Alternativní popisy gravitace

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
vicky79
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní popisy gravitace

Příspěvek od vicky79 »

MMys píše: 14. 11. 2024, 18:24 Pánové, nejste s tímhle tématem na AF tak trochu off-topic. Já sice chápu, že fyzika s astronomií trochu souvisí, ale tohle je spíš na nějaké fyzikální fórum a akademickou diskuzi. Ve zdejší komunitě asi moc lidí, kteří by se k tomu dokázali relevantně vyjádřit, nebude.

A prosím slušně, nebo to budu muset zamknout.
Díky, MMys

Dobrý den,
kdo chce slušně diskutovat na téma alternativní gravitace, tak k tomu potřebuje použít tu fyziku. Jedině tak je člověk schopen se dobrat nějakého alternativního astronomicko-fyzikálního modelu gravitace, a proto si myslím že gravitace si určitě zaslouží nějaký ten prostor na astronomickém foru.
Nejde moc dobře aplikovat jak píšete: ,,fyzika s astronomií trochu souvisí"
Pokud třeba i jen vyslovíme slovo gravitace, tak si myslím z mého laického a amatérského hlediska, že fyziku už jen vyslovením toho slova přímo olizujeme.
Abych toto téma co nejvíce zpřístupnil úplně pro každého, tak aplikuji v diskuzi jen fyziku pro základní školy. A o pár příspěvků výše to i zmiňuji.
Pokud zde ve vláknech najdete v mém jediném příspěvku fyziku určenou pro vysokou školu které nikdo nerozumí, tak toto vlákno ihned zamkněte.
Mým cílem je vést tuto diskusi slušně a věcně, a proto se snažím účastníky neustále vracet k hlavnímu tématu tohoto vlákna.
Pokud vidíte v jediném mém příspěvku něco neslušného vůči komukoliv zde a nebo nějak hrubě porušuji pravidla fora, tak to zamkněte hned. (mluvím jen za sebe)
Ostatně vy jste ten co to nakonec rozhodne a kdo určuje pravidla tohoto fóra.
----------------------------------------------------
Ještě dodatek: zde uvádím přímý a konkrétní důkaz, že těžce srozumitelnou vysokoškolskou rétoriku překládám lidem do srozumitelného jazyka.
viewtopic.php?t=49&start=15
Jedná se o příspěvek 24 a můj příspěvek je 25.
Nemohu souhlasit, že by moje rétorika patřila na akademickou půdu.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Peto vdaka za tu konvezaciu s ChatGPT. Mám síce k týmto veciam značné výhrady, ale tie sú iného charakteru. Toto nemohlo dopadnúť lepšie.

Vicky, problem nie je ani tak v tej alternatívnej fyzike ktorú nám tu vnucuješ, ale práve v tom nátlaku. Už fakt stačilo prosím. Skúsme to uzavrieť tak, že ty nepresvedčíš nás a rovnako ani my teba nie. Mohol by to byť taký kompromis a každý si ponechá tú svoju pravdu. Ok?

Moderátorov by som chcel požiadať aby zastavili túto trápnu diskusiu, pokiaľ to nepôjde inak.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
peto

Příspěvek od peto »

Tak, a za mna ako bodku pripajam vynikajuci rozhovor k teme - aj gravitacie.
https://vimeo.com/1025855556
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

peto píše: 15. 11. 2024, 00:12 Tak, a za mna ako bodku pripajam vynikajuci rozhovor k teme - aj gravitacie.
https://vimeo.com/1025855556
Ano, teorie všeho by vše vyřešila. Všechny jevy a fenomény pod jednou střechou, to je to o čem vlastně současná věda touží, ale je uvězněna už pěkně dlouho ve spárech doktrín a všemožných hypotéz a z toho často plyne i nepochopení základních přírodních principů.
Už dlouho se mluví o tom, že se upraví konstanta gravitačního zákona, ale je stále více zřejmé že jen nějaké úpravy nic nevyřeší. Poslední úprava současných fyziků se jmenuje MOND. Modifikovaná Newtonova Gravitační konstanta. Ale to stále neřeší problémy s temnou hmotou, která se ukazuje jako zbytečný luxus. Jen se do nové teorie zase započítají již známé anomálie a bude zase hotovo. To už se opakuje po xté. To je náplast, která sice do výpočtů anomálie zahrne ale jako vždy opět nevysvětlí.
Jak se to říká, kdo si splete první knoflík, ten se už pořádně nezapne. V Koperníkovo době se také rojily různé teorie jak udržet při životě geocentrický model. Dokonce pak heliocentrický a geocentrický model žili nějakou dobu vedle sebe. A jak dlouho ještě přežíval heliocentrický model? Měl snahu se držet ještě dlouhou dobu do Keplerovy, který už vypočítal dráhu Marsu tak přesně, že heliocentrický model prostě už nemohl obstát. A stejně se heliocentrismus držel dál a rozpadal se jen velice pomalu a trvalo to další dlouhou éru než konečně přišel jeho definitivní konec.
Dnes to nebude jiné. Nějaká úprava gravitačního rámce nebude stačit a je to více a více jasné i z postupných opatrných vyjádření některých špičkových vědců.
Stejně ale nakonec přijde zlom a bude se muset udělat to co se dělo i v éře Koperníka a Keplera.
Do té doby budou osoby které hovoří o radikálních změnách za psance stejně jako v době Koperníka, Keplera a dalších.
Kdyby například žil dnes Koperník a mluvil by v této době otevřeně o nutných změnách v gravitační teorii, ze všech vědeckých institucí by ho hnaly bičem.
Prostě vládne vědecké náboženství v každé době.
Můj otec mi jednou říkal, že ještě v 50 letech četl knihu ve které bylo napsáno že slunce funguje na vulkanickém principu. Tato kniha byla prosím v 50 letech ještě stále v knihovnách !
A proto se ještě nepohnula z místa reforma gravitačního zákona.
Ne proto, že by nebylo nějaké řešení. Řešení je a je velice jednoduché. Shodit to celé ze stolu a začít od začátku. Ale ona není ta vůle..... rozumím...
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 15. 11. 2024, 09:17, celkem upraveno 10 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

IMG_5579.jpeg
IMG_5579.jpeg (59.36 KiB) Zobrazeno 2508 x
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
ok1in
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Pánové, ale sorry, celé toto vlákno není nic jiného než obyčejné flame - kdysi platilo účinné rčení - nekrmte trolly... :(
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

ok1in píše: 15. 11. 2024, 09:06 Pánové, ale sorry, celé toto vlákno není nic jiného než obyčejné flame - kdysi platilo účinné rčení - nekrmte trolly... :(
Nezlobte se, ale já vás nenutím abyste věřil tomu co říkám. Popisuji jen jak já osobně vnímám gravitační situaci ve vědě. To je celé. Pochopím kdyby vás rozčílil někdo kdo se tady zastává ploché země ale vy jste se rozčílil úplně bezdůvodně i když je zcela jasné že se mnou žádný konflikt nehrozí. Mějte svou představu na dané téma a já budu mít tu svou.
Všiml jsem si že je zde na tomto foru velice oblíbené křičet na každý názor se kterým nesouhlasím že je to flame.
Toto slovo je zde už tak zprofanované a aplikuje se na úplně každou situaci že úplně už ztratilo svůj význam.
Víte jaký je skutečný význam tohoto slova v diskuzi?
V diskuzi označuje termín „flame“ (nebo „flaming“) agresivní, urážlivou nebo provokativní komunikaci mezi účastníky. Obvykle jde o výměnu negativních nebo urážlivých komentářů, které mají za cíl vyvolat reakci, často bez snahy o konstruktivní diskusi. Tato forma komunikace může eskalovat do osobních útoků nebo agresivního chování.
------------------------
Vážně je podle této definice flame z mé strany?
Vše v dobrém a nebojte se už na vás nebudu reagovat aby nebylo flame.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Vicky79:

Už jsem Vám jednou napsal, že zde na AF Vaše myšlenky evidentně nepadají na úrodnou půdu. Ba se obávám, že jimi zde spíše řadu lidí obtěžujete. Alespoň mne, ignoranta, co alternativním popisům gravitace rozumí leda jako koza petrželi, rozhodně.
Odkaz na jednoho z předních českých odborníků pro tuto oblast jsem Vám poskytl - za sebe uvítám, když začnete korespondenci s ním. Určitě bude zajímavé, když nám potom poskytnete zpětnou vazbu v podobě odpovědi pana prof. RNDr. Jiřího Podolského,CSc, DSc.
Předem děkuji.
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Homer píše: 15. 11. 2024, 10:08 Odkaz na jednoho z předních českých odborníků pro tuto oblast jsem Vám poskytl - za sebe uvítám, když začnete korespondenci s ním.
Neméně důležitá otázka je, jestli by to uvítal i on.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
ok1in
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Flamewar:
"Častým tématem flamewarů jsou dlouhodobé spory, nebo kontroverzní otázky související s osobním přesvědčením..."
Howgh - více kmentovat to už nemá smysl...
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Mohl bych prosím poprosit moderátory, aby u mého příspěvku číslo 79 provedly opravu v níže citované části?
V této části se vyskytuje 3 krát zmínka o heliocentrickým modelu, měl jsem logicky samozřejmě na mysli geocentrismus.
Vlivem únavy jsem to popletl.
Nikdo si dnes samozřejmě nemyslí, že heliocentrický model je neplatný model (alespoň doufám).
Omlouvám se...
Pak prosím smažte i tento můj komentář, jelikož se stane bezpředmětným.
Děkuji
----------------------------------------------------
Citace:
.....A jak dlouho ještě přežíval heliocentrický model? Měl snahu se držet ještě dlouhou dobu do Keplerovy, který už vypočítal dráhu Marsu tak přesně, že heliocentrický model prostě už nemohl obstát. A stejně se heliocentrismus držel dál a rozpadal se jen velice pomalu a trvalo to další dlouhou éru než konečně přišel jeho definitivní konec.......
Homer

Příspěvek od Homer »

Mohl bych poprosit moderátory, aby zvážili zamčení těchto vláken? Jsem rovněž unaven a jak vidno, Vicky79 panu profesorovi Podolskému ( i v Německu či jinde ve světě by se jistě našli mnozí další ) své myšlenky nesdělí a bude je i nadále vytrvale psát sem.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Andreji ahoj, myslím si, že jsme na AF unesli v minulosti už i větší, jak jen to napsat, jinakosti a mnohem ostřejší diskuse. Pravidla fóra vyloženě neporušuje, nechme ho vyjádřit se a já jsem přesvědčený, jak už tu napsali i jiní, že pokud nebudeme reagovat, nezájem ho odradí od dalšího psaní na toto téma. A každý ať si udělá představu sám...
Homer

Příspěvek od Homer »

Ahoj Karle, respektuji to, byl to z mé strany jen námět motivovaný tím, že jsme parta amatérů mnoha profesí, spojených jedním zájmem a nikoliv kolegium teoretických fyziků. Samozřejmě s výjimkou např. kolegy KpS, který asi ví, proč mlčí. Podle mého mínění to nic kloudného nepřináší - ale přežiju to :-).
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Situace je velmi jednoduchá.
Pokud se vlákno zamkne:
Tak to beru tak, že gravitační model, který tady prezentuji byl potvrzen v tom smyslu, že nikdo zde nenašel v mém modelu jediný rozpor s Einsteinem a nebo nenašel jediný přírodní zákon s kterým by byl tento model v kolizi.
O to mi od začátku vlastně jde.
Pokud se vlákno nezamkne:
Tak napíšu jeden maximálně dva příspěvky do tohoto vlákna a přestanu reagovat. Jediné co by mě donutilo k reakci je, že někdo jasně ukáže a logicky zdůvodní již výše uvedené. (opakuji logicky a v souladu s přírodními zákony).
Uživatel MMys zde jasně uvedl: ,,Ve zdejší komunitě asi moc lidí, kteří by se k tomu dokázali relevantně vyjádřit, nebude."
Z těchto slov usuzuji, že tu ale nějací takový mohou být. Mezi námi stačí mi jeden.
Od začátku říkám to stejné a nikdy jsem netvrdil nic jiného, že potřebuji aby někdo (což není asi každý) to třeba posoudil.
V zamčeném vlákně je to asi těžko proveditelné.
Takže opakuji: mám v plánu ještě 1 max. 2 příspěvky abych dokončil své myšlenky a pak platí to co jsem uvedl výše.
Nic jiného zde z mé strany už asi neproběhne krom případu, že se ozve někdo nový kdo to přírodními zákony smete ze stolu. (platnými přírodními zákony a, ne ubohým GPT Chat, který papouškuje internet)
To vše - jednoduché.
Můj poslední dodatek pro uživatele Homer: Na váš apel, abych napsal člověku kterého zde uvádíte jsem už reagoval. Nevím proč ze mě chcete vypáčit nějakou jinou reakci než tu jakou jsem tady už poskytl.
Nebojte se, ani již na vás nebudu reagovat a co řeknu to u mě platí.
Měl jsem nějaký požadavek od místní komunity a tak děkuji AF za ten drobný prostor tady.
To je vše.
Snad bylo toto moje sdělení všemi správně pochopeno a bylo naprosto jasné.
Děkuji za to že to budete respektovat.
Kdyby se to tady neplevelilo a nemusel jsem reagovat na úplné zbytečnosti tak už jsem tady dávno skončil.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 15. 11. 2024, 17:52, celkem upraveno 4 x.
Odpovědět