FREEX: vlákno pro stálé otázky kolegy Freex
Nešel ti do výhledu horký vzduch z komína?
Asi je to ono Kúrili sme a ako môjho otca poznám tak zasa tomu poriadne naložil do kotla...
Asi je to ono Kúrili sme a ako môjho otca poznám tak zasa tomu poriadne naložil do kotla...
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
To Cztverec: Vidím že zasa potrebujete rýpať. Pozoroval som vonku na záhrade. Nenamýšlajte si niečo iného. V tom čase keď som išiel pozorovať teplota prudko klesla lebo sa náhle vyjasnilo.... Seeing v tom hral tiež rolu. A ako temperujem ? Normálne. Vynesiem von ďalekohľad a nechám trochu pootvorenú tu plastovú kritku. Aby trochu prechádzal vzduch. A ako som to vlastne zistil že je nevytemperovaný ? Keď som sa prvý krát po rozbalení dalekohľadu pozeral na Jupiter cez otvorené balkonove dvere ( vnútri cca 24 stupňov a vonku okolo 5 ), vtedy bola ešte len jeseň, tak na Jupiterovi som nič nevidel... Ako keby z neho niečo "vysávalo" atmosféru. Obraz rozmazaný. Na AF mi povedali že to je nevytemperovanosť. A včera sa mi stalo presne to isté s rozdielom že som pozoroval zo záhrady.
- Alien_MasterMynd
Po peti hodinach je proste nemozne, aby 20cm newton nebyl vytemperovany.
Bylo to seeingem. A kdyz tvrdis, ze byl 4/5, jak jsi to zjistil, kdyz jsi mel "nevytemperovany" dalekohled?
Bylo to seeingem. A kdyz tvrdis, ze byl 4/5, jak jsi to zjistil, kdyz jsi mel "nevytemperovany" dalekohled?
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
Mne sa zdá že moje prispevky tu nikto poriadne nečíta. Už tretí krát píšem, že sa prudko ochladilo lebo sa za pár minut vyjasnilo.... Za hodinu asi o 3 stupne to išlo dole a + seeing. Bolo to beznádejne .... Aj keď za ten čas by sa mal už dávno vytemperovať... Ale to čo písal Tomaš Grygarčik može byť pravda... Kúrili sme takže to mohlo byť aj kôli tomu....
- Alien_MasterMynd
A to si myslis, ze tri stupne za hodinu zpusobi totalni nevytemperovanost?
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tak neviem kde to už bolo tak ale niekto mi to tak napísal... Ale asi tomu najviac vadilo že bol zlý seeing a telý vzduch z komína....
Já bych to dále neřešil. Přislo se na to, že to bylo kouřem z otcovo cigaret a komína.
Freex příště jen je potřeba zvážit všechny ostatní elementy, které mohou být příčinou tvého problému a netvrdit bezhlavě, že to bylo nevytemperovaným dalekohledem.
Freex příště jen je potřeba zvážit všechny ostatní elementy, které mohou být příčinou tvého problému a netvrdit bezhlavě, že to bylo nevytemperovaným dalekohledem.
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem si tvůj příspěvek - ky, četl celé. Prudké ochlazení jsem zažil nesčetněkrát a pokud nemáš zrcadlo v pokojové teplotě a -8 st. je vzduch, nakolik jsem se díval na meteogram v okolí tvého bydliště, tak je změna teploty o pár stupňů nedetekovatelná, nebo když tak minimálně pokud temperuješ několik hodin!
Odvolávat se na to, že si špatně vytemperoval a pak tvrdit, že za to může komín. Za nějakou dobu stejně seznáš, kdy a jaký je rozdíl, mezi seeingem a špatnou temperací, z tvých příspěvků jsem z toho trochu jelen. A já končím.
Odvolávat se na to, že si špatně vytemperoval a pak tvrdit, že za to může komín. Za nějakou dobu stejně seznáš, kdy a jaký je rozdíl, mezi seeingem a špatnou temperací, z tvých příspěvků jsem z toho trochu jelen. A já končím.
Lectorem iustus...
.A ako som to vlastne zistil že je nevytemperovaný ? Keď som sa prvý krát po rozbalení dalekohľadu pozeral na Jupiter cez otvorené balkonove dvere ( vnútri cca 24 stupňov a vonku okolo 5 ), vtedy bola ešte len jeseň, tak na Jupiterovi som nič nevidel... Ako keby z neho niečo "vysávalo" atmosféru. Obraz rozmazaný. Na AF mi povedali že to je nevytemperovanosť. A včera sa mi stalo presne to isté s rozdielom že som pozoroval zo záhrady.
Škoda, že si stále myslíš, že máš pravdu a ostatní tě neposlouchají.
Když jsi pozoroval z místnosti přes otevřené balkonové dveře, neměl dalekohled žádný důvod být nevytemperovaný. Vzdyť byl stále v pokoji !!! Jen se míchal teplý vzduch z místnosti se studeným venku . Takže žádná temperace, ale turbulence vzduchu = seeing.
Škoda, že si stále myslíš, že máš pravdu a ostatní tě neposlouchají.
Když jsi pozoroval z místnosti přes otevřené balkonové dveře, neměl dalekohled žádný důvod být nevytemperovaný. Vzdyť byl stále v pokoji !!! Jen se míchal teplý vzduch z místnosti se studeným venku . Takže žádná temperace, ale turbulence vzduchu = seeing.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Prosím moderátory, aby běhen víkendu přesunuli Freexovo nevytemperované zrcadlo do příslušné sekce, nebo mu obnovte jeho vlákno.
Je tu toho víc jak stránka a o Jupiteru nic.
Předem díky.
Je tu toho víc jak stránka a o Jupiteru nic.
Předem díky.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Mám otázku. Chcel by som začať pozorovať kométy. Je na to potrebná veľká tma ? Či môže byť aj nejaké menšie svet. znečistenie ? A ešte aké zv. používate najčastejšie na kométy?
Neviem či sa to tu hodí ale ak to tu nepatrí tak to niekde presunte.
Ďakujem.
Neviem či sa to tu hodí ale ak to tu nepatrí tak to niekde presunte.
Ďakujem.
Mám otázku. Chcel by som začať pozorovať komety. Je na to potrebná veľká tma ? Či môže byť aj nejaké menšie svet. znečistenie ? A keďže si chcem kúpiť aj dlhoohniskový okulár tak by som si nejaký kúpil na komety. Aký ku 1,2m ohnisku ?
Neviem či sa to tu hodí ale ak to tu nepatrí tak to niekde presnte.
Ďakujem.
Na komety je tma potřebná opravdu hodně. 200 mm zrcadlo ti umožní vidět na tmavé obloze komety až do 13 mag, zkušenější dovedou odhadnout i slabší, ale ty jako začátečník s tím nepočítej. Komety jsou navíc často opravdu hodně difúzní. Kolikrát pozoruješ kometu, která má rozměr jako M27 a přitom má 11-12 mag. Tím pádem na světlé obloze úplně splyne s pozadím. Na komety navíc nepůsobí nějaké LPR filtry, trochu může pomoci SWAN band filtr, ale co jsem měl možnost pár kousků přes tento filtr zkouknout, tak rozdíl nebyl u většiny komet moc velký, u některých velmi malý. V tomto jsou si komety podobné s galaxiemi - nejlepší filtr na komety je tmavá obloha daleko od rušivých zdrojů.
P.S. Ještě pro zajímavost - Pavel Svozil, pracovník naší Vsetínské hvězdárny, má s hvězdárenským 200mm refraktorem jako rekord nejslabší odhadnutou kometu na městské obloze 10 mag. Takových komet je během roku dost málo, co překročí 10 mag.
Neviem či sa to tu hodí ale ak to tu nepatrí tak to niekde presnte.
Ďakujem.
Na komety je tma potřebná opravdu hodně. 200 mm zrcadlo ti umožní vidět na tmavé obloze komety až do 13 mag, zkušenější dovedou odhadnout i slabší, ale ty jako začátečník s tím nepočítej. Komety jsou navíc často opravdu hodně difúzní. Kolikrát pozoruješ kometu, která má rozměr jako M27 a přitom má 11-12 mag. Tím pádem na světlé obloze úplně splyne s pozadím. Na komety navíc nepůsobí nějaké LPR filtry, trochu může pomoci SWAN band filtr, ale co jsem měl možnost pár kousků přes tento filtr zkouknout, tak rozdíl nebyl u většiny komet moc velký, u některých velmi malý. V tomto jsou si komety podobné s galaxiemi - nejlepší filtr na komety je tmavá obloha daleko od rušivých zdrojů.
P.S. Ještě pro zajímavost - Pavel Svozil, pracovník naší Vsetínské hvězdárny, má s hvězdárenským 200mm refraktorem jako rekord nejslabší odhadnutou kometu na městské obloze 10 mag. Takových komet je během roku dost málo, co překročí 10 mag.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Tak to je blbé.... Lebo u mňa keď sú všetky lampy vypnuté a nesvieti mesiac tak pri pozorovaní m42 nevidím žiaden rozdiel či sa svieti alebo nie. U mňa sa to ani nedá nazvať tmou. Možno je to tým že je sneh. Uvidím cez leto. Cez leto aj keď sa svieti tak vidím trošku z mliečnej cesty. Cez leto to bude asi lepšie Teším sa na letné prázdniny.
Tak to je blbé.... Lebo u mňa keď sú všetky lampy vypnuté a nesvieti mesiac tak pri pozorovaní m42 nevidím žiaden rozdiel či sa svieti alebo nie. U mňa sa to ani nedá nazvať tmou. Možno je to tým že je sneh. Uvidím cez leto. Cez leto aj keď sa svieti tak vidím trošku z mliečnej cesty. Cez leto to bude asi lepšieTeším sa na letné prázdniny.
To je na tom ten Horný Vadičov tak zle? Mě příjde, že když odtáhneš dalekohled někam dál za vesnici, tak to tak zlé být nemůže, jasně, Žilina na jihozápadě svítit bude hodně, ale jinak tam nebude tolik LP(světelné znečištění). Když vyvezeš dalekohled někam na kopec(třeba dvoukolákem), tak to podle mě nemůže být o moc horší, než Maruška, kde pozorujeme komety my a to celkem úspěšně i 200 mm. Nevím ale jak vypadá reliéf krajiny u vás, možná je to blbost a máte všecko okolo zalesněné a není moc odkud čučet. Jinak tato diskuze patří asi spíš do SZ, než tady. Neodpovídá to tématu.
To je na tom ten Horný Vadičov tak zle? Mě příjde, že když odtáhneš dalekohled někam dál za vesnici, tak to tak zlé být nemůže, jasně, Žilina na jihozápadě svítit bude hodně, ale jinak tam nebude tolik LP(světelné znečištění). Když vyvezeš dalekohled někam na kopec(třeba dvoukolákem), tak to podle mě nemůže být o moc horší, než Maruška, kde pozorujeme komety my a to celkem úspěšně i 200 mm. Nevím ale jak vypadá reliéf krajiny u vás, možná je to blbost a máte všecko okolo zalesněné a není moc odkud čučet. Jinak tato diskuze patří asi spíš do SZ, než tady. Neodpovídá to tématu.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
V zime to nie je boh vie čo ani pri vipnutých lampách. V lete keď sa svieti je to lepšie ako teraz keď sa nesviti. V lete to bude bomba