Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Habl

Příspěvek od Habl »

Dávám ještě foto z ptačí perspektivy realizace mého dalekohledu. Ve sklepním prostoru chatky mám slabě armovaný železobetonový pilíř uložený na betonovém základu nad výšku podlahy 10 cm v chatce. V  žel. betonovém pilíři jsou ukotveny 3 ks šroubů (M 24) s přivařenými roznášecími ocelovými plotnami 100x100 mm. Šrouby vyčnívají cca 100 mm nad ukončenou betonovou plochu. Dole mám na všech šroubech matice s podložkami a na ně je osazen celý svařenec železné patky, sloupu, včetně 3 ks žeber. Celý svařenec je tímto způsobem možné ustavit do vodorovné polohy pro paralaktickou montáž. Po ustavení se dotáhnou další 3 ks matic s podložkami.
Celková hmotnost dalekohledů montáže, včetně závaží je 88 kg.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Nedá mi to a musím napsat také něco pozitivního .. první dojem. Píšu přímo z pozorovatelny, kde mi jede DSL (něčí ). Jednou jsem zde již fotil, ale to byla spíše taková rychlovka. Před chvíli jsem přijel ze školy a teď si to opravdu užívám. Za cíl jsem si dal ustavit driftově montáž, respektive se to naučit takže mám docela čas na kochání a srovnání s focením venku a také psaním tohoto příspěvku - hezky v klidu, v zázemí.

Montáž po dobrém vyvážení takřka nepruží a doteky na TV hvězdy z CCTV kamery takřka nehnou (to ale nic nemění na přestavbě). Přinesl jsem si z domu jen dalekohledy a kufr s elektronikou (2 minutky). Televizi mám na pojízdném stolku, přitahovací rameno se od stěny přitahuje s LCD PC(ostření, internet apd). Veškerá práce končila takřka na zapojení TV do zásuvky.

Hraje mi zde Vivaldi, nefouká na mě vítr, nad hlavou jen odsunutá střecha, temná obloha a krásný pohled na Velký vůz. Prostě naprostá paráda (až na to, že jdu ráno do práce) Na léto si sem dám snad i postel a budu na to koukat hezky z tepla. Jestli jsem někdy při tom roce práce venku váhal, jestli to stojí za to .. dnes můžu sebejistě říct, že stojí. Pokud někdo se stavbou váháte, neodkládal bych to

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
stana

Příspěvek od stana »

Myslím si, že foto od Habla vydá za fůru slov...
A jinak jen můžu závidět, že máte nějaké vhodné místo ke stavbě pozorovatelny..Hlavně s tím kanapíčkem co uvažuješ "instalovat" jsi mě dostal! Přeci jen, občas je si potřeba "orazit" a odpočinout očím i tělu a kolikrát stačí i těch pár minut se natááhnout! To ale oceníš, až budeš starší a "opotřebovanější"..
P.S. Každopádně! Toš ať ti kukaň slouží a věřím, že to vše bude fungovat jak má!
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
stana

Příspěvek od stana »

Pro: stana
musím, te trochu vyvést z omylu. Ta pozorovatelna je již mimo provoz - viz text pod moji ikonkou: Už jen nostalgie..., ale sloužila dobře od roku 1983 do konce roku 2007.

HablNo, tak to je škoda.. :-[
Ale jako názorné a ilustrační foto je to výborná inspirace..
/To protizávaží vypadá nebezpečně/.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

habl: proč vlastně skončila pozorovatelna?
Habl

Příspěvek od Habl »

Pozorovatelna byla v provozu od roku 1983 a byla umístěna v zahrádkářské kolonii. Za tu dobu vzrostli i v nejblžším okolí stromy tak, že výhled z domečku byl značně omezen. Dalším důvodem bylo, že se i rozpadl Astronomický klub při tehdejším PKO v Liberci.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Díky za info, škoda....
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Přidal jsem zase nějaké ty fotky (řešení odsouvání a obložení střechy, zpevnění podlahy, výroba poklopu, vybavení pozorovatelny). Dnes začínám se sloupem ...

Na klik celé album.

QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Jan Kučera

Příspěvek od Jan Kučera »

Moc pěkné At se práce daří ;)
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Zdravím z České Skalice! Nevadí světelné znečištění z Červeného Kostelce?
Duk

Příspěvek od Duk »

Vypadá to už pěkně. Přesto jednu připomínku nebo spíš dotaz.
Všiml jsem si na snímku, že je posun střechy zajištěn dvěma páry koleček. Nemáš obavu, že to např. v zimním období bude docela na ty čtyři kolečka záhul? V tomto provedení bývá na jedno kolečko stanovené zatížení okolo 80kg.
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Zdravím z České Skalice! Nevadí světelné znečištění z Červeného Kostelce?Světelné znečištění mi nevadí, město je vzdálené cca 3km směrem na jiho-západ. Když už v těch místěch fotím (např. Orion), musím hold ukončit exponování o hodinu dříve. Ostatní strany mám temné. Je ale pravdou, že se město za poslední rok hezky rozsvítilo. Reflektory osvětlující kostel tvoří úžasný kužel bílého světla, nově otevřená zábava o víkendech svítí těmi rotačními reflektory a v zemi zabudované osvětlení před radnicí situaci taky moc nepřidává. Je to opravdu síla a dost se bojím, co zde vyroste během následujících let.

Někdy se stavte, máte to kousek :)
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Duk si dobře všiml detailu dimenzování počtu pojezdových koleček. Při návrhu je třeba u plochá střechy počítat kromě hmotnosti konstrukce střechy i s min. 50 kg ( i více - dle nadm. výšky ) sněhu na m2 plochy střechy. K tomu zatížení člověkem, který na tu střechy vyleze ten sníh shazovat. Těch koleček bych přikoupil víc...
stana

Příspěvek od stana »

I.Sněhová oblast už uvažuje s normovým klimatickým zatížením sněhem 0,7 KN/m2 a II. Oblast s 1,0 kN/m2...
/Po novelizaci/..
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Stana-díky za upřesnění. Poslední léta neprojektuji a tak jsem čerpal z paměti neznaje aktuální stav >:( . Nicméně je zřejmé, že pojezdových kol je málo. Teď už si to Honza.ho nadimenzuje  sám...
Odpovědět