M42

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
Cassi

M42

Příspěvek od Cassi »

psmolly napsal: Po dlouhé době jsem vytáhl svůj dalekohled a mrknul mimo jiné na M42. V přesvíceném městě to není nic moc, ale přece jenom je krásná. Takhle jsem ji viděl N130/900, 45x v 20:15-20:25.
No, to mi připomíná obraz, který vidím na sídlišti (dost osvětleném) v Liberci v RF 70/700mm
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
psmolly

M42

Příspěvek od psmolly »

Z toho vyplývá, že pokud je kvalitně přesvětlená obloha, tak v pozorování různými dalekohledy to zas tak velký rozdíl nebude. Nevím tedy jak třeba ve 30-40cm. Ale zajímalo by mě, jaký rozdíl bude na přesvětlené obloze při pozorování dso 130 a třeba 300. Jestli se výrazně projeví světelný zisk jako na tmavé obloze.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

M42

Příspěvek od MaG »

psmolly napsal: Z toho vyplývá, že pokud je kvalitně přesvětlená obloha, tak v pozorování různými dalekohledy to zas tak velký rozdíl nebude. Nevím tedy jak třeba ve 30-40cm. Ale zajímalo by mě, jaký rozdíl bude na přesvětlené obloze při pozorování dso 130 a třeba 300. Jestli se výrazně projeví světelný zisk jako na tmavé obloze.
To dokážu nyní jen obtížně posoudit, ale co jsme koukali na M42 třicítkou když byl nedaleko na obloze Měsíc, vypadal hůře než ve dvacítce při plné tmě. Ve městě samozřejmě zisk těchto velkých dalekohledů poznáš, ale malý by si zase mohl snáze dostat za město a to je pak dle mého jiné pokoukání...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
jenyk

M42

Příspěvek od jenyk »

Pratele, kamaradi
Prosim nekamenovat - ale o tohle se opravdu musim podelit - V sobotu jsem konecne vytahl Budulinka (N 200/1000 na EQ5 - tak ho pojmenovala moje zena ) a v ramci testovani jsem prebehl par "vdecnych" objektu. Ovsem co se ozvalo od okularu ve chvili kdy se k nemu moje draha polovicka sklonila mne shodilo do snehu. "Jee ta je krasna... A proc je takova zelena ? " Predesilam ze moje zena toho o astronomii vi asi tolik jako ja o vysivani ;D
PPos

M42

Příspěvek od PPos »

jenyk napsal: Pratele, kamaradi
Prosim nekamenovat - ale o tohle se opravdu musim podelit - V sobotu jsem konecne vytahl Budulinka (N 200/1000 na EQ5 - tak ho pojmenovala moje zena  :) )  a v ramci testovani jsem prebehl par "vdecnych" objektu. Ovsem co se ozvalo od okularu ve chvili kdy se k nemu moje draha polovicka sklonila mne shodilo do snehu.  "Jee ta je krasna... A proc je takova zelena ? " Predesilam ze moje zena toho o astronomii vi asi tolik jako ja o vysivani ;DTak to mas vinikajuceho nezavisleho pozorovatela. Nenecha sa ovplyvnit tym co by tam mala vidiet. Takze vyhoda ze sa o astronomiu nezaujima viacej. Vyskusam to aj na svojej manzelke ci sa chyti? Dnes sa ukazuje jasna noc, akurat Mesiac bude saliet.
Lukas.m

M42

Příspěvek od Lukas.m »

Aj ja som sa nedavno prvykrat pozrel na M42 cez N250/1250. Ked som na nu zamieril bola prave nad mestom no aj tak ma ohromila svojou jasnostou. Pri dostatocnom zvacseni sa mi krasne odhalil aj Trapez...no proste nadhera ;)
Hadra

M42

Příspěvek od Hadra »

jenyk napsal: A proc je takova zelena ? " Predesilam ze moje zena toho o astronomii vi asi tolik jako ja o vysivani ;D- No možná se k tomu může vyjádřit někdo znalý věci - jde o to jak obraz ovlivňuje např. světelné znečištění, světlo z výbojek, lamp atd + třeba kombinace s UHC fitrem atd. Podívali jste se někdy filtrama čistě na různé lampy? Mám dojem, že koncem ledna jsem v beskydech také hleděl mimo jiné na M42 a úplně "neznalý člověk mi také řekl o tom jak je zelená...., ale řekl to fikaně: "čím to může být, že je to tak nazelenalé?" Nikomu nechci brát iluze o barevném vidění jakýchkoliv objektů - když to tak vidím, tak to tak je a basta :D, otázečka jen je čím vším to může být?
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
michal.b

M42

Příspěvek od michal.b »

Hadra napsal:
- No možná se k tomu může vyjádřit někdo znalý věci - jde o to jak obraz ovlivňuje např. světelné znečištění, světlo z výbojek, lamp atd + třeba kombinace s UHC fitrem atd. Podívali jste se někdy filtrama čistě na různé lampy? Mám dojem, že koncem ledna jsem v beskydech také hleděl mimo jiné na M42 a úplně "neznalý člověk mi také řekl o tom jak je zelená...., ale řekl to fikaně: "čím to může být, že je to tak nazelenalé?" Nikomu nechci brát iluze o barevném vidění jakýchkoliv objektů - když to tak vidím, tak to tak je a basta :D, otázečka jen je čím vším to může být?
Asi uz to tu bylo receno, ale je to tim, ze nejjasnejsi centralni cast (kterou je oko schopno vnimat barevne) zari hlavne na carach Hbeta + OIII (modrozelena) - proto je nekdy videt zelena. Slabsi okrajove casti pak zari na Halfa (tmave cervena), ovsem pri tak malem jasu jiz oko neni schopno vnimat barevne (a proto ji nevidime cervenou, i kdyz na fotkach je prevazne cervena). UHC filtry (vetsina) pousti vsechny vyse uvedene cary, takze barvu (vetsiny) emisnich mlhovin nijak zvlast nedeformuji (oriznou jen cast reflexniho kontinua a nejake mene intenzivni emisni cary), na rozdil od barvy typickych pozemnich zdroju. Samozrejme pokud nekdo hodinu kouka do oranzove vybojky, tak se mu pak zda zelene vsechno filtr nefitr :)
Hadra

M42

Příspěvek od Hadra »

Mám za sebou zkoušky z an. i neurofyziologie - s tím okem je mi to celkem jasné, ale optice nerozumím. Asi jsem se špatně vyjádřil - někdy může být možná nazelenalá i z jiných příčin - poblíž byla nějaká výbojka asi sodíková a my čučeli s UHC filtrem - čistě přes něho bylo světlo lampy zelené, tak mě napadlo nakolik to může vnikat do obrazu, nějaký difuzní rozptyl či co - kolem sníh a tak. :)
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
michal.b

M42

Příspěvek od michal.b »

Takove svetelne znecisteni / parazitni svetlo v zornem poli sice zasadne snizuje kontrast, nicmene samo o sobe je natolik slabe, ze jeho barvu nevnimame. Aby to nejak prispivalo k zelene barve mlhoviny, musel bys mit bez filtru v zornem poli intenzivni oranzovou zari (bohuzel i to se ve meste stava). Tak jako se z jasne oranzove lampy stala slaba zelena, stalo by se z jasneho oranzoveho pole slabe zelene.
MilAN
Věk: 76

M42

Příspěvek od MilAN »

UHC filtr odfiltruje žlutou část spektra - protože v M42  žlutá není, nemá co odfiltrovat. Zelená zůstane zelenou .   Ve výbojkách zase není moc zelené . kdyby došlo k rozptylu světla, bylo by pole okuláru bez filtru  silně žluté (oranžové), s filtrem by pak -eventuelně mohlo být  pole i nazelenalé. (ale asi tak v poměru 1/100 toho žlutého bez filtru).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
JHA - Durko

M42

Příspěvek od JHA - Durko »

http://hubblesite.org/newscenter/newsde ... 01/image/a

Tu je vidieť asi všetky farby, ktoré si dokážete predstaviť - tomuto hovorím umelecké dielo!
JaLe

M42

Příspěvek od JaLe »

Mnie najbardziej podobał się obraz mglawicy M 42 w teleskopie ktory posiadam (270/1500 + okular SWA 7,5) !!!

Tutaj jest zdjęcie wykonane przez kolegę z forum "ASTROMANIAK" :

Właściciel strony Dominik Woś - "Domek"
http://www.astrofotografia.zone.pl/dso-m.php
SWEQ6 MT800 ST2k
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

M42

Příspěvek od MMys »

JaLe napsal: Mnie najbardziej podobał się obraz mglawicy M 42 w teleskopie ktory posiadam (270/1500 + okular SWA 7,5) !!!

Tutaj jest zdjęcie wykonane przez kolegę z forum "ASTROMANIAK" :

http://www.astrofotografia.zone.pl/dso-m.php

You have excellent galery and equipment For example M33, or NGC2264: 22 hours (22x1200sec.) of H-alfa exposure. How many nights have you been doing it ? :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

M42

Příspěvek od FunTomas »

Nech počítam ako chcem, tak 1200 sekúnd je len 20 minút a 22x20 minút nie je 22 hodín???
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět