Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Dávám ještě foto z ptačí perspektivy realizace mého dalekohledu. Ve sklepním prostoru chatky mám slabě armovaný železobetonový pilíř uložený na betonovém základu nad výšku podlahy 10 cm v chatce. V žel. betonovém pilíři jsou ukotveny 3 ks šroubů (M 24) s přivařenými roznášecími ocelovými plotnami 100x100 mm. Šrouby vyčnívají cca 100 mm nad ukončenou betonovou plochu. Dole mám na všech šroubech matice s podložkami a na ně je osazen celý svařenec železné patky, sloupu, včetně 3 ks žeber. Celý svařenec je tímto způsobem možné ustavit do vodorovné polohy pro paralaktickou montáž. Po ustavení se dotáhnou další 3 ks matic s podložkami.
Celková hmotnost dalekohledů montáže, včetně závaží je 88 kg.
Habl
Celková hmotnost dalekohledů montáže, včetně závaží je 88 kg.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Nedá mi to a musím napsat také něco pozitivního .. první dojem. Píšu přímo z pozorovatelny, kde mi jede DSL (něčí ). Jednou jsem zde již fotil, ale to byla spíše taková rychlovka. Před chvíli jsem přijel ze školy a teď si to opravdu užívám. Za cíl jsem si dal ustavit driftově montáž, respektive se to naučit takže mám docela čas na kochání a srovnání s focením venku a také psaním tohoto příspěvku - hezky v klidu, v zázemí.
Montáž po dobrém vyvážení takřka nepruží a doteky na TV hvězdy z CCTV kamery takřka nehnou (to ale nic nemění na přestavbě). Přinesl jsem si z domu jen dalekohledy a kufr s elektronikou (2 minutky). Televizi mám na pojízdném stolku, přitahovací rameno se od stěny přitahuje s LCD PC(ostření, internet apd). Veškerá práce končila takřka na zapojení TV do zásuvky.
Hraje mi zde Vivaldi, nefouká na mě vítr, nad hlavou jen odsunutá střecha, temná obloha a krásný pohled na Velký vůz. Prostě naprostá paráda (až na to, že jdu ráno do práce) Na léto si sem dám snad i postel a budu na to koukat hezky z tepla. Jestli jsem někdy při tom roce práce venku váhal, jestli to stojí za to .. dnes můžu sebejistě říct, že stojí. Pokud někdo se stavbou váháte, neodkládal bych to
Montáž po dobrém vyvážení takřka nepruží a doteky na TV hvězdy z CCTV kamery takřka nehnou (to ale nic nemění na přestavbě). Přinesl jsem si z domu jen dalekohledy a kufr s elektronikou (2 minutky). Televizi mám na pojízdném stolku, přitahovací rameno se od stěny přitahuje s LCD PC(ostření, internet apd). Veškerá práce končila takřka na zapojení TV do zásuvky.
Hraje mi zde Vivaldi, nefouká na mě vítr, nad hlavou jen odsunutá střecha, temná obloha a krásný pohled na Velký vůz. Prostě naprostá paráda (až na to, že jdu ráno do práce) Na léto si sem dám snad i postel a budu na to koukat hezky z tepla. Jestli jsem někdy při tom roce práce venku váhal, jestli to stojí za to .. dnes můžu sebejistě říct, že stojí. Pokud někdo se stavbou váháte, neodkládal bych to
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Myslím si, že foto od Habla vydá za fůru slov...
A jinak jen můžu závidět, že máte nějaké vhodné místo ke stavbě pozorovatelny..Hlavně s tím kanapíčkem co uvažuješ "instalovat" jsi mě dostal! Přeci jen, občas je si potřeba "orazit" a odpočinout očím i tělu a kolikrát stačí i těch pár minut se natááhnout! To ale oceníš, až budeš starší a "opotřebovanější"..
P.S. Každopádně! Toš ať ti kukaň slouží a věřím, že to vše bude fungovat jak má!

A jinak jen můžu závidět, že máte nějaké vhodné místo ke stavbě pozorovatelny..Hlavně s tím kanapíčkem co uvažuješ "instalovat" jsi mě dostal! Přeci jen, občas je si potřeba "orazit" a odpočinout očím i tělu a kolikrát stačí i těch pár minut se natááhnout! To ale oceníš, až budeš starší a "opotřebovanější"..
P.S. Každopádně! Toš ať ti kukaň slouží a věřím, že to vše bude fungovat jak má!

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Pro: stana
musím, te trochu vyvést z omylu. Ta pozorovatelna je již mimo provoz - viz text pod moji ikonkou: Už jen nostalgie..., ale sloužila dobře od roku 1983 do konce roku 2007.
HablNo, tak to je škoda.. :-[
Ale jako názorné a ilustrační foto je to výborná inspirace..
/To protizávaží vypadá nebezpečně/.. ;D
musím, te trochu vyvést z omylu. Ta pozorovatelna je již mimo provoz - viz text pod moji ikonkou: Už jen nostalgie..., ale sloužila dobře od roku 1983 do konce roku 2007.
HablNo, tak to je škoda.. :-[
Ale jako názorné a ilustrační foto je to výborná inspirace..
/To protizávaží vypadá nebezpečně/.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
habl: proč vlastně skončila pozorovatelna?
Pozorovatelna byla v provozu od roku 1983 a byla umístěna v zahrádkářské kolonii. Za tu dobu vzrostli i v nejblžším okolí stromy tak, že výhled z domečku byl značně omezen. Dalším důvodem bylo, že se i rozpadl Astronomický klub při tehdejším PKO v Liberci.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info, škoda....
Přidal jsem zase nějaké ty fotky (řešení odsouvání a obložení střechy, zpevnění podlahy, výroba poklopu, vybavení pozorovatelny). Dnes začínám se sloupem ...
Na klik celé album.
Na klik celé album.
- Jan Kučera
Moc pěkné At se práce daří 

Zdravím z České Skalice! Nevadí světelné znečištění z Červeného Kostelce?
Vypadá to už pěkně. Přesto jednu připomínku nebo spíš dotaz.
Všiml jsem si na snímku, že je posun střechy zajištěn dvěma páry koleček. Nemáš obavu, že to např. v zimním období bude docela na ty čtyři kolečka záhul? V tomto provedení bývá na jedno kolečko stanovené zatížení okolo 80kg.
Všiml jsem si na snímku, že je posun střechy zajištěn dvěma páry koleček. Nemáš obavu, že to např. v zimním období bude docela na ty čtyři kolečka záhul? V tomto provedení bývá na jedno kolečko stanovené zatížení okolo 80kg.
Zdravím z České Skalice! Nevadí světelné znečištění z Červeného Kostelce?Světelné znečištění mi nevadí, město je vzdálené cca 3km směrem na jiho-západ. Když už v těch místěch fotím (např. Orion), musím hold ukončit exponování o hodinu dříve. Ostatní strany mám temné. Je ale pravdou, že se město za poslední rok hezky rozsvítilo. Reflektory osvětlující kostel tvoří úžasný kužel bílého světla, nově otevřená zábava o víkendech svítí těmi rotačními reflektory a v zemi zabudované osvětlení před radnicí situaci taky moc nepřidává. Je to opravdu síla a dost se bojím, co zde vyroste během následujících let.
Někdy se stavte, máte to kousek
Někdy se stavte, máte to kousek

Duk si dobře všiml detailu dimenzování počtu pojezdových koleček. Při návrhu je třeba u plochá střechy počítat kromě hmotnosti konstrukce střechy i s min. 50 kg ( i více - dle nadm. výšky ) sněhu na m2 plochy střechy. K tomu zatížení člověkem, který na tu střechy vyleze ten sníh shazovat. Těch koleček bych přikoupil víc...
I.Sněhová oblast už uvažuje s normovým klimatickým zatížením sněhem 0,7 KN/m2 a II. Oblast s 1,0 kN/m2...
/Po novelizaci/..
/Po novelizaci/..
Stana-díky za upřesnění. Poslední léta neprojektuji a tak jsem čerpal z paměti neznaje aktuální stav >:( . Nicméně je zřejmé, že pojezdových kol je málo. Teď už si to Honza.ho nadimenzuje sám...