zuzi píše:Já si myslím že jsi to popsal přesně jak to je, vnitřní odpor je důsledkem zpomalení chemických reakci a tím že z/do pouzijes velký proud, ohřeje se a tím se sníží vnitřní odpor a zvedne kapacita. V elektroautech jsou v bateriích integrovaný kapalinové deskové chladiče, které je nejen ochlazují, ale i v zimě ohrivaji na provozní teplotu.
Testoval jsem to na svém elektroautě, tam dochází k základnímu ohřevu baterií při předtopení před odjezdem asi o 8°C nad teplotu okolí. Silný ohřev baterií nastává pokud okolní teplota klesne pod -10°C. Pořád se ale nemohu dopočítat, co v zimě tolik vybíjí baterii. I když kapacita baterií je řekněme o 15% níže než v jarním počasí, tak snížení kapacity o 15% nevysvětluje ten výrazně kratší dojezd i když započítám topení, které bere řekněme 0,5-1 kW dle venkovní teploty. Nevěřím, že by v chladnějším počasí měl motor či elektronika nižší účinnost (to se musí zahřát dost rychle), pořád mi schází cca 8-10% energie. Spotřeba kolem 20°C je 12 kWh/100 km, kolem 0°C je 16,5 kWh/100 km.
P.S. Možná to je právě ta účinnost motoru 90%, tam se ta energie asi ztrácí.