Prach a pyl je parciální problém, důležité je, až bude dalekohled hotový a ukáže se kvalita objektivu v porovnání s refraktory 150 ED apod. Posledně jsem dalekohled přikryl papírem, který měl trochu zlepšit denní pozorování, v porovnání s odkrytým to moc velký rozdíl nebyl. Na zrcadlech chybí krátké rosnice a jeden stínící element, přes který nebude pronikat světlo z objektivu přímo do okulárového výtahu. Výrobcem objektivu (je bez AR vrstev) by měl být VOD Turnov (jistý si nejsem) a v roce 2007 ho tam pan Melich ještě jeho slovy justoval.Stanislavxyz píše: ↑04. 10. 2022, 10:48 Práší se stejně, ale v tomto případě na přední stranu objektivu, zadní stranu objektivu a dvě zrcadla- tedy 4 vrstvy prachu proti jedné (v případě plno tubusu). Parazitní světlo bude patrně také na obtíž. V době, kdy J. hevelius provozoval své dlouhé refraktory, bylo výrazně méně rušivých světel i v takovém městě jako byl Gdaňsk.
Že cena takových rovinných zrcadel nebude nízká, to je nasnadě... Ovšem ten objektiv "s příběhem", to je paráda. Předpokládám, že se jedná o dublet se vzduchovou mezerou a bez AR vrstev, nebo se mýlím? A je znám výrobce? p. Drbohlav?
A také bych se připojil k prosbě o nějaké foto - zaregistroval jsem pouze jakýsi snímek z loňského jarního MHV (?) (A zde si neodpustím menší rýpnutí, ale tubus byl provizorně přikrytý nějakým papírem, nebo tak něčím, protože za dne by obraz v otevřeném tubusu očividně dost utrpěl...)
Přikládám foto dalekohledu, který pořídil Boris, já na to nějak zapomněl