C/2006 P1 (McNaught)
C/2006 P1 (McNaught)
U nas bola hmla.
Aspon pripajam pozorovanie a kresbu Jeremy Pereza, ktore mi prislo dnes mailom http://www.perezmedia.net/beltofvenus/a ... 00634.html
Aspon pripajam pozorovanie a kresbu Jeremy Pereza, ktore mi prislo dnes mailom http://www.perezmedia.net/beltofvenus/a ... 00634.html
C/2006 P1 (McNaught)
fidler napsal: Rubinar 100/1200, afokálně za okulárem 20mm - 1/40s, ISO400-Canon A700
Skoda ze nemas drzak na afokal. A700 umi 10 stejnych expozic. Spojit je v registaxu ubylo by vyrazne sumu...
Skoda ze nemas drzak na afokal. A700 umi 10 stejnych expozic. Spojit je v registaxu ubylo by vyrazne sumu...
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
V comet-ml na Yahoogroups se objevilo hlášení o pozorování komety ve dne přes refraktor NP127.
Dále je tam odkaz na skutečně pěkné fotky:
http://www.cortinastelle.it/comete/2006P1-mcnaught.htm
Having heard of the successful daylight sighting of the comet by the very experienced US amateur Dennis di Cicco on Jan 7, Gordon Garradd and Rob McNaught made the attempt on January 9 from Siding Spring (using professional computer telescope pointing) and we were able to see the comet.
http://msowww.anu.edu.au/~rmn/C2006P1.htm
Modely předpovídaj na pondělí a úterý střed tlakové výše jdou cí přes nás. Začínám se k tomu případnému vyjasnění upínat, protože je mi jasné, že jestli to nevyjde ani po neděli ve dne, tak to bude jediná opravdu jasná kometa, kterou jsem neviděl
Dále je tam odkaz na skutečně pěkné fotky:
http://www.cortinastelle.it/comete/2006P1-mcnaught.htm
Having heard of the successful daylight sighting of the comet by the very experienced US amateur Dennis di Cicco on Jan 7, Gordon Garradd and Rob McNaught made the attempt on January 9 from Siding Spring (using professional computer telescope pointing) and we were able to see the comet.
http://msowww.anu.edu.au/~rmn/C2006P1.htm
Modely předpovídaj na pondělí a úterý střed tlakové výše jdou cí přes nás. Začínám se k tomu případnému vyjasnění upínat, protože je mi jasné, že jestli to nevyjde ani po neděli ve dne, tak to bude jediná opravdu jasná kometa, kterou jsem neviděl

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2006 P1 (McNaught)
Aladin na zítřek předpovídá vcelku jasno
Tak že by konečně ... ?
Tak že by konečně ... ?
C/2006 P1 (McNaught)
Krupp napsal: Aladin na zítřek předpovídá vcelku jasno
Tak že by konečně ... ?
Hmm, je to pěkné a také bych to uvítal, neboť zítra touto dobou budu už někde pod Prahou směrem na Budějice, ale....
Zkoušel jsi Medarda?
Tak tam je to úplně v .......
Po zkušenosti z neděle, kdy souhra obou modelů vypadala nadějně, přinesla ve finále pravý opak.
D.
Tak že by konečně ... ?
Hmm, je to pěkné a také bych to uvítal, neboť zítra touto dobou budu už někde pod Prahou směrem na Budějice, ale....
Zkoušel jsi Medarda?
Po zkušenosti z neděle, kdy souhra obou modelů vypadala nadějně, přinesla ve finále pravý opak.
D.
C/2006 P1 (McNaught)
Duk napsal:
Zkoušel jsi Medarda?
Medarda jsem nezkoušel (popravdě o něm slyším poprvé). Aladinovi nemám důvod nevěřit - vždycky mi předpověď vyšla. Už bych kometu rád taky viděl. Skvělé podmínky jsem bohužel zaspal v neděli. Snad nám to vyjde...
Zkoušel jsi Medarda?
Medarda jsem nezkoušel (popravdě o něm slyším poprvé). Aladinovi nemám důvod nevěřit - vždycky mi předpověď vyšla. Už bych kometu rád taky viděl. Skvělé podmínky jsem bohužel zaspal v neděli. Snad nám to vyjde...
C/2006 P1 (McNaught)
Díky. Hned, jak jsi ho zmínil, tak jsem si ho vyhledal. Spíš mě zarazilo, že jsem se s ním dřív nesetkal.
------------------------------------------------------
Ať nediskutujeme jenom o počasí: Má někdo představu o tom, co se s ní stane při (po) průletu kolem Slunce? Někde jsem četl, že je vyšší šance, že se rozpadne.. a asi bude o dost slabší, ne?
------------------------------------------------------
Ať nediskutujeme jenom o počasí: Má někdo představu o tom, co se s ní stane při (po) průletu kolem Slunce? Někde jsem četl, že je vyšší šance, že se rozpadne.. a asi bude o dost slabší, ne?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Tipuju, že naopak kdyby se rozpadla, bude jasnější, ale to nás stejně nebude za týden tolik trápit, bude už na jižní obloze.
Jasné nebe..
Jasné nebe..
Martin Gembec, Astronomické události
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Ještě jedna vzpomínka na včerejší večer. Na JZ okraji Prahy byla obloha téměř beznadějná, ale nakonec se na mne přece jen nebe v tom správném místě pousmálo. Snad minutu jsem se nemohl odtrhnout od triedru a pak už jen dva snímky a konec.
Panasonic FZ5, auto, 1/30s, ISO 200, zoom 7,2x. Doufal jsem, že z těch snímků dostanu víc (černobíle zde), ale jas oblohy byl ještě příliš vysoký. A především, pro mne jako foto-začátečníka poučení, nepodcenit přípravu. Kdybych aspoň ten kompas měl, času by bylo o trochu víc ...
Panasonic FZ5, auto, 1/30s, ISO 200, zoom 7,2x. Doufal jsem, že z těch snímků dostanu víc (černobíle zde), ale jas oblohy byl ještě příliš vysoký. A především, pro mne jako foto-začátečníka poučení, nepodcenit přípravu. Kdybych aspoň ten kompas měl, času by bylo o trochu víc ...
Karel
C/2006 P1 (McNaught)
nevím, jestli jsou tyhle odhady jasností správné (světlá soumraková obloha), ale jeden odhad už udává víc, než -2mag 
Ach jo, kdyby se tu aspoň na chvíli udělaly díry v mracích

Ach jo, kdyby se tu aspoň na chvíli udělaly díry v mracích

Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
C/2006 P1 (McNaught)
Ta kometa asi kolem perihelia překoná ty odhady, i kdyby ten -2mag byl ulítlý. Ty ostatní se drží ve shluku a myslím, že to bude mířit někde k -4 až -5mag. To je můj soukromý optimistický odhad (nebo spíš přání ). Že by denní kometka ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
C/2006 P1 (McNaught)
UZASNE !!!
TO bylo zase jednou rano...Vstanu v sedm...jdu do kuchyne.a koukam..jasna obloha...nemam ted cas vubec sledovat novinky ohledne komety, takze jsem ani nevedel, jesli je pozorovatelna,,,,ale..zkusil jsem to..vzal jsem triedr..chvili brouzdal po obloze a pak mi malem upadl z ruky.. UZASNY..v pul osmy rano...svetla obloha, nebyly videt ani nejjasnejsi hvezdy. Nadhera..ma minimalne -2 mag podle meho odhadu, ale rek bych, ze vic..byla par stupnu nad obzore. Evidentne viditelny asi stupnovy ohon. DC odhaduju tak na 8..koma opravdu velka..tak pul stupne..uzasna podivana. Okem jsem ji nevidel, ale v trideru celkem dost napadana....
ufff...to bylo zase rano..
TO bylo zase jednou rano...Vstanu v sedm...jdu do kuchyne.a koukam..jasna obloha...nemam ted cas vubec sledovat novinky ohledne komety, takze jsem ani nevedel, jesli je pozorovatelna,,,,ale..zkusil jsem to..vzal jsem triedr..chvili brouzdal po obloze a pak mi malem upadl z ruky.. UZASNY..v pul osmy rano...svetla obloha, nebyly videt ani nejjasnejsi hvezdy. Nadhera..ma minimalne -2 mag podle meho odhadu, ale rek bych, ze vic..byla par stupnu nad obzore. Evidentne viditelny asi stupnovy ohon. DC odhaduju tak na 8..koma opravdu velka..tak pul stupne..uzasna podivana. Okem jsem ji nevidel, ale v trideru celkem dost napadana....
ufff...to bylo zase rano..
C/2006 P1 (McNaught)
Kométa bola s problémami ale predsa pozorovaná ešte 7:15 z Bratislavy. Objavovala sa sem-tam v malých dierach medzi mrakmi a prevaľujúcou sa hmlou. Teraz keď je slnko nad obzorom je už samozrejme jasno. Fotografiu sa mi nepodarilo spraviť, no očakávam, že dnes (ak bude mať jasno) sem dodá MilAn dennú snímku. Na tieto veci je on macher.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
C/2006 P1 (McNaught)
WOW, ackoliv jsem na dnesek rezignoval, tak pred pul osmou kdy mi zazvonil budik bylo uplne jasno! Jenom jsem zaklel, hodil na sebe bundu, capnul triedr a vybehl na strechu - a visela tam! Naprosto UZASNE, ma tak mezi -1 a -2mag a ohon mozna stupen. Od Hale-Bopp urcite nejlepsi co jsem videl Bomba!
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy