Já jsem taky trochu přehlédl, že saša hledá dalekohled do hvězdárny - protože bydlí v Říčanech, kde obloha stojí za houby a ten efekt zvětšení tam musí být mnohem větší. Já naopak pozoruju pouze na tmavé obloze, kde prostě ta potřeba ztmavit pozadí zvětšením není taková - a tak klidně svojí naprosto neoptimální 400kou vidim v chabym 200násobným zvětšení věci 16. velikosti

Jeste bych dodal, ze je naprosto v poradku, ze 400vka neni "optimalne" vyuzita. Je to naprosto legitimni a nikde jsem nepsal, ze je to spatne (proto, ze si nemyslim, ze to spatne je). Jedna se asi o nejjednodussi zpusob, jak se k te 16te magnitude dostat. Pri danem zvetseni vetsi prumer ukaze slabsi hvezdy. Jenom uz se to nechova podle pomeru ploch, ale benefit je mnohem mensi (je to taky jedna z tech krivek na tom obrazku, z Schaeferova clanku). S tim se ale neda nic delat.
Me slo spis o to pochopit, proc se k te 16tce nedostanu v 250tce, kdyz bych podle toho, co vidim v ED100, toho mel byt schopen. Nakonec je to trivialni, staci pozorovat pri zvetseni 500x...
Stejně si ale myslim, že bys to měl vyzkoušet s kvalitním širokoúhlým okulárem a nejlépe ještě paracorrem, kdy skutečně můžeš do toho Dobsona vejrat minutu ve velkym zvětšení, zatimco ti to leze od kraje ke kraji a pořád je to dobře vidět - to neznamená, že bych obrátil a tvrdil, že takový věci jsou potřeba ke štěstí:) ale myslim, že tvůj hvězdný test by to mohlo zásadně ovlivnit.
Mam f/6.4, ten Paracorr (zvlaste u velkych zvetseni) by nebyl asi treba. Treba Nagler 3.5 (460x) ma polni clonu 4.8mm, tam je jeste difrakcne limitni obraz. Pouzival jsem kombinaci Panoptik19+Powermate 5x, koukani v 4mm orthu na planetarky hlavne s UHC filtrem bylo uz i na me moc... Jinak urcite souhlas. Komfort pri pozorovani je hrozne dulezity - nejen okularu, ale tyka se i montaze a celkove pohody u pozorovani.