Pro ukázku přidávám dva obrázky ilustrující optickou stavbu špičkových triedrů :
PENTAX DCF ED 8x32 a 10x43, stejnou má řada DCF SP
MEOPTA MEOSTAR B1
Meopta používá 4-čočkové okuláry s polem 60° ve všech triedrech, na rozdíl od Pentaxe, který v modelech 8 x 43 a 10 x 50 má pouze 3-čočkové s polem 50°. V modelech na obr. jsou 5-čočkové okuláry se zorným polem 60°.
Podobnou stavbu jako Meopta mají triedry SWAROVSKI ( ta podobnost je nápadná i v konstrukci těla.. ;) ), většinou ale mají okuláry z 5ti čoček.
Můžeme diskutovat o tom, zda a proč se vyplatí konstruovat takto složité triedry, zda ten přínos je tak vidět.. Jsem toho názoru, že ano, jinak by si tyto dalekohledy místo na trhu nenašly.. Pokud chce někdo mít reálnou představu o té absolutní špice, a porovnat si ji s levnější produkcí, doporučuji návštěvu ve Foto Škoda v Praze, kde vás ochotně nechají kouknout z balkónu třeba i 4-mi triedry najednou - ve dne vám na první přiblížení stačí pohled na antény v protisvětle, teď přes zimu v pozdním odpoledni bude k dispozici i obloha nebo lampy.
Je dobré mít představu, jak koukají Leicy a triedry od Swarovského..Jeden z nejdražších triedrů, které tam mají, je novinka Nikon EDG za 57tis. Jen jako perličku na závěr - jako štastný majitel nového miláčka - Pentaxu ED 10 x 43 - jsem ho chtěl porovnat se Swar. a Leicou. Do té doby jsem měl pocit, že do mého triedru se kouká velmi komfotně. Ale při pohledu do těch 2x dražších klenotů jsem musel konstatovat, že do některých se kouká ještě líp.. Je to jako když koukáte TV Panoptikem 27mm a jste spokojeni, a pak vám někdo podsune Pentaxe XW a vy jste udiveni, jak může vypadat komfortní pokoukání.. Poněvadž kdo to zkusil, tak ví, že lepší pokuk než je v těchto Pentaxech nenajdete..