Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Proto jsem ho dal, jako namet k premysleni.Jo, s tim souhlasim, protoze to neni tak dlouha trubice. Jen to neni ale na tech 30% k foceni. To je jen pro pozorovani v malych zvetsenich, tak do 0,5D. A uz se krotim opravdu.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Chtel jsem jenom rict, ze by tim 80mm EDckem mohl byt b.l.a.c.k. sklamany. Na foceni DSO a jako velmi prenosny dalekohled je to asi nejlepsi kandidat. Jezne, jak jsem pochopil, tak b.l.a.c.k. zas tak az moc o foceni nejde, a pak by si mozna radeji pri pozorovani DSO uzil vetsi prumer. Ten refraktor 120mm f/5 jsem jenom znovu nadhodil, protoze ma slusny prumer a je pritom velmi skladny. To, co si b.l.a.c.k. vyhlidnul (120mm f/8 achromat na EQ5), neni spatna volba (az na to foceni, ale ja jsem taky zacinal s 80mm f/6 achromatem). Osobne se mi docela libi. Jasne bude mit nejakou tu barevnou vadu, ale nebude to pri f/8 a 120mm prumeru tak hrozne. Svetelnost f/8 taky neni pro foceni na DSLR zrovna idealni. Jenom se porad nemuzu vyhnout tomu, ze to nakonec bude asi podobne velka sestava jako puvodne navrhovany 200mm Newton...  To byl vlastne druhy duvod, proc jsem znovu hodil do placu ten kratsi achromat. Ale jak jsem psal, zalezi hlavne na b.l.a.c.k. a na tom, co je pro nej dulezite. Pokud chce ekvatorialni montaz a kriterium je, aby se sestava vesla rozumne do kufru, pak mi prijde 120mm f/8 achromat rozumny. Dlouho bych se ale rozhodoval, jestli misto nej vzit 200mm f/5 Newtona. Kdybych si chtel nechat 250mm dobsona, tak bych vzal asi 120mm refraktor (kvuli vetsimu zornemu poli, vetsimu pohodli pri pozorovani na EQ montazi a jen tak pro zabavu, abych mel zkusenost i s nejakym jinym typem dalekohledu). Nebo bych se smiril s tezkostmi pri provozovani Newtona na EQ montazi, vzal 200mm f/5 Newton a prodal 250mm Dobsona. Mit dva dalekohledy s podobnym vykonem by mi proslo zbytecne.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Chtel jsem jenom rict, ze by tim 80mm EDckem mohl byt b.l.a.c.k. sklamany. Na foceni DSO a jako velmi prenosny dalekohled je to asi nejlepsi kandidat. Jezne, jak jsem pochopil, tak b.l.a.c.k. zas tak az moc o foceni nejde, a pak by si mozna radeji pri pozorovani DSO uzil vetsi prumer. Ten refraktor 120mm f/5 jsem jenom znovu nadhodil, protoze ma slusny prumer a je pritom velmi skladny.Pokud by to měl používat jako mono-maxi-triedr tak jak už jsem psal OK. Ale nevím, 120/600 byl můj první dalekohled, kvůli omezené barevné vadě jsem měl vytořené omezovače průměru na 10 a 8 cm... Nějak extra rozdíl na DSO jsem nepozoroval když jsem tam dával různé "díry" (oproti tomu rozdíl u mého druhého ED100 a třetího SW 254/1200 už jsem na DSO viděl, i když jsem k zrcadlu přistupoval spočátku s despektem  :) ). Takže na DSO to oproti ED80ce taková výhra nění (u mě), dvojhvězdy nic, planety+Měsíc nic... Univerzálnější a skladnější bude to ED - můj názor  ;)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

To byl jen takovy napad, zkusenosti s temihle kratkymi refraktory nemam. Me osobne prislo to 130mm EDcko na DSO o nekolik levelu vys oproti 80mm apochromatu. Tak jsem si myslel, ze by treba ten 120mm f/5 mohl byt na DSO uzitecnejsi nez 80EDcko. Navic to neni takovy kram jako 120mm f/8 achromat na EQ montazi.
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Tobe stano ano, a my to vime! Vsichni a b.l.a.c.k. uz urcite taky.

To Regulus: Takze i kdyz je plocha 120mm oproti 80mm objektivu nesrovnatelne vetsi, videl jsi DSO stejne?
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Regulus

Příspěvek od Regulus »

To Regulus: Takze i kdyz je plocha 120mm oproti 80mm objektivu nesrovnatelne vetsi, videl jsi DSO stejne?Ono už je to nějaký ten pátek zpátky  ;) a taky jsem byl totální beginner  ;). Vím zní to divně... Netvrdil jsem ale že tam žádný rozdíl nebyl, ale že jsem jej asi čekal větší a nebyl extra velký, mě to prostě tak přišlo. Nepozoroval jsem žádné extra duchařiny ale profláknuté Mesiery a byly to prostě pořád flek (trochu jasnější, ale to bylo tak vše, však víme jak je to s viditelností detailů DSO  :D). Navíc většina DSO se musí trochu zvětšit a to světelný achromát moc zvládat nebude...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
b.l.a.c.k.

Příspěvek od b.l.a.c.k. »

to :Regulus ,Dvader,Lukina,Sasa3 :Tak teď vám nevim. Pořád v hlavě omývám jeslti to focení pro mě má cenu  :P a nebude jen lepší koupit pozorovací refraktor .I když si říkám , že bych časem rád něco cvaknul ,tak si na druhou stranu zase říkám , že astrofoto je určitě také o penězích a drahém vybavení....mno tak co teď  :) ...jsem nadšený astronom ,který vydrží dlouhé hodiny (spíš v létě  ;D )pozorovat oblohu klidně i jen tak okem a Dobson zatím čeká co bude  :) ..tak si říkám , že by bylo asik lepší mít doma něco co vezmu a jdu koukat, když bude pěkná obloha ,něco skladnějšího a menšího jak Dobson co se dá aj klidně vzít pod paži a jít (né že by to s dobsonem 254mm nešlo ,sám jsem jednou absolvoval cestu cca 3km s tubusem pod paží a Dobson montáží v ruce za madlo ,problém byl v tom ,že jak jsem došel na místo tak jsem půl hodinky koukal a pak začlo svítat   ;D dával jsem si asi dlouhé přestávky   ;D ) tak přece jen ten menší refraktor by byl určitě pohodlnější....ale na druhou stranu se zase bojím toho ,že ho koupím čistě s parametry na pozorování a časem mě bude mrzet , že není vhodný na focení a dá se s ním především jen koukat....to je dilema    :P...co jsem si tak několikrát pročítal vaše dotazy, tak jste se asik všichni shodli pro ED80 . Ze začátku jsem pozoroval triedrem 8x40 a byl jsem spokojený jak blecha , že mám aspoň něco...Takže suma sumárum bych to viděl na ED80((nebo přeci jen 120mm hmmm chjo  :(  :( )) ..něco s ním vidět půjde a časem by šlo aj něco vyfotit ..no a co by nebylo v jeho dosahu ,tak by někdy příště zůstalo na Dobsonovi..někdy si říkám , že je škoda , že neexistuje dalekohled, který by na sobě měl tlačítka a jen by se přepínaly jeho režimy podle toho na co by byla nálada  ;D 1:pozorování 2:focení 3:pozorování s vysokým zvětšením ....atd   ;D ;D...
p.s :díky moc za rady
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Jestli jses tenhle typ, co se muze koukat jakymkoliv prumerem a je spokojeny, tak ti urcite 80mm EDcko poslouzi dobre a treba casem pres nej neco vyfotis. U me osobne to bylo presne naopak, 80mm apochromat jsem si koupil vylozene na foceni. Trochu vic jsem pres nej zacal koukat az loni - co se nam narodila dcerka, tak uz nemam na foceni pres celou noc tolik casu a pak, kdyz nekam jedeme vsichni, tak do auta uz astrofotografickou vybavu nenarvu. Musim rict, ze me prekvapuje, co je s nim videt. Z maleho refraktoru jsem byl tak nadseny, ze jsem si pred vanocemi poridil dalsi, trochu vetsi - ED100. Z nej mam  jeste lepsi pocit, takze se bojim, kde to skonci...

Pokud by jsi si treba poridil sestavu EQ5+SW80, tak s ni muzes fotit a pozorovat DSO, planety, Mesic... Vlastne vsechno, co od toho cekas (teda pokud ma EQ5 autoport, tuhle montaz neznam, pro vaznejsi foceni DSO bych doporucil alespon HEQ5). Jen to asi nebude sestava pro rychle vybehnuti ven. Pro ty ucely si pak treba casem muzes dokoupit nejakou lehci alt-az montaz (AZ4 nebo tu, Vixen Porta, nebo tu, co mam ja) a mas pak vlastne vsechno. Z 120mm f/8 refraktoru se lehce prenosna soustava bude delat o poznani hur - bude vyzadovat bytelnejsi alt-az montaz.

Moje rada: vybirej podle toho, co se ti libi a co bude hlavni zpusob pouziti. V tom nedelej kompromisy. Nemusis taky vsechno koupit hned, pak je ale dobre mit nejaky plan a vedet, k cemu chces dospet.
ramiCZ

Příspěvek od ramiCZ »

Zdravim vsechny astronomy :)

Jsem zacatecnikem a rad bych se s Vami poradil o koupi vhodneho vesmirneho dalekohledu.
Bydlim v radovkach mimo centrum. Se znamym, kdyz je cas chodivame pozorovat nocni oblohu na strechu baraku, protoze tam neni moc velke osvetleni od poulicnich lamp.
Zkusenosti s pozorvanim mam hodne male. Napriklad pozorval jsem planetu Jupiter a nas mesic timto vesmirnym dalekohledem znameho http://www.dalekohledy.com/store/goods- ... modul.html. U Jupitera jsem dokonce videl jeho 4 krasne mesice, ktere se mi podarilo i vyfotit :).
Pozorovani se mi zalibilo natolik, ze bych chtel svuj vlastni prvni vesmirny dalekohled, ktery bych hlavne vyuzil na pozorovani planet a mesice.
Prosim Vas, poradili byste mi jaky typ? Aspon do 6000 max.
Vybral jsem si takovy typ. Co rikate?
http://www.binox.cz/90mm-refraktory-coc ... -sk909az3/
Dekuji predem vsem za rady. :)

jo obrazek jupitera s mesici :D
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

m4rine.cz:  Vítej na AF :)
Koukám že se ptáš znova a zatím nemáš odpověď. Máš 130mm Newton a plánuješ 90mm refraktor. Možná nejsi spokojený s kvalitou obrazu? No ten Newton má barlow né moc dobré kvality. Výhoda je kratší tubus. Ovšem 9Omm refra. taky není zrovna moc velký dalekohled. Navíc je moc dlouhý na málo bytelnou montáž. Bude se to klepat při menším větru. Máš důvod pro refraktor?  Já ano mám refraky rád. Bohužel refraktory maj hodně nevýhod. A co dobson 150mm. To je celkem slušný průměr na pozorování planet, kulových hvězdokup, které už truchu rozloží na hvězdy. Myslím, 150mm dob. ukáže všechny objekty lépe než 90mm refraktor. Taky se nebude klepat při větru.  

http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... ob-6-quot/
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
ramiCZ

Příspěvek od ramiCZ »

m4rine.cz:  Vítej na AF :)
Koukám že se ptáš znova...Zdravim,

diky:) No, ta 130ka neni ma, ale znameho. Ja se prave v tomto moc dobre nevyznam a rad bych chtel odbornou pomoc od vas, tady z fora :)
Artaban

Příspěvek od Artaban »

m4rine.cz: No právě ten 6" dob. se vejde do tvého limitu a už něco ukáže. Ty refráky jsou drahý a vlastně co se týče průměru optiky, to nejsou žádný děla. Určitě budeš chtík koukat i na DSO a tady je průměr hodně důležitý. Na planety bych 90mm refra viděl jako minimum, ale na DSO to chce aspoň 150mm zrcadlo na které máš peníze. Ta 150tka bude už lepší i na planety než 90mm refraktor. Když by si chtěl jenom refra. tak to chce hodně promyslet, ale stejně refráky jsou hodně drahý :-/
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
ramiCZ

Příspěvek od ramiCZ »

to Artaban: Diky moc za tvuj zajem. Popremyslim o tom teleskopu :)
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Nemáš zač. Na AF najdeš dost o 150mm dob. A když něco nenajdeš, tak se zeptáš. Snad jen dodám, že pokud nespěcháš na dalekohled, tak bych zvážil počkat a došetřit pár peněz na 8" Je dražší jen o málo, ale ukáže už hodně. Hodně štěstí při rozhodování.
ramiCZ

Příspěvek od ramiCZ »

No, urcite nebudu s tim spechat. Chci si byt proste jisty, ze to bude ten vyvoleny, se kterym stravim dlouhe noci :D
Tech 8" myslis treba tento? http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... uot-pyrex/
Jeste bych se chtel zeptat. Na strankach binox.cz jsem cetl, ze pro pozorovani planet je nejlepsi do tech 150mm a pro pozorovani DSO jsou nejlepsi od 200mm. Kdybych si poridil ten 200mm, bude nejak ovlivnena kvalita pozorovani planet?
Odpovědět