Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Nevím jestli jsem to pochopil, působí to na mě jako finální řešení? nebo to bude nějak obetonované až ke spodní ocelové desce? Není to z toho popisu a hlavně z odkazu na fotky zřejmé. Pokud ano tak asi jo, ale asi by tam měla být přidána svislá výztuž a nějaká šroubovice jako třmínek dokola té výztuže. Já se prostě zhrozil proto, že to vypadá jako by to takhle mělo zůstat? Je otázka pokud to tak bude, jestli to kotvit ještě do toho stropu, pokud je pevný a monolitický tak by to asi šlo? Ta varianta, kdy sloup prochází dilatačně podlahou asi v tomto případě hodně vysokého sloupu asi padla?
Na mě působil dost dobře ten původní sloup ze tří trubek s těma vevařenýma výztuhama i obetonováním, proto jsem se zarazil nad tím, že by to bylo zakončené takovýhlema tyčkama?
Ještě jednou říkám, že to možná nějak blbě chápu, když tak to ještě osvětli.
Na mě působil dost dobře ten původní sloup ze tří trubek s těma vevařenýma výztuhama i obetonováním, proto jsem se zarazil nad tím, že by to bylo zakončené takovýhlema tyčkama?
Ještě jednou říkám, že to možná nějak blbě chápu, když tak to ještě osvětli.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Teď ještě zpětně koukám, že strop je dřevěný. V téhle situaci bych nahoru navařil asi ocelovou kruhovou trubku s hlavou pro uchycení montáže (viz ty předchozí řešené sloupy ze země) a ten trojitý sloup pod podlahou vyztužit slabšíma příhradama taky z kruhových trubek, od toho vybetonování.
Já se od začátku nechtěl do téhle debaty příliš vměšovat, jsem opravdu jen ten "pozemák" a ne statik, ale toho řešení s těma závitovejma tyčema jsem se prostě zhrozil a musel nějak reagovat.
Já se od začátku nechtěl do téhle debaty příliš vměšovat, jsem opravdu jen ten "pozemák" a ne statik, ale toho řešení s těma závitovejma tyčema jsem se prostě zhrozil a musel nějak reagovat.
Samotné upnutí toho prvku má ten dotyčný popsané zde:
http://www.backyard.8m.net/website/Obse ... ction.html
V mém případě jsem měl v plánu nynější sloup ze 3 trubek v místě podlahy uříznout (nedostal bych se skrz ní se stejným průměrem betonového válce kvůli trámům v podlaze). Vybetonoval bych zbývající cca 1-1,5 metru těsně pod podlahu. Tam bych navázal menším průměrem tak, abych s určitou rezervou prošel skrze podlahu a segmenty napojil tyčemi. Průměr toho betonového koncového válce může být i tak dost veliký, zůžení v místě průchodu podlahou není tak veliké.
http://www.backyard.8m.net/website/Obse ... ction.html
V mém případě jsem měl v plánu nynější sloup ze 3 trubek v místě podlahy uříznout (nedostal bych se skrz ní se stejným průměrem betonového válce kvůli trámům v podlaze). Vybetonoval bych zbývající cca 1-1,5 metru těsně pod podlahu. Tam bych navázal menším průměrem tak, abych s určitou rezervou prošel skrze podlahu a segmenty napojil tyčemi. Průměr toho betonového koncového válce může být i tak dost veliký, zůžení v místě průchodu podlahou není tak veliké.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
No to je už o něčem jiném, to obetonování až nahoru původně to nebylo zřejmé. Přesto to asi nebude úplně ideální při tak vysokém sloupu. Asi tam nějaký pohyb stejně bude, pokud se pamatuju, řešilo se tu kdysi nějaké ukotvení sloupu do zdiva trubkami do trojúhelníku, což by se dalo dodatečně když tak doplnit. Byl jsem se kdysi, je to asi rok podívat na tu hvězdárnu v Horusicích a pan Sejk, který nefotil jen pozoroval, říkal, že ji bude asi ještě muset kotvit ocelovými lany do země, protože se to hýbe:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 ... va-kamera/
Odhaduju, že konstrukce byla vysoká 5m. Měl to vyztužené těma diagonálama a právě říkal, že pokud někdo jde nahoru po točitém schodiště, nedá se pozorovat. Holt je to dost vysoké, což je u tebe taky.
Ještě proč teda nenecháš nahoře ty tři trubky, když to obetonuješ až pod podlahu? O moc horši to nebude než ten beton až nahoru pod tu ocelovou desku?
No už do toho nebudu víc vrtat, jak říkám nechtěl jsem, jen mě vyplašily ty závitové tyčinky v odkazu.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 ... va-kamera/
Odhaduju, že konstrukce byla vysoká 5m. Měl to vyztužené těma diagonálama a právě říkal, že pokud někdo jde nahoru po točitém schodiště, nedá se pozorovat. Holt je to dost vysoké, což je u tebe taky.
Ještě proč teda nenecháš nahoře ty tři trubky, když to obetonuješ až pod podlahu? O moc horši to nebude než ten beton až nahoru pod tu ocelovou desku?
No už do toho nebudu víc vrtat, jak říkám nechtěl jsem, jen mě vyplašily ty závitové tyčinky v odkazu.
Jsem do tohoto topiku přispěl naposled.. 
Tak o tom dost silně pochybuju a určitě nejsem sám ... ;D

Tak o tom dost silně pochybuju a určitě nejsem sám ... ;D
Pro Honza,
No dej určitě vědět jak to dopadlo. Jestli se dokopu letos ke stavbě (nebo aspoň začátku stavby) mojí hvězdárny, asi si do toho taky nenechám moc "kecat" ;). Ono to nějak snad dopadne. U mě je výhoda, že nemám tak přísné nároky na focení dlouhými expozicemi (zatím je prostě nedělám
), ale možná jednou, tak s tím budu muset taky trochu počítat a v podlaze si nechat nějaké šrouby pro případný budoucí sloup. Taky nepůjdu do takové výšky, počítám podlahu tak metr nad terénem. Zatím tam bude pár let jen dobson na PP nebo Mak na stativu. No zatím o tom jen "kecám" a plánuju, léto ukáže jak se s tím "pochlapím" a jestli něco fakt aspoň začnu.
No dej určitě vědět jak to dopadlo. Jestli se dokopu letos ke stavbě (nebo aspoň začátku stavby) mojí hvězdárny, asi si do toho taky nenechám moc "kecat" ;). Ono to nějak snad dopadne. U mě je výhoda, že nemám tak přísné nároky na focení dlouhými expozicemi (zatím je prostě nedělám

Ahoj.
Mam jeden dotaz ako si izoloval steny a strechu?
Dával si polystirén alebo sklenú vatu?
Dik
Dik

Aniž bych chtěl jakkoliv přilévat olej do ohně, musím připomenout, že dobrých rad padlo dost. Jiná věc je, zda taková rada padne na úrodnou půdu -nebývá to pohříchu tak často... S každým dalším pokročením v předmětném díle špatným směrem je obtížnější návrat na správnou cestu a napravení stavu.
Nicméně zkusím naznačit, o čem bych přemýšlel já. Zvážil bych další obetonovávání pilíře, protože to nemusí přinést zvýšení tuhosti ( nárůst hmotnosti na volném konci pilíře ). Pokud si pamatuji fotografie základové spáry, neřekl bych, že založení pilíře dovolí dodatečné přitížení bez rizika nekontrolovaného nestejnoměrného sedání..
Proto připomínám svůj dřívější návrh kotvení lany či možná lépe příhradovými svařenci do stran, dole do bet. patek. Už to výše taky zaznělo...
Obecně se kloním k názoru, že konzultace a přemýšlení o názorech ostatních ( myslím názorech relevantních ) je užitečné - lékaři by mohli vyprávět...Přijmu-li neuváženě nějaké rozhodnutí, mohu se zlobit tak maximálně sám na sebe...
Nicméně zkusím naznačit, o čem bych přemýšlel já. Zvážil bych další obetonovávání pilíře, protože to nemusí přinést zvýšení tuhosti ( nárůst hmotnosti na volném konci pilíře ). Pokud si pamatuji fotografie základové spáry, neřekl bych, že založení pilíře dovolí dodatečné přitížení bez rizika nekontrolovaného nestejnoměrného sedání..
Proto připomínám svůj dřívější návrh kotvení lany či možná lépe příhradovými svařenci do stran, dole do bet. patek. Už to výše taky zaznělo...
Obecně se kloním k názoru, že konzultace a přemýšlení o názorech ostatních ( myslím názorech relevantních ) je užitečné - lékaři by mohli vyprávět...Přijmu-li neuváženě nějaké rozhodnutí, mohu se zlobit tak maximálně sám na sebe...
Ahoj.
Dik
Pardon, ale snad se v těchto domácích a i u jiných hvězdárniček žádná izolace nedává..A mělo by to rychle sledovat teplotu co je venku..Taky se kopule natírají na bílo, aby to odráželo teplo od Slunce..
Aspoň si myslím..
Když tak mě opravte..
Dik

Pardon, ale snad se v těchto domácích a i u jiných hvězdárniček žádná izolace nedává..A mělo by to rychle sledovat teplotu co je venku..Taky se kopule natírají na bílo, aby to odráželo teplo od Slunce..
Aspoň si myslím..
Když tak mě opravte..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Zvážil bych další obetonovávání pilíře, protože to nemusí přinést zvýšení tuhosti ( nárůst hmotnosti na volném konci pilíře ).Nemyslel jsem, že obetonování pilíře přinese zvýšení tuhosti. Úplně bych se současné konstrukce vyhnul, pouze bych ji do určité výšky nechal jako spojovací materiál. Vše bych postavil pouze na betonu.
U těch rad typu kotvení do patek, opláštění plechy se obávám jedné věci a to že tomu věnuju hrozně moc času/práce a výsledek stejně nebude dobrý. Kvůli tomu jsem si říkal, že raději onen čas věnuji na řešení, které je víceméně nejvíce používáné - betonový pilíř (alespoň co jsem viděl na webu).
Kdyby jste mi někdo napsali, co přesně je tak špatně na řešení z výše uvedených odkazů, byl bych rád.
U těch rad typu kotvení do patek, opláštění plechy se obávám jedné věci a to že tomu věnuju hrozně moc času/práce a výsledek stejně nebude dobrý. Kvůli tomu jsem si říkal, že raději onen čas věnuji na řešení, které je víceméně nejvíce používáné - betonový pilíř (alespoň co jsem viděl na webu).
Kdyby jste mi někdo napsali, co přesně je tak špatně na řešení z výše uvedených odkazů, byl bych rád.
Ten husí krk jako bednění nevypadá zle..Akorát bych do betonu přimíchal ty psí hovínka...Nevím jak se to jmenuje, snad Keramzit..To kvůli snížení hmotnosti..
Teda snad jsem pochopil dobře, že se jedná o sloup/konzolu s volným koncem nahoře a kotveným do patky a dlouhý cca 3-4 metry?
Husí krk min 200 mm průměr, vyztužený armaturou a vybetonován lehčeným betonem...
A ještě bych se snažil tu konzolu trčící ze země někde nahoře ukotvit do stavby, teda snad to stavíš vedle té zděné garáže nebo si to pletu s kolegou?
Ono samotná konzola je kmitající potfora...
Teda snad jsem pochopil dobře, že se jedná o sloup/konzolu s volným koncem nahoře a kotveným do patky a dlouhý cca 3-4 metry?
Husí krk min 200 mm průměr, vyztužený armaturou a vybetonován lehčeným betonem...

A ještě bych se snažil tu konzolu trčící ze země někde nahoře ukotvit do stavby, teda snad to stavíš vedle té zděné garáže nebo si to pletu s kolegou?
Ono samotná konzola je kmitající potfora...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Honza.ho : nejsem si jist, zda úplně rozumím popsané úpravě. Nicméně pokud bude zhotoven betonový pilíř do této výšky, jehož volný konec nebude dostatečně kotven, nebude to opět dobré řešení, navíc s rizikem, jakým způsobem to bude v další době sedat. Těsně pod podlahou bych zhotovil vhodný kotvící prstenec a zavětroval to. Abych se vyhnul nutnosti průběžného napínání a kontroly lan, asi bych zvolil tři příhradové "nohy" ala rozkročený stativ do bet patek. Patky postačí do nezámrzné hlloubky, jednoduše svisle vyarmované, nahoře kalich pro dodatečné ustavení a zalití masivního kotevního šroubu. Nějakou práci to dá, ale při pečlivém provedení to musí fungovat.
Stana: kotvení do sousední stavby jsme zde probrali a myslím, že je nějaké i provedeno. Je ovšem jen na straně stavby..Co se týče průměru takto vysokého pilíře, museli bychom hovořit o něčem podstatně větším než 200 mm a to stojí opravdu za vážné rozmyšlení. zde neřešíme vzpěr, ale kmitání a sedání, které bude s přitížením jen horší-aby z toho časem nebyla nová šikmá věž .-).
Stana: kotvení do sousední stavby jsme zde probrali a myslím, že je nějaké i provedeno. Je ovšem jen na straně stavby..Co se týče průměru takto vysokého pilíře, museli bychom hovořit o něčem podstatně větším než 200 mm a to stojí opravdu za vážné rozmyšlení. zde neřešíme vzpěr, ale kmitání a sedání, které bude s přitížením jen horší-aby z toho časem nebyla nová šikmá věž .-).
Ahoj.
Dik :)
Izolace není určitě na škodu. Má své opodstatnění hlavně v létě, ale i v zimě.
Co se týká materiálu je svým způsobem jedno. I když já se spíš přikláním k vatě.
Důležité však je, aby mezi bedněním a izolací zůstala provětrávací mezera (cca 20mm)
Dik :)
Izolace není určitě na škodu. Má své opodstatnění hlavně v létě, ale i v zimě.
Co se týká materiálu je svým způsobem jedno. I když já se spíš přikláním k vatě.
Důležité však je, aby mezi bedněním a izolací zůstala provětrávací mezera (cca 20mm)
Při úvaze o izolaci bych zkusil namodelovat danou konstrukci s přihlédnutím k místu vzniku rosného bodu. Obecně bych souhlasil s Dukem a volil minerální rohož (nehořlavá, teplotně stabilní a vůči působení okolních hmot inertní). Model by pak ukázal případnou potřebu či nepotřebu parotěsné zábrany vycházející z celkové roční bilance vysrážené a odpařené vody, kde musíme být vždy s bilancí ve prospěch vody odpařené...U dřevěné konstrukce by ale problém být neměl. Osobně si myslím, že nutná není, mnohem lepší bude zajištění přrozeného odvětrávání prostoru štěrbinami, kterých bude kolem posuvné střechy dost.
Izoláciu vrelo doporučujem v domčeku ktorý nie je izolovaný cez leto teplota dosiahne aj 50st C a ďalekohľad ma o niečo menej keď v noci otvoríš strechu tak prvú hodku sa s tým nedá pozorovať :'( kým sa kukuča nevytemperuje.