Honza Ebr:
je mi jasný, že jsi toho procestoval (a sám, ne s cestovkou) minimálně o řád víc než já. To je zcela bez diskuze. Tedy tvůj pohled na to, jak se tam žije, je určitě odlišný (a přesnější) než můj.
To co jsem napsal asi nebylo nejšťastnější, schválně jsem použil poněkud zkratkovitý a populistický a přehnaný příměr, a počítal s tím, že se někdo ozve

Bylo to prostě takové popíchnutí a nezastírám že cílené. Ale trvám si na tom, že tohle je opravdu dvojsečná zbraň. Samozřejmě je příjemné, že i v největším zapadákově budeš moci mít internet. Nakonec hodí se to nám amatérským i vám profesionálním astronomům, co máte zařízení na odlehlých místech a pořádná stabilní konektivita je drahé/nedostatkové zboží.
Nicméně si opravdu nedokážu představit, co to udělá (pokdu to bude alespoň trochu cenově přijatelné) se společnostmi, které si ten přirozený technologický pokrok neprošly, mají problémy s tím, aby si udělali pořádek ve svých vlastních zemích, infrastruktura je v troskách (pokud kdy vůbec byla), a nyní dostanou do ruky takovéhle technologie. Trošičku mě vyvstávají na mysl dávné příměry jako třeba indiáni a alkohol
Prostě opravdu jsem zastáncem spíše toho názoru, že každý by se měl mít tak dobře, jak si zasloužil a co si vybudoval (samozřejmě to neplatí pro malé procento lidí, kteří se dostali do nějakého marastu nevlastní vinou typu nehoda, smůla, katastrofa, hříčka přírody, tam je samozřejmě pomoc ostatních na místě). A že takovéhle "dary" (ať už to jsou třeba příliš štedré sociální dávky, eurodotace nebo cokoli podobného) prostě nic dobrého nejsou, jen křiví přirozený vývoj, a vždycky je za nimi schované nějaké to negativum, které se projeví až když už je pozdě. Ale holt pokrok nezastavíš, čas ukáže... Nakonec, v případě krachu projektu to do pár let popadá samo
No uvidíme, radost z toho vůbec nemám, a nejen kvůli astronomii.