Pozorování u Prahy
Pozorování u Prahy
Přiznávám bez mučení, utekl jsem před mrazem... a před Měsícem:-). Moje lokalita je od Jílového přes kopec, kupodivu tam nejvíc ze všeho otravuje Praha na severním obzoru, žádná z vesnic v okolí neruší (jsou pod kopcem). Místo se asi nedá srovnávat Kanárskými ostrovy, ale jako rychlovka z Prahy celkem ujde.
Potřeboval jsem jen vyzkoušet funkčnost svého vybavení, účel to dnes splnilo. Pravé DSO žně budou dofám v rodných jižních čechách u Strakonic:-).
Potřeboval jsem jen vyzkoušet funkčnost svého vybavení, účel to dnes splnilo. Pravé DSO žně budou dofám v rodných jižních čechách u Strakonic:-).
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování u Prahy
Já jsem teď vrátil od kamaráda z míst, kde je podobná obloha jako v Suchomastech a prakticky z parku v Praze je vidět to samé co u něho, tak co jezdit ven 
Pozorování u Prahy
Pravé DSO žně budou dofám v rodných jižních čechách u Strakonic:-).Nejlepší DSO žně zažiješ, když si ve FL360 za nočního letu s B737 zhasneš palubovku
. Máš pěknej web
.
Pozorování u Prahy
Hlasim, že jsem se již také vrátil.Ten Měsíc to tam midlil slušně,ale i tak to bylo příjemné povyražení. Nakonec jsem jel kousek za úvaly,chtěl jsem vědět jak to tam bude vypadat, nojo je to moc blízko u Prahy,ale také rychlovka. Jinak hlásím pouhých -3°C což ještě bohatě šlo
. Příště se budu těšit že se k někomu přidám.
Newton 150/750 na HEQ5, TS 127/820. Astrokamera založená na projektu cam8 a cam10.
Pozorování u Prahy
Tharos:
To si piš, že je tam nahoře úžasný pokoukání:-) Ani nemusíš nic zhasínat, stačí nalepit nos na okno. Vozím v letadle TriAtlas A-Set, tak když je chvílka, tak jen tak brejlím ven a předatavuju si kdyby to takhle bylo vidět i na zemi....
A nakonec přistaneme, a je vidět zase prd:-)
Mimoto mám na nějakou dobu s pozorováním v hladině 370 utrum, škoda slov. http://ekonomika.idnes.cz/slovenske-aer ... oakcie_spi Ale to sem nepatří.
To si piš, že je tam nahoře úžasný pokoukání:-) Ani nemusíš nic zhasínat, stačí nalepit nos na okno. Vozím v letadle TriAtlas A-Set, tak když je chvílka, tak jen tak brejlím ven a předatavuju si kdyby to takhle bylo vidět i na zemi....
A nakonec přistaneme, a je vidět zase prd:-)
Mimoto mám na nějakou dobu s pozorováním v hladině 370 utrum, škoda slov. http://ekonomika.idnes.cz/slovenske-aer ... oakcie_spi Ale to sem nepatří.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Pozorování u Prahy
Dnes bych docela rád vyjel na Požáry, snad bude počasí milostivé 
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pozorování u Prahy
Kdyby počasí dnes náááhodou vyšlo, nepojede někdo na jih PRG třeba k Neveklovu?:-)
Pozorování u Prahy
Dnes bych docela rád vyjel na Požáry, snad bude počasí milostivé :)Koukám, že je velký zájem, takže nezapomeňte si aspoň postěžovat ve všeobecné rubrice na počasí 
Pozorování u Prahy
To vla:
Ahoj Vláďo,
už jsem strašně líný jezdit za tmou daleko.Pozoruji cca 1 km za Chyňavou na poli v řepce.Ráno brzy musím vstávat do práce a tak mi to vyhovuje být brzo doma z pozorovacího stanoviště.Někdy o víkendu pokud bude jasno můžeme jet na Požáry spolu.
Ahoj Vláďo,
už jsem strašně líný jezdit za tmou daleko.Pozoruji cca 1 km za Chyňavou na poli v řepce.Ráno brzy musím vstávat do práce a tak mi to vyhovuje být brzo doma z pozorovacího stanoviště.Někdy o víkendu pokud bude jasno můžeme jet na Požáry spolu.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Pozorování u Prahy
Ja razim na jih, jih a jeste jednou jih, zkusim to v 1025 m.n. za 5 minut vyrazim z domu.
Pozorování u Prahy
Šumava je nejnadějnější, škoda že nejedeš z Prahy, to bych se přidal. Řídit zpět by bylo asi nad mé síly. Tak ať ti to vyjde.
Pozorování u Prahy
Já to vzdávám, při pohledu na IR snímek oblaků to dneska budou mít skvělé naši jižní a JZ sousedi. My jsme celonárodně utřeli, jak je již poslední týdny běžné:-)
Pozorování u Prahy
Někdy je lépe jet sám než vůbec, ta mapa je sice relativně aktuální, ale pro odpolední, nikoli pro noční hodiny.
Pozorování u Prahy
I přes mé provokace se nikdo nepřidal, takže jak bylo? Od 22 hod. zcela jasno, Praha byla horší než minule, kdy vše zřejmě jistila hustá mlha, ostatní světelné rušení se plížilo nízko při obzoru a nevadilo, po půlnoci se to ještě zlepšilo, buď zhasly bezvýznamné zdroje, nebo opět mlha, ale jen v nejnižších lokalitách. Viditelné osvětlení jedna lampa v místní osadě a zhruba jihozápadně skupina světel bílé barvy, vypadalo to jako osvětlení nádraží, nebo tak. Lokalita je ovšem podstatně výše, takže bylo vidět, ale nevadilo a ani nad ním nebyla světelná kopule, po půlnoci zmizlo. Podle mapy by to mohlo být v obci Městečko, ale je to odhad. Na jihu bez problémů viditelná Columba, takže mlha moc vysoko nešla, a zároveň je tím jasný výhled k jižnímu obzoru. Ostatně stejný obzor je téměř kolem dokola. 2°C, bezvětří, fakt příjemná noc, namlsal jsem se. Světelné znečistění oproti lokalitě Suchomasty a Tobolka řekl bych velmi významně menší. Jako mínus oproti těmto lokalitám jen poměrně silný letecký provoz, evidentně z Ruzyně, naštěstí lítali jinde než jsem fotil.
Pozorování u Prahy
To vla:
Ahoj Vláďo,
včera jsem asi 2 hoďky pozoroval, ale rušila řasová hustá oblačnost.Dnes snad řasy nebudou rušit a budu na Chyňavě pozorovat až do rána pokud mlha dovolí.Můžeš se zastavit pokud máš čas a nepojedeš na stejné místo jako včera.Ostatní pozorovatelé jsou též zváni.
Ahoj Vláďo,
včera jsem asi 2 hoďky pozoroval, ale rušila řasová hustá oblačnost.Dnes snad řasy nebudou rušit a budu na Chyňavě pozorovat až do rána pokud mlha dovolí.Můžeš se zastavit pokud máš čas a nepojedeš na stejné místo jako včera.Ostatní pozorovatelé jsou též zváni.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.