Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Viděl jsem nevysvětlitelný úkaz na obloze (UFO)

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal:
Ale co to je kolmo k zemi ? Každá tečka na obloze je kolmo,?( pokud stojím kolmo...) Kolmo přeci značí směr, a tečka ho nemá...
To neřeš, lidi co viděj UFO většinou mají problém popsat co a jak viděli, to bychom tu byli do rána Taky mně to štvalo, tak sem na příspěvek ani nereagoval, když to někdo neumí ani popsat. To bys měl vidět, co (bohužel) napíší děcka v 6. (popř. i 9.) třídě.. nemá to kolikrát hlavu a patu, věta neúplná. Tak se nediv že tu pak čteme o něčem někde kolmo ..

Jinak na meteobalón to vypadá jako na jistotu, ale muselo to být hezké :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Zdenaaal

Příspěvek od Zdenaaal »

toms napsal: Opravdu nevím co jsem viděl ale koukám asi tak v 20.50 na oblohu a vidím velice jasný objekt, mnohem jasnější než Venuse, pozoruji ho asi 5minut triedrem a najednou se zacne prudce ztmavovat a nez jsem stacil dojit pro velkej dalekohled tak zmizel. Byl kolmo k zemi. Co by to tak mohlo byt?

V tu dobu jsem měl zrovna venku dalekohled tak sem se na to podíval blíž. V delakohledu se to jevilo jako velmi světlý prstýnek s tmavým středem. Po chvilce to prasklo a vyšel z toho takový černý obláček a ztratilo se to...
popravdě jsem na to koukal jak padlý z hrušky.

Myslím že meteorologický balon je rozumné vysvětlení pro všechny konspirační teoretiky :D
Jakub
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

MilAN napsal:
Ale co to je kolmo k zemi ? Každá tečka na obloze je kolmo,?( pokud stojím kolmo...) Kolmo přeci značí směr, a tečka ho nemá...
Předpokládám, že tím pisatel myslel zenit, neb musel zvednout oči kolmo k nebi ;D Tyhle meteobalony pozoruji v Řevnicích poměrně často a ze začátku jsem taky docela koulel očima Na Libuši či v Komořanech vypouštějí někdy v pozdním odpoledni, takže se nádherně lesknou osvětlené nízkým Sluncem a někdy jejich jas předčí i Venuši. Ve většině případů bych ale odhadoval něco kolem -2m
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jakub napsal:
Předpokládám, že tím pisatel myslel zenit, neb musel zvednout oči kolmo k nebi ;D Tyhle meteobalony pozoruji v Řevnicích poměrně často a ze začátku jsem taky docela koulel očima Na Libuši či v Komořanech vypouštějí někdy v pozdním odpoledni, takže se nádherně lesknou osvětlené nízkým Sluncem a někdy jejich jas předčí i Venuši. Ve většině případů bych ale odhadoval něco kolem -2m Mohl bys mi někdy brnknout na mobil, až nějakej uvidíš, rád bych zjistil, jak to vypadá tady z Jablonce. V kolik hodin to tak bývá?
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ViktoR

Příspěvek od ViktoR »

Já jsem z Modřan, čili kousek jak od Libuše tak i od Komořan v Praze a tyhle meteorologické balóny jsou tady docela časté. Taky jsem si myslel že je to ňáký ufo ale jednou se mi podařilo rychle rozbalit nádobíčko a ten balón viděl v celý svý kráse. Od tý doby na ufo nevěřim ;D Mnohdy jsou docela dost jasné že jsou jasně vidět i na dost světlé obloze třeba půl hodiny po západu slunce.
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Ja taky jeden videl, byla to takova hneda koule plujici od zapadu na vychod, nejdriv jsem docela koukal - nesla nijak odhadnout vzdalenost, rozmer, nic, jen hneda barva a kulaty tvar, proste si tak nehlucne plul vzduchem, vypadalo to dost pekne, typicke UFO :D. Bohuzel nez jsem stacil dojit pro fotak, tak uz byl moc daleko (i tak byl pomerne maly - mysleno obraz na sitnici) a i tak by to asi bylo k nicemu, proste bych vyfotil hnedou kouli.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Jakub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

MaG napsal:
Mohl bys mi někdy brnknout na mobil, až nějakej uvidíš, rád bych zjistil, jak to vypadá tady z Jablonce. V kolik hodin to tak bývá?
Musí se sejít několik veličin najednou a pak to vyjde. Musím sedět večer na zahradě, nejlépe u ohně a zvednoutv pravou chvíli hlavu - to dělám neb sleduji letadla a hlavně nezapomenout že ti mám cinknout Z první věty vyplývá, že se tak nejčastěji stává o víkendu, kdy mám trochu času a bývá to tak někdy kolem 18 - 20 hodiny. jakmile něco uvidim, dám vědět.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

No a záviset to bude i na denní době - poloze slunce vůči balonu a pozorovateli. PS s tím časem vzletu by měl korespondovat údaj na webu ČHMU, problém je, že nevím, zda jej tam maj v UT..

http://www.chmi.cz/meteo/oap/oap_arch.php
Jakub
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

MaG napsal: No a záviset to bude i na denní době - poloze slunce vůči balonu a pozorovateli. PS s tím časem vzletu by měl korespondovat údaj na webu ČHMU, problém je, že nevím, zda jej tam maj v UT..

http://www.chmi.cz/meteo/oap/oap_arch.phpDíky za odkaz, aspoň to budu moci kontrolovat. Ten čas je opravdu odhadní, neb naposledy jsem ho viděl někdy na podzim. Je pravděpodobné, že je to i o něco déle. Nyní je již opět sezona, tak se na to pokusím více soustředit a dám když tak vědět.
M21

Příspěvek od M21 »

Zdravím vás, na pozorovanie oblohy som uplny laik vcera spm sa iba tak pozeral s absolutne obycajnym dalekohladom na Venusu ta po chcilke uz nebola z mojho stnovistia pozorovatelna tak som sa pozeral na hviezdy a mesiac Ked som sa pozrel na jeden objekt volnym okom vyzeral ako uplne rovnaka hviezda ako vsetky ostatne ked som zobral dalekohlad a pozrel sa na nu blikala cervenym a zelenym svetlom tak nevyzerala ziadna ina. Co to bolo za objekt? Mozno pripadam ako uplny idiot ale ja sa skutocne absolutne nevyznam v pozorovani oblohy. Vopred vdaka za odpoved.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No, byla to nejspíš hvězda. Pokud byla nízko nad obzorem, a dostatečně jasná, tak jsou barvy způsobené lomem světla v atmosféře a blikání způsobené přeléváním vzduchových hmot v atmosféře jasně patrné. Hvězdy pak hrají všemi barvami spektra, jako v duze, tedy od červené až po modrou. Pravděpodobně tomu trochu pomohla i barevná vada dalekohledu ;)

Můžeš popsat, kterým směrem (světová strana) a jak vysoko asi nad obzorem to bylo ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
M21

Příspěvek od M21 »

MMys napsal: No, byla to nejspíš hvězda. Pokud byla nízko nad obzorem, a dostatečně jasná, tak jsou barvy způsobené lomem světla v atmosféře a blikání způsobené přeléváním vzduchových hmot v atmosféře jasně patrné. Hvězdy pak hrají všemi barvami spektra, jako v duze, tedy od červené až po modrou. Pravděpodobně tomu trochu pomohla i barevná vada dalekohledu ;)

Můžeš popsat, kterým směrem (světová strana) a jak vysoko asi nad obzorem to bylo ?No vlaste ja ju pozorujem uz dlksie ved rovnako nad obzorm su aj ine hviezdy omnoho jasnesie a neblikaju teda ani tato nie pri pohlade volnym okom iba ked sa na nu pozeram dalekohladom. Farebna vada moze byt ale to by sa asi prejavilo aj inac? Ja by som vam to aj odfotil len neviem ako asi je to nerealne tda v mojich podmienkach. Je nizko nad obzorom to je tiez pravda ale minuly rok sme ju tiez pozorovali ak to teda bola ona ziadne ine hviezdy aj tak nizko nad obzorom neblikaju. Svetova strana zapad. Inak velmi dakujem za odpoved.
Duk

Příspěvek od Duk »

M21 napsal: Zdravím vás, na pozorovanie oblohy som uplny laik vcera spm sa iba tak pozeral s absolutne obycajnym dalekohladom na Venusu ta po chcilke uz nebola z mojho stnovistia pozorovatelna tak som sa pozeral na hviezdy a mesiac
Jestliže uvádíš, že to těleso bylo nízko nad západním obzorem, odpovídala by tomu hvězda alfa CMi, Procyon. Ono je taky podstatné v kolik hodin jsi pozoroval.
Na druhou stranu však píšeš, že Venuši jsi nemohl již pozorovat. Brání něco jen ve výhledu nebo je už tak blízko horizontu, který máš zakrytý ?
V tom druhém případě by se mohlo jednat o planetu Saturn, kde by díky nekvalitní optice mohla být pozorována barevná provedení, které okem vidět samozřejmě není.
M21

Příspěvek od M21 »

Duk napsal:

Jestliže uvádíš, že to těleso bylo nízko nad západním obzorem, odpovídala by tomu hvězda alfa CMi, Procyon. Ono je taky podstatné v kolik hodin jsi pozoroval.
Na druhou stranu však píšeš, že Venuši jsi nemohl již pozorovat. Brání něco jen ve výhledu nebo je už tak blízko horizontu, který máš zakrytý ?
V tom druhém případě by se mohlo jednat o planetu Saturn, kde by díky nekvalitní optice mohla být pozorována barevná provedení, které okem vidět samozřejmě není.No ano vo vyhlade mi brani panelak naproti takze Venusa "zan zasla" pozorujem ale tento objekt este aj na chate aj tam je ho vidiet vidiet je ho uz o takej pol desiatej este asi aj skor ale aj o polnoci. Neviem ako vam mam zazmamenat tu presnu polohu ked ju bude vidiet aj denes vecer? ak nebude zamracene Inak pozorujem to z Čadce a chata je v Krasne asi 10km od cadce tam je tak tirz viditelna na zapade.
a dalekohlad si skusim pozicat kvalitnejsi
LbA

Příspěvek od LbA »

M21 napsal:
No ano vo vyhlade mi brani panelak naproti takze Venusa "zan zasla" pozorujem ale tento objekt este aj na chate aj tam je ho vidiet vidiet je ho uz o takej pol desiatej este asi aj skor ale aj o polnoci. Neviem ako vam mam zazmamenat tu presnu polohu ked ju bude vidiet aj denes vecer? ak nebude zamracene Inak pozorujem to z Čadce a chata je v Krasne asi 10km od cadce tam je tak tirz viditelna na zapade.
a dalekohlad si skusim pozicat kvalitnejsiSkus ten objekt identifikovat aj sam..
pouzi napr program Cartes du Ciel. Nastav si zemepisne suradnice pozorovatela cas a tak.. Urcite na nieco prides, co by to mohlo byt...
Ked neprides na nic, tak udaj presnejsiu polohu (daj napr screenshot z Cartes) a radi pomozeme...
Odpovědět