Dotazy na levné dalekohledy
Re: Uniprodo
Priateľu Hades... ty si možno až tak chytrý, že máš jeden koníček a ak rodinu jedno, dve det a si spokojný. Doteraz som fungoval na starom doma robenom v 15,16 rokoch so šošovkami a ohniskovou vzdialenosťou 1m a druhy 2m, kde to už ale nebolo ono. Ja až toľko času nemám, ale syn chcel, tak som mu kúpil a ideme pozorovať spolu, keď bude čas. Podľa recenzii ponúka dobrý pomer cena/výkon z pomedzi lacných šuntov. Nebudem kupovať drahé ak ho to vôbec nechyti a bude to len tak ležať doma. Ďalší chytrý ako ty mi radia kúpiť si na včelárstvo to, alebo to a nerobiť to doma. Vyčačkať si všetko. Ja si, ale spravým, viem ako a tak ako ja potrebujem. Všetko funguje ako má. Iný sa smeje, že mám ošuchanú pištol..., že prečo ju nedám počerniť až to vyzerá na strelnici, no a čo, načo? Aj tak bude zachvílku ošuchaná. Je to jeho jediná starosť. Smiešne černenie, s jedho jednoduchymi komentarmi. Iný nechápe ako dlho už mám jedno auto, veď kedysi si ich menil a stále sa v tom vŕtaš, minule si menil guferá ventilov, radšej auto si mal. No, lebo živým rodinu, ostatne koníčky, dom, banky neni som už mladý  atď. Na jednom fore zas mali problém s podtaktovaním GK, že nech si radšej kúpim novú 4060, tá menej žere, skladám kompy, menim kondíky a mám starú 3060TI. No lebo keď ju podvoltujem, tak sa dostanem na slušnej spotreby pri rovnakom výkone a peniaze potrebujem na potrebneé veci. ..a som pracujúci človek. No a potom pride alergén a začne mi písať, prečo som to kúpil... Dal som zrozumiteľnú apriamu otázku. Takže ak ste tu rozumný ľudia a viete mi odpovedať budem rád. Ak chcete pourážať, zosmiešniť, povýšiť sa preskočte toto vlákno.

O kolimácii tu boli napísané celé traktáty. viewtopic.php?t=9997 Z fotky to vyzerá na pohnuté primárne zrkadlo. Zospodu za primárnym zrkadlom by mali byť tri dvojice šróbov. V každej dvojici jeden tlačí druhý ťahá. Treba jeden z dvojice povoliť a pokus omyl sa snažiť dostať ten odraz pavúka do stredu. Je vhodné mať pritom ďalekohľad zvislo aby bolo zrkadlo dole.

SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač

romn: osobní napadání z tvé strany budu ignorovat, ikdyž by ses asi hodně divil kolik toho máme společného, pokud to, co píšeš, je pravda.
Já jsem ti radu dal, a dali ti ji i mnozí přede mnou. A je to opravdu to nejlepší, co s podobným dalekohledem můžeš udělat. Ono se tu totiž dost často stává, že někdo přijde s prosbou o radu co si má koupit, ale už je dopředu rozhodnutý, a nakonec koupí špatně. Je to i tvůj případ.
To, co ti píšu, není nijak osobní, jen to je reakce, kterou tady mnozí už psali mnohokrát jiným uživatelům.

Já jsem ti radu dal, a dali ti ji i mnozí přede mnou. A je to opravdu to nejlepší, co s podobným dalekohledem můžeš udělat. Ono se tu totiž dost často stává, že někdo přijde s prosbou o radu co si má koupit, ale už je dopředu rozhodnutý, a nakonec koupí špatně. Je to i tvůj případ.
To, co ti píšu, není nijak osobní, jen to je reakce, kterou tady mnozí už psali mnohokrát jiným uživatelům.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Astrofotky
Problém téhle hračky bude i plastový výtah, ve kterém se bude kolimátor viklat a ztěžovat kolimaci.
I pokud se kolimace podaří, hrozí, že dalekohled bude přesto ukazovat špatně - ta primární zrcadla bývají vybroušená opravdu příšerně, člověk má štěstí, když kápne na dobrý kus.
(Náhradní zrcadlo 114/900 je z Číny asi za 36 EUR, jeho kvalita bude asi podobná loterie jako při koupi dalekohledu.)
A kdyby náhodou ukazoval dobře, tak nastane zpátky boj s výtahem a montáží (Bresser Galaxia je na staré EQ3).

I pokud se kolimace podaří, hrozí, že dalekohled bude přesto ukazovat špatně - ta primární zrcadla bývají vybroušená opravdu příšerně, člověk má štěstí, když kápne na dobrý kus.
(Náhradní zrcadlo 114/900 je z Číny asi za 36 EUR, jeho kvalita bude asi podobná loterie jako při koupi dalekohledu.)
A kdyby náhodou ukazoval dobře, tak nastane zpátky boj s výtahem a montáží (Bresser Galaxia je na staré EQ3).
Montáž je veľmi labilná. Vonku treba nohy zatlačiť do zeme, dosť to pomôže, ale inak tubus sa na nej riadne vyklá. To nastavenie do stredu dosť pomohlo na pozemné ciele, uvidím čo vesmír, keď sa vyjasní. Výťah je pevný presný, ale okuláre v ňom lietajú a keď ich pritiahnem, tak sú mierne zošikma. Rozmýšľam že na ne nalepím 4 pásiky až sú rovnejšie. Kolimátor nemám a zatiaľ ani nechcem kupovať. Dá sa tá kolimácia nejak spraviť doma bez kúpenéhoo kolimátora? To primárne zrkadlo sa da niekde aj väačšej kvality? Aj keď to je hračka, malo by to byť ako tak nastavené. Ono je to tak vo všetkom, aj v elektronike. Všetko jedna výroba v Číne, len iná značka a veľmi malé odlišnosti.

Kolimovat se dá i od oka, s kolimátorem je to jen jednodušší.
V podstatě nastavit tak, aby člověk pohledem do výtahu (prázdného, bez okuláru) viděl v sekundáru svoje oko.
Primární zrcadlo je kulové (při F/8 to není chyba), tak není potřeba přesně lovit jeho osu jako u parabolického zrcadla.
http://www.supra-dalekohledy.cz/clanky/kolimace/
Problém těchto ultralevných dalekohledů je, že se výrobci absolutně nestydí prodat něco, čím se koukat prostě nedá.
A to nemluvím o vyloženě designových faulech, jako kulových zrcadlech v newtonech F/4, příliš krátkých okulárech, korektorech ve výtahu, poddimenzovaných montážích a o výtazích, ve kterých se okulár i kolimátor viklají.
Pokud člověku těchto levných výplodů projde rukama víc, zjistí, že slušný obraz dá tak 20-25%.
Vady tak velké, že dalekohled při větších zvětšeních nejde použít (astigmatismus a podobně) jsou víc pravidlo než výjimka, a to i u dalekohledu za 300 EUR.
Ano, nové zrcadlo se dá sehnat, ale zda bude kontrola kvality jiná než u těch osazovaných do těchto dalekohledů, nemám tušení a moc tomu nevěřím.

V podstatě nastavit tak, aby člověk pohledem do výtahu (prázdného, bez okuláru) viděl v sekundáru svoje oko.
Primární zrcadlo je kulové (při F/8 to není chyba), tak není potřeba přesně lovit jeho osu jako u parabolického zrcadla.
http://www.supra-dalekohledy.cz/clanky/kolimace/
Problém těchto ultralevných dalekohledů je, že se výrobci absolutně nestydí prodat něco, čím se koukat prostě nedá.
A to nemluvím o vyloženě designových faulech, jako kulových zrcadlech v newtonech F/4, příliš krátkých okulárech, korektorech ve výtahu, poddimenzovaných montážích a o výtazích, ve kterých se okulár i kolimátor viklají.
Pokud člověku těchto levných výplodů projde rukama víc, zjistí, že slušný obraz dá tak 20-25%.
Vady tak velké, že dalekohled při větších zvětšeních nejde použít (astigmatismus a podobně) jsou víc pravidlo než výjimka, a to i u dalekohledu za 300 EUR.
Ano, nové zrcadlo se dá sehnat, ale zda bude kontrola kvality jiná než u těch osazovaných do těchto dalekohledů, nemám tušení a moc tomu nevěřím.
Ďakujem Dex, toto som potreboval vedieť.

Teleskop Levenhuk Skyline PLUS 60T
Dobrý den jsem nový nováček prosím o radu co dělám špatně koupil jsem manželce tenhle Teleskop Levenhuk Skyline PLUS 60T včera jsem ho postavil a že kouknu na nebe vybral jsem si venuši zaměřil kouknu a venuše je menší než když na ni kouknu okem není to dívný? měsíc zatím u nás není vidět děkuju moc za názor.

Re: Dotazy na levné dalekohledy
Divné to je.
Ale špatně může být, zvlášť u těchto levných dalekohledů, tolik věcí, že se to nedá ani odhadovat.
Klidně vůbec nemuselo jít o Venuši.

Ale špatně může být, zvlášť u těchto levných dalekohledů, tolik věcí, že se to nedá ani odhadovat.
Klidně vůbec nemuselo jít o Venuši.
No to mě nenapadlo počkám si na měsíc a uvidím děkuju za komentář

Venuši byste v dalekohledu jasně poznal - bude velice jasná, oslnivá. Pokud jste koukal jsem na světelný bod, neměl jste tam Venuši, ale nějakou hvězdu poblíž.
Pokud má dalekohled hledáček, je potřeba hledáček prvně vůbec zkolimovat s dalekohledem, aby obojí mířilo na přesně stejné místo.
Vyhledávání objektů chce trochu cviku, v začátcích pozorování to bývá právě jedna z problematických věcí.

Pokud má dalekohled hledáček, je potřeba hledáček prvně vůbec zkolimovat s dalekohledem, aby obojí mířilo na přesně stejné místo.
Vyhledávání objektů chce trochu cviku, v začátcích pozorování to bývá právě jedna z problematických věcí.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4

No byla to nejasnější hvězda dak jsem myslel že to bude venuše ale byla to jen jasná tečka v dalokohledu no asi bude fuška něco pozorovat uvidím co bude s tím měsícem až se ukáže díky a pak kouknu jestli není někdo zkušený z Jablonecka který by mě zasvětil

Hned vedle Jablonce je Liberec, a tam je i https://iqlandia.cz/ a v ní Martin Gembec

William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Astrofotky
nejde zaostřit
Ahoj,prosím o pomoc,radu...nedávno jsem koupil dalekohled  SCTE7070WT refraktor 70/700.Ja vim nic moc,ale je to pro děti aby se mrkni na nějakou tu hvězdičku, ale když ho sestavím podle návodu bez diagonalniho zrcátka,tak všechno funguje, ale jakmile nasadíme diagonalni zrcátko nejde zaostřit, už jsem na minimu a ještě bych potřeboval kousek dovnitř, ale už nemám kam, mám něco špatně nebo něco je špatně? Děkuji za každou radu,bez diagonalniho zrcátka hrozbě bolí za krkem 
  díky Jirka