CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
dakujem mam v plane neaky 6mm skywatcher. neviem ci planet
ary ked mam v zaujmu haldat DSO.:/
ary ked mam v zaujmu haldat DSO.:/
SW 150/1200 dobson
Re: CG-5 Advanced - problém
No možnosti je několik. Já používám kamerku QHY5 + PHD. Propojení s montáží mám pomocí ST-4 kabelu (výstup z kamery přímo do portu pro autoguider na montáži). Podle mne je to asi to nejjednodušší a nejspolehlivější. Taky mám noťas v autě a k foťáku/kamerce/montáži stačí jeden USB kabel + USB HUB.
Bill
Bill
M:736 750 113
[highlight]No možnosti je několik. Já používám kamerku QHY5 + PHD. Propojení s montáží mám pomocí ST-4 kabelu (výstup z kamery přímo do portu pro autoguider na montáži). Podle mne je to asi to nejjednodušší a nejspolehlivější. Taky mám noťas v autě a k foťáku/kamerce/montáži stačí jeden USB kabel + USB HUB.[/highlight]
Super díky, zrovna takhle jsem si představoval že to vyřešim. Nicméně bych k tomu měl ještě několik otázek co mi vrtají hlavou: QHY5 i CG5 má porty na autoguider takže to je propojený mezi sebou - znamená to tedy, že PHD posílá data pro korekce zpět do kamery (připojeným USBčkem) a z ní do autoguiderovýho portu montáže? A nebo si korekce řeší přímo montáž s kamerou?
Dále co mi vrtá hlavou je, že do doby než si pořídim QHY5 (narozeniny mam až v červenci ::) ) tak bych zkusil webku na pointaci a někde na zahraničním foru jsem se dočetl, že v takovým případě se PC propojí s montáží ne přes ST-4, ale přes ručku..Mám kabel do ručky s redukcí na USB, jenže ze SW Dobsona a nevim jestli to je ten samý, nebo jestli bude zapotřebí jiný.
dík
Super díky, zrovna takhle jsem si představoval že to vyřešim. Nicméně bych k tomu měl ještě několik otázek co mi vrtají hlavou: QHY5 i CG5 má porty na autoguider takže to je propojený mezi sebou - znamená to tedy, že PHD posílá data pro korekce zpět do kamery (připojeným USBčkem) a z ní do autoguiderovýho portu montáže? A nebo si korekce řeší přímo montáž s kamerou?
Dále co mi vrtá hlavou je, že do doby než si pořídim QHY5 (narozeniny mam až v červenci ::) ) tak bych zkusil webku na pointaci a někde na zahraničním foru jsem se dočetl, že v takovým případě se PC propojí s montáží ne přes ST-4, ale přes ručku..Mám kabel do ručky s redukcí na USB, jenže ze SW Dobsona a nevim jestli to je ten samý, nebo jestli bude zapotřebí jiný.
dík
SKY 254/1200 ATDobson, SKY ED 80, N130/916 a par triedru..
Jsou dve moznosti, jak poslat korekce do montaze. Pokud ma kamera i montaz ST4 port, tak je staci propojit kabelem a posilat korekce do montaze pres ST4 port na kamere. Nebo muzes propojit kabelem samotnou montaz s PC a posilat korekce touto cestou (pokud nemas kamerku s ST4 portem, nebo chces ovladat montaz pres PC).
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Já si prošel oběma metodami - s kamerou Celestron LPI + kabel z ručky do PC a nyní QHY5 + ST4 port. To druhé řešení je sice víc "okleštěné", ale zase pohodlnější - žádná další tuhá dráteničina do notebooku a blbnutí s PCMCIA sériovým portem. Okleštěné jakože ASCOM EQmod má tunu nastavení, jak montáž řídit, kdežto přes ST4 si můžu vybrat akorát rychlost (tuším 0.5x 0.75x a 1x). Né že by to teda něčemu vadilo, vůbec ne. Už bych se osobně k blbutí se sériovým portem vracet teda nechtěl 
Ano. Na tom USB v kameře visí ST-4 interface, které s kamerou nesouvisí a je ovládáno z počítače. Je to jenom taký bundle, ať se ušetří kabely. Dá se to koupit i samostatně, ale čím více drátu, tím hůře.wivo píše: znamená to tedy, že PHD posílá data pro korekce zpět do kamery (připojeným USBčkem) a z ní do autoguiderovýho portu montáže
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Možná jen drobné upřesnění, na tom USB nevisí ST4 interface nijak zvlášť, jako další obvod a tedy 2 USB zařízení v těle kamery, hardwarově je to zcela jistě jeden MCU s USB rozhraním, tedy ten samý co řídí expozice a přenos snímků z kamery, ještě navíc odchytává z USB rozhraní příkazy pro pointaci a vystavuje piny ST4 rozhraní.
Tenhle fakt ale pro uživatele nemá vůbec na nic vliv. Důležité je, že to funguje tak, jak popisuješ, prostě kamera se chová zároveň jako autoguider rozhraní, a ušetří se další kabel.
Tenhle fakt ale pro uživatele nemá vůbec na nic vliv. Důležité je, že to funguje tak, jak popisuješ, prostě kamera se chová zároveň jako autoguider rozhraní, a ušetří se další kabel.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Hmm. Asi máš pravdu - měl jsem pocit, že se mi tam objevuje více zařízení a USB rozbočovač. Ale já jsem to dříve provozoval ve virtuálu a tam to dělalo "divné věci". Když to dám normálně do počítače, tak je tam opravdu jenom jeden "AstroImaging Equipment". Taky v PHD se vybírá integrované ST-4 na kameře, takže to tak bude.
přátelé, zítra to pojedu vyzkoušet nicméně můžete mi někdo poradit co mám od Ascomu stáhnout za ovladače když budu mít v tuto chvíli zapojenou alternativu webka-->PHD-->ručka? (NB W7 64bit) našel jsem na Ascomu: Celestron Unified (5.0.30) a EQMOD Project ... bude zapotřebí k jednomu z těchto dvou ještě něco stáhnout?
díky
díky
SKY 254/1200 ATDobson, SKY ED 80, N130/916 a par triedru..
No pokud ještě nemáš, tak hlavně Ascom platform 6.1. Možná je to blbá poznámka, ale už se to tady řešilo 
CG-5 Adv. GT - problém
Zdravíčko,
má tady někdo zkušenost s CG-5 Adv. GT, že se stále resetuje ? Vypadá to, že po zAlignování hvězd, než se dá Potvrdit Align.
Příp. nějaký uživatel této montáže v okolí Zlína-Zlínska? Chtěl jsem koupit, majitel však navádění nepoužíval, tak jsme se na tomto zasekli. Může to být nějaký špatný firmware, software? je to asi r. 2008.
díky
má tady někdo zkušenost s CG-5 Adv. GT, že se stále resetuje ? Vypadá to, že po zAlignování hvězd, než se dá Potvrdit Align.
Příp. nějaký uživatel této montáže v okolí Zlína-Zlínska? Chtěl jsem koupit, majitel však navádění nepoužíval, tak jsme se na tomto zasekli. Může to být nějaký špatný firmware, software? je to asi r. 2008.
díky
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
Vyzkoušet aktualizaci SW by asi nemělo uškodit - ale raději bych to nechal na původním majiteli, kdyby se sekla úplně.
Mi se jednou firmware sekl, ale to nedělalo vůbec nic. Od aktualizace mám několik let pokoj.
Mi se jednou firmware sekl, ale to nedělalo vůbec nic. Od aktualizace mám několik let pokoj.
A samotný align se rozběhne ? , tzn., montáž montáž se přesouvá na vybranou hvězdu? .. měl sem podobný problém zpusobený chybným napájením..
Bill ok díky, stejně nevím, jak na to
Deepspace: ano, po "zAlignování" hvězd se teprve restartuje. Jestli Align dobře ale nevím, zkoušeli jsme ve dne. Pak po Alignu první hvězdy jsem zkoušel ruční dojetí a v každé ose fungovala jen jedna šipka, pohyb do protisměru nešel. Po Alignu druhé hvězdy už šly posuvy na všechny 4 strany.
Deepspace: ano, po "zAlignování" hvězd se teprve restartuje. Jestli Align dobře ale nevím, zkoušeli jsme ve dne. Pak po Alignu první hvězdy jsem zkoušel ruční dojetí a v každé ose fungovala jen jedna šipka, pohyb do protisměru nešel. Po Alignu druhé hvězdy už šly posuvy na všechny 4 strany.
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
Já bych to nechal na původním majiteli, ten to chce prodat. Je zapotřebí sériový port na počítači a kabel - má atypický RJ10 konektor. Jedině že by cena byla tak nízká, že by jsi to chtěl risknout. Ale co když montáž přestane fungovat úplně?Pagi píše:stejně nevím, jak na to
Pokud se ti do toho chce jít, tak můžu pohledat návod a zapojení kabelu.
Bill