a zároveň sledování bublinky, ale to, že při jakémkoli pohybu noh se mi roz...... už seštelovaný směr. Teď už je vše jasné. Ptal jsem se proto, že jsem tu viděl napsáno že musí být stativ ve vodorovné poloze precizně, aby to fungovlo jak má. Teď jsem si potvrdil svoji doměnku, že to není až tak horké. Ještě jednou díky
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ono nejen že to není tak horké, ono je to absolutně jedno.
Vážení Věřte tomu, že paralaktická montáž funguje úplně stejně dobře, ať je její trojnožka vodorovně, nebo našikmo nebo tam třeba není vůbec a hlava je přišroubovaná na nějaký klín, když jsi třeba v zeměpisné šířce, kde už nestačí rozsah pohybu hlavy.
Jediné, co je potřeba, je, aby RA osa mířila k pólu a s trojnožkou, respektive s tím tělem, v němž se otáčí polární osa to nemá co dělat, to může být jakkoli nakřivo. Pro mne je bublinka naprosto zbytečná (ani ji nemám) Prostě postavím montáž na křivou louku/svah. hrubým vysouváním noh dostanu polárku do hledáčku, abych nemusel moc šroubovat, šrouby ji pak naženu do kroužku. A to že jsou nohy a základna pro hlavu třeba šikmo po svahu ničemu nevadí.
Pokud ti Polárka nedrží na kružnici stejně daleko od pólu, máš:
1) špatně ustaveno
2) osnovu v okuláru nezcentrovanou, a tím pádem opět špatně ustaveno.
3) není to Polárka (to už se mi taky povedlo ;D)
Osnova se dá zjustovat malými šroubky na polárním hledáčku z boku.
Vážení Věřte tomu, že paralaktická montáž funguje úplně stejně dobře, ať je její trojnožka vodorovně, nebo našikmo nebo tam třeba není vůbec a hlava je přišroubovaná na nějaký klín, když jsi třeba v zeměpisné šířce, kde už nestačí rozsah pohybu hlavy.
Jediné, co je potřeba, je, aby RA osa mířila k pólu a s trojnožkou, respektive s tím tělem, v němž se otáčí polární osa to nemá co dělat, to může být jakkoli nakřivo. Pro mne je bublinka naprosto zbytečná (ani ji nemám) Prostě postavím montáž na křivou louku/svah. hrubým vysouváním noh dostanu polárku do hledáčku, abych nemusel moc šroubovat, šrouby ji pak naženu do kroužku. A to že jsou nohy a základna pro hlavu třeba šikmo po svahu ničemu nevadí.
Pokud ti Polárka nedrží na kružnici stejně daleko od pólu, máš:
1) špatně ustaveno
2) osnovu v okuláru nezcentrovanou, a tím pádem opět špatně ustaveno.
3) není to Polárka (to už se mi taky povedlo ;D)
Osnova se dá zjustovat malými šroubky na polárním hledáčku z boku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Jojo...to seřizování té osnovy není žádná sranda. Ono totiž dotáhnout šroubky zní jednoduše, ale hůř se to dělá. Já seřídil, utáh, otočil osou a ten terčík s potiskem se stejně skokem posunul někam jinam. Ještě mi povězte, ...... dokud neprovedu goto alignment, nejede mi montáž správně.tj nesleduje hvězdy. Je to normální, nebo mám něco špatně. Prostě po připojení na zdroj dám alignment NO a montáž nejede správně
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Nechtěl jsem zatěžovat dlouhýn výkladem, proto jsem volil ustavení trojnožky od oka do vodorovného směru v ose V-Z ( S-J jakkoliv), V tom případě je totiž naprosto jedno, jakou metodou ( ze 3 ) ustavujete montáž na Polárku.
1/ pro usavení podle stupnic datum / hodina je toto ustavení v podstatě nutností, protože nepředpokládám seřizování ( natáčení) počáteční stupnice pomocí imbusu po tmě v terénu, po předchozím natočení meridiánové čáry v hledáčku kolmo k zemi
V dalších dvou možnostech je už naprosto jedno, jak je trojnožka ustavena ( pokud vám stačí délka a rozsah seřizovacích šroubů
2/ seřízení pohle hodinového úhlu Polárky , zobrazeného na ručce: vyžaduje pouze natoční polární osy tak, aby meridiánová čára v hledáčku směřovala kolmo k zemi, v této poloze nastavit otočnou stupnici na a porom natočit polární osou do patřičného hodinového úhlu - viz ručka
podle mě je to nejpřesnější terénní metoda a navíc velmi rychlá
3/ natočení polární osy podle obrazce souhvězdí v polárním hledáčku - absolutně nejrychlejší, ale také nejméně přesná metoda. Přesto pro ustavení montáže i na foto bohatě postačuje
1/ pro usavení podle stupnic datum / hodina je toto ustavení v podstatě nutností, protože nepředpokládám seřizování ( natáčení) počáteční stupnice pomocí imbusu po tmě v terénu, po předchozím natočení meridiánové čáry v hledáčku kolmo k zemi
V dalších dvou možnostech je už naprosto jedno, jak je trojnožka ustavena ( pokud vám stačí délka a rozsah seřizovacích šroubů
2/ seřízení pohle hodinového úhlu Polárky , zobrazeného na ručce: vyžaduje pouze natoční polární osy tak, aby meridiánová čára v hledáčku směřovala kolmo k zemi, v této poloze nastavit otočnou stupnici na a porom natočit polární osou do patřičného hodinového úhlu - viz ručka
podle mě je to nejpřesnější terénní metoda a navíc velmi rychlá
3/ natočení polární osy podle obrazce souhvězdí v polárním hledáčku - absolutně nejrychlejší, ale také nejméně přesná metoda. Přesto pro ustavení montáže i na foto bohatě postačuje
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
psmolly napsal: Ještě mi povězte, ...... dokud neprovedu goto alignment, nejede mi montáž správně.tj nesleduje hvězdy. Je to normální, nebo mám něco špatně. Prostě po připojení na zdroj dám alignment NO a montáž nejede správněPokud nechceš použít GoTo, musí jet montáž správně. Podívej se jen, v jakém módu jede ( měla by mit nastaveno SIDEARAL tr.)
V kopuli to takhle běžně provozuji, pokud nepotřebuji nastavovat podle Go-To nebo najíždět někde podle souřadnic.
V kopuli to takhle běžně provozuji, pokud nepotřebuji nastavovat podle Go-To nebo najíždět někde podle souřadnic.
kde najdu ten mod, Milane?
K ustavení....když tedy ustavuju montáž tím, že otočím celou osou podle stupnice tak, aby poloha polárky odpovídala pozici v daném datumu, musí být montáž vodorovně? Mám v tom zase trochu hokej
K ustavení....když tedy ustavuju montáž tím, že otočím celou osou podle stupnice tak, aby poloha polárky odpovídala pozici v daném datumu, musí být montáž vodorovně? Mám v tom zase trochu hokej
psmolly napsal: kde najdu ten mod, Milane?
K ustavení....když tedy ustavuju montáž tím, že otočím celou osou podle stupnice tak, aby poloha polárky odpovídala pozici v daném datumu, musí být montáž vodorovně? Mám v tom zase trochu hokejPokud budeš nastavovat pozici Polárky podle stupnic datum / čas, potom bych doporučoval tu přibližně vodorovnou polohu ve směru zapad / východ
jnak si projdi s montáží v tomto vlákně příspěvek č. 22
Nastavení rychlosti pohybu :
SETUP MODE >SET TRACKING >SIDERAL RATE
K ustavení....když tedy ustavuju montáž tím, že otočím celou osou podle stupnice tak, aby poloha polárky odpovídala pozici v daném datumu, musí být montáž vodorovně? Mám v tom zase trochu hokejPokud budeš nastavovat pozici Polárky podle stupnic datum / čas, potom bych doporučoval tu přibližně vodorovnou polohu ve směru zapad / východ
jnak si projdi s montáží v tomto vlákně příspěvek č. 22
Nastavení rychlosti pohybu :
SETUP MODE >SET TRACKING >SIDERAL RATE
Od začátku to dělám tak, jak je to v tom tvém příspěvku napsaný. Díky
Přesnost té vodorovné polohy by, vzhledem k přesnosti polárních hledáčků (vzájemná poloha značky a polárky je závislá na poloze oka a okuláru hledáčku), vzhledem k velikosti značky a přesnosti montáží měla stačit do několika stupňů.
Dodržovat vodorovnou polohu ve směru S-J sice není potřeba, ale osobně ji dodržuji- natavování výšky polární osy (paralaktický úhel?- nejsu si jist) je tak pohodlnější- přece jenom u toho musím vždycky klečet na kolenou a čím dřív je to hototvo (míň otáček šroubů), tím líp. ;D Někdy stačí jen některý ze dvou šroubů jen mírně povolit/dotáhnout. Při střídání pozorovacích stanovišť o různých zeměpisných šířkách, ale dodržování vodorovné polohy ve směru S-J význam.
Dodržovat vodorovnou polohu ve směru S-J sice není potřeba, ale osobně ji dodržuji- natavování výšky polární osy (paralaktický úhel?- nejsu si jist) je tak pohodlnější- přece jenom u toho musím vždycky klečet na kolenou a čím dřív je to hototvo (míň otáček šroubů), tím líp. ;D Někdy stačí jen některý ze dvou šroubů jen mírně povolit/dotáhnout. Při střídání pozorovacích stanovišť o různých zeměpisných šířkách, ale dodržování vodorovné polohy ve směru S-J význam.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Promiň, ale myslím, že ať se dívám do PH jak se dívám, nikdy mi polárka nevyleze z kroužku...pokud tam tedy už je....jen polohou oka.
Používám EQ5 a ten levný PH a ten se tak, jak jsem popsal chová. Stejně tak i hledáček k dalekohledu. Řešil se tady problém vodorovného ustavení, tak jsem něco připsal, a to spíš v obecnější rovině. Jaký je PH u HEQ5 nevím.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Uhnu malinko jinam, ale souvisí to :
Milane, prosím, teď jsem si všiml, že u tvého návodu (příspěvěk #22) je v bodě 2) uvedeno - cituji :
-------------
b/ nastavení času
Pozor : udává se čas pásmový , NE LETNÍ
Časová stupnice = otočná stupnice, s číslicemi 1 - 24, opatřena zajišťovacími rýhovanými šroubky. ( u HEQ je nad datvou stupnicí, u EQ6 pod křížem montáže).
1/ Povolí se šroubky, zajišťující časovou stupnici, stupnice se natočí tak, aby bylo proti indexu O hodin a šroubky se utáhnou
2/ ODARETUJE se RA osa a otáčí se s ní, až index u časové osy ukazuje současný pásmový ( SEČ) čas.Používají se VRCHNÍ čísla stupnice (severní plokoule)
RA se opět ARETUJE
----------------
v originálním návodu je ale uvedeno :
Odaretujte dělený kruh rektascenze a otáčejte jím, aby ukazovátko ukazovalo na čas, jaký právě je. Horní sada čísel je pro severní polokouli. Zaaretujte dělený kruh rektascenze a otočte dalekohledem v rekt., dokud ukazovátko neukazuje na 0 hodin, 0 minut...
---------------
zda se mi, že je to opačně. Ty nastavuješ index na nulu a otáčíš tak, aby ukazoval správný čas. V návodu je nastavit index na správný čas a otáčet tak, aby byl index na nule. Jak to je správně ? Nebo to je jedno ?
Milane, prosím, teď jsem si všiml, že u tvého návodu (příspěvěk #22) je v bodě 2) uvedeno - cituji :
-------------
b/ nastavení času
Pozor : udává se čas pásmový , NE LETNÍ
Časová stupnice = otočná stupnice, s číslicemi 1 - 24, opatřena zajišťovacími rýhovanými šroubky. ( u HEQ je nad datvou stupnicí, u EQ6 pod křížem montáže).
1/ Povolí se šroubky, zajišťující časovou stupnici, stupnice se natočí tak, aby bylo proti indexu O hodin a šroubky se utáhnou
2/ ODARETUJE se RA osa a otáčí se s ní, až index u časové osy ukazuje současný pásmový ( SEČ) čas.Používají se VRCHNÍ čísla stupnice (severní plokoule)
RA se opět ARETUJE
----------------
v originálním návodu je ale uvedeno :
Odaretujte dělený kruh rektascenze a otáčejte jím, aby ukazovátko ukazovalo na čas, jaký právě je. Horní sada čísel je pro severní polokouli. Zaaretujte dělený kruh rektascenze a otočte dalekohledem v rekt., dokud ukazovátko neukazuje na 0 hodin, 0 minut...
---------------
zda se mi, že je to opačně. Ty nastavuješ index na nulu a otáčíš tak, aby ukazoval správný čas. V návodu je nastavit index na správný čas a otáčet tak, aby byl index na nule. Jak to je správně ? Nebo to je jedno ?
No teď koukám, že asi něco při ustavování vynechávám. ostavím montáž, natočím osu tak, aby ukazovala šipka na datum které je a dám polárku do kroužku. Ale ten čas......
To Fugas : Ten návod je univerzální a tyhle montáže prošly několika modifikacemi. Pokud nebudu mít konkrétní montáž přímo u sebe, mohlo by to být hádání.
Dopručiji v tom člení návodu pokračovat, v bodu 3 je pod těmi xxxx vysvětlení, jak to vlastně funguje. Pokud tohle pochopíš, snadno si odvodíš, jak je to u Tvé montáže. Je potřeba si pod tím představit, co vlastně dělá obloha s přibývajícím datem a s přibývajícím časem.
Omlouvám se, že nemohu odpovědět konkrétněji, ale opravdu to, co se otáčí ( stupnice nebo indexy) a kdy ( motoricky nebo ručně), je dle montáží ( jak typu, tad i data výroby.) -různé.
Dopručiji v tom člení návodu pokračovat, v bodu 3 je pod těmi xxxx vysvětlení, jak to vlastně funguje. Pokud tohle pochopíš, snadno si odvodíš, jak je to u Tvé montáže. Je potřeba si pod tím představit, co vlastně dělá obloha s přibývajícím datem a s přibývajícím časem.
Omlouvám se, že nemohu odpovědět konkrétněji, ale opravdu to, co se otáčí ( stupnice nebo indexy) a kdy ( motoricky nebo ručně), je dle montáží ( jak typu, tad i data výroby.) -různé.
psmolly napsal: No teď koukám, že asi něco při ustavování vynechávám. ostavím montáž, natočím osu tak, aby ukazovala šipka na datum které je a dám polárku do kroužku. Ale ten čas......pokud bys neuvažoval čas, je to postavení Polárky o půlnoci místního času.