Explore Scientific 82°
Re: Explore Scientific 82°
Jaké ES jsi pořídil?
Pokud máš 8.8 (v původním příspěvku se mluvilo o LER 8.5), tak 11mm je hrozně blízko (85x a 68x - rozdíl jen 17x), ten skok bude velmi malý.
14mm už dává 53x, což je oproti 8.8 rozdíl 32x, to už je smysluplné - osobně stupňuju okuláry po 30-40x a přijde mi to adekvátní.
Pokud máš 8.8 (v původním příspěvku se mluvilo o LER 8.5), tak 11mm je hrozně blízko (85x a 68x - rozdíl jen 17x), ten skok bude velmi malý.
14mm už dává 53x, což je oproti 8.8 rozdíl 32x, to už je smysluplné - osobně stupňuju okuláry po 30-40x a přijde mi to adekvátní.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Zatím žádné čekám na odpověď z inzerátu a podle odpovědi vyberu kratší ohniska a ještě musím vybrat nějaký z delším ohniskem jako prehlidkovy
Vzhledem k tvému věku bych asi nepořizoval k dalekohledu se světelniostí 1:5 okulár s ohniskem 30 mm. Ten dává průměr výstupní pupily 6 mm, a to by v vzhnledem k věkut nedávalo ani zdaleka tvoje oko. Navíc v obvyklých našich podmínkách bude při pozorování pozadí dost světlé a galaxie a mlhoviny budou dost trpět malým kontrastem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zvažuji Okular kolem 20 mm ten ma kolem 4 mm výstupní pupily
Tak jak jsem již psal, pořídil jsem ten ES 82° 30mm. Včera jsem jej šel vyzkoušet a když jsem si kalibroval telrad na měsíci, tak šel dost zřetelně vidět stín sekundárního zrcadla. Pokud jsem byl okem opravdu hodně, hodně blízko, tak stín téměř zmizel, ale vzhledem k jasnosti měsíce si myslím, že ne úplně. Na hvězdokupy jsem potom už stín v kombinaci s tmavým prostředím, nepozoroval. Takže jsem vlastně naprosto spokojený, co okulár vykouzlí na obloze, ale ten stín, co je vidět na měsíci mne lehce zaskočil.kuceraz píše: ↑21. 10. 2025, 14:46 U malého zvětšení a velkého zorného pole budou špatné okraje u sebelepšího okuláru, pokud bude na F5 dobsonu.
Případně pak můžeš dokoupit komakorektor, který vyřeší komu, ale ne další vady, pokud jsou přítomné (astigmatismus, zklenutí pole).
Ta 24ka tvoje zadání splní, ale nabídne zorné pole 1,3°, což bude oproti 14mm mnohem lepší, ale zároveň to není žádný zázrak.
Osobě bych šel do nějakého 30mm, který je zhruba na dolním limitu použitelnosti pro tvůj dalekohled (podstatně delší ohnisko okuláru už by ukazovalo uprostřed stín sekundárního zrcadla).
30mm v 82°ti dá 1.6°, což už je lepší hodnota - ale hlavně se na více nedostaneš (pokud nekoupíš drahé 100° okuláry).
To by odpovídalo mé zkušenosti. Na dobsonu 250/1200 jsem měl Hyperiona Aspheric 31 mm ještě bez stínu, ale 36 mm už měl zřetelný stín…
U té třístovky se to přesune směrem dolů ke kratšímu ohnisku.
U té třístovky se to přesune směrem dolů ke kratšímu ohnisku.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Ten stín na Měsíci vidíš proto, že Měsíc je jasný, tudíž se zúží zornice.Bartex píše: ↑31. 10. 2025, 10:14Tak jak jsem již psal, pořídil jsem ten ES 82° 30mm. Včera jsem jej šel vyzkoušet a když jsem si kalibroval telrad na měsíci, tak šel dost zřetelně vidět stín sekundárního zrcadla. Pokud jsem byl okem opravdu hodně, hodně blízko, tak stín téměř zmizel, ale vzhledem k jasnosti měsíce si myslím, že ne úplně. Na hvězdokupy jsem potom už stín v kombinaci s tmavým prostředím, nepozoroval. Takže jsem vlastně naprosto spokojený, co okulár vykouzlí na obloze, ale ten stín, co je vidět na měsíci mne lehce zaskočil.kuceraz píše: ↑21. 10. 2025, 14:46 U malého zvětšení a velkého zorného pole budou špatné okraje u sebelepšího okuláru, pokud bude na F5 dobsonu.
Případně pak můžeš dokoupit komakorektor, který vyřeší komu, ale ne další vady, pokud jsou přítomné (astigmatismus, zklenutí pole).
Ta 24ka tvoje zadání splní, ale nabídne zorné pole 1,3°, což bude oproti 14mm mnohem lepší, ale zároveň to není žádný zázrak.
Osobě bych šel do nějakého 30mm, který je zhruba na dolním limitu použitelnosti pro tvůj dalekohled (podstatně delší ohnisko okuláru už by ukazovalo uprostřed stín sekundárního zrcadla).
30mm v 82°ti dá 1.6°, což už je lepší hodnota - ale hlavně se na více nedostaneš (pokud nekoupíš drahé 100° okuláry).
Ale stín sekundáru zabírá z promítaného obrazu stále stejnou centrální oblast - efektivně tedy okem sleduješ méně okrajového světla bez stínu a více centrální oblasti obrazu se stínem - a stín je tedy výraznější, protože zabírá v oku poměrově větší část obrazu.
Plus samozřejmě to, že na jasném pozadí je vždy vidět více.
Při pozorování DSO je zornice roztažená na maximum, takže se tento efekt neuplatňuje a stín bude mnohem méně výrazný.
Na zahraničních fórech pozorovatelé popisují, že se dá v případě toho Měsíce koukat mimo "vyoseně" - mimo střed obrazu a ten efekt pak může být menší nebo nemusí být u opravdu malých zvětšení vůbec znát.
Komfort takového pozorování nedokážu posoudit, nezkoušel jsem to.
Tohle je možná důvod, proč ti stín mizel s okem velmi blízko okuláru - možná jsi nekoukal přímo na střed.
Každopádně hlavně, že jsi spokojený
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Bartex,
uff, ešteže si to npísal takto, trochu som totiž znervóznel, pretože to bola aj moja rada kúpiť 30mm okulár. Keby som vedel že tam ten tieň uvidíš, upozornil by som na to, ale veľkým dobsonom na Mesiac nepozerám tak som netušil. Pripomenulo mi to ako som kedysi vlastnil 200mm RC systém (ten má fakt veľký sekundár) a snažil som sa z neho vymáčknuť čo najširšie zorné pole. To som potom videl ten tieň aj medzi hviezdami.
Tak som rád, že si spokojný, vďaka za správu
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Myslím, že časem dojdeš k závěru, že 6mm výstupní pupila na pozorování DSO ( speciálně galaxie, kulovky a mlhoviny) není zrovna to pravé . Ale to je zbytečné psát ke každému dotazu, protože všichni si pro sebe vždy zdůvodní, že 30mm okulár na F/5 bude pro ně ideální řešení. 
Lze tedy říci, že stín sekundáru snižuje dosah na slabých objektech, když současně chceme co největší zorné pole?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Ale ten stín sekundáru tam reálně je při všech zvětšeních a záleží jen na jasu pozadí, jestli a jak je patrný.
Jestli a proč je /není výstupní pupila 6mm vhodná pro pozorování DSO, to je už na jinou diskusi, se stínem sekundáru nesouvisející
Jestli a proč je /není výstupní pupila 6mm vhodná pro pozorování DSO, to je už na jinou diskusi, se stínem sekundáru nesouvisející
Ten stín je děsivý, když se okem k tomu okuláru člověk přibližuje. Tím, že Měsíc byl v pozadí a ve 305mm to už bylo opravdu hodně jasné, tak je stín velmi zřetelný. Po přiblížení ale opravdu dojde k jeho eliminaci - troufnu si říct, že pokud tam něco zůstane, tak opravdu jen neznatelně. Přiložil jsem mobil k okuláru a cvaknul fotku... Na tmavém pozadí dle mě vidět stín s okem blízko okuláru - naprosto nereálné. Takže to beru tak, že jsem získal za 6900 okulár, který opravdu pojme širokou část oblohy a já jako klasická lama třeba něco najdu... Navíc například dvojitá hvězdokupa mi vyrazila dech. Do mého 14mm Morphea se vešla jen jedna z těchio dvou a tak jsem musel neustále kroužit teleskopem, abych dostal nějakou představu. Za mě tedy, pokud někdo stojíte před podobným problémem, tak určitě doporučuji. A okraje (prozatím) neshledávám nijak rušivé...
- Přílohy
-
- Moon.jpeg (59.08 KiB) Zobrazeno 1058 x
No ale 24 mm by bylo bývalo vhodnějších…
Bez stínu, ale stále s menším zvětšením a dostatečně velkým zorným polem.
Bez stínu, ale stále s menším zvětšením a dostatečně velkým zorným polem.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
24mm by v jeho 305/1525 vygenerovala 1.3°, což je sice podstatně lepší, než cca 0,7°se 14mm, ale není to nijak extra moc
Milane, neviem, či bolo toto smerované na mňa alebo Bartexa. On má ešte šancu sa polepšiť, ja už som beznádejnýMilAN píše: ↑31. 10. 2025, 23:41 Myslím, že časem dojdeš k závěru, že 6mm výstupní pupila na pozorování DSO ( speciálně galaxie, kulovky a mlhoviny) není zrovna to pravé . Ale to je zbytečné psát ke každému dotazu, protože všichni si pro sebe vždy zdůvodní, že 30mm okulár na F/5 bude pro ně ideální řešení.![]()
Máš samozrejmé úplnú pravdu. f/5 a 30mm okulár nie je ideálna kombinácia, ale na rozsiahle objekty plus kochanie sa širokým zorným poľom a hľadanie objektov mi to takto vyhovuje. Viem, že o časť svetla prichádzam, viem že obloha je svetlá, ale zase často takto pozorujem s filtrom pokiaľ teda ide o hmlovinu, napr. Riasy. No a potom mám samozrejme ďalšie vhodnejšie okuláre ako napr. 20mm a kratšie, ktoré nakoniec používam častejšie než onen 30mm.
Nie nepresviedčam Ťa že môs spôsob je lepší, len hovorím, že vyhovuje mne. Každý to máme nastavené inak
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum