Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Duk

Příspěvek od Duk »

Jen tak pro inspiraci pár snímků z rozestavěné pozorovatelny

Celý komplet, včt. detailů bude zanedlouho na mých stránkách.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pěkné akorát severní obloha bude asi tabu...
Duk

Příspěvek od Duk »

Ahoj Pepo,
ty stromy, co jsou vidět v pozadí se budou v průběhu léta kácet. Jedná se prakticky o břízu a nějaký habr. Ty co jsou dál, bych chtěl zachovat, neboť mi vcelku slušně odstiňují nedaleký svit veřejného osvětlení z náměstí.
Jinak dík za pochvalu, stavbička však již delší dobu stojí. Po té bouračce při cestě do Karlových Varů se nemohu nějak stále zmátořit.
Habl

Příspěvek od Habl »

Ahoj Luboši,
kdy plánuješ glajchu? Jinak vím, že nejsi úplně fit. Jistě zajímavé řešení pozorovacího domečku ve svahu. Držím ti palce.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Po delší době se také na něco zeptám ;)

Jak už jste někteří asi vytušili, chystám stavbu domu u kterého bude i hvězdárnička, nakonec po úvaze raději než přímo na domě bude na zděném zahradním domku, nějakých 15m od domu. Dům se bude nacházet východně od hvězdárničky, a tím směrem je docela hezká obloha. Dům nebude stínit ve výhledu, hvězdárnička bude v patře zahradního domku, to problém není. Ale můj dotaz směřuje k volbě střešní krytiny.

Máte někdo zkušenosti či alespoň odhad na základě znalosti parametrů jednotlivých krytin, jak dlouho po teplém letním dni chladne střecha například z tenkých vláknitých šablon (Eternit, Cembrit) oproti klasické pálené nebo betonové střešní tašce ?

Jak se projeví střecha domu na chvění vzduchu při pozorování tím směrem, a za jak dlouho odhadem dojde k vyrovnání ? bude na to mít typ střešní krytiny vliv ?

Vlastní dům bude zateplený zvenku, a předpokládám, že tenká vrstva armovací tkaniny a omítky vychladne podstatně rychleji ve srovnání se střešní krytinou.

Totéž se bude týkat střechy na zbytku zahradního domečku. Ta ale bude od kopule na sever.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Určitě to bude mít vliv,díval jsem se po ránu nad plechovou střechou a paráda a odpoledne to byla katastrofa.
Pod krytinu to chce hned tepelnou izolaci aby se nerozpaloval zbyztečně zbytek střešní konstrukce.Každý materiál bude nějakou dobu temperovat,pak ho natřít na bílo nebo stříbřenkou,ale jak by vypadala natřená střecha rodiného domu nevím,na té hvězdárně by to asi šlo.

Jaký materiál temperuje nejkratší dobu nevím,ale klasická pálená to nebude je to jako cihla která dlouho vyzařuje teplo zpět o proti jiným materiálům,proto se staví domy z pálených cihel.

Chce to nějakýho stavebního ing.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Což o to, izolace pod krytinu, to tedy nevím, ale střecha by šla udělat odvětraná. Tím by se omezil přenos tepla do krovu.

Jenomže odvětranou střechu zase neudělám z těch šablon, to by se pak na ni nedalo ani pořádně vlézt.

Žádná stříbrná barva někam nepřichází v úvahu Ten barák musí vypadat hezky.

Mě spíš jde o to, jestli někdo nemá zkušenosti typu že třeba v létě, kdy celý den pražilo sluníčko, je to vystydlé za X hodin po západu Slunce, a nejlépe zkušenosti s různými krytinami. Samozřejmě, dokážu si spočítat ze změřené teploty a tepelné kapacity a objemu krytiny množství uskladněného tepla, a to je v případě eternitu podstatně menší než v případě rozpálené tašky. Jenomže už nejsem schopný nijak spočítat to chladnutí, a ani stavař si netroufá na jednoznačnou odpověď, kromě konstatování, že s taškami to bude trvat déle, což je jasné.

Jde o to, jak to bude trvat dlouho celkově. Třeba i horší případ - tašky, by vyhověl. Do těch šablon se mi upřímně řečeno moc nechce.

Ale pokud by to s nimi bylo výrazně lepší, zvážil bych to ještě.

Uděláte mi někdo testík ? Koukat přes od západu vyhřátou střechu na východ, ze vzdálenosti tak 20m, do výšky řekněme kolem 30 stupňů nad obzor. A zjistit, za jak dlouho už se vzduch neklepe o moc více, než jinde. Samozřejmě uvažujme jen stavby důkladně zateplené...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já tam mám asfaltový kanadský šindel a než zapadne sluníčko, tak js to studený.

Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Klasická střecha je dá se říci odvětraná,mezi kritinou a folií je mezera kterou vymezují kontra latě,u okapu je mřížka a těsně pod hřebenem se můžou dát větrací tašky,takže hned pod krytinou proudí vzduch.

Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jasně, to máš na pozorovatelně, to je sice užitečná informace (celkem očekávatelná) ale na střechu domu si to nedám. Jde mi o ovlivnění kvality obrazu střechou vedlejšího domu, přes kterou pozoruju.

Nemáš tam nějaké sousedy, tak do 20m daleko, s vhodným domem a střechou z tašek ?
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tak to bohužel, kolem jsou samé baráky s plechovou střechou, ale nějaké výrazné zhoršení kvality vzduchu nad nimi nepozoruju. Podle mě se za ty dvě hodiny po západu Slunce střechy vytemperují.
fidler

Příspěvek od fidler »

Pro MMys :
Soused má hřebenovou střechu z červených tašek. Od mého baráku je to na sverozápad kde svítí Frýdek-Místek, takže tam moc nekoukám, ale za zahrady druhého souseda bych mohl nasimulovat Tvou situaci a otestovat to. Musel by jsi ovšem posečkat až budou vhodné podmínky. Momentálně je zde aprílové počasí.

fidler
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

jj, vydržím, dík.
Duk

Příspěvek od Duk »

Ahoj Martine,
už to zde zaznělo a já se k tomuto rovněž přikláním a doporučuji. Rozhodně nejpodstatnější bude profilovaná krytina (Bramac, Tondach, Ondulin-rof a prof. Lindab) z důvodu provětrání prostoru mezi krytinou a samotnou konstrukcí střechy (latě-kontralať)
U té poslední krytiny (profilovaný Lindab) bych se chtěl zastavit. Jedná se vlastně o technologicky upravený prof. plech s minerálními vrstvami.
Výhody: nízká plošná hmotnost, delší bezúdržbová životnost, široké barevné provedení (barva bílá, stříbrná), tudíž rychlá temperace. Rychlá a jednoduchá montáž. Dodávka přesně na míru.
Důvod této chváli: mám toto na svém domě, tedy pod hvězdárničkou a tyto všechny uvedené vlastnosti mám prověřené (ač nevlastním bílou či stříbrnou barvu). Cenově okolo 240,-/m2
A na závěr, vzhledově to působí jako pálená či betonová krytina.
stana

Příspěvek od stana »

Osobně bych potřeby "hvězdáře" postnul na druhé místo oproti ceně a trvanlivosti a taky estetičnu krytiny...
Volil bych skládanou krytinu Bramac/Tondach a máš to nafurt..
Lindab-plecháč má asi menší tepelnou setrvačnost, ale je to hlučná krytina když prší..
P.S. Na nějaké žabomyší blbosti, že má něco delší dobu co vyzařuje teplo po parném dni, tak na to bych se klidně vykašlal..Stejně je to o tom, že díky pořádné izolaci se teplo z baráku nešíří přes střechu, a co zahřeje Slunce v létě přes den, tak tomu se stejně nedá vyhnout..
Rozhodně to vytemperuje rychleji, jak primár...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Odpovědět