Ach ta, gramatika !
Ach ta, gramatika !
To VK:
"V pořádku" se píše zvlášť... ;D
Ten článek je nevhodně nazván: "8 důvodů pro boj se světlem". To nemá být boj, to má být řešení. Kdyby se to jmenovalo třeba "8 důvodů, proč svítit efektivněji", plnilo by to stejnou funkci, ale nevyvolávalo nevoli u 1. světlářů, 2. části astronomů-amatérů, kteří by to sice neuměli napsat líp, ale kteří cítí, že není něco vpořádku.
Co není vpořádku: vpořádku není právě to, že je to pojato jako "boj proti". To je největší chyba. Pojměte to jako "důvod pro". Obecně: nemyslete (a nepište) negativně, myslete (a pište) pozitivně. Tohle není článek pro noviny nebo bulvár, aby se lépe prodávaly. To je článek, který má poslání změnit něco k lepšímu. Proto je třeba, aby byl psán pozitivně, nikoli negativně.
V. K.
"V pořádku" se píše zvlášť... ;D
Ten článek je nevhodně nazván: "8 důvodů pro boj se světlem". To nemá být boj, to má být řešení. Kdyby se to jmenovalo třeba "8 důvodů, proč svítit efektivněji", plnilo by to stejnou funkci, ale nevyvolávalo nevoli u 1. světlářů, 2. části astronomů-amatérů, kteří by to sice neuměli napsat líp, ale kteří cítí, že není něco vpořádku.
Co není vpořádku: vpořádku není právě to, že je to pojato jako "boj proti". To je největší chyba. Pojměte to jako "důvod pro". Obecně: nemyslete (a nepište) negativně, myslete (a pište) pozitivně. Tohle není článek pro noviny nebo bulvár, aby se lépe prodávaly. To je článek, který má poslání změnit něco k lepšímu. Proto je třeba, aby byl psán pozitivně, nikoli negativně.
V. K.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Ach ta, gramatika !
Kromě toho také v průběhu let na AF "zdomácnělo" slovo "prd", které je jinak v běžném jazyce vnímáno jako sprosté (nebo přinejmenším částečně sprosté). Tuto skutečnost nevnímám pozitivně.A na NAFu to vnímáš pozitivně?Je to tam o dost horší.
Jinak mě nevadí chyby,protože sám ty chyby píšu taky a pokud to není opravdu blábol tak to pochopím i s chybama,jsem na astro foru a ne na foru pravopisu.
Jinak mě nevadí chyby,protože sám ty chyby píšu taky a pokud to není opravdu blábol tak to pochopím i s chybama,jsem na astro foru a ne na foru pravopisu.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Ach ta, gramatika !
Kromě toho také v průběhu let na AF "zdomácnělo" slovo "prd", které je jinak v běžném jazyce vnímáno jako sprosté (nebo přinejmenším částečně sprosté). Tuto skutečnost nevnímám pozitivně.Daj slovo "prd" do vyhladavania na tomto fore. A kolko vysledkov najde? Az tri(!)
A slovo prd je vulgarne? Fiha! Nazrel som do slovnika slovenskeho jazyka.. a tam som si nasiel slovo Prdiet..
Pozri sam http://slovnik.juls.savba.sk/?w=prdiet& ... 8&oe=utf-8
A slovo PRD?
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=prd&s=e ... 8&oe=utf-8
Pozri vyznam cislo 2.
PS: Neviem ci existuju internetove slovniky ceskeho jazyka, ale myslim si, ze aj cestina to ma podobne ...
Vlado, s rypanim do astrofora u mna neuspejes ;)
Ach ta, gramatika !
Slováci zase často používají snad že : Chuj!
No holt slang a neviděl bych to nějak tragicky..
Dle bulváru kdo nemluví sprostě tak není IN!!
;D
No holt slang a neviděl bych to nějak tragicky..
Dle bulváru kdo nemluví sprostě tak není IN!!
;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ach ta, gramatika !
To stana:
Ale nemusíš být IN, že?
Ale nemusíš být IN, že?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Ach ta, gramatika !
To stana:
Ale nemusíš být IN, že? :-)Snažím se..

Jsem rád, že chápeš to, že mi něco říkat je zbytečné..Kór když jsem trochu opivněn..
Navíc jsem už starý PRD!
;D
Ale nemusíš být IN, že? :-)Snažím se..
Jsem rád, že chápeš to, že mi něco říkat je zbytečné..Kór když jsem trochu opivněn..
Navíc jsem už starý PRD!
;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ach ta, gramatika !
Slováci zase často používají snad že : Chuj!Oblubeny omyl Cechov 
http://www.reflex.cz/Clanek23773.html
PS: tento novinar si vsimol cca 12 rokov stary internetovy vtipek .... Mne to kedysi doslo, ze toto rozosielalo raz vedenie firmy IBM raz akesi HP
http://www.reflex.cz/Clanek23773.html
PS: tento novinar si vsimol cca 12 rokov stary internetovy vtipek .... Mne to kedysi doslo, ze toto rozosielalo raz vedenie firmy IBM raz akesi HP
Ach ta, gramatika !
Slováci zase často používají snad že : Chuj!Nebo : Ty kokso....,ale žádné slovenské soused mě nedokázal říct co je to v češtině,snad jsem nenapsal sprosté slovo,však to dyžtak smažete kdyby něco.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Poďme debatovat o tom, estli je prd sprostý nebo ne...přilezu sem na AF po haflu dní a už sa válím v křeči pod stolem.... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
- Honza Ebr (honza42)
Ach ta, gramatika !
Pánové promiňte, ale mě zase vytáčí, když někdo donekonečna omílá, jak je ten pravopis důležitý. Úplně nejvíc mě potom vyprudí, když někdo napíše do vlákna příspěvek, který jen upozorňuje na chyby v příspěvku předchozím. Na AF se to stává jen občas, ale na jiných fórech je to pravidllem - koho tím pisatel takového příspěvku obohatil o nějakou informaci?
Já mám prostě lepší věci na práci, než po sobě kontrolovat pravopis. Nebaví mě to a nezajímá mě to. Mám řadu koníčků, ale ňoumání se v písmenkách mezi ně nepatří. Že je to hrubé a bezohledné k ostatním, že to pak "musí číst"? Mě přiijde stejně hrubé, když po mě někdo vyžaduje, abych vyhověl jeho zálibě pro gramatiku. Pokud to někoho baví, já mu nebráním, aby piloval vše, co někam napíše, ale ať to nikdo nechce po mě - žít a nechat žít.
Jak lidi čimdálvíc nemají do čeho píchnout, objevuje se v řadě oblastí lidské činnosti posedlost detialy a pravidly a touha vylepšovat věci do krajností. Nejde jenom o pravopis, zkuste se zamyslet, kde všude takovéto postupy odčerpávají lidský - případně rovnou váš - potenciál. Jde vlastně jen o jinou podobu byrokracie.
Pro mě je jazyk pouze nástroj, jak něco sdělit, nikoliv cíl sám o sobě. Dokud jsem si jistý, že z daného textu bez problémů chápu, co chtěl autor říci, je mi jeho forma zcela ukradená. Pokud tedy autor skutečně chtěl něco říci a alespoň částečně uspěl, samozřejmě
Já mám prostě lepší věci na práci, než po sobě kontrolovat pravopis. Nebaví mě to a nezajímá mě to. Mám řadu koníčků, ale ňoumání se v písmenkách mezi ně nepatří. Že je to hrubé a bezohledné k ostatním, že to pak "musí číst"? Mě přiijde stejně hrubé, když po mě někdo vyžaduje, abych vyhověl jeho zálibě pro gramatiku. Pokud to někoho baví, já mu nebráním, aby piloval vše, co někam napíše, ale ať to nikdo nechce po mě - žít a nechat žít.
Jak lidi čimdálvíc nemají do čeho píchnout, objevuje se v řadě oblastí lidské činnosti posedlost detialy a pravidly a touha vylepšovat věci do krajností. Nejde jenom o pravopis, zkuste se zamyslet, kde všude takovéto postupy odčerpávají lidský - případně rovnou váš - potenciál. Jde vlastně jen o jinou podobu byrokracie.
Pro mě je jazyk pouze nástroj, jak něco sdělit, nikoliv cíl sám o sobě. Dokud jsem si jistý, že z daného textu bez problémů chápu, co chtěl autor říci, je mi jeho forma zcela ukradená. Pokud tedy autor skutečně chtěl něco říci a alespoň částečně uspěl, samozřejmě
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Přesně, měli bychom upřednostnit obsah před formou. Ve škole, kde se pohybuji během roku téměř každý den, jse natolik přezásoben těmito gramatickými a pravopisnými chybami, že mám asi posunutý práh tolerance na podobné chyby zde na AF, ale stejně jako mně vadí zde chyby, vadí mi i výkřiky proti nim. Když mi ředitelka přikáže, že musím opravovat tyto chyby i v předmětech mimo Český jazyk, chápu to profesně jako nutnost, ale dělat stejné věci v běžném životě by mě tedy nebavilo. Proto zanechme píchání do vosího hnízda a raději diskutujme o astronomii. A pokud uvidíte někoho psát hodně s chybami, zkuste mu raději SZ napsat a třeba se s ním i rozumně domluvit, zda by s tím nemohl něco udělat. Jistě mu to nebude vadit.
Proto se pod Honzu podepisuji a doufám, že diskuze na čas zase utichne.
Proto se pod Honzu podepisuji a doufám, že diskuze na čas zase utichne.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ach ta, gramatika !
1) Jsme ve vláknu "Ach ta gramatika"...
2) Souhlasím, že řešit zde míru vulgarity slova "prd" je naprd
3) Látku probíranou v základní škole, bychom měli bez dalších diskuzí
či relativizování ovládat. Nejde o výraz nudy ani hnípání se v
písmenkách, ale projev elementárního vzdělání a kultury, právě
tak jako znalost malé násobilky, trojčlenky, či znalosti, kdo to byl
například Jan Lucemburský. Nejde o použití čárek ve složitých
souvětích, ale schopnost se jednak smysluplně vyjádřit a jednak to
bez hrubých chyb napsat. Tomu nás řadu let ve škole zdarma učí a
tak se netvařme, že když to po těch letech někteří neumíme, že je
to vlastně zbytečné, či že to je dokonce projev nudy, neboť ti, kteří
mají práce a koníčků nadhlavu, nemají čas se pravopisem
zabývat. Myslím, že tomu, kdo pravopis alespoň běžně zná, zabere
správné "i" či "y" tolik času, jako vypočítat kolik je 2x2.
MAG: Vaše ředitelka má plnou pravdu a dělá dobře, když Vás nutí do opravování pravopisu i mimo český jazyk...Je to stejné, jako by bylo možno v přírodopise tolerovat matematický nesmysl.
Obsah a forma jsou v našem životě provázanější a důležitější víc, než si myslíme. Zkuste nad tím popřemýšlet...
2) Souhlasím, že řešit zde míru vulgarity slova "prd" je naprd
3) Látku probíranou v základní škole, bychom měli bez dalších diskuzí
či relativizování ovládat. Nejde o výraz nudy ani hnípání se v
písmenkách, ale projev elementárního vzdělání a kultury, právě
tak jako znalost malé násobilky, trojčlenky, či znalosti, kdo to byl
například Jan Lucemburský. Nejde o použití čárek ve složitých
souvětích, ale schopnost se jednak smysluplně vyjádřit a jednak to
bez hrubých chyb napsat. Tomu nás řadu let ve škole zdarma učí a
tak se netvařme, že když to po těch letech někteří neumíme, že je
to vlastně zbytečné, či že to je dokonce projev nudy, neboť ti, kteří
mají práce a koníčků nadhlavu, nemají čas se pravopisem
zabývat. Myslím, že tomu, kdo pravopis alespoň běžně zná, zabere
správné "i" či "y" tolik času, jako vypočítat kolik je 2x2.
MAG: Vaše ředitelka má plnou pravdu a dělá dobře, když Vás nutí do opravování pravopisu i mimo český jazyk...Je to stejné, jako by bylo možno v přírodopise tolerovat matematický nesmysl.
Obsah a forma jsou v našem životě provázanější a důležitější víc, než si myslíme. Zkuste nad tím popřemýšlet...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Ach ta, gramatika !
Já jsem jen poukázal na to, že na současné ZŠ je velmi upadlá morálka vyjadřování. Takže fakt, že se tento špatný stav přenáší na AF, je neodvratitelná záležitost. Buďme rádi, že zde to je opravdu výjimečný jev, zatímco na ZŠ ne každodenní, ale každominutový. Homer a jemu podobní mohou být tedy rádi, že neznají stav na současné ZŠ. Sám bych byl raději za stav, který si pamatuji z mé ZŠ, ale současná společnost toto nechce. A pokud to nechce společnost, rodina a stát, nechtějte to ani vy tady na AF, kde se tyto projevy naštěstí téměř nevyskytují. Spíše se je snažte slušně korigovat a nebo přežít.
Martin Gembec, Astronomické události
Ach ta, gramatika !
...ale současná společnost toto nechce. A pokud to nechce společnost, rodina a stát, nechtějte to ani vy tady na AF, kde se tyto projevy naštěstí téměř nevyskytují. Spíše se je snažte slušně korigovat a nebo přežít.
Národní obroditelé se začínají "obracet v hrobě".
P.S. Chyby dokážu přežít
Národní obroditelé se začínají "obracet v hrobě".
P.S. Chyby dokážu přežít
Ach ta, gramatika !
A pokud to nechce společnost, rodina a stát, nechtějte to ani vy tady na AF,Když tohle čtu od Tebe jako kantora, který je za to placený a který za to tedy také nějak zodpovídá, a pokud tedy
škola rezignuje na výchovu a svádí to na chtění či nechtění společnosti, potom je ale ta škola se vším všudy naprd. A to je to nejslušnější slovo , které mě v souvislosti s Tvým komentářem může napadnout.
Nevím, proč bychom to zde na AF neměli vyžadovat. Je to elementární slušnost ve vztahu k druhým.
škola rezignuje na výchovu a svádí to na chtění či nechtění společnosti, potom je ale ta škola se vším všudy naprd. A to je to nejslušnější slovo , které mě v souvislosti s Tvým komentářem může napadnout.
Nevím, proč bychom to zde na AF neměli vyžadovat. Je to elementární slušnost ve vztahu k druhým.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz