Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Lidlskop

Příspěvek od MilAN »

Chef napsal: Je to ale ještě hudba budoucnosti, jelikož tento dalekohled teprve nedávno rozchodili do funkčního stavu...To už je na gratulaci. Vždyť to trvalo , pokud se nemýlím, pouze 5 let. ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Lidlskop

Příspěvek od MMys »

Chef napsal: Včera jsem byl na úvodní hodině 2.ročníku astronomického kurzu na štefánikové hvězdárně a něco podobného tam chtějí časem vybudovat na Meade 400 SCT MARK. Zřejmě to bude placené a zákazník si rezervuje čas, kdy chce online pozorovat. Mají tam už ccd kameru SBIG ST-10XME a meteorologickou stanici podle, které by se mělo řídit pozorování. Je to ale ještě hudba budoucnosti, jelikož tento dalekohled teprve nedávno rozchodili do funkčního stavu...
V Praze na Štefánikově hvězdárně ? No tam toho asi moc nenapozorují.

Navíc, nevím kdo vybíral k tomu přístroji kameru, ale pixely velké 6,8um k přístroji s ohniskem 4m je v našich podmínkách takřka nepoužitelná kombinace. Doufám, že tam aspoň mají reduktor 0,33x

Nechci vypadat jako hnidopich, ale myslím, že za poplatek takovouto soustavou a na takovém místě asi moc zájem nebude...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Glugo

Lidlskop

Příspěvek od Glugo »

Glugo napsal:

Ja len dúfam, ži mi nevrátia peniaze, keď to pôjdem reklamovať, pretože k tomu mám prikúpený aj pohon, vyrobený držiak na afokálnu fotografiu ... A to ma stálo viac peňazí ako samotný ďalekohľad. Snáď sa nájde nejaké riešenie...
Takže som môj lidlskop odniesol na reklamáciu, no a po dvoch týždňoch mám doma úplne nový kus, takže sa teším. 8)
Typek

Lidlskop

Příspěvek od Typek »

V Lídlu od 12.6.08 zase nabídka teleskopů
ZDE
ladis
Věk: 46

Lidlskop

Příspěvek od ladis »

Tak u Lidlu mame opet Vanoce! Docela me zarazila velmi nizka cena klasickeho lidlskopu...

To uz clovek premysli, zda za tu cenu nekoupit jeste jeden a vyrobit si binokular...

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Petan123

Lidlskop

Příspěvek od Petan123 »

Ještě k tomu dalekohledu na Petříně. Já tam dělám už čtyři roky průvodce takže info z první ruky. MARK má reduktor ohniska (velikost přesně neznám, ale asi je to tak 0,5 jistojistě),takže se dá v pohodě používat. Pozoruje se s ním hlavně proměnné hvězdy (zatím největší úspěch je zaznamenaný přechod exoplanety)

plánuje se, že se k němu ještě připojí spektroskop.
A s těma poplatkama to asi taky nebude tak horky. Jestli máte další dotazy tak sem s nima (i když je hvězdárna uprostřed Prahy tak nezahálí viz i fotky na mých stránkách).
Canon 50D HEQ-5 SS  + N-150/750 + 9x50 hled., C6 + hyperstar, ASI533MCPro
Thomas011

Lidlskop

Příspěvek od Thomas011 »

LIDLskopy budú predávať aj na Slovensku od 12.6 ...Škoda je, že len na východnom. :'(
slayter

Lidlskop

Příspěvek od slayter »

Zdravím Vás pánové,
mám problém: Ve čtvrtek jedu koupit tento lídlskop:

http://www.lidl.cz/cz/home.nsf/pages/c. ... e_stativem

bouhužel jsem z Brna a tak pro něj jedu 100km (pokud budu mít štěstí). Chtěl bych ho nějakým způsobem (laicky - jsem newbie ozkoušet už na parkovišti, tak abych nemusel celou sestavu smontovávat. Na fóru jsem našel spoustu návodů, jak "lídláka" ozkoušet po setmění... Nerad bych doma večer zjistil že je KO a druhý den mi už jen vrátili peníze (asi by se to neobešlo bez slziček), nehledě na projetou naftu (vadil by mi spíš ten promarněný čas). Mám na to, abych si koupil dražší kousek - má ženuška ovšem neoplývá potřebnými sympatiemi k astronomii a tak bych nerad nalezl kufry... - no však všichni dobře víte kde. ;D Pokud se mi podaří vybrat dobrý kousek, chtěl bych ze začátku sledovat hlavně měsíc, planety. Mohl by mi někdo poradit jaké příslušenství(filtry) si k "líďovi" dokoupit? Pokud se budete opakovat, omlouvám se, nedařilo se mi to dohledat. Děkuji
Prazan
Věk: 49

Lidlskop

Příspěvek od Prazan »

to slayter:
Ahoj, myslím, že nemusíš mít extra strach z toho, že bys už nikde lídla nesehnal. Před Vánocema jsem trpěl podobným strachem a stepoval před obchodem půl hodiny před otvíračkou No, teleskopy pak měli všude snad ještě v březnu.
Ve dne se dá vyzkoušet, jestli jde dobře zaostřit (se všemi okuláry + "barlow"), jestli je v pořádku hledáček - dobrý obraz + souosení s dalekohledem a jestli je vše po mechanické stránce v pořádku - takže bych jej rozhodně sestavil klidně na parkovišti. Ideální by bylo, kdybys mohl vzít někoho, kdo má nějakou zkušenost.
Na filtry bych se zatím asi vykašlal - Měsíc v tomto dalekohledu nebolí (mně tedy ne) a filtry pro planetární astronomii? Nevím, jestli je to na tomto dalekohledu potřeba - osobně jsem potřebu vlastnit je s tímto teleskopem zatím nedostal. Nejdůležitější je ten dalekohled popadnout a pozorovat seč to jde Časem zjistíš, co bys potřeboval dál. Myslím, že to bude spíš nějaký rozumný okulár s ohniskem kolem 30 mm - ale na to je, myslím, čas.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
hamr
Věk: 66

Lidlskop

Příspěvek od hamr »

Myslím, že lze osadit jenom do tubusu zenitové zrcátko a nejdelší okulár tuším tam je to 20mm a tím se zvětšením 35x se podívat jen tak z ruky, třeba opřeným tubusem o střechu auta po okolí. Jinak zkontrolovat mechanický stav ostatních dílů, zejména montáže a víc asi udělat nelze??

Pro začátek jsou podle mě filtry zbytečné, já pozoruju 4.rok a zatím jsem potřebu kupovat filtr neměl. Třeba poradí něco chytřejšího i někdo další ;).

Koukám Pražan mě velmi těsně předstihl, takže v něčem se tu opakuju :).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
ladis
Věk: 46

Lidlskop

Příspěvek od ladis »

slayter napsal: Zdravím Vás pánové,
mám problém: Ve čtvrtek jedu koupit tento lídlskop:

http://www.lidl.cz/cz/home.nsf/pages/c. ... e_stativem

bouhužel jsem z Brna a tak pro něj jedu 100km (pokud budu mít štěstí). Chtěl bych ho nějakým způsobem (laicky - jsem newbie ozkoušet už na parkovišti, tak abych nemusel celou sestavu smontovávat. Na fóru jsem našel spoustu návodů, jak "lídláka" ozkoušet po setmění... Nerad bych doma večer zjistil že je KO a druhý den mi už jen vrátili peníze (asi by se to neobešlo bez slziček), nehledě na projetou naftu (vadil by mi spíš ten promarněný čas). Mám na to, abych si koupil dražší kousek - má ženuška ovšem neoplývá potřebnými sympatiemi k astronomii a tak bych nerad nalezl kufry... - no však všichni dobře víte kde. ;D Pokud se mi podaří vybrat dobrý kousek, chtěl bych ze začátku sledovat hlavně měsíc, planety. Mohl by mi někdo poradit jaké příslušenství(filtry) si k "líďovi" dokoupit? Pokud se budete opakovat, omlouvám se, nedařilo se mi to dohledat. Děkuji
K tak malemu prumeru snad ani mlhovinovy filtr pouzitelne dat nejde, snad mozna jen CLS, ovsem mnohem ucinnejsi bude vzit auto a vyjet par km za mesto na tzv. "venkovskou oblohu"...

Mohu doporucit koupit za nejakych 800-900 1.25"
25mm plossl okular, spolu s lidlem dava pekne pokoukani pri nejakem zvetseni 28x...

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
slayter

Lidlskop

Příspěvek od slayter »

Všem děkuji za užitečné rady, musím se poklonit - vstřícnost s jakou zde pomáháte "zelenáčům" je dechberoucí 8)
greatgig

Lidlskop

Příspěvek od greatgig »

slayter napsal: Chtěl bych ho nějakým způsobem (laicky - jsem newbie ozkoušet už na parkovišti, tak abych nemusel celou sestavu smontovávat.

Zkus přečíst nejsilnějším okulárem (nevím jak dnes, dříve označený 4 mm, ve skutečnosti však tak 6,2 mm) text z novin tak na 50 až 70 m.

Písmo 2 mm na vzdálenost 50 m je asi 8 úhlových vteřin, úhlová velikost [deg] = arctan (výška písma/vzdálenost).

Více v příspěvku na str. 35:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=510#510

mi.

Lidlskop

Příspěvek od mi. »

Ahoj doufam, ze tu nebudu offtopic, ale videl jsem par fotek s upravama Lidlskopu .. "jeste ho doma nemam" :D, ale rad si necham poradit jake upravy by se pro zlepseni pozorovani na zakoupenem stroji dali udelat. Pripadne jake malickosti je dobre dokupovat..
Predem diky mi. 8)
Prazan
Věk: 49

Lidlskop

Příspěvek od Prazan »

Ahoj,
já pouze vylepil tubus a okulárový výtah sametovou tapetou. Spíš to chápu jako takové domácí kutilství pro zlepšení pocitu ze hry Mám pocit, že odlesky při pohledu na jasné objekty se zmenšily ... jestli je to pravda ... U tohoto aktu bych si dával pozor na správné osazení čoček objektivu zpět. Po stranách jsou dokonce označeny pruhy, abys je pak snadněji sestavil jako to udělal výrobce ..
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Odpovědět