Jupiter
Jupiter 2008
Podstatná nevýhoda DSLR je také v tom, že v ní neustále lítá zrcátko, což může rozkmitat celou soustavu. Nebo aspoň jsem neslyšel o funkci předsklopení zrcátka, které by drželo zrcátko vyklopené po dobu pořízení více než jedné expozice.
Jupiter 2008
Moje otázka není přímo o Jupiteru, ale povězte mi...když snímám SPC900 přes virtual dub, max počet snímků dá 30/sec. S originálním softem od kamerky můžu až 60. Nikde ve VD jsem nenašel, aby šlo nastavit více obrázků. Jde to nebo musím použít jiný soft?
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Jupiter 2008
Chtěl bych se zeptat na jednu fotku jupiteru kterou jsem vyfotil s digitalem když jsem přiložil foták k dalekohledu.První vám ukážu normální fotky které jsem vyfotil.
První:
Drudý:
A tohle je ten divný o kterém si myslím že ani není jupiter:
První:
Drudý:
A tohle je ten divný o kterém si myslím že ani není jupiter:
Astromaster 130/650 EQ-2
Jupiter 2008
Ten první by mohl být, pokud jsi to měl na Jupiter namířeno, ten druhý možná taky, ale není zaostřeno a třetí určitě ne. Je třeba uvést jaký okulár jsi použil, aby se dalo spočíst zvětšení a jestli si použil nějaký zoom foťáku. Jupiter z ruky se dá vyfotit asi takto a pokud je trochu zaostřeno tak by měly být vidět trochu 2 pásy. Je to přes podobný průměr Mak 127 z ruky, jen takový pokus o jeden snímek:
Při menším zvětšení by měly být na fotce i z ruky vidět 4 Galileovské měsíce. Jsou to slabší hvězdičky většinou v "lajně" kolem Jupitera. To by pro tebe měla být taky kontrola, jestli skutečně koukáš na Jupiter.
Asi takto by to mělo být vidět:
Při menším zvětšení by měly být na fotce i z ruky vidět 4 Galileovské měsíce. Jsou to slabší hvězdičky většinou v "lajně" kolem Jupitera. To by pro tebe měla být taky kontrola, jestli skutečně koukáš na Jupiter.
Asi takto by to mělo být vidět:
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Jupiter 2008
jj takto podobne jsem videl akorat jupiter byl mensi a no fotce uz ty mesice videt nesli.Už jsem prisel na ten treti snimek ten jupiter je uplne jinde pokusim se tu dat snimek aby to slo videt.
Astromaster 130/650 EQ-2
Jupiter 2008
Tak hodím sem link na ten obrázek fotil jsem to přes 10 mm hledáček možná 20 mm tedka nevím a bez zoomu na fotaku.Jupiter je v levo v rohu nahoře.
http://picasaweb.google.cz/ondruch.luka ... 4442007714
Ale nevím proč to tam vytvořilo takovou cosi je to i na některých dalších fotkách ale není to tak výrazně videt,
http://picasaweb.google.cz/ondruch.luka ... 4442007714
Ale nevím proč to tam vytvořilo takovou cosi je to i na některých dalších fotkách ale není to tak výrazně videt,
Astromaster 130/650 EQ-2
Jupiter 2008
Provedl jsem ještě jednu úpravu svého snímku Jupiteru ze strany 28. Jde o složeninu 11 snímků z digitálního kompaktu Canon Ixus. Obrázky jsou složeny vlastním prográmkem a výsledek je ještě trochu poupraven.
Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2008
TAk podobně vychází Jupik mě, ale zatim jsem ho v této podobě nedával na obdiv všem...Nevím co s tím udělat dál. >:(
Lectorem iustus...
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2008
uz som trosku zmeskal tu debatu na predchadzajucej stranke ale snad nevadi.
ja tiez fotim solo fotky (zatial) takze skladam takisto z podobnych smiesnych poctov (10-15 kuskov). jedna solo fotka z takejto mini serie (asi najlepsej zatial) vyzera takto:
ale vecsinou su horsie.
kedze som si konecne dorobil aj dobsona a afokalny drziak, skusal som aj video kompaktom, ale aj cez -2EV mam stred kotucika jupitera prepaleny. a pocasie nepraje dalsim mojim pokusom. Ake je podla Vas riesenie? Pomohla by nejaka mimoosa clona? (clony)?
ja tiez fotim solo fotky (zatial) takze skladam takisto z podobnych smiesnych poctov (10-15 kuskov). jedna solo fotka z takejto mini serie (asi najlepsej zatial) vyzera takto:
ale vecsinou su horsie.
kedze som si konecne dorobil aj dobsona a afokalny drziak, skusal som aj video kompaktom, ale aj cez -2EV mam stred kotucika jupitera prepaleny. a pocasie nepraje dalsim mojim pokusom. Ake je podla Vas riesenie? Pomohla by nejaka mimoosa clona? (clony)?
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2008
Podľa mňa bude najlepšie kotúčik dostatočne nazoomovať, či už optickým zoomom fotoaparátu, alebo okulárom s kratším ohniskom.
Aký okulár a kompak používaš?
-------------
Inu, tá fotka je fakt super, musel priať aj seeing. Môžem poprosiť o parametre tej fotky? (hlavne expozičnú dobu).
Aký okulár a kompak používaš?
-------------
Inu, tá fotka je fakt super, musel priať aj seeing. Môžem poprosiť o parametre tej fotky? (hlavne expozičnú dobu).
Jupiter 2008
mitovka: no ja jsem se s tim taky potykal, na Panasonic Lumixu FZ-5 a resil jsem to pouzitim polarizacniho mesicniho filtru, ktery jsem dostatecne ztmavil mel jsem ten fotak pujceny, takze vic zkusenosti nemam. Ale slo z toho videa pak konecne neco dostat dva pruhy 
Jupiter 2008
to rick:
hanba nehanba - neviem exp dobu, vsetko je to auto a ani po polovicnom namacknuti mi nevyhodu exp dobu iba napise -2EV. Ak by som nechal 0EV tak by mi hodilo cas, skusim najblizsie a napisem ti. (nepouzivam lebo je presvetleny).
Okulare pouzivam Meopta O20x (z mikroskopu) a NoName Taiwansky okular Plossl 10mm za 300Sk tu z fora z bazaru. Nikdy som cez drahsi okular nepozeral takze neviem posudit kvalitu, ale roky som pozeral cez plastove sosovky a je to teda ako presadnut zo 105ky do noveho mercedesu...
Na tej konkretnej fotke bol pouzity ten Meopta 12,5mm.
Zatial mam v plane kupit webku spc 900nc ale az na vianoce, este skusim ten fotak dako prekabatit (filtre nemam ziadne) a vyzmykat z neho maximum.
mitovka
P.S. neskusal niekto tu clonu?
hanba nehanba - neviem exp dobu, vsetko je to auto a ani po polovicnom namacknuti mi nevyhodu exp dobu iba napise -2EV. Ak by som nechal 0EV tak by mi hodilo cas, skusim najblizsie a napisem ti. (nepouzivam lebo je presvetleny).
Okulare pouzivam Meopta O20x (z mikroskopu) a NoName Taiwansky okular Plossl 10mm za 300Sk tu z fora z bazaru. Nikdy som cez drahsi okular nepozeral takze neviem posudit kvalitu, ale roky som pozeral cez plastove sosovky a je to teda ako presadnut zo 105ky do noveho mercedesu...
Na tej konkretnej fotke bol pouzity ten Meopta 12,5mm.
Zatial mam v plane kupit webku spc 900nc ale az na vianoce, este skusim ten fotak dako prekabatit (filtre nemam ziadne) a vyzmykat z neho maximum.
mitovka
P.S. neskusal niekto tu clonu?
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2008
mitovka napsal:
Skús pozrieť do exif popisku fotky.
mitovka napsal:
Veď ani ja. Môj "najdrahší" je 6 vixen plossl (v Supre za cca 1000,-Kč ;D). Inak som tiež začínal s Hyugensovými plastovými čočkami a teraz si pripadám, ako by som prešiel zo škodovky na mercedes
.
Tú webku spc 900nc môžem len doporučiť, na fórach žne iba samé chvály.
Skús pozrieť do exif popisku fotky.
mitovka napsal:
Veď ani ja. Môj "najdrahší" je 6 vixen plossl (v Supre za cca 1000,-Kč ;D). Inak som tiež začínal s Hyugensovými plastovými čočkami a teraz si pripadám, ako by som prešiel zo škodovky na mercedes
Tú webku spc 900nc môžem len doporučiť, na fórach žne iba samé chvály.
Jupiter 2008
Pánové, nedá mi, abych se nezeptal : kde jste v posledních 20 letech koupili plastové čočky /plastové okuláry ?
Díky.
Díky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz