Výběr dalekohledu
-
pavel_malok
Výběr dalekohledu
to vubec to je rozostreny jak prase,to jsou jen smouhy co vidim pres to vokno
Výběr dalekohledu
Probíralo se to několikrát, ale přes současné kvalitní dvojsklo, pokud nebudeš používat velký úhel, jde použít celkem velmi slušné zvětšení bez viditelné ztráty ( samozřejmě, na detailní pozorování planet při velkém zvětšení to není) , ale do zvětšení 80x bych se dvojskla nebál.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- hradecak87
Výběr dalekohledu
Zdravím, rád bych si pořídil nový hvězdářský dalekohled a byl bych rád, kdyby mi zkušenější pomohli s výběrem. Z mládí se mi na půdě válí jeden starej Meade ETX-70 s kamerou Meade DSI a propojovacími kabely do PC. Nyní bych si rád pořídil nějaký Newton, ale jsem amatér a vlastně ani nevím, co od čeho mám očekávat. Počáteční ivestice by byla cca do 20000Kč. Rád bych něco, s čím bych obstojně viděl planety jako jupiter, saturn a mars (nejen jako malou bílou kuličku) a rád bych měl do budoucna otevřená vrátka na pozorování DSO a případně nejaké to amatérské astrofoto. Koukal jsem na 10" Dobsona, který je sice levný, ale dobrý asi jen na koukání do objektivu a jakákoliv možnost astrofoto je pravděpodobně pryč. Za podobnou cenu seženu i 8" Newtona na paralaktické montáži, ale jde ted o to, jestli 200mm průměr není už málo. A dalekohledy s GOTO montaží do 20000Kč seženu jen nějaké malé, které oproti mému stařičkému ETX-70 nebudou mít nijak velkej rozdíl. Proto bych se vás rád zeptal, jak byste s tímto kapitálem naložili vy. Samozřejmě do budoucna by se nějaké další penize postupem času uvolňovali na určitý upgrade, ale momentálně mám k dispozici pouze tuto částku a nerad bych čekal delší dobu, než něco pořídím. Případně jestli není nějaká možnost do budoucna využít Meade ETX-70 a DSI pro pointaci. Předem děkuji za všechny rady.
Výběr dalekohledu
Proto bych se vás rád zeptal, jak byste s tímto kapitálem naložili vy
Já bych si za to nakoupil možná jeden nebo dva okuláry či nějaký APO refráček
A co se týká tvého dotazu co pořizovat nebo jak s počáteční investicí naložit, to se těžko radí když chceš pozorovat i fotit.
Ve Tvém příspěvku mícháš dohromady spoustu různých věcí, které spolu nesouvisí - jako třeba astrofocení a GoTo - asi by bylo nejlepší si to tady trochu pročíst a pak se ptát.
Obecně se špatně kombinuje focení a pozorování, na každou "disciplinu" je lepší mít zvlášť vybavení.
Dobson 250mm je na pozorování DSO velmi dobrý dalekohled do začátku pokud ti vyhovuje jeho velikost a váha.
Já bych si za to nakoupil možná jeden nebo dva okuláry či nějaký APO refráček
A co se týká tvého dotazu co pořizovat nebo jak s počáteční investicí naložit, to se těžko radí když chceš pozorovat i fotit.
Ve Tvém příspěvku mícháš dohromady spoustu různých věcí, které spolu nesouvisí - jako třeba astrofocení a GoTo - asi by bylo nejlepší si to tady trochu pročíst a pak se ptát.
Obecně se špatně kombinuje focení a pozorování, na každou "disciplinu" je lepší mít zvlášť vybavení.
Dobson 250mm je na pozorování DSO velmi dobrý dalekohled do začátku pokud ti vyhovuje jeho velikost a váha.
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
urci ci co je pro tebe zajimavejsi, zda pozorovani nebo foceni. Podle toho se pak rozhodni co si poridis jako prvotni investici.
Ja bych premyslel nad dobsonem 254/1200 a casem si koupil (treba i zde v bazaru) EQ6tku montaz a na ni pak dal toho newtona na foceni.
Ja bych premyslel nad dobsonem 254/1200 a casem si koupil (treba i zde v bazaru) EQ6tku montaz a na ni pak dal toho newtona na foceni.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- hradecak87
Výběr dalekohledu
Rekmarik, biker.fm
díky za odpovědi. Ano, pravda je, že bych asi chtěl až moc univerzálních vlastností od jednoho teleskopu. Horší je, že já si nedovedu představit, co např. s tím 10" dobsonem uvidím a v okolí neznám nikoho, kdo by něco podobného měl na vyzkoušení. Ale bikerův tip pořídit dobson a poté někdy koupit EQ6 už mě taky napadl a vidím ho asi jako nejreálnéjší cestu.
díky za odpovědi. Ano, pravda je, že bych asi chtěl až moc univerzálních vlastností od jednoho teleskopu. Horší je, že já si nedovedu představit, co např. s tím 10" dobsonem uvidím a v okolí neznám nikoho, kdo by něco podobného měl na vyzkoušení. Ale bikerův tip pořídit dobson a poté někdy koupit EQ6 už mě taky napadl a vidím ho asi jako nejreálnéjší cestu.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
Kombinace astrofoto vizuál do 20 000,- je podle mě nereálná. Smysluplné astrofoto byť i jen 200mm průměrem skončí na daleko vyšší částce, pro orientaci si zkus přečíst tenhle můj článek co jsem psal kdysi pro Astropis:
http://hvbo.cz/data/uploads/dokumenty/J ... _levne.pdf
a pro DSO je zase ta 200-ka spíš takové minimum, navíc na paralaktice dost neergonomické, kor v delší f/5 variantě.
http://hvbo.cz/data/uploads/dokumenty/J ... _levne.pdf
a pro DSO je zase ta 200-ka spíš takové minimum, navíc na paralaktice dost neergonomické, kor v delší f/5 variantě.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Výběr dalekohledu
Pokud by tě mělo bavit vizuální pozorování DSO, tak u 250 mm nezůstaneš. A na foto je to už na hraně , pokud nechceš investovat nemalé prostředky. Osobně bych 250 mm vynechal. Možná je schůdnější cesta, jít do 200 mm Dobsona s tím, že se prvotně použije na vizuální pozorování. A potom paralaktiku a předělat 200-ku na focení a na vizuál pořídit něco většího něco většího. A lze jít při tom postupně - na paralaktice využívat 200-ku na obojí, než bude chuť pořídit větší Dobson. No a nebo taky refraktor na planety.
lepší rada žádná než špatná
- hradecak87
Výběr dalekohledu
děkuji všem za názory. Abych řekl pravdu, rozhoduji se, jestli vzít Dobsona 10" a nebo se poohlédnout po nějakém 8" s paralaktikou a popřípadě připlatit i za GOTO. Jenže už budu na ceně, za kterou pořídím 12" dobsona a takhle to jde schůdek po schůdku nahoru a to bych byl za chvilku na velkých částkách (alespoň pro mě). Taktéž se u mě nabízí i předchozí možnost vzít toho 10" dobsona a potom někdy v budoucnu, až mě přestane bavit vizuální pozorování, dokoupit EQ6tku. Nejde mi o to, abych ihned teď měl dalekohled na všechno. Jde mi o to, abych si teď koupil něco, co mě na nějakou dobu uspokojí a až budu chtít víc, tak dokoupím jen další věci (montáž, kameru atd.) aniž bych musel kupovat znova celý dalekohled. Navíc si myslím, že moje stará ETX-70 s DSI by mohla k pointaci jednou sloužit.
Výběr dalekohledu
Jde mi o to, abych si teď koupil něco, co mě na nějakou dobu uspokojí a až budu chtít víc, tak dokoupím jen další věci (montáž, kameru atd.) aniž bych musel kupovat znova celý dalekohled.
Nejsem si jistý, jestli to takto bude fungovat - většinou člověk při svém vývoji dle záliby vystřídá několik druhů dalekohledů, několik apertur, a to se tady nebavíme o nakupování okulárů a jiných potřebností.
Nelze dopředu říct, že zůstaneš u tohoto typu dalekohledu, který si tu vybereš na základě zkušeností a doporučení ostatních.
Na začátek je podle mě nejdůležitější se vyvarovat nákupu předražených nesmyslů na nestabilních montážích slibující neuvěřitelná zvětšení a skvělý obraz, navádění na 20 000 objektů, které v tom dalekohledu ale stejně neuvidíš a pod ... Myslím že nejsem sám, kdo začal na zcela jiném dalekohledu a skončil uplně na něčem jiném a láká ho zkusit zase něco jiného
Nejlepší dalekohled na začátek je takový dalekohled, který můžeš bez většího násilí zase s minimální ztrátou prodat ..
Píšeš že bys chtěl vidět planety jinak než jen jako bílou malou kuličku - je to subjektivní, ony se ty planety zas tak moc nazvětšovat nedají - někdo bude nadšený při přechodu na vyšší aperturu a někdo bude vidět pořád jen jakousi kuličku i když o krapítek větší ..
Nejsem si jistý, jestli to takto bude fungovat - většinou člověk při svém vývoji dle záliby vystřídá několik druhů dalekohledů, několik apertur, a to se tady nebavíme o nakupování okulárů a jiných potřebností.
Nelze dopředu říct, že zůstaneš u tohoto typu dalekohledu, který si tu vybereš na základě zkušeností a doporučení ostatních.
Na začátek je podle mě nejdůležitější se vyvarovat nákupu předražených nesmyslů na nestabilních montážích slibující neuvěřitelná zvětšení a skvělý obraz, navádění na 20 000 objektů, které v tom dalekohledu ale stejně neuvidíš a pod ... Myslím že nejsem sám, kdo začal na zcela jiném dalekohledu a skončil uplně na něčem jiném a láká ho zkusit zase něco jiného
Nejlepší dalekohled na začátek je takový dalekohled, který můžeš bez většího násilí zase s minimální ztrátou prodat ..
Píšeš že bys chtěl vidět planety jinak než jen jako bílou malou kuličku - je to subjektivní, ony se ty planety zas tak moc nazvětšovat nedají - někdo bude nadšený při přechodu na vyšší aperturu a někdo bude vidět pořád jen jakousi kuličku i když o krapítek větší ..
- hradecak87
Výběr dalekohledu
každého láka jít ve všem o level vejš, to je normální stav, ale ne vždy jsou na to možnosti a finance a proto nejsem typ člověka, který za své peníze jde koupit první věc, kterou mu reklamy vnutí a raději se ptá zkušených lidí na tomto fóru. A několik zajímavých názorů jsem zde už slyšel a přesně to jsem potřeboval. Teď už jen z toho vyvést nějaký závěr a jít do toho.
Výběr dalekohledu
Nemusí to být o level výš.. já sem taky z té skupiny co vyzkoušela vícero různých dalekohledů a nešlo zdaleka jen o zvětšování průměru. Napřed sem si pořídil Firstscope 70/300, abych při prvním pohledu nahoru zjistil že mě to bude bavit a o měsíc později měl doma 150/1200mm Dobsona. O další rok později po přestěhování do studentského bytu s balkonem kde pro něj nebylo využití šel Dobson pryč a místo něj nastoupil balkonový achro refráček 90/1000. Když jsem zjistil že ve městě zůstanu a balkon bude mou jedinou pozorovatelnou, rozhodl jsem se pro finální řešení v podobě hvězdy městských balkonů - MAKa 180/2700 (z domu šel pro změnu achro refráček). Takže perfektní, ne? Jenže pak naprosto proti předchozím plánům přišla nutnost pořídit auto, která tenhle supr výsledek zbourala. S možností jezdit do tmy ztrácí balkonové pozorování z větší části smysl. Krom toho se MAK dosti dlouho temperuje a já mám občas problémy s plánováním večerů. Takže momentálně jsem si pořídil na balkon ED80ku na rychlé okuky a až najdu na zemi nějaký použitelný balík peněz, padne to na největšího Dobsona co se vleze do auta. MAK se zrovna na chodbě obouvá, brzo půjde z domu.
Čemu jsem před čtyřmi lety fakt nevěřil? že skončím jako půlka lidí tady s macatým Dobsonem a ED80kou. Podle mě je teda celkem jedno co si koupíš, pravděpodobně nakonec skončíš u něčeho jiného. Ještě že tady je místní bazar, který umožňuje finanční ztráty spojené s výměnou vybavení minimalizovat
Čemu jsem před čtyřmi lety fakt nevěřil? že skončím jako půlka lidí tady s macatým Dobsonem a ED80kou. Podle mě je teda celkem jedno co si koupíš, pravděpodobně nakonec skončíš u něčeho jiného. Ještě že tady je místní bazar, který umožňuje finanční ztráty spojené s výměnou vybavení minimalizovat
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Výběr dalekohledu
hradecak87: Jako neexistuje universální dalekohled, tak není ani taková rada. Docela slušný posun bude jak průměr 250mm, tak určitě i 200mm. Co se dá vidět na planetách v různých průměrech trochu trénovaným okem, je tady http://planety.g6.cz/
U DSO krom důležitého průměru záleží na podmínkách. Co v dobré tmě uvidíš 150tkou, jinde v horších podmíkách nemusíš vidět 250mm průměrem.
Na vizuál co největší průměr, ale pak budeš potřebovat drahou montáž na případné focení.
Co se týče refráku, tak na foto něco malého jako ED80 by asi nebyl problém. Na vizuál to je ale hodně málo. I na planety je třeba průměr a refrák za 20tis. není dost velký. Tahle cesta není asi pro tebe nejlepší. Refráky potřebují trochu blázna a zarputilost hvězdáře, abys ses dopracoval k něčemu kloudnému. I tak to bude kompromis, ale pěkný kompromis.
U DSO krom důležitého průměru záleží na podmínkách. Co v dobré tmě uvidíš 150tkou, jinde v horších podmíkách nemusíš vidět 250mm průměrem.
Na vizuál co největší průměr, ale pak budeš potřebovat drahou montáž na případné focení.
Co se týče refráku, tak na foto něco malého jako ED80 by asi nebyl problém. Na vizuál to je ale hodně málo. I na planety je třeba průměr a refrák za 20tis. není dost velký. Tahle cesta není asi pro tebe nejlepší. Refráky potřebují trochu blázna a zarputilost hvězdáře, abys ses dopracoval k něčemu kloudnému. I tak to bude kompromis, ale pěkný kompromis.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
Nejlepsi co lze udelat, tak zajet nekde na sraz a podivat se ruznymi dalekohledy. Diky tomu ziskas prehled co je cim jak videt a podle toho se pak rozhodnout. Nelitovat casu a pripadneho delsiho dojezdu nez jen kousek za mesto. Muzeme zde radit a radit, ale vzdy se u kazde rady vicemene podepise subjektivni nazor kazdeho a nemusi to byt to nejlepsi pro tebe. Ja treba zacinal s 254/1200 na Eq6, newton po case sel pryc a pro foceni jsem.si poridil triplet 90/600, pro pozorovani sct 200/2000. Pak zase neco slo z bafaku do sveta a ted mam dobsna 355/1700, sct 250/2500 a triplet. Kdyz uz neco budes mit, tak upgrade uz neni "tak drahe" jako nakup noveho (mysleno bazarove).
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
- hradecak87
Výběr dalekohledu
Ještě jednou díky všem za zajímavé názory. Pravděpodobně vezmu nějakého Dobsona pro začátek na vizual a když bude v budoucnu chuť na focení, dokoupím montáž k tomu určenou.