Ritchey-Chretien vs Newtonian
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ritchey-Chretien vs Newtonian
U cmos kamer neni HW binning. Jaky je rozdil proti CMOS vs CCD v biningu ? Pokud si pamatuji, u CCD pri biningu se jakoby zvetsi pole na ktery dopadaji fotony a tim ze se zvetsi, tim jich mam vice. U CMOS se jen pracuje s matematikou. Nebo je to cele jinak ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
CCD umí vyčítat sdružené pixely najednou a tedy čtecí šum je pak například v bin 2x2 místo 4x pouze 1x. Po vyčtení byl signál v pixelu čtyřnásobný a bylo to ve snímku hned vidět. Nevím jak kdo dělá binning v CMOS, ale mě přijde, že převzorkování na poloviční rozlišení nemá s binnigem, ve smyslu CCD, co dělat.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Bining u CMOS je výpočtem, tedy čtecí šum se u 2x2 započítá 4x. Ale já to psal v kontextu světelného zisku (padlých fotonů) na 1 pixel (nebo velký pixel sloučený biningem).
Na druhou stranu, pokud se jedná o širokopásmové RGB filtry nebo OSC kameru, tak je bining úplně fuk, protože fotonová šum je klidně o řád i více vyšší než vyčítací (u CMOS kamer je vyčítací šum v dolních jednotkách e-) takže je úplně jedno, že ten senzor má v podstatě softwarový bining, nebo jestli to ve finále zmenšíme až při processingu.
Jediné, kde se to může projevit, je foto přes extrémnně úzké filtry. Ale i tam, když CCD senzor měl čtecí šum okolo 8 e- a CMOS senzor má 1.5 až 3 e-, tak prostě vyhraje s přehledem i zbinovaný CMOS.
Z tohoto pohledu jsou současné kamery s fullframe senzorem a zároveň maličkými pixely třeba 3.8um naprosto univerzální. Umožní jak veliké rozlišení, když se provozují bez biningu, tak i obrovský světelný zisk, když se dá bining třeba 3x3 nebo 4x4. A s ohledem na obrovské základní rozlišení je i v biningu 4x4 stále obraz slušně velký.
Na druhou stranu, pokud se jedná o širokopásmové RGB filtry nebo OSC kameru, tak je bining úplně fuk, protože fotonová šum je klidně o řád i více vyšší než vyčítací (u CMOS kamer je vyčítací šum v dolních jednotkách e-) takže je úplně jedno, že ten senzor má v podstatě softwarový bining, nebo jestli to ve finále zmenšíme až při processingu.
Jediné, kde se to může projevit, je foto přes extrémnně úzké filtry. Ale i tam, když CCD senzor měl čtecí šum okolo 8 e- a CMOS senzor má 1.5 až 3 e-, tak prostě vyhraje s přehledem i zbinovaný CMOS.
Z tohoto pohledu jsou současné kamery s fullframe senzorem a zároveň maličkými pixely třeba 3.8um naprosto univerzální. Umožní jak veliké rozlišení, když se provozují bez biningu, tak i obrovský světelný zisk, když se dá bining třeba 3x3 nebo 4x4. A s ohledem na obrovské základní rozlišení je i v biningu 4x4 stále obraz slušně velký.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
Ahoj ja mam presne bresser 150/750. Najprv som pouzival na pozorovanie no neskor som chcel fotit tak som bol celkom prekvapeny co to dokaze. Napis mi na FB Kubo Ridarčik a poslem ti snimky z tohto teleskopu