Canon EOS 1100D

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Slávek

Canon EOS 1100D

Příspěvek od Slávek »

Holt fotit z živého náhledu, to snad není zase až tak omezující. Ale i při tom živém náhledu jsem si všim jedné zvláštní věci. U 50D, když jsem fotil přímo z náhledu (sklopené zrcátko a otevřená závěrka) tak expozice začala úplně v tichosti. Ale u tohohle 1100D když udělám to samé, tak při startu samotné expozice (opět z náhledu tzn. sklopené zrcátko a otevřená závěrka) je slyšet takové šoupnutí, připomínající otevření závěrky, ale ta to 100% není. Není to ani clona na objektivu, je to takové mechanické cvaknutí přímo z těla foťáku... vůbec nevím, co by to mohlo být.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 1100D

Příspěvek od Psion »

Ten zvuk nevím, ale fotit z Live View tady zavrhlo spousta lidí. Jednak to občas dělá takový podivný pruh v dolní části snímku a jednak se více hřeje čip a tedy i více šumí. To předsklopení zrcátka není podle mě žádný problém.
-karneades-

Canon EOS 1100D

Příspěvek od -karneades- »

Slavku, fotit skrze LW je totalni a fatalni ptakovina, zaprve je v tom rezimu podstatne vyssi spotreba, zadruhe cip je vic ohraty a tudiz i vic sumi a zatreti to bez mechanicke zaverky uplne jinak vycita,,,, a proto muzou vznikat ruzne pruhy a jine artefakty v obraze, ty vzdy prijdes s nejakou perlou ;D
stana85

Canon EOS 1100D

Příspěvek od stana85 »

Mám dotaz jáká je maximální délka video záznamu? Podle heureka.cz je to 17sec. a podle aaron.cz je to 17minut. Chtěl bych hlavně fotit planety a na ně je asi video nejlepší. Uvažuji o koupi. Je to dobrá voba?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 1100D

Příspěvek od Cztwerec »

Ja jsem - tedy s 500 D zkusil video o délce 20 minut, točil jsem sportovní události. Asi to bude omezené pouze kartou.

A že ty planety s dslr fotit nejdou už ale říkat nebudu. Asi jdou, ale já to neumim.

Dále si myslím, že tu délku sekvencí není třeba takto řešit, eos movie utility je ovšem závislé pouze na velikosti HDD.

Je to z pohledu EOS 500D.

Martin
Lectorem iustus...
jezevec

Canon EOS 1100D

Příspěvek od jezevec »

Ja mam tiez 500D, a video mod je podla mna super. Len to tusim vypluje mov ka a tie mi nesli do registarxu potom priamo nacitat, treba ich cez nejaky virtual dub prekonvertovat ale nebabral som sa s tym potom uz.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 1100D

Příspěvek od Cztwerec »

Ale to jsou jabka s hruškama, je potřeba točit přes eos movie, registax to sežere. Výstup je avi.
Lectorem iustus...
rehak

Canon EOS 1100D

Příspěvek od rehak »

Neco malo k tematu o snimani planet apod. pomoci DSRL
(neni to sice primo diskutovany model) zde
http://sweiller.free.fr/Canon40D/Canon40D-webcam.htm

-karneades-

Canon EOS 1100D

Příspěvek od -karneades- »

osobne pouzivam 5DMKII primarne na toceni videa, maximalni delka zaznamu je cca 30 minut a je dana pouzitym kodekem diky kteremu se vejde tento zaznam do 4Gb prostoru, pres 4Gb vlak nejede
Rasto421

Canon EOS 1100D

Příspěvek od Rasto421 »

Holt fotit z živého náhledu, to snad není zase až tak omezující. Ale i při tom živém náhledu jsem si všim jedné zvláštní věci. U 50D, když jsem fotil přímo z náhledu (sklopené zrcátko a otevřená závěrka) tak expozice začala úplně v tichosti. Ale u tohohle 1100D když udělám to samé, tak při startu samotné expozice (opět z náhledu tzn. sklopené zrcátko a otevřená závěrka) je slyšet takové šoupnutí, připomínající otevření závěrky, ale ta to 100% není. Není to ani clona na objektivu, je to takové mechanické cvaknutí přímo z těla foťáku... vůbec nevím, co by to mohlo být.
nemoze to byt toto?

"Tak k tomu LiveView ze tam netreba MLU je velky omyl. Na vacsine fotakov totiz pri pouziti LiveView pri stlaceni spuste zaklapne zrkadlo dolu a zasa sa vyklopi hore...taky mirror dance cize vibracie na druhu..."

http://www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-bl ... kadla-mlu/
feromich
Věk: 64

Canon EOS 1100D

Příspěvek od feromich »

Poprosím o radu skúsenejších. Kúpil som si Canon 1100D hlavne kvôli videu, ale pri rozklade na jednotlivé snímky sa programy na to určené tvária , že formát MOV nepoznajú. Blink and smacker sa rozbehne, no vzápätí vyhlási, že ho nedokáže otvoriť. Poprosím, kto to vie, nech mi poradí. Ď.
adam..

Canon EOS 1100D

Příspěvek od adam.. »

Ahoj. Prosil bych o názory a radu. Mám v plánu pořídit si Canon EOS 1100D jako svou první zrcadlovku k tomu, abych se naučil astrofotografii. Žádné zkušenosti s focením nemám, kromě toho, že jsem párkrát kdysi vyfotil měsíc přiložením obyčejného digi kompaktu k okuláru. Snažil jsem se přečíst dost příspěvků zde na fóru, přesto mám pár otázek, abych se před koupí se vším seznámil.

Jak píšu, nemám s focením zkušenosti, chci do toho proniknout, ale výbavu a její vylepšování chci dokupovat postupně, protože ani nemám jinou možnost. Mám postarší Newton Bushnell 114/900 na paralaktické montáži, takže nějaké výchozí vybavení mám, i když hlavně s kvalitou té montáže to není žádná sláva. Okuláry k tomu jsou původní (1.25'') + jeden kvalitnější od ATC 28mm (2''), který tehdy (víc než 10 let zpátky) prý stál kolem 2500 Kč. Dalekohled sloužil čistě jen na vizuální pozorování. Chci se naučit s tím Canonem a touhle výbavou (+ zakoupení potřebných doplňků) dostat z toho maximum co lze, a časem se pozná jak moc mě focení chytne a budu mít zájem o nákup kvalitnější techniky a zlepšovat se.

Fotoaparát lze zakoupit nový v sadě s objektivem (CANON 1100D + EF-S 18-55mm DC III) za 10 000 Kč, což je maximum, které chci do foťáku zatím dát. Samozřejmě počítám s náklady za další menší výbavu, abych mohl fotoaparát uchytit na montáž, pointační okulár, případně redukce pro focení v primárním ohnisku nebo afokáně, apod.

Chci se zaměřit ze začátku hlavně na fotografování objektivem pro focení částí oblohy, souhvězdí. Později bych to zkusil v kombinaci s tím dalekohledem, ale to je vedlejší, to až se později budu zdokonalovat. Myslím, že stejně bych s tímto dalekohledem kromě nejjasnějších objektů nic moc nevyfotil. Hlavní je to focení jen s objektivem fotoaparátu. Na montáži i bez ní.

Má otázka tedy je: Myslíte, že lze sehnat do těch 10 000 Kč něco lepšího pro začátek? Mám teď na mysli z bazaru. Napadlo mě, že bych koupil některou z verzí toho Canonu jen tělo a k tomu jiný objektiv. Zkrátka nějaký objektiv, který by byl vlastnostmi lepší než původně dodávaný s tělem foťáku v obchodě. Pokud ano, tak jakou značku a ohniskovou vzdálenost by jste doporučili?

Dále vím, podle toho, co jsem se zde dozvěděl, že je pro lepší snímky a více barev vyměnit filtr ve fotoaparátu. Nebudu to měnit hned, co si foťák pořídím, ale chci vědět, do čeho jdu. Je ta změna nevratná nebo lze časem bez problémů vyměnit nový filtr za původní? Případně, kdyby byl filtr vyměněn za nový pro astrofoto, lze s foťákem ještě do určité míry fotit během dne?

Děkuji moc všem za každou věcnou připomínku a radu :)
ogami
Kontaktovat uživatele:

Canon EOS 1100D

Příspěvek od ogami »

Tato zrcadlovka urcite neni do zacatku spatna volba (krom starsich modelu 300D/20D atd vyhovuje s mensimy rozdily kazdy model). Hlavni si je uvedomit, na co ten fotak clovek vubec chce. Pokud ho kupujes hlavne na astrofoto a chytne te to, tak ho stejne drive ci pozdeji zmodifikujes a prijdes o zaruku. Pak se nabizi moznost koupe bazarove a klidne uz i modifikovane zrcadlovky (treba 40D). Setovy objektiv neni zadne terno, ale zaroven neni do zacatku k zahozeni a da se s nim i neco vyfotit. Canon 50mm f1.8 taky neni spatny objektiv do zacatku a nestoji moc penez (oba je ale potreba priclonit pro uspokojivou kresbu). S ohledem na tvou montaz bych se urcite orientoval na objektivy s kratsi ohniskovou vzdalenosti. Vraceni puvodniho filtru by melo byt mozne, pokud se ti nepovede ho poskodit pri prvni modifikaci. Tady se muzes podivat jak se modifikace provadi a udelat si obrazek sam.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
MilAN
Věk: 76

Canon EOS 1100D

Příspěvek od MilAN »

Možná je dobré upozornit, že modifikace je vhodná pouze na focení emisních mlhovin, na jinak celou astrofotografii není potřeba.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slávek

Canon EOS 1100D

Příspěvek od Slávek »

Já bych klidně začal nějakým bazarovným Canonem. Vyjma několika prapůvodních modelů, jsou vhodné všechny. Například 450D je velmi povedený a hlavně bazarový je za dobrou cenu. Jinak tyto očesané základní modely xxxxD (ač to má i pár výhod) to má i pár nevýhod, například u této 1100D mi při mrazu kolem -5/-8 zamrzne displej a i když foťák jede, nic neukazuje. U 50D a ani u 450D se mi to nestávalo. Na druhou stranu má ta 1100D z těch modelů nejmenší šumy, 50D na tom byla s termálním šumem naprosto hrozně.

Co se týče objektivu, nechal bych ten setový. Ono nejde moc koupit kvalitní objektiv i za velké peníze, natož s ohledem na nízkou cenu. Ta padesátka, jak píše Ogami, by byla fajn, ale zase jí to chce clonit na f4 nebo i víc. Když se dobře zasotří a dost zacloní, vyhoví hodně objektivů, ale světla bude málo. Já jsem seťák po delší době vyměnil za 17-55/2,8 a i když cena je pětinásobná, kvalita je sotva řekněme o 50% lepší a stejně to chce clonit aspoň na f4.

Modifikaci zatím neřeš. Já poměrně dost dlouho fotil bez ní, ten rozdíl tam zase tak drastický není a hlavně dost se dá dohnat při zpracování v editoru, a to až takovým zpsůsobem, že to často ve výsledku ani není moc poznat co je focený upraveným a co neupraveným foťákem. Filtr se vrátit sice dá, ale je to poměrně sloužité a nedá se to furt vyndavat a pak vracet. Je mnohem lepší pořídit za t cenu 2 bazarové foťáky po 5 tis a jeden urpavit a druhý nechat. Oblohu pak vlasntě podle objektu půjde fotit oběma.
Odpovědět