Další planeta soustavy ?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
css94381672

Další planeta soustavy ?

Příspěvek od css94381672 »

Tak jsem si dnes přečetl, že na základě pozorování z HST v prosinci 2005 byla určena odrazivost největšího tělesa Kuiperova pásu na 92%. Pokud by to tak skutečně bylo, byla by 2003 UB313 asi tak veliká jako Pluto, přesněji uvádí o 1% větší než Pluto.ještě jen malé upřesnění - po objevu Brown předpokládal, že UB313 bude mít albedo jak Pluto (62%) a velikost aspoň 2700km (aspoň proto, protože Pluto má jedno z nejvyšších albed). Pak se na to kókl HST - předběžný výsledek bylo albedo 92% a velikost stěží, jak velikost Pluta. Pak Němčóři pomocí IRAM 30-m teleskopu změřili IR radiaci, která závisí hlavně na velikosti a vzdálenosti od Slunce, na albedu mnohem méně než vyzařování ve viditelné části spektra. Dostali velikost 3094km a albedo 55%. Pak přišly konečný (a v současnosti nejuznávanější) výsledky z HST a ty dávají albedo 88% a velikost 2400 +/-100km. Velikost Pluta dle HST 2288km (vše průměry).
(sorry za znovuotvírání témy, ale ještě mi prosím dejte hlas do ankety a já už dám pokoj  ;D
ski

Další planeta soustavy ?

Příspěvek od ski »

Já se ozvu - klidně bych dal hlas, že za planety ano pokud budou větší než Pluto /ale není to jen logikou vzhledem k Plutu /. Ono těch 2,5 tisíce kilometrů je fakt dost. Jinak informace o velikosti srovnatelnou s Plutem byla v eteru už dost dlouho. Divím se že upřednostňovali odhad 3000 km a Němce. Asi to bylo v době zveřejňování nejaktuálnější informace. Jinak bych byl pro zavedení kategorie - plut - /možná by neškodilo rozšířit hlasování/ Dík, zdravím.
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Další planeta soustavy ?

Příspěvek od Eryn »

No v každom prípade by som bola rada, keby Pluto aj naďalej zostalo "regulárnou" planétou. Jeden z dôvodov je čisto prozaický - ak by sa Plutu zrušil status planéty, musela by som ho odstrániť z môjho modelu Slnečnej sústavy na stene - musela by som ho zoškrabať z omietky. A ktovie, či by to zišlo bez stôp... Alebo druhá možnosť: Prirobila by som tam aj Sednu, Varunu a ostatné veľké šutre. Lenže na strednú vzdialenosť Sedny tam už nie je dosť miesta :'(
Lightsscope

Další planeta soustavy ?

Příspěvek od Lightsscope »

Zatím je to dobré, máš na své straně Ameriku ;D
VK

Další planeta soustavy ?

Příspěvek od VK »

To Eryn: USA skutečně nejvíc ze všech zemí prosazuje zachování Pluta jako planety. Je to jediná planeta objevená z Ameriky.

Ty máš doma na omítce velké schéma sluneční soustavy? To je pěkné. Máš nějaké foto?

V. K.
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Další planeta soustavy ?

Příspěvek od Eryn »

VK napsal: To Eryn: USA skutečně nejvíc ze všech zemí prosazuje zachování Pluta jako planety. Je to jediná planeta objevená z Ameriky.

Ty máš doma na omítce velké schéma sluneční soustavy? To je pěkné. Máš nějaké foto?

V. K.
To mi pripomína vtipnú príhodu zo súťaže...keď sa v ústnom kole jedného súťažiaceho pýtali, prečo astronómovia nechcú uznať Pluto ako planétu, dotyčný po dlhej úvahe povedal: "Lebo je to jediná planéta, ktorú objavili Američania!" :D

Ten model Slnečnej sústavy nemám doma, ale je v miestnosti, ktorá slúži nášmu astronomického krúžku. Skúsim to teda v piatok odfotiť a dať fotku na web.
Odpovědět