Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Jedněmi ze základních vlastností dřeva jsou dobrá tepelně-izolační schopnost a z toho vyplývající malá schopnost teplo akumulovat a poté vyzařovat. To ve spojení s provětrávaným prostorem zřetelně vede k závěru, zda izolovat či nikoliv. Podle mého bohatě postačí oboustranně obíjená dřevěná konstrukce.
Orientaci stavby a oslunění asi studovat nebudeme :).
Samozřejmě se izolací nic nezhorší, pokud se pro toto řešení  stavebník přesto rozhodne, pak platí mé předchozí doporučení v kombinaci s odvětráváním doporučeným Dukem.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Nač vymýšlet vymyšlené :)

Homer

Příspěvek od Homer »

Určitě - pokud je vzor vymyšlen dobře :). Jestlipak je tahle chaloupka zateplená ?
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Ještě pro úplnost dodávám informativní skicu. Zatím stále nevím co ten dotyčný udělal tak zásadně špatně a dost mi to vrtá hlavou. Mohl by jsi mi to Milane prosím napsat, třeba SZ, díky ...

V mém případě bych si to představoval asi následovně.
Zelený je původní beton, červený válec je beton který plánuji dodělat (včera jsem si vyrobil bednění), modrá je podlaha v pozorovatelně (patro), bílý je beton vlitý do drenážní trubky (d +- 400mm? - nebo méně? - místa v podlaze mezi trámy je poměrně dost). 3 trubky skrze nově dobetonovanou část jsou částí původního sloupu, uřízlé někde pod podlahou - plní pouze spojovací funkci. Červený a bílý segment je propojený železobetonářskými tyčemi (těch mám doma dost). Vrchní část je myšlená stejně, jako u autora, konstrukce zanořena do betonu.

PDF se stručným popisem a přibližnými rozměry zde:
http://www.space-walk.info/misc/sloup.pdf

Díky za připomínky případně kritiku co je na řešení špatně
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Homer

Příspěvek od Homer »

Pilíř nad podlahou bych řešil nikoliv z monolitického betonu ale z ocelové roury. Jednak se uspoří hmotnost,která je na volném konci vysokého pilíře nepříjemná, jednak to bude jednodušší. Nahoru se potom zhotoví vhodné dýnko. Osobně mám rouru 355 mm, stěna 8 mm. Při délce 1500 mm (volná délka nad nohami cca 1000 mm) je váha cca 100 kg. Dosud ovšem nevyzkoušeno...Dno bych zadýnkoval pro možnost dodatečného vysypání suchým pískem.
A dál bych vážně uvažoval o zavětrování :).
Trubku jsem ke své plné spokojenosti získal včetně dopravy zde:
www.mtz-servis.cz
tomkova@mtz-servis.cz, 387 228 701
(zda jsou kontakty stále aktuální nevím )
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Určitě - pokud je vzor vymyšlen dobře :). Jestlipak je tahle chaloupka zateplená ?
Celý domek je postaven z dvojitých stěn a stropů (tedy dva v jednom). Z venku jsou vidět otvory nejen ve stěnách ale i střeše. Uvnitř je tepelná hliníková folie, která odráží tepelné záření od vnitřní stěny a stropu domku, směrem k větracím otvorům. V létě je uvnitř domku stejná teplota jako venku ve stínu, tedy větrání se projevilo jako velmi účinné a musím říci, že jsem takový výsledek ani nečekal. Vše ostatní funguje již třetí rok na jedničku a tedy jsem maximálně spokojený :)
Habl

Příspěvek od Habl »

Možná s tím počítáš, již se o dilataci pilíře od podlahy psalo, ale chci to jen připomenout. Jedná se o kročejovou vibraci, která může míti vliv hlavně při astrofotografii.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Homer

Příspěvek od Homer »

Psion: tak je vidět, že vím o čem píšu -  oboustranně obíjená odvětraná dřevěná knstrukce splňuje vše potřebné...Blahopřeji k dobré volbě.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ještě pro úplnost dodávám informativní skicu. Zatím stále nevím co ten dotyčný udělal tak zásadně špatně a dost mi to vrtá hlavou. Mohl by jsi mi to Milane prosím napsat, třeba SZ, díky ...

Nejde o dotyčného, co udělal špatně, ale o Tebe, co to Tobě udělá špatného a co co s tím chceš dělat. Ono to tu už ale všechno zaznělo :
1/ chceš dát na konec pilíře betonový válec průměru 400 mm. Váha nějakých 400 kg, zatím co ocelová silnostěnná trubka o menším průměru se musí vejít do 100-130 kg. Těch 400 kg na konci pilíře , když se dá do pohybu, jen tak nezastavíš.
2/průměr 400 mm - neumožní Ti zrovna přechod dalekohledu přes meridián. Na EQ 6 a Newton 200 bohatě stačí ocelová trubka průměru 160 - 200 mm.
3/vliv 4 ks závitových tyčí o M10 mm jako spojení spodní části s horní v betonu - k tomu se Ti určitě vyjádří stavaři - jako by tam skoro nic nebylo
4/ ocelové desky spojené 4 závity M10 : na vzpěr možná ano, na torzi určitě silně poddimenzovaný spoj. Proč to nesvaříš přes nějaké distanční trubky, nebo neuděláš jako ten Vixen ? Tímhle si do celého pilíře, který bude trpět různými neduhy (průhyb, kmity, torze, sedání) , vnášíš další , a to velmi slabý prvek navíc.
5/ Pokud to neupevníš celé pod úrovní podlahy, podle jen laického názoru tomu ten beton v horní části, kterou uvažuješ, spíše uškodí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Osobně bych to vybetonoval do výšky kousek pod podlahu, z betonu nechal koukat 4 svorníky tak M15.

Koupil bych ocelovou trubku o průměru asi tak nějak jak píše Milan, přivařil ji na čtvercovou desku s otvory v rozích, navrch trubky bych přivařil desku pro zaslepení, s otvorem a opěrnou tyčkou pro justáž v azimutu, a do boku vyříznul díru, kudy tam půjde strčit ruka na přišroubování montáže. Tenhle celek bych pak přišrouboval za ty svorníky k betonovému sloupu.

A trubku si aspoň něčím vycpi nebo jinak zaslep pod tím otvorem pro ruku, až ti ten šroub jednou spadne, ze dne té trubky by se lovil špatně  ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Tak ještě taky jednou přispěju. Většina kolegů se tu shoduje v tom nahoru už necpat beton a nepřitěžovat vršek pilíře. Já bych se (jak už jsem psal výš) klonil nahoře k té ocelové trubce, třeba ji navařit přes silnější desku a doplnit ještě třemi trojúhelníkovými výztuhami. Spodní konstrukci vyztužit příčníky a diagonálami ze slabších kruhových trubek, prostě z toho udělat takovou prostorovou příhradovinu.

No a když by to zlobilo, byla by tu možnost, jak psal myslím Homer, udělat ještě tři patky nebo pilotky a z nich vzpěry k vršku toho sloupu. Ty vzpěry by musely být dost tuhé nebo zase použít systém příhrady.

Nejpevnější jsou vždy právě ty trojůhelníky, to vidíš na konstrukcích vazníků, mostů atd. Tak takový je můj názor - nebrat jako dogma, ale tak to vidím jako "amatérský" statik ;).

Určitě přidávat nahoru další hmotu nepomůže - ta je naopak dobře, že je v dolní části, teď jde o to jak ten vršek co nejlíp stabilizovat.

Aspoň od ruky jsem to črtnul (za tu hrůzu se omlouvám, ale ve 3D na počítači jsem línej to kreslit :)):

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Když už jsem tu napsal dost slov, tak alespoň ukázka moji loňské přestavby v kopuli. To , na čem bude stát sloup, je bývalý komín, volná délka cca 2,5m vyzděné traverzy představují vzpěru vůči obvodové zdi domu.
Sloup opatřený patkami

Vyrovnání sloupu a ukotvení šrouby :

Zalití betonem spoje vně i uvnitř sloupu do podobné výše:

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Děkuji všem za rady, skicy a fotografie. Asi nejvíce se mi líbí Milanovo řešení, zítra si to zkreslím a zkusím pohledat po okolí prodejce silnostěnných trubek (d=200mm). Od podlahy k montáži je to přesně 1500mm, tzn. trubka bude muset mít délku kolem 1600-1700mm. Není to moc? Neměl bych ten betonový základ protáhnout kousek nad podlahu?
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

1.6-1.7m je podle mne moc. Proč to vlastně máš tak vysoko od podlahy ? vždyť to je hlava montáže někde v úrovni očí. Víc než metr nad podlahu bych to nedával. Jenomže to asi zase budeš už mít moc nízko s ohledem na už existující stěny pozorovatelny.

Co až tam dáš místo refraktoru třeba newtona, to kolem toho ještě polezeš na štaflích, abys viděl do okuláru nebo na foťák.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana

Příspěvek od stana »

Ta trubka by stačila o tloušťce stěny tak 7-8 mm si myslím..Nemusí to být jak hlaveň kanónu.. :)
Pak je to hmota navíc a průřezové charakteristiky už o moc lepší nebudou..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Odpovědět