Konihlav napsal: Teda vytah 20cm, to si snad delas srandu... :DOk, ok ... 20cm jsem asi přehnal. Neměřil jsem jej, takže pro tyto případy by prostý termín "dlouhý jak tejden před výplatou" plně dostačoval
to zlatas: kašli na dokupování čehokoli. Nejdřív se s tím dalekohledem nauč pracovat a dívej se nahoru (až to bude možné) ... kvalitní barlow by tě přišel dráž než celý dalekohled ... notabene cosi jako barlow by mělo u lídláku být ...
Ta otočná mapka k lídlskopu mi přijde téměř k ničemu - je malá a nečitelná i na světle. Pro začátek by ti mohlo dostačovat nějaké počítačové planetárium jako např. Stellarium. Hezký počítačový atlas Měsíce je Virtual Moon Atlas
Lepší otočnou mapku oblohy koupíš leckde (knihkupectví, hvězdárny ...) nebo ji lze vyrobit. časem se hodí nejaký dobrý atlas oblohy, mapa Měsíce ... o všem se dočteš tady na fóru - což je mimochodem skoro nejlepší astro literatura

Stupnice na motáži Astro3 jsem vždycky chápal jako okrasu ... no, řekněme velice orientační. Raději než na stupnici se začni orientovat na obloze. Tuhle montáž stejně bůhvíjak přesně neustavíš, takže metoda "plusmínusautobus" hledáčkem na Polárku mi vždycky postačovala - stejně nemáš pohon, takže budeš muset točit montáží ručně ... a občas trochu pohnout deklinací nijak zásadně neobtěžuje.
Chápu tvou nedočkavost, ale to, že je zataženo je úplně normální ... děje se to pokaždé, když si někdo koupí nový dalekohled