Vyzkoušejte si zpracování
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
No ale vyšlo ti to s tými hviezdami oveľa lepšie
. Postupoval si nejak inak?

Princíp som si prepožičal z tejto stránky : https://starizona.com/acb/ccd/software/ps_hargb.aspx
Vo Photoshope:
Z RGB snímku extrahuješ R-kanál. Vytvoríš nový image, tam vložíš to R-ko. Vytvoríš ďalší layer, a do neho vložíš Ha. R-ko musí byť na vrchu. Ďalej na R-ku nastavíš opacity na 20-30%. Tam zrejme treba nájsť správny pomer, aby z pozadia prebíjala kontrastná hmlovina Ha spektra, ale zároveň aby hviezdy z R-ka ešte prekrývali tie červené puntíky z Ha. Potom som spojil vrstvy cez Flatten image.
Ja som to robil v grayscale, nakolko extrahované R-ko bolo samo o sebe ČB.
Potom som týmto syntetickým obrazom nahradil R-ko v pôvodnom RGB. Potom už len nejaké bežné nastavenia. Curves, kontrasty a tak.
PS: Ha snímok som ešte úplne na začiatku na začiatku trochu natiahol pomocou "Curves".
Tiež to bola moja (tvoja) prvotina takže len skúšam
Vo Photoshope:
Z RGB snímku extrahuješ R-kanál. Vytvoríš nový image, tam vložíš to R-ko. Vytvoríš ďalší layer, a do neho vložíš Ha. R-ko musí byť na vrchu. Ďalej na R-ku nastavíš opacity na 20-30%. Tam zrejme treba nájsť správny pomer, aby z pozadia prebíjala kontrastná hmlovina Ha spektra, ale zároveň aby hviezdy z R-ka ešte prekrývali tie červené puntíky z Ha. Potom som spojil vrstvy cez Flatten image.
Ja som to robil v grayscale, nakolko extrahované R-ko bolo samo o sebe ČB.
Potom som týmto syntetickým obrazom nahradil R-ko v pôvodnom RGB. Potom už len nejaké bežné nastavenia. Curves, kontrasty a tak.
PS: Ha snímok som ešte úplne na začiatku na začiatku trochu natiahol pomocou "Curves".
Tiež to bola moja (tvoja) prvotina takže len skúšam
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Vďaka za tip, idem to skúsiť
.
Edit: tak som si to skúsil ešte raz a je fakt treba dať si pozor na ten pomer H alfy pri miešaní s R kanálom. Stále to nie je ideál, ale myslím, že už je to o dosť lepšie, ako moje predošlé pokusy. Ešte raz vďaka za tip
.

Edit: tak som si to skúsil ešte raz a je fakt treba dať si pozor na ten pomer H alfy pri miešaní s R kanálom. Stále to nie je ideál, ale myslím, že už je to o dosť lepšie, ako moje predošlé pokusy. Ešte raz vďaka za tip

Ináč, ak by si chcel niekto vyskúšať rôzne spôsoby skladania narrowband snímkov do rôznych paliet, tak odporúčam túto stránku.
http://billsnyderastrophotography.com/?page_id=2
Chlapík má top výbavu a fotí (podla mňa) naozaj parádne, a ku každému snímku prikladá aj spracované snímky v jednotlivých pásmach, v plnom rozlíšení, ktoré sa dajú stiahnuť
http://billsnyderastrophotography.com/?page_id=2
Chlapík má top výbavu a fotí (podla mňa) naozaj parádne, a ku každému snímku prikladá aj spracované snímky v jednotlivých pásmach, v plnom rozlíšení, ktoré sa dajú stiahnuť

Tak jsem tu zase s prosíkem, zkoušel jsem nedávno m31. Nafotil jsem 39x 5 minut přes CLS filtr + darky a flaty, newton 150/600 pasivně schlazený modifikovaný canon 1000D, používým dithering.
Pořád mi z toho neleze nic kloudnýho, co jsem pokazil? Nechtělo by se někomu zkusit trochu zakouzlit, jestli z toho něco nevypadne?Patlám se s tím už třetí odpoledne a jsem z toho akorát naštvanej...
http://ulozto.cz/xZYbQxtV/m31-flat-mdl-tiff
Pořád mi z toho neleze nic kloudnýho, co jsem pokazil? Nechtělo by se někomu zkusit trochu zakouzlit, jestli z toho něco nevypadne?Patlám se s tím už třetí odpoledne a jsem z toho akorát naštvanej...
http://ulozto.cz/xZYbQxtV/m31-flat-mdl-tiff
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Těžko říci kde je chyba. Na levém kraji je nějaký gradient, jinak asi více by se poznalo z RAW a jak jsi dělal kalibraci snímku apod.
Já to zkusil taky.
Podle mě - buď světlo z boku do tubusu, nebo špatný flat - v pravém hormím rohu dozelena a musel jsem do toho sáhnout ručně.
Podle mě - buď světlo z boku do tubusu, nebo špatný flat - v pravém hormím rohu dozelena a musel jsem do toho sáhnout ručně.
Teda chlapi já zírám. Za pár minut máte řádově lepší výsledek než já za 3 dny!
Zelenýho rohu jsem si všiml, fotil jsem ze zahrady a asi tlumený světlo z okna udělalo při těch 5ti minutách expozice svoje...
Každopádně furt nevím, jak to děláte, tohle je můj asi nejlepší pokus (na klik větší):
Asi budu muset na nějakej kurz malování nebo co. Prostě mi to s těma barvama nejde a nejde.
Zkusím ještě tak dvě hodiny přifotit, jestli bude obloha, třeba vykoukne víc.
Každopádně děkuju!
Zelenýho rohu jsem si všiml, fotil jsem ze zahrady a asi tlumený světlo z okna udělalo při těch 5ti minutách expozice svoje...
Každopádně furt nevím, jak to děláte, tohle je můj asi nejlepší pokus (na klik větší):
Asi budu muset na nějakej kurz malování nebo co. Prostě mi to s těma barvama nejde a nejde.
Zkusím ještě tak dvě hodiny přifotit, jestli bude obloha, třeba vykoukne víc.
Každopádně děkuju!
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Martin Myslivec měl velmi pěknou přednášku v Rokycanech tento víkend. Bylo by fajn, kdy se nahrávaná přednáška někde ocitla na internetu, bylo to pěkně zpracované a hlavně Martin umí skvěle prezentovat, takže podle toho se dá opravdu pěkně naučit jak začít zpracovávat fotografie v Pixinsight. Na webu lze vidět řadu videí, ale takto pěkně v celé šíři jsem to nikde neviděl. Kdo nemá Pixinsight jako by nebyl
.

Druhý pokus
i s postupem
[media]https://www.youtube.com/watch?v=-9-gG8T7SRw[/media]
Ale ...
...chtěl jsem to video udělat krátké a tak jsem to trochu dobyl.
i s postupem
[media]https://www.youtube.com/watch?v=-9-gG8T7SRw[/media]
Ale ...
...chtěl jsem to video udělat krátké a tak jsem to trochu dobyl.
To je přesně ten postup, který nemá se zpracováním astrofotek nic společného, - a kdy si namaluješ , co chceš, bez ohledu na to, co jsi vyfotil
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bohužel v tomto případě by to co se vyfotilo patřilo spíš zahodit - bez lokálních úprav jedině černobíle, nebo nesáhnout na saturaci (skoročernobíle) - viz 1:46 toho videa - do té chvíle to malování nebylo, ale už je vidět, že buď vyhodit, nebo malovat. Předchozí videopostup co jsem tu dal je naopak přesně ten co se má a nic se nevylepšuje a byl označen výsledek za horší.
Promiň, ale vyrobit v celé ploše zelené/zelenomodré hvězdy je největší ohavnost, co se dá udělat, zrovna tak jako fialová část galaxie. A ještě se ohánět regulérností zásahů.
Dost lidí tu neumí pracovat s barvami, ale ti se nesnaží to tu předvádět
Dost lidí tu neumí pracovat s barvami, ale ti se nesnaží to tu předvádět
lepší rada žádná než špatná
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
S Photoshopem to celkem umíš (na licenci se raději neptám), ale to je opravdu kreslení....