Olomouc a okolí
Olomouc a okolí
Takže to místo: Jedná se o budovu Společné laboratoře optiky UP a FZÚ AV ČR, oficiální adresa je 17. listopadu 50A, ale vchod do budovy je z ulice Šmeralovy (souřadnice vchodu: 49°35'36.657"N, 17°15'57.753"E), mapka: http://www.mapy.cz/#x=139645248@y=134267776@z=15@mm=FP)
Cesta od nádraží pěšky: Po Masarykově třídě podél tramvají přejít nejprve most přes Bystřičku a poté přes Moravu, hned za druhým mostem doleva po proudu. Po asi 100 m dorazíte k malému parčíku a asfaltovým hřištím v areálu VŠ kolejí. Napříč přes ta hřiště uvidíte čtyřpodlažní bílomodrou budovu (modrá tři spodní patra, bílý vršek stojí na bílých pilířích), čímž jste na místě.
Autem se to musí malinko objet, od nádraží až na světelnou křižovatku na Žižkově nám., tam doleva na tř. 17. listopadu a hned znovu doleva na ul. Šmeralovu. Po ní asi 200 m a pak doprava (stále Šmeralova) asi 300 m a jste na místě.
Budova bude v tu sobotu zamčená a svítit se bude pravděpodobně jen v té jediné místnosti, kde budeme. Takže se sejdeme v 18.30 před budovou, pozdně příchozí zavolají na 608139058.
Cesta od nádraží pěšky: Po Masarykově třídě podél tramvají přejít nejprve most přes Bystřičku a poté přes Moravu, hned za druhým mostem doleva po proudu. Po asi 100 m dorazíte k malému parčíku a asfaltovým hřištím v areálu VŠ kolejí. Napříč přes ta hřiště uvidíte čtyřpodlažní bílomodrou budovu (modrá tři spodní patra, bílý vršek stojí na bílých pilířích), čímž jste na místě.
Autem se to musí malinko objet, od nádraží až na světelnou křižovatku na Žižkově nám., tam doleva na tř. 17. listopadu a hned znovu doleva na ul. Šmeralovu. Po ní asi 200 m a pak doprava (stále Šmeralova) asi 300 m a jste na místě.
Budova bude v tu sobotu zamčená a svítit se bude pravděpodobně jen v té jediné místnosti, kde budeme. Takže se sejdeme v 18.30 před budovou, pozdně příchozí zavolají na 608139058.
CG-5GT, SCT150/1500, ED80/600, QHY8, DSI II Pro, SPC900NC
Olomouc a okolí
Ahoj,tak jak se dívám tak to je přímo v Olomouci takže jestli mě tam taťka zaveze tak budem chvilku hledat mimochodem ten termín mi vyhovuje a ten čas taky.Jestě záleží na tom jaké budou známky takže předem se hlásím z těch 50 procent
.Jinak se mějte a ahoj. Rosťa

Olomouc a okolí
Zdravím pánové
Takže v informacích kolem druhého srazu máme již celkem jasno. Třem lidem z AF co jsem psal jsem od nich doposud neobdržel žádnou zprávu. No uvidíme.
Nicméně určitě pociťujete pozorovací podmínky jaké nyní u nás přibližně od pátku ( 10.10. 2008 ) na Olomoucku převládají. Totální deka. Takže pokud se týče srazu v souvislosti s pozorováním a pokud budou takové podmínky jako minulý rok máme na pár týdnů až nějaký měsíc odzvoněno. :'( >:(
V sobotu 11.10. 2008 mi přišel e-mail od Luďka ze SAO Grygov, který se akorát nacházel v Jeseníkách na Pradědu, kde v tu dobu, kdy u nás již byla tzv. deka tak na Pradědu bylo nádherně vymeteno. Nedalo mi to a před chvílí jsem volal na meteorologickou stanici ČHMÚ Červenou horu (750m.n.m.) mimo jiné i jedna z observatoří Evropské bolidové sítě a informoval jsem se o stavu oblohy. TOTÁLNĚ VYMETENÁ OBLOHA BEZ MRÁČKŮ. Naštěstí se mi minulý rok podařilo sjednat návštěvy. V nejbližší jasnou a bezměsíčnou noc vyrážím směr Červená Hora. V případě že by se chtěl někdo přidat (ne ale X lidí najednou) tak ještě chvíli vydržte protože na to bych musel vedení stanice náležitě připravit.
Ještě by mě zajímalo jak to mají s dekou v Bělotíně (viz. Rosťa Telinger) příp. v jiných zákoutích Olomoucka.
MartinV
Takže v informacích kolem druhého srazu máme již celkem jasno. Třem lidem z AF co jsem psal jsem od nich doposud neobdržel žádnou zprávu. No uvidíme.
Nicméně určitě pociťujete pozorovací podmínky jaké nyní u nás přibližně od pátku ( 10.10. 2008 ) na Olomoucku převládají. Totální deka. Takže pokud se týče srazu v souvislosti s pozorováním a pokud budou takové podmínky jako minulý rok máme na pár týdnů až nějaký měsíc odzvoněno. :'( >:(
V sobotu 11.10. 2008 mi přišel e-mail od Luďka ze SAO Grygov, který se akorát nacházel v Jeseníkách na Pradědu, kde v tu dobu, kdy u nás již byla tzv. deka tak na Pradědu bylo nádherně vymeteno. Nedalo mi to a před chvílí jsem volal na meteorologickou stanici ČHMÚ Červenou horu (750m.n.m.) mimo jiné i jedna z observatoří Evropské bolidové sítě a informoval jsem se o stavu oblohy. TOTÁLNĚ VYMETENÁ OBLOHA BEZ MRÁČKŮ. Naštěstí se mi minulý rok podařilo sjednat návštěvy. V nejbližší jasnou a bezměsíčnou noc vyrážím směr Červená Hora. V případě že by se chtěl někdo přidat (ne ale X lidí najednou) tak ještě chvíli vydržte protože na to bych musel vedení stanice náležitě připravit.
Ještě by mě zajímalo jak to mají s dekou v Bělotíně (viz. Rosťa Telinger) příp. v jiných zákoutích Olomoucka.
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Olomouc a okolí
O výlet mimo deku bych silně stál taky, tady v okolí města to nejspíš bude zase na týdny, jako loni. Marně hledám nějaké místo s elektrikou, na které jsem zatím závislý. Pokud bych se mohl přidat a platí-li stále, že by nám (za úplatu) na Červené Hoře elektriku poskytli, byl bych moc rád.
Olomouc a okolí
kuratko napsal: O výlet mimo deku bych silně stál taky, tady v okolí města to nejspíš bude zase na týdny, jako loni. Marně hledám nějaké místo s elektrikou, na které jsem zatím závislý. Pokud bych se mohl přidat a platí-li stále, že by nám (za úplatu) na Červené Hoře elektriku poskytli, byl bych moc rád.
Vedoucímu p. Putalovi už jsem lehce naznačoval zda-li by bylo možné s sebou vzít i někého kolegu taky astrofotografa. Je však třeba počkat jak tam se mnou budou spokojeni. Nicméně co se týče elektřiny té je tam dostatek a co se týče úplaty za ni i kdyby nechtěli je třeba se jim za jejich solidárnost nějak vyrovnat byť i uzeným, či lahví vysokoprocentního likéru.
Další možností až by jsi nebyl jako já závislý na síť by bylo možno udělat společné fotografování v Norberčanech což je o cca 60m níž jak Červená Hora. Tam ale nevím jak to s Olomouckou duchnou vypadá je věc to vyzkoušet. Asi jak pojedu na Červenou tak to omrknu.
MartinV
Vedoucímu p. Putalovi už jsem lehce naznačoval zda-li by bylo možné s sebou vzít i někého kolegu taky astrofotografa. Je však třeba počkat jak tam se mnou budou spokojeni. Nicméně co se týče elektřiny té je tam dostatek a co se týče úplaty za ni i kdyby nechtěli je třeba se jim za jejich solidárnost nějak vyrovnat byť i uzeným, či lahví vysokoprocentního likéru.
Další možností až by jsi nebyl jako já závislý na síť by bylo možno udělat společné fotografování v Norberčanech což je o cca 60m níž jak Červená Hora. Tam ale nevím jak to s Olomouckou duchnou vypadá je věc to vyzkoušet. Asi jak pojedu na Červenou tak to omrknu.
MartinV
Olomouc a okolí
Koukám,trošku zaostávám.Ale v sobotu se uvidíme.
Adobe PS mám,také můžu natáhnout GIMP,jestli s ním Martine máš zkušenost.
Adobe PS mám,také můžu natáhnout GIMP,jestli s ním Martine máš zkušenost.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
https://www.youtube.com/channel/UCIRCDX ... a2rTCn8vKg
Olomouc a okolí
Ahoj, s tou dekou-? inverze?
.No tak tady to počasí je hrozné mlhy chladno inverze mlhy a zase mlhy .V sobotu jsem chtěl jít pozorovat ale jen sem vyšel ven tak jsem měm problém najít souvězdí no prostě katastrofa.Podle mě se to tu bude ještě nějakou chvíly držet.Často se mi stalo že v Bělotíně bylo hnusně mlhy a vyjeli jsme k Olomouci a všechno se zlepšovalo
.Podle mě je Bělotín asi začarovaný nebo to tu mlhu nějak táhne sem Mimochodem začal jsem uvažovat o stavbě pozorovatelny s odsuvnou střechou.Ale asi až v přištím nebo popříštím roce.A to ještě možná.Zatím se mějte Ahoj R.T.

Olomouc a okolí
To atalli:
Postačí ten Adobe PS. Já si beru taky notebooka, ale tam mám jen ImagesPlus CameraControl + nějaké prkotiny jako měření P.E. atd. Vesměs jej používám jen na zaostřování a na řízenou expozici DSLR. S Gimpem nemám vůbec zkušenosti, ale měl jsem jej.
To Rosta.Telinger:
No maximálně asi za čaj. Spíš Ondřej bude vědět.
MartinV
Postačí ten Adobe PS. Já si beru taky notebooka, ale tam mám jen ImagesPlus CameraControl + nějaké prkotiny jako měření P.E. atd. Vesměs jej používám jen na zaostřování a na řízenou expozici DSLR. S Gimpem nemám vůbec zkušenosti, ale měl jsem jej.
To Rosta.Telinger:
No maximálně asi za čaj. Spíš Ondřej bude vědět.
MartinV
Olomouc a okolí
To Rosta.Telinger:
Jak říká Martin, jedině za čaj/kafe.
Jak říká Martin, jedině za čaj/kafe.
Olomouc a okolí
OK díky, takže si vezmu 100vku
.Jinak je to teda v Olomouci v těch 18:30 ? jo?Když tak mne opravte.

Olomouc a okolí
MartinV napsal: To atalli:
ImagesPlus CameraControl + nějaké prkotiny
Takže nějaká ta čtečka,či Mp3 se bude hodit.
O.K.Doufám,že nebudu marod.Momentálně na mě sedla rýma.
ImagesPlus CameraControl + nějaké prkotiny
Takže nějaká ta čtečka,či Mp3 se bude hodit.
O.K.Doufám,že nebudu marod.Momentálně na mě sedla rýma.
refr. 70/700 mm,tri 10 x 50,SW 200/1000 mm,ASI 120 mc,ASI 224 mc,ASI 294 mc
Olomouc a okolí
AHOJ!!!
tak jsem mluvil s taťkou a mamkou.Říkali že pokud budou do té doby dobré známky tak klidně.Taťka mě tam zaveze a asi bude čekat někde v Olomouci takže bych potřeboval jak dlouho to bude trvat ať taťka ví jak asi dlouho se má někde chodit po Olomouci pak bych ho prozvonil a jel bych domů.zatím čau
tak jsem mluvil s taťkou a mamkou.Říkali že pokud budou do té doby dobré známky tak klidně.Taťka mě tam zaveze a asi bude čekat někde v Olomouci takže bych potřeboval jak dlouho to bude trvat ať taťka ví jak asi dlouho se má někde chodit po Olomouci pak bych ho prozvonil a jel bych domů.zatím čau
Olomouc a okolí
Mimochodem a mimo téma aktualizoval jsem svoje stránky mají nový vzhled a přidal jsem první fotky Měsíce!.Ahoj Rosťa
Olomouc a okolí
To Rosta.Telinger: Předpokládám, že toho budeme mít k povídání hodně, takže je dost možné, že se to protáhne do pozdních hodin, čili trvat to bude tak dlouho, jak dlouho si budeme chtít povídat
. Myslím, že pan otec nikomu vadit nebude, pokud by se chtěl zúčastnit, jinak může samozřejmě vyrazit po olomouckých pamětihodnostech.