Poraďte vhodný okulár

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
chaser

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od chaser »

to milan : ok dam na zkusenejsiho ,zacnu s tim co mam a pak se uvidi
mitovka

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od mitovka »

Ja neviem či to je mojimi astigmatickými očami, alebo menším priemerom (190mm), ale zv. 200x je pre mňa na vykukanie detailov vačšinu roka málo.

Dnes ráno som tam mal 400x, a keby moj barlow nebola doškrabaná a zamastená jednoduchá šošovka (rok sa s ňou syn hral), tak som spokojný. Konečne tie planéty nejak vyzerali. Doteraz som to neriešil lebo som pozoroval na monitore cez projekciu (a dúfam že zanedlho znova budem).

Proste podla mna nech si kludne aj začiatočník kúpi poriadne zvačšenie - ked človek čumí do najkratšieho okuláru a obraz je výborný, je neskoro na objednávanie....

mitovka

mitovka
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Sasa3 »

Presne, kazdy ma jine oko a je dobre at si zkusi, co mu nejvic vyhovuje. Osobne na 250mm Newtonu taky pouzivam 400x (casteji ale spis jenom do 300x) - hlavne pro detaily na Mesici, Marsu a predevsim pro planetarni mlhoviny. Na Jupiteru se vetsinou drzim kolem 200x a kdyz je dobre, tak kreslim pri 300x. Taky mi prijde skoda nemit po ruce vetsi zvetseni, kdyz uz natrefim na dobre podminky. Takovych noci je do roka jenom par, ale prave z tech ma clovek nejvetsi zazitek.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Lukemon
Věk: 45

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Lukemon »

Tak se po dlouhém váhání taky zapojím.Z pohodlnosti uvažuju o koupi ZOOM okuláru k refráku 135/1620 mm.Ty původní jsou dost k pr..., tedy špatný a používám seťáky super plossl 25,10 a 5mm 1.25".Ty jsou mnohem lepší,ale jejich výměna zabere nějaký čas a obraz uteče a je třeba znova hledat.Ta pětka je už moc a využil jsem ji všeho všudy jednou na Měsíc a i při vcelku dobrém seengu se klepal jak zmrzlá čivava.Uvažuju na 7-21mm,nebo 8-24mm.Poraďte něco,čím půjdou planety,příp. jasné DSO.Nebo to raději rozdejchat. KissNechci nic na špici,ale ani póóóvl z ČLR.Supra a Binox nabízejí oboje,ale rozhodnout se je můj problém. Angryhttp://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2010060501
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
SIRIUS_758

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To "vrána" :

Pokud zoom, a to i na planety, tak bych volil ten nový "III" od Baaderů. Myslím si, že je to teď nejlepší zoom, navíc za velmi dostupné peníze, cca 5tis. Kč.

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ---2-.html

Velmi dobře provedený, uživatelsky přívětivý, zorné pole nejde pod 50°, což je ojedinělé a cenné..Rozlišení na planety bude odpovídat běžným Plösslům, které mají rozliš. schopnost někde mezi 1,5 až 2' ( lepší Plössly mají 1,2 až 1,5' a špičkové planetární okuláry i kousek pod 1' ). Viz test zoom okulárů :

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2010060501

Ta nová verze zoomu Baader tady sice není, ale bude to podobné. Pentax XF zoom vyšel podstatně ostřejší, ale dva členové fóra, kteří si jej na základě tohoto testu pořídili, avizovali nečekaně velkou barevnou vadu..

Výbornou ostrost mají kanadské okuláry fy Antares - speciálně na planety a Měsíc - giganticé pole 84° v celém rozsahu, ale malý rozsah 5 - 8mm, resp. 8,5 až 12mm.
Vrána
Věk: 68

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Vrána »

To Lukemon a SIRIUS 758:Díky za radu a tip a zřejmě do toho půjdu.Nejhorší je rozhodnout se.Skusím co nabízí Supra.Třeba nabídnou něco, o čem nevím.
chaser

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od chaser »

nemate nekdo zkusenosti s okulary Ts/Erfle 70 stupnu..jednalo by se o 8 mm ..predem diky
Lukina

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Lukina »

nemate nekdo zkusenosti s okulary Ts/Erfle 70 stupnu..jednalo by se o 8 mm ..predem dikyNeco je tady: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1229088195
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Honza Ebr (honza42)

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Konkrétně s tím 8mm zkušenost mám. Obrazově je to rozhodně lepší okulár než třeba SW Planetary, taky mi přijde, že má o dost lepší propustnost. Na druhou stranu má o dost kratší vzdálenost pupily, 8mm verze už není dokonale příjemná. Pořád ale příjemnější než setový superplossl, oční čočka není zas tak malá.

Jelikož ale neobsahuje vestavěný Barlow, tak se na něj výborně Barlow používá - s Petrem tomu říkáme "dělat Hyperion" Výsledný (s mojí ultimou) 4 mm okulár je fakt supr.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
ladin

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od ladin »

Pouzivam 17mm. ty maji z meho pohledu prijemnou vzdalenost pupily,
8mm me uz z tohoto pohledu nevyhovovaly. Doporucuji predem vyzkouset a zamerit se zde na pohodli pri pozorovani.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
chaser

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od chaser »

diky moc za rady ....a co treba hyperion 8 mm ?to uz by mohlo byti o dost lepsi ne ?..
chaser

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od chaser »

Ahoj vsem.Mam hrozne dilema ..procetl jsem snad cele forum a nekolik recenzi na posecu a nemuzu se ani za nic rozhodnout ...chtel jsem si objednat okulary na zvetseni 150 a 92 ale nemeli je .Tak jsem po dlouhem rozmysleni vybral trochu drazsi ,ale zase urcite kvalitnejsi . .Jedna se o hyperiony 13 a 8 mm nebo o celestron ultima 13 a 8 ..na supre je maji za stejnou cenu..nazory zde na foru jsou temer vyrovnane ...jedine co jsem nasel je, ze celestron se nehodi do svetelnych soustav mno ..mam dobsona 254mm...opravdu nevim pro ktere se rozhodnout ..bude to snad na porad tak nechci slapnout vedle ...dekuji moc za rady ,pac je opravdu potrebuji ..
Buby
Věk: 37

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Buby »

Ahoj vsem.Mam hrozne dilema ..procetl jsem snad cele forum a nekolik recenzi na posecu a nemuzu se ani za nic rozhodnout ...chtel jsem si objednat okulary na zvetseni 150 a 92 ale nemeli je .Tak jsem po dlouhem rozmysleni vybral trochu drazsi ,ale zase urcite kvalitnejsi . .Jedna se o hyperiony 13 a 8 mm nebo o celestron ultima 13 a 8 ..na supre je maji za stejnou cenu..nazory zde na foru jsou temer vyrovnane ...jedine co jsem nasel je, ze celestron se nehodi do svetelnych soustav mno ..mam dobsona 254mm...opravdu nevim pro ktere se rozhodnout ..bude to snad na porad tak nechci slapnout vedle ...dekuji moc za rady ,pac je opravdu potrebuji ..

Mám ohledně okulárů stejné dilema jako ty, nicméně jsem momentálně tak na 90% rozhodnut pro Ultimy. Po zhodnocení výhod a nevýhod mi vychází o maličko lépe Ultima.

http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2007102401

I podle recenzí na POSECu mi vycházejí o něco lépe. Nevím, kde jsi přišel na to, že si nerozumějí se světelnými soustavami více než Hyperion, podle mě to výjde na stejno. Podle recenzí jsou oba použitelné až do f4. Bez komakorektoru bude vidět koma v Hyperionech i Ultimách. Zorné pole je víceméně stejné. Ultima má větší hmotnost, údajně má mít ale zvýšenou mechanickou odolnost(díky silnému pogumování). Hyperion je lehčí, ale nemá stavitelnou očnici. Ultima má. Ostrost obrazu podle testu vychází také maličko více pro Ultimu. Ultimy jsou navíc parfokalizované - nepřeba přeotřovat při výměně okulárů, ale to je celkem banalita. Důvodem, proč je Ultima mým favoritem , je především vysoká propustnost - lepší než propustnost Hyperionu. Na druhou stranu to, co tady prezentuju ,je jen výsledek testů, nikdy jsem do Ultim ani do Hyperionů nekoukal, takže to ber ode mě hodně s rezervou.

A co vy ostatní? Jaké máte zkušenosti s přimým srovnáním Celestron Ultima LX a Baader Hyperion? Třeba které jsou příjemnější na pozorování?
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
chaser

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od chaser »

no na posec psali ze ultimy prave si vice rozumi s mene svetelnymi soustavami ....kolem f8 nejak ....jinak prave jsme taky podle recenzi a toho co jsem nasel spise priklonen k ultimam ...nekdo tu na ofru pise hyperion ,nekdo ultima ...tezko rict ..cenove jsou na tom stejne ..fakt nevim no ..
Buby
Věk: 37

Poraďte vhodný okulár

Příspěvek od Buby »

no na posec psali ze ultimy prave si vice rozumi s mene svetelnymi soustavami ....kolem f8 nejak ....jinak prave jsme taky podle recenzi a toho co jsem nasel spise priklonen k ultimam ...nekdo tu na ofru pise hyperion ,nekdo ultima ...tezko rict ..cenove jsou na tom stejne ..fakt nevim no ..

Výňatky z recenzí:
Hyperion: ,,Podle výrobce jsou okuláry vhodné i pro použití ve „světelných“ optických soustavách (až f/4). Tuto hodnotu lze považovat za krajní mez. Použití v soustavách s relativním otvorem pod f/4.5 by mělo být zcela bezproblémové."

Ultima:  ,,Pro větší relativní otvory (cca nad f/4.5) je nutné počítat se zhoršenou kvalitou zobrazení v cca 15-20% zorného pole. Pokud akceptujeme mírné zhoršení obrazu v okrajích, lze ale úspěšně okulár využívat i ve „světelných“ soustavách (až f/4). "

Příjde mi to jako to samé.U obou bude u okraje docházet k protažení hvězd komou, tak jako tak. U mě vyhrává Ultima především propustností. I když rozdíl bude asi jen pár procent, stejně bych byl radši, kdyby mi více světla dopadalo do oka, aby měl ten můj květák co vyhodnocovat.  ;D Slyšel sem též něco o tom, že pod ten odšroubovatelný člen se mohou dostat nečistoty(zrnka prachu) a na jasných objektech zhoršovat obraz.

No každopádně se asi dá říct, že s ani jedním nešlápneš vedle. Nicméně uvidíme co napíšou zkušenější, sám jsem na to hodně zvědavý.  ;)
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Odpovědět