Jak na vlhkost a orosení všeho včetně notebooku?
Re: Jak na vlhkost a orosení všeho včetně notebooku?
Pri mosadzi by som vychádzal z toho, že sú to zliatiny medi, ktorá patrí do 11. skupiny prvkov, vyznačujúcej sa nízkou reaktivitou. Podobné vlastnosti má potom aj mosadz, pokiaľ nie je kyslom prostredí, atmosférickej korózii podlieha len minimálne. Ak sa povrch vyleští, zachová si svoje vlastnosti po dlhú dobu. Ak je povrch lesklý, tak je tepelné vyžarovanie menšie a teleso s takýmto povrchom chladne pomalšie (viz. termosky). Uplatňuje sa tu hlavne výmena tepla vedením, vyžarovanie je minimálne.
Aby som to zbytočne nerozvádzal, u tých mosadzných teleskopov by som to pripisoval tomu, že sa temperujú pomalšie, ako ďalekohľady s hliníkovým tubusom (Al patrí naopak do 2. skupiny, čo je značne reaktívna skupina). Vďaka tomu si povrchy ďalekohľadov z mosadze udržujú vyššiu teplotu, ako je teplota okolitého vzduchu a preto tam vzdušná vhkosť nemá dôvod kondenzovať. Či je takáto teória správna, to by potvdili jedine merania povrchu mosadzného teleskopu a okolitého vzduchu. Keďže taký teleskop nevlastním, tak za mňa je to len teória.
Aby som to zbytočne nerozvádzal, u tých mosadzných teleskopov by som to pripisoval tomu, že sa temperujú pomalšie, ako ďalekohľady s hliníkovým tubusom (Al patrí naopak do 2. skupiny, čo je značne reaktívna skupina). Vďaka tomu si povrchy ďalekohľadov z mosadze udržujú vyššiu teplotu, ako je teplota okolitého vzduchu a preto tam vzdušná vhkosť nemá dôvod kondenzovať. Či je takáto teória správna, to by potvdili jedine merania povrchu mosadzného teleskopu a okolitého vzduchu. Keďže taký teleskop nevlastním, tak za mňa je to len teória.
Předpokládám, že ten hliník byl natřený barvou.Beda píše: je pravda, že původní rosnice mého bývalého 110mm f15 refraktoru byla mosazná a objektiv se skoro nerosil. Později jsem ji nahradil za hliníkovou a optika se rosila nápadně častěji ...
Pak je asi vysvětlení nasnadě. Jakýkoliv natřený povrch se z hlediska vyzařování chová dost podobně- má vysokou emisivitu , a tak povrch ,otočený k obloze vyzařuje hodně . Na proti tomu leštěná mosaz, ale i leštěný hliník , mají emisivitu výrazně menší--( výrazně = více jak o řád) a proto se ten materiál ochlazuje díky vyzařování podstatně méně
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
přesně tak to bylo. Mosazná rosnice nebyla lakovaná, zrovna tak mosazná u mého 80mm vintage Mannenta. Oni tenkrát přesně věděli, jak to funguje
.
Mám tu teď na stole D=240mm hliníkovou, lakovanou rosnici od 7" ED refraktoru a topný 6W pásek je slabý. Dublet má fyzicky 188mm a rosí se. Mám dvě možnosti. Buď přidám další 12V topný pásek, nebo na celou délku rosnice upevním přesně pasující topnou folii, kterou bych ovšem musel, kvůli bezpečnosti, napájet z oddělovacího trafa 230/180V/16W. Ty dva pásky dají na šířku cca. 8cm ( jejich topné plochy mají méně), kdežto ta folie by pokryla celou rosnici v délce 250mm.
Čistě pocitem se kloním k té folii, i když bude potřeba to oddělovací bezpečnostní trafo. Kdo máte podobně velké rosnice, poraďte. Dík.
Mám tu teď na stole D=240mm hliníkovou, lakovanou rosnici od 7" ED refraktoru a topný 6W pásek je slabý. Dublet má fyzicky 188mm a rosí se. Mám dvě možnosti. Buď přidám další 12V topný pásek, nebo na celou délku rosnice upevním přesně pasující topnou folii, kterou bych ovšem musel, kvůli bezpečnosti, napájet z oddělovacího trafa 230/180V/16W. Ty dva pásky dají na šířku cca. 8cm ( jejich topné plochy mají méně), kdežto ta folie by pokryla celou rosnici v délce 250mm.
Čistě pocitem se kloním k té folii, i když bude potřeba to oddělovací bezpečnostní trafo. Kdo máte podobně velké rosnice, poraďte. Dík.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Já bych to řešil vyhřívacím páskem v místě objektivu. U Zerochomátu mám vyhřívací pásek přímo na objímce čočky. Mimochodem dělá se i USB verze bez regulace.
Problém s vyhříváním rosnice je ten, že pokud není pevná jako součást objektivu a pásek je umístěn na ní, tak se teplo přenáší obtížně přes další mezivrstvu ( třeba filc), nebo i přes vzduchovou mezeru teprve k objektivu. A protože je rosnice obvykle vodivější, rozvede se teplo do celé rosnice a k přechodu do objektuvu může být využitajen část dodané energie. Takže pokud nemůže být pásek přímo na objektinu, tak s radši umístit na tělo dalekohledu - na tubus co nejblíže k objektivu.
lepší rada žádná než špatná
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
dík za názory ! Jaký příkon používáte na 8" Zerochromatu, nebo RASSA 8" ? Milan myslím používá regulaci příkonu. Jeho myšlenka dát jeden pásek na rosnici těsně nad objímku objektivu a druhý na tubus, hned za objímkou, mě taky napadla. Optika se lépe prohřeje.
Ono mít na teleskopu 180V AC ( a níž s napětím jít nelze kvůli danému odporu topné folie), byť přez oddělovací-bezpečnostní trafo, nevyvolává u mne nadšení, zvlášť, když tam také chodí syn.
Lacerta-optics nabízí cenově příznivé 12V topné pásky + regulátor 12-24V /6A :
https://lacerta-optics.com/DH90_90cm-la ... 80mm-Tuben
https://lacerta-optics.com/Dimmer6A#m
Ono mít na teleskopu 180V AC ( a níž s napětím jít nelze kvůli danému odporu topné folie), byť přez oddělovací-bezpečnostní trafo, nevyvolává u mne nadšení, zvlášť, když tam také chodí syn.
Lacerta-optics nabízí cenově příznivé 12V topné pásky + regulátor 12-24V /6A :
https://lacerta-optics.com/DH90_90cm-la ... 80mm-Tuben
https://lacerta-optics.com/Dimmer6A#m
- Přílohy
-
- Dimmer 6A.jpg (421.6 KiB) Zobrazeno 1438 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tohle stačí, dokonce to mají s regulací za pár korun.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že řešíš zbytečnost. Voda která vykondenzuje na veškerých komponentách, kabelech, konektorech, je destilovaná, tedy takřka nevodivá. A konektory zase mají povrchovou úpravu (zlacené, niklované) takže neoxidují. Prostě trocha vykondenzované vlhkosti neohrožuje ani funkci, ani nehrozí poškození elektroniky. Až to doneseš domů, tak zase všechno vyschne. Sám jsem tahal výbavu léta, než jsem si pořídil hvězdárnu. ke konci i docela drahou a složitou, a žádné z komponent rosa nevadila. A to z toho mnohdy k ránu voda kapala (a to doslova). Akorát CCD kamera byla většinou suchá (nebo skoro) jak topila od teplé strany peltierových článků.stawq píše:Zdravím. Hodně se toho v různých vláknech popsalo o ochraně optiky (objektivů, primárů, sekundárů) před vlhkostí a rosou. Jak to ale děláte s ochranou všech USB konektorů na všem - kamerách, filtrových kolech, focuserech, hubech a kdoví na čem ještě, když dalekohled je v říjnových nocích venku a fotí víceméně celou noc? Máte na tohle nějaký šikovný nápad? Už mě několikrát ta voda v USB konektorech dostala ...
Standa
Dneska to je trošku blbé, protože současná auta svítí při otevření čehokoli jak vánoční stromeček (ale s trochou snahy se to nechá povypínat, buď přes diagnostiku, nebo prostě vytahnout ty správné pojistky - ale hlavně před odjezdem vrátit
Notebook jsem řešil položením do otevřeného kufru auta, měl jsem tam i kufříky s vybavením, otevřené aby bylo vše po ruce, ale rosa do nich nepadala.
Pokud jsem byl bez auta (notebook na stolku), tak jsem ho v době mimo koukání na displej zavíral (musíš si ale nastavit aby se zavřením neaktivoval režim spánku ), rosa z vrchu na dekl mu nijak neuškodila. tady platí to co jsem psal výše, konektorům neublíží, dovnitř se nedostane protože tam všecko topí. Ale není problém ho čímkoli zakrýt.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Děkuju Martine,
jenže už N x se mně při zatopení USB portů vlhkostí stalo (kamera i filtrové kolo) že systém inkriminovaná zařízení odpojí a Win10 řvou: "zařízení USB vyžaduje vyšší kapacitu napájení, než dokáže port poskytnout" a je po focení.. Po vyschnutí pak všechno jede normálně. Je ale divné, že by se to stávalo jenom mně
jenže už N x se mně při zatopení USB portů vlhkostí stalo (kamera i filtrové kolo) že systém inkriminovaná zařízení odpojí a Win10 řvou: "zařízení USB vyžaduje vyšší kapacitu napájení, než dokáže port poskytnout" a je po focení.. Po vyschnutí pak všechno jede normálně. Je ale divné, že by se to stávalo jenom mně
Tak on asi nikdo nemá nechlazenou kameru. A chlazená topí a ještě okolo sebe fouká teplejší vzduch...
Já mám kameru+kolo a všechno v okolí úplně suché, i když po dalekohledu a montáži "tečou proudy vody". A nechlazenou kameru ještě ohřívat by bylo divné... Ale třeba ti nic jiného nezbyde (nebo koupit chlazenou...)
Já mám kameru+kolo a všechno v okolí úplně suché, i když po dalekohledu a montáži "tečou proudy vody". A nechlazenou kameru ještě ohřívat by bylo divné... Ale třeba ti nic jiného nezbyde (nebo koupit chlazenou...)
M:736 750 113
Já si samozřejmě zasunuté konektory preventivně omotám páskou, ale občas člověk zapomene a problém je na střeše. Šlo mně o to, pokud se někdo potýká s podobným problémem, jestli nemá trochu sofistikovanější řešení ...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Mě se to ještě nestalo, zřejmě proto, že mi všechny porty míří při focení směrem dolů, protože fotím oblohu 
Pod slunečníkem rosa nepadá
Uvažuju koupit něco takového, užil by se i normálně na zahradě a v noci lze snadno přemístit podle toho, kterou část oblohy bych pozoroval. Východní a jižní oblohu můžu pozorovat z kryté terasy a teď pro planety se to osvědčilo nádherně, všechno suché 
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Při opravdu vysoké vlhkosti to nepomůže. Mám vyzkoušený rybářský deštník s bočnicí a i pod tím bývá vše mokré.
Dobré vědět, to už bude asi vlhkost skoro jako v mlze nebo po delší dobu, asi záleží i na vzdálenosti od kraje střechy/slunečníku. Zatím několikrát 2 hodiny při 95-97% vlhkosti 1 metr od kraje střechy terasy a sekundár ani tubus se neorosily.
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°