Vyzkoušejte si zpracování

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

No ale vyšlo ti to s tými hviezdami oveľa lepšie :-). Postupoval si nejak inak?
Matej
Věk: 45

Příspěvek od Matej »

Princíp som si prepožičal z tejto stránky : https://starizona.com/acb/ccd/software/ps_hargb.aspx

Vo Photoshope:
Z RGB snímku extrahuješ R-kanál. Vytvoríš nový image, tam vložíš to R-ko. Vytvoríš ďalší layer, a do neho vložíš Ha. R-ko musí byť na vrchu. Ďalej na R-ku nastavíš opacity na 20-30%. Tam zrejme treba nájsť správny pomer, aby z pozadia prebíjala kontrastná hmlovina Ha spektra, ale zároveň aby hviezdy z R-ka ešte prekrývali tie červené puntíky z Ha. Potom som spojil vrstvy cez Flatten image.

Ja som to robil v grayscale, nakolko extrahované R-ko bolo samo o sebe ČB.

Potom som týmto syntetickým obrazom nahradil R-ko v pôvodnom RGB. Potom už len nejaké bežné nastavenia. Curves, kontrasty a tak.

PS: Ha snímok som ešte úplne na začiatku na začiatku trochu natiahol pomocou "Curves".

Tiež to bola moja (tvoja) prvotina takže len skúšam
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Vďaka za tip, idem to skúsiť :-).

Edit: tak som si to skúsil ešte raz a je fakt treba dať si pozor na ten pomer H alfy pri miešaní s R kanálom. Stále to nie je ideál, ale myslím, že už je to o dosť lepšie, ako moje predošlé pokusy. Ešte raz vďaka za tip ;-).

Matej
Věk: 45

Příspěvek od Matej »

Ináč, ak by si chcel niekto vyskúšať rôzne spôsoby skladania narrowband snímkov do rôznych paliet, tak odporúčam túto stránku.

http://billsnyderastrophotography.com/?page_id=2

Chlapík má top výbavu a fotí (podla mňa) naozaj parádne, a ku každému snímku prikladá aj spracované snímky v jednotlivých pásmach, v plnom rozlíšení, ktoré sa dajú stiahnuť ;)
majklus
Věk: 47

Příspěvek od majklus »

Tak jsem tu zase s prosíkem, zkoušel jsem nedávno m31. Nafotil jsem 39x 5 minut přes CLS filtr + darky a flaty, newton 150/600 pasivně schlazený modifikovaný canon 1000D, používým dithering.
Pořád mi z toho neleze nic kloudnýho, co jsem pokazil? Nechtělo by se někomu zkusit trochu zakouzlit, jestli z toho něco nevypadne?Patlám se s tím už třetí odpoledne a jsem z toho akorát naštvanej...

http://ulozto.cz/xZYbQxtV/m31-flat-mdl-tiff
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Těžko říci kde je chyba. Na levém kraji je nějaký gradient, jinak asi více by se poznalo z RAW a jak jsi dělal kalibraci snímku apod.

Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Já to zkusil taky.

Podle mě  - buď světlo z boku do tubusu, nebo špatný flat - v pravém hormím rohu dozelena a musel jsem do toho sáhnout ručně.
majklus
Věk: 47

Příspěvek od majklus »

Teda chlapi já zírám. Za pár minut máte řádově lepší výsledek než já za 3 dny!
Zelenýho rohu jsem si všiml, fotil jsem ze zahrady a asi tlumený světlo z okna udělalo při těch 5ti minutách expozice svoje...
Každopádně furt nevím, jak to děláte, tohle je můj asi nejlepší pokus (na klik větší):

Asi budu muset na nějakej kurz malování nebo co. Prostě mi to s těma barvama nejde a nejde.
Zkusím ještě tak dvě hodiny přifotit, jestli bude obloha, třeba vykoukne víc.
Každopádně děkuju!
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Martin Myslivec měl velmi pěknou přednášku v Rokycanech tento víkend. Bylo by fajn, kdy se nahrávaná přednáška někde ocitla na internetu, bylo to pěkně zpracované a hlavně Martin umí skvěle prezentovat, takže podle toho se dá opravdu pěkně naučit jak začít zpracovávat fotografie v Pixinsight. Na webu lze vidět řadu videí, ale takto pěkně v celé šíři jsem to nikde neviděl. Kdo nemá Pixinsight jako by nebyl :).
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Druhý pokus

i s postupem
[media]https://www.youtube.com/watch?v=-9-gG8T7SRw[/media]
Ale ...
...chtěl jsem to video udělat krátké a tak jsem to trochu dobyl.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To je přesně ten postup, který nemá se zpracováním astrofotek nic společného, - a kdy si namaluješ , co chceš, bez ohledu na to, co jsi vyfotil
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Bohužel v tomto případě by to co se vyfotilo patřilo spíš zahodit - bez lokálních úprav jedině černobíle, nebo nesáhnout na saturaci (skoročernobíle) - viz 1:46 toho videa - do té chvíle to malování nebylo, ale už je vidět, že buď vyhodit, nebo malovat. Předchozí videopostup co jsem tu dal je naopak přesně ten co se má a nic se nevylepšuje a byl označen výsledek za horší.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Promiň, ale vyrobit v celé ploše zelené/zelenomodré hvězdy je největší ohavnost, co se dá udělat, zrovna tak jako fialová část galaxie. A ještě se ohánět regulérností zásahů.
Dost lidí tu neumí pracovat s barvami, ale ti se nesnaží to tu předvádět
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Tak se převeď ty.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

S Photoshopem to celkem umíš (na licenci se raději neptám), ale to je opravdu kreslení....
Odpovědět