Prosím poraďte
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Muze me nekdo nasmerovat cim by to mohlo byt ? Nebo jsem jen prilis velky perfekcionista a takovahle chyba je v plne v ramci 100 % funkcnosti astrofotgrafickeho nespecialu ?
Mě to přijde, jako kdyby celé pole bylo vychýleno vlevo dolů. Ten jako jediný nevykazuje sklenuté pole, zatímco ostatní jsou již mimo rovné pole. Může to dělat cokoli ve výtahu. Zkusil bych to hodit do CCD Inspector a uvidíš, kde je optický střed.
http://ccdware.com/products/ccdinspector/
Mě to přijde, jako kdyby celé pole bylo vychýleno vlevo dolů. Ten jako jediný nevykazuje sklenuté pole, zatímco ostatní jsou již mimo rovné pole. Může to dělat cokoli ve výtahu. Zkusil bych to hodit do CCD Inspector a uvidíš, kde je optický střed.
http://ccdware.com/products/ccdinspector/
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Michale, tak teď už rozumím. Tak to alespoň uveď v rámci celé výměny názorů, když už sem začneš přepisovat fragmenty z naší soukromé korespondence. A tam moje slova o tom, že styl, kterým se snažíš nás poučovat, neodpovídá tvým dosaženým výsledkům, byla přece jen reakcí na nějaký tvůj jiný výrok. A za tím si pořád stojím, mysli si co chceš. Taktéž opětovně ti sdělím, že se do podobné diskuse zatáhnout nenechám. Ovšem stále nechápu, proč jsi ani opakovaně nebyl schopný poskytnout jedinou nepointovanou expozici, která by třeba i moje pochybnosti vyvrátila. Zvaž sám, jakým způsobem chceš na budoucí, třeba špatné rady reagovat, třeba tvůj styl může i někoho v té snaze ti pomoci odradit.
Prosím poraďte
karel:
Protoze nepointovane expozice jsou pro me velka ztrata casu, montaz to proste nedava a delat jich 20 abych pri trose stesti nasel nejakou co nebude jeta s tim ze kazde 4 fotky musim restartovat fotak a nastavovat soft na snimani je akorat ztrata casu. Naposledy kdyz jsem fotil garada nepointovane 30 sekundovymi expozicemi tak byla nejakym zpusobem jeta z 30 expozic snad uplne kazda, z toho se pak stejne neda moc poznat.
milan: ano vim ze se to blbe poznava, ale rikal jsem si ze to je treba nejaky zrejmy problem co uz nekdo mohl mit a dokaze to odhadnout, myslim, ze lidi co se zajimaji o ruzne testy korektoru, nekolmost chipu a opticke vady je tu dost
psion: ccdinspector znam, ale bohuzel jsem mel jen freeware nekdy pred rokem a pul a kdyz skoncil tak jsem ho uplne pustil z hlavy, budu muset premluvit kaose aby si to nainstaloval a premeril mi to
Protoze nepointovane expozice jsou pro me velka ztrata casu, montaz to proste nedava a delat jich 20 abych pri trose stesti nasel nejakou co nebude jeta s tim ze kazde 4 fotky musim restartovat fotak a nastavovat soft na snimani je akorat ztrata casu. Naposledy kdyz jsem fotil garada nepointovane 30 sekundovymi expozicemi tak byla nejakym zpusobem jeta z 30 expozic snad uplne kazda, z toho se pak stejne neda moc poznat.
milan: ano vim ze se to blbe poznava, ale rikal jsem si ze to je treba nejaky zrejmy problem co uz nekdo mohl mit a dokaze to odhadnout, myslim, ze lidi co se zajimaji o ruzne testy korektoru, nekolmost chipu a opticke vady je tu dost
psion: ccdinspector znam, ale bohuzel jsem mel jen freeware nekdy pred rokem a pul a kdyz skoncil tak jsem ho uplne pustil z hlavy, budu muset premluvit kaose aby si to nainstaloval a premeril mi to
newton 30 cm, eq6
Prosím poraďte
Je celkem 5 možností, kde to může být uhnuté a ve výsledku se projeví stejně. Hledáš jasnovidce, který to na dálku zjistí. :)
Jinak, každá odchylka je vždycky vidět i při vizuálním testu. Tak to zkus znova.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Prosím poraďte
Ja vim, ale ono se to tezko dela s 2 palcovym korektorem bez dvoupalcovych okularu a redukci na 1.25 na korektor nemam. Kdyz to udelam bez korektoru jen pres 1.25 okular je to ok, ale je mi jasne ze to neni porovnatelne.
newton 30 cm, eq6
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
karel:
A tady si myslím, že se dopouštíš jedné základní chyby. Pokud nemáš jistotu, že máš správně ustavenou montáž, vyváženou celou soustavu, a to zdůrazňuji ve všech polohách, nemůžeš nikdy s jistotou říct, kde je ten problém. Nedělám cíleně nepointované expozice, ale třeba při ladění kompozice jich dělám celou řadu. A tam jsem schopný už základní nedostatky odhalit. Podívej se na toto, už jsem to tady jednou ukazoval, ale zopakuji to. Jedná se o 90s expozici nepointovanou, roh kompozice, stejný bojler, jako máš ty, zvětšeno na 200%. Není to vedle Polárky. A to jsem dnes schopný zopakovat pokaždé.
Sám posuď, jak je to blízko tvojí realitě.
A tady si myslím, že se dopouštíš jedné základní chyby. Pokud nemáš jistotu, že máš správně ustavenou montáž, vyváženou celou soustavu, a to zdůrazňuji ve všech polohách, nemůžeš nikdy s jistotou říct, kde je ten problém. Nedělám cíleně nepointované expozice, ale třeba při ladění kompozice jich dělám celou řadu. A tam jsem schopný už základní nedostatky odhalit. Podívej se na toto, už jsem to tady jednou ukazoval, ale zopakuji to. Jedná se o 90s expozici nepointovanou, roh kompozice, stejný bojler, jako máš ty, zvětšeno na 200%. Není to vedle Polárky. A to jsem dnes schopný zopakovat pokaždé.
Sám posuď, jak je to blízko tvojí realitě.
Prosím poraďte
Hele ja ti nevim, ale jediny co tady teda vidim je hromada hotpixelu a pak nejaky tlusty hvezdy v bayeru na 200 % z cehoz lze poznat naprosty prd, ani tvar tech hvezd takhle neni videt, navic jak pises je to roh takze opravdu velmi tezko soudit jak moc se ti to za tech 90 sekund pohnulo. Jestli chces ukazovat neco takovyho, myslim, ze by bylo mnohem lepsi ukazat cely snimek s odectenou mapou hotpixelu prehozeny z bayera do rgb a na 100 %. Jeste k tomu ustaveni, je myslim vcelku logicke domnivat se, ze ustavene to mam dobre vzhledem k hodnote stoceni pole co jsem sem daval. A k tomu vyvazeni pochybuju, ze to dokazes vyvazit na vsechny polohy, to proste neni s tricikou mozne vzhledem k tomu jak tezke je zrcadlo a celkem omezenym moznostem jak moc to muzes posunout v kruhach dopredu a dozadu, proto zasadne vyvazuji tam kde budu fotit. A to mam myslim mnohem vetsi volnost nez ty vzhledem k tomu ze veskera moje pointace vazi asi 200 gramu a muzu ji vcelku lehce posouvat tam kam potrebuji. Navic spatne vyvazeni v ra ihned vidis na grafu pointace a kdyz se budes pozorne divat na snimky tak na nich to uvidis taky, hvezdy budou vic rozplizly. Jeste dodam ze vyvazeni v ra ti v nekterych polohach ovlivnuje i to jak mas dalekohled dany v te druhe ose.
newton 30 cm, eq6
Prosím poraďte
to mich 1: mohl by ses, prosím, zabývat svým problémem a vynechat ten kontroversní tón svých příspěvků a přestat se zabývat druhým? Myslím, že už překračuješ únosnou míru pro diskusi.
lepší rada žádná než špatná
Prosím poraďte
Ahojte,
dnes som fotil okolie hviezd deneb a sadr.
na moje pocudovanie sa TIFko otvorene v PS javilo ako bezfarebne..
nerozumiem preco.
pouzil som canon eos 450d (nemod), 100mm objektiv, 15x240 sec+10x240sec tmave a este aj bias snimky. kalibracia klasicky v mraw, vystup do tif, v DSS som zvolil priemer miesto median.. moze to byt tym? tu "ciernobielu" som si vsimol uz pixinsight, kde som vyronaval gradienty.. v ps len uprava kriviek, sum..
na astrofotkach som videl podobnu fotku, 200mm, sice 2x dlhsie fotenu s nemod eos 450d, no fotka vyzera omnoho farebnejsia..
na styroch snimkach som mal hviezdy akesi matne, ako keby fotene cez difuzny filter, no ziadnu oblacnost som nepozoroval, ta prisla az na konci fotenia.. :/
dnes som fotil okolie hviezd deneb a sadr.
na moje pocudovanie sa TIFko otvorene v PS javilo ako bezfarebne..
nerozumiem preco.
pouzil som canon eos 450d (nemod), 100mm objektiv, 15x240 sec+10x240sec tmave a este aj bias snimky. kalibracia klasicky v mraw, vystup do tif, v DSS som zvolil priemer miesto median.. moze to byt tym? tu "ciernobielu" som si vsimol uz pixinsight, kde som vyronaval gradienty.. v ps len uprava kriviek, sum..
na astrofotkach som videl podobnu fotku, 200mm, sice 2x dlhsie fotenu s nemod eos 450d, no fotka vyzera omnoho farebnejsia..
na styroch snimkach som mal hviezdy akesi matne, ako keby fotene cez difuzny filter, no ziadnu oblacnost som nepozoroval, ta prisla az na konci fotenia.. :/
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Barvy tam samozřejmě jsou, ovšem je nto celé špatně barevně vyvážené a je to pouze otázka zpracování.
Prosím poraďte
Barvy tam samozřejmě jsou, ovšem je nto celé špatně barevně vyvážené a je to pouze otázka zpracování.
nie som si isty, ci je to spracovanim (resp co konkretne?)
minule som fotil okolie deneb, len 5x120 sekund a cervene oblasti tam pekne vidiet..
nie som si isty, ci je to spracovanim (resp co konkretne?)
minule som fotil okolie deneb, len 5x120 sekund a cervene oblasti tam pekne vidiet..
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Prosím poraďte
Já tam červenou prakticky nevidím. Samozřejmě neupravený Canon má citlivost na Ha velmi špatnou. Vezmi nějaký jednoduchý program, který zvládně zpracovat snímek v RAW (např. Gimp) a bez jakékoli kalibrace zpracuj ten jediný snímek (křivky, barevné vyvážení). Pak uvidíš co v tom jednotlivém snímku je. Nakonec můžeš postupně zjistit, zda je problém po zpracování v MRAW či DSS.
Prosím poraďte
To ze DSS "pozira" barvy je celkem znama vec (jsou tam dve nastaveni az nekde dole kdy jedno ma dat presnejsi ale hodne desaturovane barvy, druhe da vysledek barevnejsi ale udajne se pak barvy hure kalibruji).
Osobne v tom nevidim velky rozdil, jen je nutne obrazky z DSS hodne saturovat v postprocesu...
Osobne v tom nevidim velky rozdil, jen je nutne obrazky z DSS hodne saturovat v postprocesu...
Pavel Vabrousek
Prosím poraďte
To ze DSS "pozira" barvy je celkem znama vec (jsou tam dve nastaveni az nekde dole kdy jedno ma dat presnejsi ale hodne desaturovane barvy, druhe da vysledek barevnejsi ale udajne se pak barvy hure kalibruji).
Povodny obrazok nie je nijak extra znasilnovany, len krivky, farby som uz mal v jpegoch (dokonca).. v raw snimkoch zo vcera nejake farby vidno, samozrejme je to viac oranzove, ako obrazok spred styroch dni. vymazal som tie "jemne difuzne" snimky a skusam kalibrovat skladat cisto len v dss..
Povodny obrazok nie je nijak extra znasilnovany, len krivky, farby som uz mal v jpegoch (dokonca).. v raw snimkoch zo vcera nejake farby vidno, samozrejme je to viac oranzove, ako obrazok spred styroch dni. vymazal som tie "jemne difuzne" snimky a skusam kalibrovat skladat cisto len v dss..
Prosím poraďte
Tak, z DSS vyslo uplne nieco ine ako pri predoslom postupe (mraw, dss). hviezdy su viac oranzove a cele je to tmave, o farbach ani naznak..
povodny snimok spracovany v mware som skusal spracovat podobne, ako surovy z pred troch noci, no ten prvy snimok tam naozaj tie farby ma, nemusim sa ani nejak extra snazit a tie farby vidu na povrch, pricom teraz.. je to ako keby ciernobiele.. fakt nechapem.. :/
kazdopadne, tento rok idem do modifikovaneho canona.
povodny snimok spracovany v mware som skusal spracovat podobne, ako surovy z pred troch noci, no ten prvy snimok tam naozaj tie farby ma, nemusim sa ani nejak extra snazit a tie farby vidu na povrch, pricom teraz.. je to ako keby ciernobiele.. fakt nechapem.. :/
kazdopadne, tento rok idem do modifikovaneho canona.