Jaký okulár
Re: Jaký okulár
dvader: děkuji za odpověď. Zkusím se na jarním MHV kouknout tím Hyperion Zoomem.
S těmi velkými zvětšeními to nebudu přehánět.
Myslím, že pro to moje TS 102/714 bude s binohlavou maximum 176 x (okulár 6,5 mm)
S těmi velkými zvětšeními to nebudu přehánět.
Myslím, že pro to moje TS 102/714 bude s binohlavou maximum 176 x (okulár 6,5 mm)
Jaký násobič u binohlavy teď k tomu TS 102 používáš?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Mám před zrcátkem GWK 1, 7 (mezi zrcátkem BBHS a dalekohledem). Násobící faktor by měl být 1,6 x.
Ten faktor platí v případě, že je GWK umístěn přímo před binohlavou. Pokud je už před zrcátkem, bude jeho hodnota celkem výrazně větší (2+)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milan: děkuji za upozornění. Mám Baader zrcátko T2/T2 BBHS. Když dám násobič před binohlavu - tak nezaostřím. Když ho dám před zrcátko - tak zaostřím a mám ještě cca 4 cm rezervu. Při umístění před zrcátkem je tedy násobící faktor cca 2 x větší? To znamená cca 2 x 1,7 = cca 3,4 x!!
To by znamenalo, že jsem předevčírem pozoroval Jupiter s krásnou rudou skvrnou a spoustou detailů v obou pásech při zvětšení 236 x - to se mi ani nechce věřit, že to TS APO 102/714 je tak dobré (okuláry BOC 10 mm).
Moje domněnka, že násobící faktor je 1,6 x vycházela z článku pana Borise Glose na POSECu, kde v tabulce pro zrcátko BBHS uvádí hodnotu 1,6 x - myslel jsem, že se jedná o umístění násobiče před zrcátkem - takže jsem myslel špatně. Neví někdo kolik je tedy přesný násobící faktor GWK 1,7 umístěného před zrcátkem T2/T2 BBHS?? Rád bych dokoupil pro binohlavu další dvojice okulárů a nevím jaké zvětšení vlastně mám a mít budu.
Děkuji předem za pomoc.
To by znamenalo, že jsem předevčírem pozoroval Jupiter s krásnou rudou skvrnou a spoustou detailů v obou pásech při zvětšení 236 x - to se mi ani nechce věřit, že to TS APO 102/714 je tak dobré (okuláry BOC 10 mm).
Moje domněnka, že násobící faktor je 1,6 x vycházela z článku pana Borise Glose na POSECu, kde v tabulce pro zrcátko BBHS uvádí hodnotu 1,6 x - myslel jsem, že se jedná o umístění násobiče před zrcátkem - takže jsem myslel špatně. Neví někdo kolik je tedy přesný násobící faktor GWK 1,7 umístěného před zrcátkem T2/T2 BBHS?? Rád bych dokoupil pro binohlavu další dvojice okulárů a nevím jaké zvětšení vlastně mám a mít budu.
Děkuji předem za pomoc.
milan: omlouvám se - už to vidím - napsal jsi (2+) - já to četl jako (2x). Takže násobící faktor bude větší než 2x. Ano - to by to TS APO 102/714 s BOC 10 mm mělo zvětšení 143 x nebo trochu větší a to by odpovídalo. Stejně bych poprosil, zda někdo neví jaký je skutečný násobící faktor při umístění GWK před zrcátkem - děkuji.
Tady má Boris luxusní tabulku.https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... mu-vyuziti
Rys: dík za reakci – ano z této tabulky jsem vycházel.
Neorientuji se asi dobře v textu k této tabulce, cituji :
“Druhý řádek shora udává naměřené hodnoty pro sestavu binohlavy a zrcátka/hranolu, kdy je násobič-korektor umístěn na výstupu zrcátka/hranolu - tedy mezi binonástavcem a hranolem/zrcátkem, viz. ilustrační obrázek níže :”---------------------
“V řádcích 3 až 5 najdete zase hodnoty, které poskytly sestavy binohlavy se zrcátky a hranoly uvedené v tabulce, přičemž násobič-korektor je umístěn na vstupu zrcátka/hranolu, viz. obrázek níže :”---------
Což je můj případ – mám GWK na vstupu do zrcátka BBHS - tak beru v řádku 4 červenou hodnotu pro GWK 1,7 a to je 1,6 x ??!! - nebo to asi chápu úplně špatně – ale řádek 3 až 5 je pro umístění GWK na vstupu do zrcátka !! - poraďte mi prosím někdo jak to tedy je – děkuji.
A Tomáši mohu Tě poprosit - jaké používáš okuláry do bina pro nové APO 115 (tou tvojí ED 100 jsem se koukal v Zubří a tenkrát jsi uvažoval o TS APO 125).
Neorientuji se asi dobře v textu k této tabulce, cituji :
“Druhý řádek shora udává naměřené hodnoty pro sestavu binohlavy a zrcátka/hranolu, kdy je násobič-korektor umístěn na výstupu zrcátka/hranolu - tedy mezi binonástavcem a hranolem/zrcátkem, viz. ilustrační obrázek níže :”---------------------
“V řádcích 3 až 5 najdete zase hodnoty, které poskytly sestavy binohlavy se zrcátky a hranoly uvedené v tabulce, přičemž násobič-korektor je umístěn na vstupu zrcátka/hranolu, viz. obrázek níže :”---------
Což je můj případ – mám GWK na vstupu do zrcátka BBHS - tak beru v řádku 4 červenou hodnotu pro GWK 1,7 a to je 1,6 x ??!! - nebo to asi chápu úplně špatně – ale řádek 3 až 5 je pro umístění GWK na vstupu do zrcátka !! - poraďte mi prosím někdo jak to tedy je – děkuji.
A Tomáši mohu Tě poprosit - jaké používáš okuláry do bina pro nové APO 115 (tou tvojí ED 100 jsem se koukal v Zubří a tenkrát jsi uvažoval o TS APO 125).
Prože většinou neznáme přesně všechy hodnoty pro výpočet, je nejjednodušší si to zjistit prakticky. Vzít jeden okulár a bez GWK nechat nějakou hvězdu na montáži bez pohonu /pohybu projít zorným polem a při tom změřit dobu průchodu. Pak na tytéž hvězdě zopakovat měření s nasazeným GWK. Poměr časů dob průchodů dává skutečný faktor. Je to rychlé a absolutně přesné.
lepší rada žádná než špatná
Milan: děkuji - jasné, jednoduché, 100%, jak se zvedne mlha jdu na to.
Pro ,,Evzen62",z tabulky jsem pro Tvůj případ také pochopil, že je to 1,6x.
Okuláry mám zatim: Baader ortho 18mm a Pentax XF 12mm. Ještě uvažuji nad 25mm, a něco kolem 9mm.
Uvažoval jsem nad 125tkou, ale naskytla se výhodná koupě na 115tku. Jinak ta binohlava mi dala daleko větší přínos, než 15mm navíc.
Okuláry mám zatim: Baader ortho 18mm a Pentax XF 12mm. Ještě uvažuji nad 25mm, a něco kolem 9mm.
Uvažoval jsem nad 125tkou, ale naskytla se výhodná koupě na 115tku. Jinak ta binohlava mi dala daleko větší přínos, než 15mm navíc.
rys: Děkuji Tomáši za uvedený výčet ohnisek a typů okulárů. Naprostý souhlas s přínosem binohlavy - myslím, že už ji nesundám.
Není zač, jo zapoměl jsem nspsat, že používám GWK 2,6x, na výstupu hranolu. Podle tabulky od Borise by měl být násobící faktor 2,54x. Zkoušel jsem porovnávat s mono pohledem, a toto se nedá vůbec srovnat. Když dám do bina Ortho 18mm, zv. 113, a přehodím za zrcátko s Naglerem zoom 3-6mm, tak ani s ohniskem 5mm, zv. 160x, nevidím tolik jako v binu, a např.Jupiter je cca stejně velký. Netuším, jestli je toto dáno jenom binoefektem, nebo je nasobící poměr jiný.
Dík za kompletní info. Ohledně bina mám stejný pocit. Objekt je při menším zvětšení (než v mono) větší a s více detaily. Myslím si, že za to nemůže chyba v násobiči ale binoefekt.
Dnes, skoro už za inverze jsem zkusil změřit násobíci faktor GWK v binohlavě podle rady Milana. Zkusil jsem to 3x po sobě, a pokaždé cca se stejným výskedkem. Zkoušel jsem s okulárem Pentax XF 12mm. Naměřil jsem bez GWK 3.58 min. A s GWK 1,23min. Takže my vyšlo 2,91x. Zajímavé, zase abych scháněl okukáry.