M31 v Andromedě

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
astropintr

M31 v Andromedě

Příspěvek od astropintr »

MMys napsal:

Můžeš blíže popsat, co znamená "přiložení Dark frame snímku, prolnutí na měkké světlo"
Darkfrme se přeci odečítá. A pokud možno ještě v RAW formátu, před interpolací.
Upřímnost beru. Tak abych se vrátil k tématu.
Po zpracování ve Subrawu a snížení šumu jsem zvýraznil slabé partie galaxie a pak jsem provedl toto. Otevřel jsem dark frame snímek, převedl ho do tifu, ve Photoshopu jsem si otevřel oba snímky (snímek galaxie zpracovaný a bez šumu a nezpracovaný dark frame) a pak jsem provedl. Nezpracovaný dark frame jsem vložil do zpracovaného snímku galaxie a nechal jsem ho prolnout na měkké světlo. Pak jsem opět pomocí křivek zvýraznil i slabé partie. Musím říci, že mi to pomohlo hlavně barevně a zvýraznily se mi i slabé partie galaxie.
Když porovnáš snímek před tím a potom, tak si myslím je výsledek jinde.
Problém je v tom, že když mi to vyjede ze Subrawu, je to zelené a pak je problém všchno dát do správných barev. ;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
MilAN
Věk: 76

M31 v Andromedě

Příspěvek od MilAN »

Tak tomu moc nerozumím. Co to je nezpracovaný DF ? Chceš říci, že tam vložíš hotpixely a šum a tím se to celé zlepší ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od MMys »

Nějak mi uniká smysl té operace, kdy jsi ke snímku galaxie, už zpracovaného a s redukovaným šumem, přimíchal přes vrstvu a operaci "měkké světlo" znova Dark-frame ? Na co ? Dark frame přeci kompenzuje offset snímku a hotpixely vyvolané rozdílným (pro hotpixely velmi vysokým) temným proudem. DarkFrame se tedy MUSÍ ODEČÍST a to operace "měkké světlo" určitě nedělá.

Správný postup, pokud máš jeden snímek a jeden temný snímek, obojí v RAW, je třeba tento:

1) Pamocí AdobeDNGconvetrer-u převedeš oba snímky na DNG formát.
2) v SUbRAWu provedeš operaci odečtení temného snímku: subraw --a snimek_objektu.dng --s temny_snimek.dng --rgbtiff (to je ta nejjednodušší varianta bez flatfieldu a bias snímku)
3) výsledkem jsou v tomto případě dva soubory. jeden ve formátu DNG, druhý jako TIFF. Teď si můžeš vybrat. Buď v PS otevřeš přímo ten TIF, nebo pomocí AdobeCameraRAW pluginu otevřeš ten DNG.

Oba budou mít ujeté barvy, protože jsou to surová data bez aplikace nějakého vyvážení bílé.
Budu uvažovat, že použiješ přímo ten TIF, abych se tu nemusel zabývat optimálním nastavením převodu pomocí CameraRAW.

U otevřeného TIFu nastavíš černý, neutrální a bílý bod (je-li třeba) a provedeš nastavení podání úrovní snímku (pomocí funkce úrovně nebo křivky). Měj na paměti, že je to galaxie, a její spektrum je spojité, a její celkové barevné podáníí je prakticky neutrální. U snímků s velmi velkým odstupem signálu od šumu lze zpracováním zvýraznit slabý barevný posun centrální části k červené (starší hvězdy převažují v centru galaxie) a namodralé vnější oblasti s převažujícímí mladšími hvězdami. Posun je znát až po dost razantním zpracování, a to s jedním snímkem z DSLR skoro nelze udělat.

Pokud máš kde vystavit RAW snímku a temného snímku, udělej to. Mrknu se na to.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astropintr

M31 v Andromedě

MilAN napsal: Tak tomu moc nerozumím. Co to je nezpracovaný DF ? Chceš říci, že tam vložíš hotpixely a šum  a tím se to celé zlepší ?Ano, nezpracovaný dark frame je surový snímek z fotoaparátu, tak jak jsem ho nasnímal.
Opravdu to pomáhá, protože když chci vytáhnout slabé partie, je to problém. Pokud ale použiji temný snímak a dám ho prolnout na měkké světlo, mohu lépe vytáhnout partie galaxie. Je to odzkoušené Bíbou a mnou. Nevím, proč to zlepšuje snímek, ale je to tak. Taky jsem nad tím kroutil hlavou.
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
ladaS

M31 v Andromedě

Příspěvek od ladaS »

astropintr napsal:
Upřímnost beru. Tak abych se vrátil k tématu.
Po zpracování ve Subrawu a snížení šumu jsem zvýraznil slabé partie galaxie a pak jsem provedl toto. Otevřel jsem dark frame snímek, převedl ho do tifu, ve Photoshopu jsem si otevřel oba snímky (snímek galaxie zpracovaný a bez šumu a nezpracovaný dark frame) a pak jsem provedl. Nezpracovaný dark frame jsem vložil do zpracovaného snímku galaxie a nechal jsem ho prolnout na měkké světlo. Pak jsem opět pomocí křivek zvýraznil i slabé partie. Musím říci, že mi to pomohlo hlavně barevně a zvýraznily se mi i slabé partie galaxie.
Když porovnáš snímek před tím a potom, tak si myslím je výsledek jinde.
Problém je v tom, že když mi to vyjede ze Subrawu, je to zelené a pak je problém všchno dát do správných barev.  ;)
Ahoj, opravdu to máš nějak podivně zpracované. Pokud chceš podívej se sem http://www.lokality.cz/vesmirne/Digi/te ... vani_1.htm

je tam krok po kroku jak na oděčítání temných snímků atd. a zde je otevírání DNG souborů v PS - tak jak to dělám já.

http://www.lokality.cz/vesmirne/Digi/te ... ni_2PS.htm

Samozřejmě existují zřejmě i jiné postupy,ale mě tento vyhovuje.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
astropintr

M31 v Andromedě

MMys napsal:

Oba budou mít ujeté barvy, protože jsou to surová data bez aplikace nějakého vyvážení bílé.
Budu uvažovat, že použiješ přímo ten TIF, abych se tu nemusel zabývat optimálním nastavením převodu  pomocí CameraRAW.

U otevřeného TIFu nastavíš černý, neutrální a bílý bod (je-li třeba) a provedeš nastavení podání úrovní snímku (pomocí funkce úrovně nebo křivky). Měj na paměti, že je to galaxie, a její spektrum je spojité, a její celkové barevné podáníí je prakticky neutrální. U snímků s velmi velkým odstupem signálu od šumu lze zpracováním zvýraznit slabý barevný posun centrální části k červené (starší hvězdy převažují v centru galaxie) a namodralé vnější oblasti s převažujícímí mladšími hvězdami. Posun je znát až po dost razantním zpracování, a to s jedním snímkem z DSLR skoro nelze udělat.

Pokud máš kde vystavit RAW snímku a temného snímku, udělej to. Mrknu se na to.

Ten postup dělám stejně. Ale asi bude problém s nastavením základních bodů (bílý, černý....)
Co tím chci jen říci je, že mi postup popsaný výše umožnil zvýraznění slabých partií galaxie.
Mohu zaslat snímky surové a darky po ICQ?
Každopádně děkuji.
astropintr

M31 v Andromedě

ladaS napsal:

Ahoj, opravdu to máš nějak podivně zpracované. Pokud chceš podívej se sem http://www.lokality.cz/vesmirne/Digi/te ... vani_1.htm

je tam krok po kroku jak na oděčítání temných snímků atd. a zde je otevírání DNG souborů v PS - tak jak to dělám já.

http://www.lokality.cz/vesmirne/Digi/te ... ni_2PS.htm

Samozřejmě existují zřejmě i jiné postupy,ale mě tento vyhovuje.Děkuji, prostuduji si to! S tím zpracováním jsem to přehnal, zkusím se polepšit a přidám jsem snímek barevně upravený!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od MMys »

Ano, nezpracovaný dark frame je surový snímek z fotoaparátu, tak jak jsem ho nasnímal.
Opravdu to pomáhá, protože když chci vytáhnout slabé partie, je to problém. Pokud ale použiji temný snímak a dám ho prolnout na měkké světlo, mohu lépe vytáhnout partie galaxie. Je to odzkoušené Bíbou a mnou. Nevím, proč to zlepšuje snímek, ale je to tak. Taky jsem nad tím kroutil hlavou.

Nojo, jenomže pokud místo temného snímku použiješ nějakou temně šedou plochu (uměle vyrobenou vrstvu) v PS, bude se to chovat obdobně a navíc to tam alespoň nezanese ty defekty z temného snímku.

Věř mi, že jste sice objevili něco, co možná v konkréntním případě nějak pochybně funguje, ale určitě ne z důvodu, že je to temný snímek. Naprosto stejného (nebo spíš lepšího) výsledku půjde dosáhnout přímo manipulacemi s úrovněmi.

Zpracování astrosnímků má své určité postupy, a ty je třeba studovat a hlavně POCHOPIT, jak to funguje. cesta, že náhodně budu zkoušet takovéhle věci, určitě nevede k dokonalým fotkám. Z fyzikálního principu tvorby obrazu na senzoru prostě ani nemůže.

Pokud chceš zvýraznit slabší partie, obvykle stačí funkce "křivky", kde provedeš nastavení křivky tak, aby křivka v oblasti tmavých-nízkých úrovní byla strmější.

Pak ještě existují složitější způsoby s maskováním zvýrazňované oblasti neostrou maskou a manipulování s úrovněmi vpodstatě pouze v části obrazu, ale podle mého názoru to není ta pravá cesta. Sice tyto úpravy striktně nezavrhuji, a občas použiji na vytažení nějakého detailu, ale daleko lepší je mít sadu dostatečně proexponovaných snímků. Zpracování je poak podstatně jednodušší. Nepodléhejte pokušení dohánět málo práce pod oblohou pomocí více práce při zpracování. Moc to nefunguje...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ladaS

M31 v Andromedě

Příspěvek od ladaS »

MilAN napsal: Tak tomu moc nerozumím. Co to je nezpracovaný DF ? Chceš říci, že tam vložíš hotpixely a šum  a tím se to celé zlepší ?
Asi vím co tím Astropintr myslí, když provede tu operaci co popisuje, tak si hodně ztmaví pozadí a pak vytáhne to slabé, jemomže to zákonitě musí být plné hopixelů atd. Myslím že dělé chybu v nastavení šedého a černého bodu.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
astropintr

M31 v Andromedě

Kolegové, chytil jsem se za nos a tak můj další pokus o lepší podání galaxie M 31. Asi to není dokonalé, ale snažil jsem se věnovat pozornosti barvám a otevřel jsem si knížku, kde je vyfotografovaná, tak jsem se pokusil stejně nebo podobně ji upravit.

Vabra

M31 v Andromedě

Příspěvek od Vabra »

astropintr napsal: snažil jsem se věnovat pozornosti barvám Tak proc mi to prijde cernobile? ;)
Pavel Vabrousek
astropintr

M31 v Andromedě

Vabra napsal:
Tak proc mi to prijde cernobile? ;)černobílé?
michal.b

M31 v Andromedě

Příspěvek od michal.b »

Me to prijde cernoruzove... ;)
astropintr

M31 v Andromedě

michal.b napsal: Me to prijde cernoruzove...  ;)
OK pánové, jak si tedy představujete tu M 31? Co člověk, to asi jiný názor, ne? Shodneme se aspoň na tom, že je to lepší, než moje předchozí úprava? Já osobně bych tam trochu té modré barvy přidal, ale nevím, nechci to zase přehnat.  ;)
Pokud se podíváte na ostatní snímky, každý snímek má jiné barevné zpracování, takže nevím.....
michal.b

M31 v Andromedě

Příspěvek od michal.b »

astropintr napsal:

OK pánové, jak si tedy představujete tu M 31? Co člověk, to asi jiný názor, ne? Shodneme se aspoň na tom, že je to lepší, než moje předchozí úprava? Já osobně bych tam trochu té modré barvy přidal, ale nevím, nechci to zase přehnat. ;)
Pokud se podíváte na ostatní snímky, každý snímek má jiné barevné zpracování, takže nevím.....
Ja vim, ze nemam co kritizovat, protoze zpracovani astronomickych snimku je pro me spanelska vesnice ;D Muzu upravit tvuj snimek?
Odpovědět