Frýdek Místek a okolí
Frýdek Místek a okolí
Zrcadlo nechci, mám menší byt a neměl bych na dobsona prostor.
To si trochu protiřečí né?
To co sis vybral je na můj vkus moc peněz za málo muziky.Někdo od nás mluvil že by se chtěl zbavit nějakých dalekohledů,myslím že kdybys chtěl ušetřit tak je to skvělá volba.Jestli netrváš na novém,tak by ti někdo od nás určitě něco nabídnul.Třeba bob má tolik kukrů že by na MHV zabral půlku louky ;D.Za zeptani nic nedáš

To si trochu protiřečí né?
To co sis vybral je na můj vkus moc peněz za málo muziky.Někdo od nás mluvil že by se chtěl zbavit nějakých dalekohledů,myslím že kdybys chtěl ušetřit tak je to skvělá volba.Jestli netrváš na novém,tak by ti někdo od nás určitě něco nabídnul.Třeba bob má tolik kukrů že by na MHV zabral půlku louky ;D.Za zeptani nic nedáš
Triplet TS 115/800    a  triedry různých značek a velikostí

- 
				milan1960
Frýdek Místek a okolí
Včera v sobotu proběhlo 39.astrosetkání  z okolí Frýdku Místku....více na
http://www.milan1960astro.webgarden.cz/ ... setkani-ve
Pohled na sestavený dobson -- 50 cm od Orion Optics UK
Snímek vysilače na monitoru byl pořízen za tmy přes 50 cm dobsona a kamerku VB21-S.Vysílač je ve vzdálenosti 12.5 km. U kamerky byla použita integrace obrazu.

http://www.milan1960astro.webgarden.cz/ ... setkani-ve
Pohled na sestavený dobson -- 50 cm od Orion Optics UK
Snímek vysilače na monitoru byl pořízen za tmy přes 50 cm dobsona a kamerku VB21-S.Vysílač je ve vzdálenosti 12.5 km. U kamerky byla použita integrace obrazu.
Frýdek Místek a okolí
7_5_2011
Drobeček
a jeho trochu menší kamarádi.
Děkuji Bobovi a koperovi, že jsem u toho mohl být a všem ostatním za opravdu skvělé setkání.

Drobeček
a jeho trochu menší kamarádi.
Děkuji Bobovi a koperovi, že jsem u toho mohl být a všem ostatním za opravdu skvělé setkání.
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice. 
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius

dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Frýdek Místek a okolí
Skoda toho vcerejsiho pocasi   Ale nadeje umira jako posledni 
Kdyz jsem se tak vcera dival, dosel jsem k zaveru ze nekteri nemaji ve svych reflektorech tak velky primar jako je sekundar u te teto 5ti stovky.

Kdyz jsem se tak vcera dival, dosel jsem k zaveru ze nekteri nemaji ve svych reflektorech tak velky primar jako je sekundar u te teto 5ti stovky.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- milan kuhejda
Frýdek Místek a okolí
nazdar
bylo to opravdu povedené až na to pok......é počasí >:(
Ludvík,Igor a vanička pro kojence
vanička na podstavci ;D
Standa kontroluje teplotu vody

bylo to opravdu povedené až na to pok......é počasí >:(
Ludvík,Igor a vanička pro kojence

vanička na podstavci ;D
Standa kontroluje teplotu vody

Frýdek Místek a okolí
Zdravim panove,
ten dobson to uz je fakt sila!!!
A ze jste byli ve Skalici u FM?! No to je nahoda. Ja tam zrovna koupil barak. Snad se k vam budu nekdy moci pridat. Tak velky dalekohled jsem jeste nevidel. Natoz nim

ten dobson to uz je fakt sila!!!
A ze jste byli ve Skalici u FM?! No to je nahoda. Ja tam zrovna koupil barak. Snad se k vam budu nekdy moci pridat. Tak velky dalekohled jsem jeste nevidel. Natoz nim

Frýdek Místek a okolí
Dost dobrý kanon!!
/Jen mi tam nesedí ten hledáček..na tom bych popracoval/
Jinak jen závist a idu si vrtat kolena.. :-[

/Jen mi tam nesedí ten hledáček..na tom bych popracoval/
Jinak jen závist a idu si vrtat kolena.. :-[

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...

Frýdek Místek a okolí
Je to tak,ten hledáček je pro ostudu.Zkusím něco vymyslet.Bob

Orion Optics UK 500/2000

Frýdek Místek a okolí
Bobe !
Nevim, jestli ctes SZ ... ale ohledne toho "rukavu" na kanon 500 jsem neuspel. Ten clovek, ktery to delal, uz delsi dobu se neozyva na forum, prestoze zajemci psali, urgovali...
Zdravim Te !

Nevim, jestli ctes SZ ... ale ohledne toho "rukavu" na kanon 500 jsem neuspel. Ten clovek, ktery to delal, uz delsi dobu se neozyva na forum, prestoze zajemci psali, urgovali...
Zdravim Te !

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm

- Oldřich Řeháček
Frýdek Místek a okolí
Ještě jednu poznámku k té 500-stovce. Ten hledáček bych neřešil. Pokud je hledáček 8x50 kvalitní, tak docela stačí. Co mne ale překvapilo, tak okulárový výtah. To že na tak velký a kvalitní dalekohled dali obyčejný jednorychlostní, to mne na OO zarazilo. No ale musím se nakonec přidat ke stanovi - jdu tiše závidět a vrtat si koleno.

Frýdek Místek a okolí
Já nevím jak s OV, ale mě přijde 2 rychlostní při vizuálním pozorování spíš jako minus. Coź je samozřejmě individuální.To, jestli je dodán jedno nebo 2 rychlostní, je dáno objednávkou, ne výrobcem.
A chci -li pozorovat slabé objekty, moc nepomůže výměna hledáčku o průměru 50 mm za hledáček např. 80mm. Jestli je rozdíl v dosahu 5mag nebo 4mag, pro vyhledání slabých objektů nemá podstatný význam. Tady se spíše uplatní digitální navádění ( DSC)

A chci -li pozorovat slabé objekty, moc nepomůže výměna hledáčku o průměru 50 mm za hledáček např. 80mm. Jestli je rozdíl v dosahu 5mag nebo 4mag, pro vyhledání slabých objektů nemá podstatný význam. Tady se spíše uplatní digitální navádění ( DSC)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Frýdek Místek a okolí
Milane máš naprostou pravdu.Uvažuji o navádění ale ta montáž,no nevím nevím.Kdyby ten tubus a montáž vyráběl třeba Jirka Lev anebo dnes dokonce Libor Němec,bylo by to o něčem jiném.Uvidíme.Bob

Orion Optics UK 500/2000

Frýdek Místek a okolí
Zbigniewe promiň,ani jsem ti nestačil poděkovat za snahu.Tak teď děkuji,škoda že to nevyšlo.Bob

Orion Optics UK 500/2000

Frýdek Místek a okolí
Tome, mas konkurenta !

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,

Frýdek Místek a okolí
Hmmm. Kudy se do toho asi dívá? To je asi pro dost vysoké lidi 
Jinak ten dnešní (včerejší) zákal nemusela být vlhkost, ale sopečný prach - třeba to příště bude lepší, díky za super zážitek!

Jinak ten dnešní (včerejší) zákal nemusela být vlhkost, ale sopečný prach - třeba to příště bude lepší, díky za super zážitek!
M:736 750 113