Tak ještě taky jednou přispěju. Většina kolegů se tu shoduje v tom nahoru už necpat beton a nepřitěžovat vršek pilíře. Já bych se (jak už jsem psal výš) klonil nahoře k té ocelové trubce, třeba ji navařit přes silnější desku a doplnit ještě třemi trojúhelníkovými výztuhami. Spodní konstrukci vyztužit příčníky a diagonálami ze slabších kruhových trubek, prostě z toho udělat takovou prostorovou příhradovinu.
No a když by to zlobilo, byla by tu možnost, jak psal myslím Homer, udělat ještě tři patky nebo pilotky a z nich vzpěry k vršku toho sloupu. Ty vzpěry by musely být dost tuhé nebo zase použít systém příhrady.
Nejpevnější jsou vždy právě ty trojůhelníky, to vidíš na konstrukcích vazníků, mostů atd. Tak takový je můj názor - nebrat jako dogma, ale tak to vidím jako "amatérský" statik

.
Určitě přidávat nahoru další hmotu nepomůže - ta je naopak dobře, že je v dolní části, teď jde o to jak ten vršek co nejlíp stabilizovat.
Aspoň od ruky jsem to črtnul (za tu hrůzu se omlouvám, ale ve 3D na počítači jsem línej to kreslit

):