Tak jsem si dnes přečetl, že na základě pozorování z HST v prosinci 2005 byla určena odrazivost největšího tělesa Kuiperova pásu na 92%. Pokud by to tak skutečně bylo, byla by 2003 UB313 asi tak veliká jako Pluto, přesněji uvádí o 1% větší než Pluto.ještě jen malé upřesnění - po objevu Brown předpokládal, že UB313 bude mít albedo jak Pluto (62%) a velikost aspoň 2700km (aspoň proto, protože Pluto má jedno z nejvyšších albed). Pak se na to kókl HST - předběžný výsledek bylo albedo 92% a velikost stěží, jak velikost Pluta. Pak Němčóři pomocí IRAM 30-m teleskopu změřili IR radiaci, která závisí hlavně na velikosti a vzdálenosti od Slunce, na albedu mnohem méně než vyzařování ve viditelné části spektra. Dostali velikost 3094km a albedo 55%. Pak přišly konečný (a v současnosti nejuznávanější) výsledky z HST a ty dávají albedo 88% a velikost 2400 +/-100km. Velikost Pluta dle HST 2288km (vše průměry).
(sorry za znovuotvírání témy, ale ještě mi prosím dejte hlas do ankety a já už dám pokoj ;D
Další planeta soustavy ?
Další planeta soustavy ?
Já se ozvu - klidně bych dal hlas, že za planety ano pokud budou větší než Pluto /ale není to jen logikou vzhledem k Plutu /. Ono těch 2,5 tisíce kilometrů je fakt dost. Jinak informace o velikosti srovnatelnou s Plutem byla v eteru už dost dlouho. Divím se že upřednostňovali odhad 3000 km a Němce. Asi to bylo v době zveřejňování nejaktuálnější informace. Jinak bych byl pro zavedení kategorie - plut - /možná by neškodilo rozšířit hlasování/ Dík, zdravím.
Další planeta soustavy ?
No v každom prípade by som bola rada, keby Pluto aj naďalej zostalo "regulárnou" planétou. Jeden z dôvodov je čisto prozaický - ak by sa Plutu zrušil status planéty, musela by som ho odstrániť z môjho modelu Slnečnej sústavy na stene - musela by som ho zoškrabať z omietky. A ktovie, či by to zišlo bez stôp... Alebo druhá možnosť: Prirobila by som tam aj Sednu, Varunu a ostatné veľké šutre. Lenže na strednú vzdialenosť Sedny tam už nie je dosť miesta :'(
- Lightsscope
Další planeta soustavy ?
Zatím je to dobré, máš na své straně Ameriku ;D
Další planeta soustavy ?
To Eryn: USA skutečně nejvíc ze všech zemí prosazuje zachování Pluta jako planety. Je to jediná planeta objevená z Ameriky.
Ty máš doma na omítce velké schéma sluneční soustavy? To je pěkné. Máš nějaké foto?
V. K.
Ty máš doma na omítce velké schéma sluneční soustavy? To je pěkné. Máš nějaké foto?
V. K.
Další planeta soustavy ?
VK napsal: To Eryn: USA skutečně nejvíc ze všech zemí prosazuje zachování Pluta jako planety. Je to jediná planeta objevená z Ameriky.
V. K.
To mi pripomína vtipnú príhodu zo súťaže...keď sa v ústnom kole jedného súťažiaceho pýtali, prečo astronómovia nechcú uznať Pluto ako planétu, dotyčný po dlhej úvahe povedal: "Lebo je to jediná planéta, ktorú objavili Američania!"
Ten model Slnečnej sústavy nemám doma, ale je v miestnosti, ktorá slúži nášmu astronomického krúžku. Skúsim to teda v piatok odfotiť a dať fotku na web.
V. K.
To mi pripomína vtipnú príhodu zo súťaže...keď sa v ústnom kole jedného súťažiaceho pýtali, prečo astronómovia nechcú uznať Pluto ako planétu, dotyčný po dlhej úvahe povedal: "Lebo je to jediná planéta, ktorú objavili Američania!"
Ten model Slnečnej sústavy nemám doma, ale je v miestnosti, ktorá slúži nášmu astronomického krúžku. Skúsim to teda v piatok odfotiť a dať fotku na web.