Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od Konihlav »

tak jsem se konecne dostal ke cteni manualu (teda prohlizeni) a zaujal me odstavec 12. cituji:
Obsluha - péce o teleskop
Váš teleskop je vysoce kvalitní optický prístroj. Z tohoto duvodu zajistete, aby se Váš teleskop nedostal do kontaktu s prachem nebo vlhkostí. Nezanechávejte otisky prstu na cockách.
:D :D
Jako zakaznika me takova krasna veta, ujisteni, ze jsem zvolil spravne, vzdy zahreje u srdce. Ted jeste aby zrovna tento kousek byl v oukeji a nemel nejakou vetsi vadu. Kdepak, kazdy spravny astroamater by mel tento kousek vlastnit.
Takze se hlasim do rady hrdych majitelu tohoto krasneho pristroje ;)
zlatas

Lidlskop

Příspěvek od zlatas »

Ma smysl k lidlskopu dokupovat nejakou barlow cocku(pochopil sem ze je to nastavec podobny prevracecimu nastavci, ale s fci dodatecneho zvetseni), nebo jsou to vyhozene penize. A jestli ne,tak ktery by byl dobry (dela se jedna verze nebo vice verzi jako 2x, 3x) ale zase aby nestal jako cely dalekohled kdyz tak bych si potom hodil pozadavek do sekce koupim 8) konecne sem poradne sesteloval hledacek(ale jen na lampe, je uplne zatazeno) uz aby vylezl mesic. Dale jakou bych si mel poridit literaturu? nejak jsem uplne nepochopil jak hledat v mapach(pobral jsem, ze je dulezite vycentrovat na polarku, ale potom mi souvislost cisel na osach na hlave a na otocne mapce trochu unika)
Obrázek&&Lidlskop 70/700 a dobra predstavivost ...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

Konihlav napsal:
Jinak s tim focusem jsem vychazel ze zkusenosti s Borgem (uznavam, je to jina liga), kde mam rozsah ostreni cca 2cm, zato po desetinach milimetru a bez hranolu a "prodluzky" vizualne nezaostrim. Teda vytah 20cm, to si snad delas srandu... :D
Trošku off-topic: Ty nemáš u Borga tzv. "Drawtube" (navím jak to nahradit česky). Prostě takovou tu výsuvnou trubku s aretací dvěma šrouby, kterou lze nastavit délku tubusu v rozmezí dobrých 10cm ???
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Prazan
Věk: 49

Lidlskop

Příspěvek od Prazan »

Konihlav napsal: Teda vytah 20cm, to si snad delas srandu... :DOk, ok ... 20cm jsem asi přehnal. Neměřil jsem jej, takže pro tyto případy by prostý termín "dlouhý jak tejden před výplatou" plně dostačoval :-)

to zlatas: kašli na dokupování čehokoli. Nejdřív se s tím dalekohledem nauč pracovat a dívej se nahoru (až to bude možné) ... kvalitní barlow by tě přišel dráž než celý dalekohled ... notabene cosi jako barlow by mělo u lídláku být ...
Ta otočná mapka k lídlskopu mi přijde téměř k ničemu - je malá a nečitelná i na světle. Pro začátek by ti mohlo dostačovat nějaké počítačové planetárium jako např. Stellarium. Hezký počítačový atlas Měsíce je Virtual Moon Atlas
Lepší otočnou mapku oblohy koupíš leckde (knihkupectví, hvězdárny ...) nebo ji lze vyrobit. časem se hodí nejaký dobrý atlas oblohy, mapa Měsíce ... o všem se dočteš tady na fóru - což je mimochodem skoro nejlepší astro literatura :-)
Stupnice na motáži Astro3 jsem vždycky chápal jako okrasu ... no, řekněme velice orientační. Raději než na stupnici se začni orientovat na obloze. Tuhle montáž stejně bůhvíjak přesně neustavíš, takže metoda "plusmínusautobus" hledáčkem na Polárku mi vždycky postačovala - stejně nemáš pohon, takže budeš muset točit montáží ručně ... a občas trochu pohnout deklinací nijak zásadně neobtěžuje.
Chápu tvou nedočkavost, ale to, že je zataženo je úplně normální ... děje se to pokaždé, když si někdo koupí nový dalekohled :-)
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od Konihlav »

MMys: drawtube - cerna trubka - mam, upnutou v drawtube holderu - bila trubka - (krasna cestina) a taky uz me napadlo ji vysunout vice, ale nechce se mi s tim casto hybat tam a zpet pri prechodu z foceni na vizual. Ted Ishikawa mi pro pouziti F4kovyho Borga i pro vizualni pozorovani doporucil koupit tube extension - bila trubka - co se montuje mezi objektiv a tube, protoze F4kova tube je kratsi nez ta, jenz se dodava k vizualnim Borgum. Mel jsem si ale koupit o neco delsi 2" eyepiece holder, nebot mi stejne jeste cca 2cm k focusu schazi, ale neni problem o kousek vysunout diagonal a o kousek okular :-)

konec OT :-)

ad pocasi: vcera jsem ze zoufalstvi pozoroval holuby na strechach a ruzne ptactvo typu straka apod. :-)
zlatas

Lidlskop

Příspěvek od zlatas »

Tak musim podekovat, to stelarium se mi vazne zamlouva, velice uzivatelsky privetive(jen jsem jako lokaci nastavil Viden, Prahu jsem nejak nevidel) Jinak pro ty co si kupujou Lidlskop, vcera jsem si na aukro koupil svetlo za 75kc, a k tomu dva burty za 30, a myslim ze jako osvetleni na nocni pozorovani to bude idealni a za ty penize tak akorat k Lidlaku
prikladam foto (mince a propiska jsou pro porovnani velikosti, ma asi 20cm)
http://zlatnik.borec.cz/svetlo.jpg
Prazan

Lidlskop

Příspěvek od Prazan »

zlatas napsal: (jen jsem jako lokaci nastavil Viden, Prahu jsem nejak nevidel
OT: Pokud jedeš na windows, tak lokaci (a spoustu dalších věcí) lze snadno nastavit v c:Documents and Settings<user>Stellariumconfig.ini (lokace je téměř na konci)
pq

Lidlskop

Příspěvek od pq »

Mohl by se prosim nektery z cerstvych majitelu Lidlskopu podivat na nalepku na okularovem konci tubusu, na ktere je napsano "Linsenteleskop..." atd. Je tam uvedena take "verze" -- rok nebo datum, a to prave by mne zajimalo. Zajimalo by mne, jestli se ted za 1500 prodava ta sama verze jako driv za 2000, nebo je upravena, levnejsi. Dik!
zlatas

Lidlskop

Příspěvek od zlatas »

art.no 96-18800
vers.2006

(v hlave jsou kovova ozubeni, mam pocit ze tu mel nekdo obrazek s plastovymi, tak tady u toho jsou z nejakeho druhu kovu) Jiank bych rekl ze se asi moc lisit nebudou
wivo
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od wivo »

ja jsem si kupoval 70/700 v prosinci u nas v Lidlu (narozni ul. P-5) a od ty doby jim tam zbyly tak 4-5 krabic (byl jsem se tam vcera podivat) a jsou to ty same z vanoc jen zlevnene na 1490,-
s kovovym soukolim..
SKY 254/1200 ATDobson, SKY ED 80, N130/916 a par triedru..
Black_Man

Lidlskop

Příspěvek od Black_Man »

Ahoj, přečetl jsem debatu, řekl šéfovi, že za 20 minut jsem opět ve firmě a vrthnul jsem do Lídlu na Proseku. Poslední kus je v kufru auta a já se modlím aby byl O.K. Takže díky za echo a za tyto stránky 8)
Prazan

Lidlskop

Příspěvek od Prazan »

to Jan Cernota: Gratuluju k novýmu kukátku Jak na to tak koukám, nových lídlskopů v rukou nových majitelů přibylo požehnaně. Takže můžeme očekávat měsíc deku na obloze :-D
Black_Man

Lidlskop

Příspěvek od Black_Man »

to Prazan: Díky. A jak říká klasik: "Hvězdné nebe nad hlavou a Lídlskop v ruce" :D
Prazan

Lidlskop

Příspěvek od Prazan »

Zatím to vypadá na hvězdné nebe nad dekou a deset plzní ve mně! :-D
ladis
Věk: 46

Lidlskop

Příspěvek od ladis »

Jan Cernota napsal: to Prazan: Díky. A jak říká klasik: "Hvězdné nebe nad hlavou a Lídlskop v ruce" :D
Jen bych doplnil ... a lidlskop v kufru (auta)... ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Odpovědět