Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
weszter
Věk: 49

Příspěvek od weszter »

Taktak...
S uskladněním to není zas tak hrozný, mně stojí Dobson v rohu obýváku a vlastně je to celkem hezkej kus nábytku.

Když jedu pozorovat Dobsonem, vytáhnu z auta a za tři minuty můžu pozorovat (samozřejmě nepočítám temperaci).
S EQ je to horší. složit to, vyvážit to, ustavit to správně na polárku, propojit napájení, ustavit hvězdy (mám synscan)... a vždycky na něco zapomenu nebo něco zvořu. jsem začátečník a nemám praxi. Dobson je tak strašně jednoduchej a přitom toho tolik ukáže...
a koupil jsem ho tady v bazaru, v bezvadným stavu a levně...
Explore Scientific 12" UltraLight Dobson, Celestron ED80, iOptron CEM40, Classic Cassegrain 8"
Miroslav M.

Příspěvek od Miroslav M. »

Okej, takže dobson 200 vravíte? :)
http://www.dalekohlady-puskohlady.sk/te ... etail.html
http://www.dalekohlady-puskohlady.sk/te ... etail.html
Kt. radšej? Prípadne my sem hodte vy nejaký, prosím. :)
KEPLER2013

Příspěvek od KEPLER2013 »

Já mám ten plný a neměnil bych
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Pro Miroslav M. - Jsou i další možnosti, třeba nějaký menší Maksutov nebo Schmidt Cassegrain. Takový dalekohled je velmi skladný, ale ta cena už asi bude někde jinde.
Jinak si myslím, že ten Dobson Flex Tube asi nejvíce splňuje tvé parametry. Skladný, relativně levný a opticky poměrně výkoný.
Ale asi budeš mít zezačátku problém najít nějaké konkrétní DS objekty. To potom bude záležet na tvé znalosti hvězdné oblohy a orientace v ní. Ale to k začátečníkům patří a mnohdy je to velmi vzrušující.
;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Miroslav M.

Noo, jak pozerám, tak ten podstatne prekračuje čiastku, kt. by som chcel investovať do svojho prvého... :D
Je mi úplne jasné, že na začiatok sa nebudem vedieť tak dobre vyznať na oblohe. No všetko sa predsa treba naučiť. Ten Flex Tube sa aj mne viac pozdáva. Vyzerá skladnejší.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

No všetko sa predsa treba naučiť.
To je správný přístup, nebát se (a nekrást). :)

Ten flex tube dalekohled ještě uvaž- je dražší, patrně těžší a složitější, což je vždycky horší (větší poruchovost), bude asi potřebovat dodělat rukáv, aby teplo pozorovatele a případné parazitní světlo (pokud se nepozoruje v naprosté tmě) nemohlo do tubusu. Je ale přeci trošku menší a pokud preferuješ skladnost nade vše, může pro Tebe být skutečně lepší.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Miroslav M.

No bohužiaľ musím pozerať aj na skladnosť-otec. Čím menší je, tým lepšie pre mňa. A rukáv je už úplna banalita si myslím. Či? :D
Ešte by som sa chcel opýtať, či by ste mi vedeli poradiť aj nejaký podrobnejší atlas oblohy. :)
vla

Příspěvek od vla »

Bože, nestrašte tady vyšší poruchovostí u flextube, vždyť je to nesmysl.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

vla: Tak promiň, nechtěl jsem nikoho strašit. Nicméně trvám na tom že oproti pevnému plnotubusu je každé pohyblivé zařízení vždy náchylnější k případným problémům. To přece není nesmysl, ale (moje) životní zkušenost. Nebo je podle Tebe k poruchám náchylnější plnotubus??
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
mravecm1

Příspěvek od mravecm1 »

... budeš-li mít EQ montáž, musíš ji ustavit a to není až tak jednoduché zvláště pro nováčka ...Ak ta smiem trochu poopravit, tak podla mna to nie je tak celkom pravda. Ustavit ju musis iba ak potrebujes pouzivat pohon montaze, pripadne GOTO. Ked viem, ze chcem iba pozorovat a nepotrebujem pri tom pohon, tak montaz takisto len postavim (a nemusim sa ani snazit mierit na polarku), poistne sroby necham uvolnene a pohybujem tubusom rovnako volne ako vy, co mate dobsony ;). Je to uplne jednoduche.
Podla mojho nazoru ma dobson vyhodu iba v tom, ze to netreba stale rozoberat a skladat. Staci zobrat jeden kus, preniest a postavit kam chces a mozes kukat ;)
Dokonca mam pocit, ze pozorovanie na EQ montazi je o dost pohodlnejsie, pretoze sa pri nej nikdy nepotrebujem krcit, vzdy mozem pozorovat po stojacky. A podla toho, co som tu casto krat cital, tak u dobsonov sa ludia casto krcia, alebo musia sediet na stolicke, co robi pozorovanie trosicku nepohodlne. Opravte ma, ak sa mylim ;)
SkyWatcher N200/1000, montaz NEQ-5 Pro GOTO, Canon 1100D, komakorektor RCC 1, pointacia s QHY5-II Mono + hladacik 9x50
Miroslav M.

Hej, len už som sa "zmieril" s 200mm a to na EQ už asi nenájdem za takú nízku cenu, resp. som nenašiel. A navyše som trošku premýšľal a dospel som k záveru, že pri EQ aj so závažím nemusí byť tak stabilná konštrukcia, ako pri dobsonoch. EQ je na trojnožke a dobson ma podstavu celú plochu. Mýlim sa?

Edit: Nevadilo by mi, keby ste sa niekto vyjadrili k tomu atlasu oblohy. (štipka irónie) :D
Ulkesh

Příspěvek od Ulkesh »

google: "triatlas" alebo "deepsky hunter vlasov"
triéder 8x60 z lidlu
SW 80/400 na AZ-3
SW heritage 130/650
setové okuláre 25 a 10 mm + 6 mm okulár s nápisom 4 mm (asi Huygens)
Bill

Příspěvek od Bill »

EQ je na trojnožke a dobson ma podstavu celú plochu. Mýlim sa?  
Mýlíš. Dotek ve třech bodech je optimální. Ale alespoň trošku stabilní EQ montáž pro 200mm dobson je minimálně CG/EQ5, nebo spíše EQ6. Což je pálka a taky váha ...
M:736 750 113
Bill

Příspěvek od Bill »

Dokonca mam pocit, ze pozorovanie na EQ montazi je o dost pohodlnejsie
No pokud se díváš na jeden objekt, tak snad ano. Ale pokud pozoruješ celou noc a nechce se ti pořád otáčet Newton v kruzích, tak je pozice okuláru značně krkolomná - klečet pod dalekohledem a dívat se nahoru určitě není lepší poloha než občasné hrbení nad dobsonem :-)

Na to je dobrý MAK nebo SCT - ale to už jsme někde trošku jinde.
M:736 750 113
mravecm1

Příspěvek od mravecm1 »

Bill: suhlasim s tym, ze otacat Newton v kruhoch je dost neprakticke. Ale preco by som to robil, ked mozem jednoducho podvihnut teleskop aj s montazou a ako celok to pootocit do polohy, aka mi vyhovuje a potom mozem uz zase pohodlne pozorovat. Ved kedze ustavenie na polarku nepotrebujem, mozem to mat otocene lubovolne ;)
SkyWatcher N200/1000, montaz NEQ-5 Pro GOTO, Canon 1100D, komakorektor RCC 1, pointacia s QHY5-II Mono + hladacik 9x50
Odpovědět