Výroba kopule
Re: Výroba kopule
Ta poznámka o včelách je heslo z jednoho JZD, které v mojí generaci za socíku proslulo, ale chápu, že tobě to nic neříká, tak sorry. Mohu jen zopakovat to, co jsem napsal Milanovi. Moje poznámka o dvou typech lidí byla míněna zcela obecně a přípomínky jsou vítány, zejména od lidí, kteří si laminátovou kopuli sami vyrobili. Jinak na fóru jsme si vždy tykali. Vykání je v komunitě zbytečně formální.
To heslo Pupaku znám ( i v jiných variantách, čím se může světový mír posílit ), jsem ročník1955. To ale nic nemění na tom, že jeho použití zde ve spojení se mnou jako včelařem, bylo hloupé.
Laminátovou kopuli jsem nepostavil, ale myslím, že mé připomínky nebyly od věci, měly jen upozornit ostatní na určité aspekty tohoto řešení, které mne napadly. Neměly žádnou ambici od toho kohokoliv zrazovat, neboť vím, že " každý staví dle své hlavy".
Jsem co do tykání stará škola, ale už jsem to bez úhony vstřebal
.
Laminátovou kopuli jsem nepostavil, ale myslím, že mé připomínky nebyly od věci, měly jen upozornit ostatní na určité aspekty tohoto řešení, které mne napadly. Neměly žádnou ambici od toho kohokoliv zrazovat, neboť vím, že " každý staví dle své hlavy".
Jsem co do tykání stará škola, ale už jsem to bez úhony vstřebal

Já netuším, že jsi včelař. Já jsem ročník 57, tak snad si tykat můžeme, aniž bys utrpěl újmu na stařecké důstojnosti, ne? 
Já jsem už s laminováním pár věcí udělal. Udělal jsem tři karbonové tubusy s Nomexem, něco o tom vím. Povrchová úprava fakt není jádro pudla.

Já jsem už s laminováním pár věcí udělal. Udělal jsem tři karbonové tubusy s Nomexem, něco o tom vím. Povrchová úprava fakt není jádro pudla.
Víš Pupaku, své včelaření jsem zde vícekrát zmínil, proto jsem se i ohradil. Ale budiž, je to vysvětleno. Vykáním v první komunikaci vyjadřuji úctu tomu druhému, nikoliv abych si pohladil své ego. Ale dobře, vyřízeno k dennímu pořádku
. ( hrabě Kocharowski ).
Vysvětlili jsme si i postoje ohledně laminátové kopule - vycházel jsem z toho, jaké kopule se vyrábí a jaké tedy znám a ovšem z toho, co jsem vyráběl já a řada dalších.
Tím bychom mohli naši rozpravu ukončit a popřát si mnoho zdaru a zdraví - což nyní potřebuji, protože na mne už před několika dny skočil jakýsi moribundus.

Vysvětlili jsme si i postoje ohledně laminátové kopule - vycházel jsem z toho, jaké kopule se vyrábí a jaké tedy znám a ovšem z toho, co jsem vyráběl já a řada dalších.
Tím bychom mohli naši rozpravu ukončit a popřát si mnoho zdaru a zdraví - což nyní potřebuji, protože na mne už před několika dny skočil jakýsi moribundus.
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Pupaku, jako realizační nápad je to dobré, zvláště když už jsou zkušenosti s laminováním. Bohužel ceny materiálu jsou dnes někde jinde
Když už bude k dispozici kulové kopyto, tak se nabízí vyrobit polokouli s přesahem, viz příloha. Vypadá nejen lépe, ale usnadní to také umístění kopule. Předpokládám, že by se "balon" nafukoval do hotové spodní (pojezdové) zkruže a dvou štěrbinových žeber. Ty by pohlídaly kulový tvar a s laminátovým povrchem se jednoduše spojily. Příloha znázorňuje pouze rozměry, bez konstrukčního řešení. Tak hodně zdaru a poreferuj, jak dílo pokračuje !

Když už bude k dispozici kulové kopyto, tak se nabízí vyrobit polokouli s přesahem, viz příloha. Vypadá nejen lépe, ale usnadní to také umístění kopule. Předpokládám, že by se "balon" nafukoval do hotové spodní (pojezdové) zkruže a dvou štěrbinových žeber. Ty by pohlídaly kulový tvar a s laminátovým povrchem se jednoduše spojily. Příloha znázorňuje pouze rozměry, bez konstrukčního řešení. Tak hodně zdaru a poreferuj, jak dílo pokračuje !
- Přílohy
-
- Kopule dvoudílná 2930 mm.jpg (113.65 KiB) Zobrazeno 3192 x
-
- Kopule s podestou 230 mm.jpg (255.29 KiB) Zobrazeno 3192 x
Předpokládáš správně. Dolní zkruž a žebra by doformovaly tvar polokoule. Ten přesah je výborný nápad. Zatím je to pro mě jen taková spekulace. Doba realizace nastane až bude teplo. Až udělám nějaký návrh, tak to sem hodím na konzultaci. Tohle je jen ideový nástin. Že ceny budou jiné než před 20 lety, mě nepřekvapuje, ale pořád to nebude 150 litrů a bude to tak, jak chci já a ne nějaký Číňan.
Děláš parádní montáže s velkou nosností, což předpokládá použití větších dalekohledů, pokud neplánuješ vše dálkově ovládané, ale také pobyt osoby v kopuli přijde mi 2,5m strašně, ale strašně málo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Já navážu na oba předchozí příspěvky - ano, když si to člověk udělá sám, má to podle sebe a ne podle toho, co kde kdo vyrobí jako konfekci. Svatá pravda.
Ovšem 2,5m, je opravdu nemnoho. Ještě tak pro toho, kdo do kopule leze jen kvůli údržbě a většinou fotí. Mám kopuli cca 3,7m a cítím se v ní pohodlně
.
A takováto větší kopule se podle mého postaví snáz klasicky s dřevěnou nebo kovovou kostrou a potahem.
Ovšem 2,5m, je opravdu nemnoho. Ještě tak pro toho, kdo do kopule leze jen kvůli údržbě a většinou fotí. Mám kopuli cca 3,7m a cítím se v ní pohodlně

A takováto větší kopule se podle mého postaví snáz klasicky s dřevěnou nebo kovovou kostrou a potahem.
Já tam nic velkýho mít nebudu. Teď když jsem vyzkoušel že ta malá montáž si hravě poradí z C11 a veškerým příslušenstvím, tak tu velkou montáž na boilery prodám a nechám si jen tu malou s C11, takže si myslím, že místa tam bude dost. Nicméně k dálkovému ovládání všeho směřuji od samotného počátku. Onstep k tomu dává dost možností, tak ještě vymakat přenosy dat z kamery, což zatím řeším přes vzdálenou plochu a bude to OK. Já bych toho chtěl udělat tolik, že bych na to potřeboval 5 životů. Pořád mi něco straší v palici. Ta kopule je jeden z obvyklých záchvatů.
Teď mi zase straší v palici, že tu velkou montáž vyměním za N500 a udělám nízkou EQ HD montáž šitou na míru. Prostě zábava.

Teď mi zase straší v palici, že tu velkou montáž vyměním za N500 a udělám nízkou EQ HD montáž šitou na míru. Prostě zábava.
Diskuzi na téma zrcadla jsem přesunul do vlákna Návrh a stavba dalekohledu
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Narazil jsem na YouTube na stránky Observatory Solutions, slintal nad metrovým PlaneWave. Ale zaujalo mne něco jiného. Kopule postavená tak, jak jsem ji ještě neviděl. Žádná konstrukce z laminátu, dřeva... zajímavé. Více je pod playlistem Ash Dome: https://www.youtube.com/channel/UC2lNmy ... 7PVDU0zRMQ.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No dobře, ale to je profi výrobek z fabriky, zjevně se jedná o z plechu lisované segmenty. A velkých observatoří takto konstruovaných (prostě jen kov) je po světě hromada.
https://ashdome.com/
https://ashdome.com/
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
V oblastech se suchým vzduchem je to jednoduché, rychlé, komerční řešení. Ale v našich podmínkách budou u těchto jednovrstvých kopulí existovat nepochybně dny, kdy se na plechu bude srážet vzdušná vlhkost, shora bude kapat, po stěnách poteče dolů. Běžně se to stává u kůlen zakrytých plechovou krytinou. I v mé kopuli, která má potah ze 4mm překližky, se objeví den, kdy se povrch zevnitř, obyčejně na severní straně, orosí. Zde mi bezvadně pomáhá větrání ventilátorem.
- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Zevnitř se mi horní část kopule Pulsar 2.2m (skelný laminát) v těchto podzimních dnech taky většinou nad ránem zarosí. Během dne se ale přirozeným větráním vysuší. Vstup vzduchu je 4mm mezerami mezi prkny podlahy, výstup škvírou nahoře mezi uzávěrem štěrbiny a tělesem kopule. Jaké to bude v zimě teprve uvidím.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Při velkých změnách z laminátu slušně kape a v zimě dovede i hezky namrzat a následně kapat. Ale je to jen několikrát během roku i při slušném větrání
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz