Povrch Měsíce - detaily

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

no vidis ja som toto vlakno dako nevedel najst....

pekne detaily, ale ak bude jasno vo faze na clavius, urcite ta skusim napodobnit....

mitovka
mitovka
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Roman (Rick) »

Super, teším sa. S Venušou ti to vyšlo nadmieru dobre ;).
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

tak som sa este hral s predvcerajsimi videjkami, ked zase strajkuje pocasie.

pridavam krater Fracastorius a juh mare nectaris. najmensie detaily pravdepodobne tesne pod 2 km, napriklad to "udolie" (zlom?) tesne pod stredom krateru by podla map LAC mohlo mat taku sirku. (to su len moje odhady)

teraz ked mam v poriadku dalekohlad a mam 3 dni dovolenky, bude just zamracene..... :(

mitovka
mitovka
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

na chvilu sa vyjasnilo ale prisla taka husta hmla, ze vidno len mesiac. Ale na pokusy s kamerou a opravenym newtonom to je tiez vhodne. seeing celkom neprial (vlnilo sa to tak, ze na jednotlivych framoch to je dost podobne ako na zlozenine), ale zazil som uz aj vela horsich seeingov. Aj som ho chcel skusit vyhodnotit ale nebolo vidno ziadne hviezdy...

takze:
kopernicus

moj oblubeny clavius

a plato s 5 kraterikmi

(ok ok ziadne jasne definovane kruzky, ale na prvy pokus ma to poriadne potesilo)

zostava newton 200/1269, projekcia okulárom Meopta O20x na chip SPC 900nc, ziadne filtre, Vodnarov stolik.

mitovka

mitovka
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Cztwerec »

Moc hezký Clavius škoda, že u Plato trošku ruší šum. Ale i tak moc pěkné fotografie, detaily jsou ostré a vyvážení také. Gratuluji ;)
Lectorem iustus...
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

dakujem,

ten sum sa nepaci ani mne, myslim ze tomu hodne pomohla husta hmla, plato som natacal ako posledne a uz bola ozaj husta.

sice som to este nikdy nerobil ale skusil som trosku softwarovo vyhladit sum. skusal som taky kompromis nech ubudne co najmenej jemnych detailov ale nech su tie obrazky pohladnejsie. je to asi skor vec vkusu a nazoru, posudte sami:

mitovka
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Cztwerec »

Já si myslím, že je to teď mnohem lepší, tedy alespoň naoko. Ono je v tomto případě skutečně nejtěžší najít kompromis mezi zachováním detailů a vyhlazením šumu. Pořád je to ovšem otázka postupu: vyostření - artefakty - vyhlazení - ztráta detailů vyniklé vyostřením... :-/

Ve kterém programu jsi to odšumoval? Pokoušel jsem se o to v Neat Image, ten není vůbec špatný, ovšem i v jiných programech po jemném zásahu dosahuji podobných výsledků. Nejvíce je ten efekt viditelný u tvého kráteru Plato. Na ten já mám pořád smůlu a na kloudnou fotografii stále čekám.

Dokonce bych řekl, že se tolik nejedná o šum, ale artefakty vzniklé doostřováním - ale to už nechci plést jabka s hruškama. Také záleží na tom jak fotografie z videa vypadá před doostřením, šum je po skládání výrazně eliminován.

Pokoušel jsem se také o postup odstranit šum a až poté doostřit, vychází mi to lépe u single shot fotografií.
Lectorem iustus...
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

to Cztwerec:

sum som vyhladzoval v Neat Image, pouzil som asi 30% hodnôt oproti automatickému vyhladeniu ktoré mi ponúkol program.

Ale aj obrázky u ktorých som použil plné hodnoty vyzerali velmi zaujímavo, získali obrovský dojem plasticity, aj ked sa cim viac vzdalovali od reality.

skoda toho pocasia, vcera som cakal do noci nech skusim nejake avi natocit v raw mode, ale zbytocne....

mitovka
mitovka
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Roman (Rick) »

mitovka: tie tvoje snímky ma neprestávajú udivovať, to Plato je fakt parádne :D. Som zvedavý, čoho sa ešte dočkám ;).

PS: mne sa pre zmenu viac páčia tie originálne snímky. To vyhladzovanie (aj keď bolo použité s mierou) ma ruší a pripadá mi to také umelé.
hamr
Věk: 66

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od hamr »

Pro Mitovka,
ty snímky vypadají tak nenápadně a když se člověk podívá na Plato ve většim, zjistí, že tam jsou ty malé kráterky - bezvadné ;)!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
mitovka

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od mitovka »

Dakujem za povzbudive slova.

Clavius v predchadzajucom linku som nahradil novou fotkou, asi poslednou verziou, myslim ze trosku priordzenejsou. Skoda ze som nemal chip celkom kolmo na osu, ale kym nebudem mat original nastavec na webku, tak si na to musim zrejme davat vacsi pozor.

Sam som este pred par dnami len tusil co sa da farebnou webkou odfotit, som prijemne prekvapeny (s nastavcom si objednavam aj IR cut, snad to este pomoze).

mitovka
mitovka
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Konihlav »

prikladam jednu "hruzu", ale v nouzi nezbyva, nez se kazdeho "stebla" chytat :-/

a

:-/

P.S.: puvodne jsem mel cca 5100 snimku na kompletni mozaiku Mesice, lec zadnym SW se mi to nepodarilo slozit... vzdy se to nejak "sešičatělo" a vysel z toho mic na ragby...
ceres

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od ceres »

P.S.: puvodne jsem mel cca 5100 snimku na kompletni mozaiku Mesice, lec zadnym SW se mi to nepodarilo slozit... vzdy se to nejak "sešičatělo" a vysel z toho mic na ragby...
Skus to niekam hodit, skusim na to pouzit Autopano Pro, osvedcil sa mi velmi slusne...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od Konihlav »

ceres: diky moc za nabidku, ale ja to v zoufalstvi smazal, proste takovy "hnuj" si pestovat nebudu (no jeste na jinem PC mam zalohu tech vybranych snimku). Nebyl jsem s tim spokojen, tak jsem si musel nejak ulevit Do Mesice se pustim zas jindy a jinak :-)
aquarius

Povrch Měsíce - detaily

Příspěvek od aquarius »

31_3_2009    20:16 SELČ

Lamont - duchový kráter

Negativní projekce za BW 2.5, nástavec 7 cm, IR filtr > 742 nm,
Watec 902. 499 snímků složeno multibodově v Registaxu.
Dobson 254/1200 na motorovém stolku.

Seeing průměrný, relativně malé zvětšení.
Zázrak.. :). Konečně jasno. :)

Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Odpovědět