Mléčná dráha - širokoúhle

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

MaG: Pravda, ten juh je vcelku solídny, svietilo mi tam akurát Duslo Šala, tu je trochu širší pohľad (tokina @16mm/2.8, 30sec @ISO3200):

Honza: tak tak, skladané v DSS, preto taká krátka expozícia, len 5sec, aby hviezdy boli bodové. Ale aj tak je ten ľavý horný okraj dosť mimo :).

MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tohle jsou strašně cenné snímky ukazující skutečný stav věcí. Pro zajímavost jsem "vyvolal" snímek z druhého extrému - Chorvatsko, Mazin, bortle 2

Snímek ISO1600, f4/22mm, 30s vytažen o 2EV, takže by to mělo odpovídat tvému.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Zopár náladoviek. Viac info na klik:

Michal1

Příspěvek od Michal1 »

Na mém stanovišti poblíž Votic jsou za dobrých podmínek pouhým okem temné mlhoviny táhnoucí se podél Cefea až k Polárce. Druhou stranou k ní zasahují od temné mlhoviny Kasiopei, takže mlhoviny připomínají škvoří kusadla. Jedné noci, když byly vyjímečně dobře vidět, jsem na ně namířil foťák. Po náročném dni jsem byl unavený, až jsem zapomněl, že vlastně fotím. Exponoval jsem asi 2x déle, než jsem původně chtěl, ale snímek ani není na filmu přeexponovaný. Jen mi tam kvůli tomu vlezly střechy.
Pentax 6x7, Takumar 55mm, f/5.6, 101 min, Kodak E200

Větší verze na klik.
Planetoskop (konečně hotový dobson 200/2000), Dal (Schmidt-Newton 203/812)
Polární ustavovač PARot ke stažení
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Vím moc dobře, co popisuješ a musím říct, že na tom nejen testuju kvalitu oblohy (obě temné "řeky" se spojují u Polárky a jsem toho názoru, že ji obklopují jako trochu temnější kruh). Koukl jsem zběžně do svého archivu snímků pořízených pod lepší oblohou a mám pocit, že takto kvalitně jsem je ještě nezachytil. Pokud něco najdu, vložím pro srovnání, ale toto považuju za nejlépe zachycené temné pásy (z našeho území určitě ).

Skvělý "omyl" ;)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Michal1

Příspěvek od Michal1 »

MaGu, díky! Však jsem si taky vyhrál se zpracováním - několikrát jsem to prohnal HDR softwarem. Možná, že těmto mlhovinám jen lidi nevěnují při zpracování tolik pozornosti. O trochu lépe je má zachycené Hirocun. Tak aby ne s dvojnásobnou expozicí z Havaje. Je zajímavé, že při pohledu očima vypadají tyto temné mlhoviny jako dva souvislé pásy, ale na fotkách jsou to spíš jen takové obláčky. Taky ti to tak připadá? Co myslíš, je to u pravé strany meteor, nebo Iridium? Podle souměrného tvaru bych typoval Iridium.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ano, vždycky mě fascinovalo, že okem jsou to souvislé pásy, ale nedají se takto vyfotit. Rozpadnou se na soustavu fleků. Podle všeho to co kolem Polárky pozoruju na excelentní obloze nemusí být vymyšlené ztmavení. Ten záblesk nemusí být jen Iridium, ale třeba taky meteorologický Metop nebo něco úplně jiného co zrovna blejsklo. Zajímavé je, že tam nemáš stopy jiných družic nebo letadel...
Michal1

Příspěvek od Michal1 »

Musím se přiznat, že jsem toho s tímto objektivem zatím moc nenafotil.  Zatím mi připadá, že je ve spojení s filmem trochu "slepý". Na snímcích z delších ohnisek letadla mívám. Jednou, když jsem s tímto objektivem fotil, mi přes zorné pole přeletěl jasný meteor tak -1 mag. Na snímku po něm není ani stopa. Možná je to i případ letadel. Takže ten záblesk, co tam je, to musela být pořádná petarda.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Pár náladoviek zo včerajšej/dnešnej noci :-)

ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Jedna sirokouhla "dovolenkovka" z Puly....
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MP

Příspěvek od MP »

Tak ted nevim, je to dost sirokouhle? Ja nejak nevim, do jakeho jineho tematu to dat.

Canon EOS 20D s vymenenym filtrem, Sigma 50/1.4 EX DG HSM, f/2.2, 30x4 minuty, ISO 800.
Vzniklo nahodou, kdyz jsem v Pohori na Sumave zjistil, ze jsem doma zapomnel autoguider a nechtel jsem jet domu bez fotky :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Michal1

Příspěvek od Michal1 »

První fotka z nově naskenované várky

Takumar 105mm, f/4, 40min, Kodak E200. Na to, že je to expirovaný film kupovaný na Ebayi, to ještě nedopadlo nejhůře.
Michal1

Příspěvek od Michal1 »

Můj první pokus o HDR snímek Mléčné dráhy. Kombinace krátké expozice kvůli barvám hvězd a dlouhé na mlhoviny. Taky koukám, že je to první snímek, který tu prezentuji, pořízený novější verzí 200mm objektivu pro Pentax 67.

200mm SMC, f/5.6, 92?min+20min, Kodak E200
Největší přínos kratší expozice se ukázal ten, že jsem mohl nahradit středy hvězd v delší expozici, která byla dost rozjetá, minimálně protaženými hvězdami z kratší expozice. Díky tomu se tu odvážím ukázat snímek v 50% rozlišení původního skenu (2500dpi).
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Fotka je to v našich poměrech pěkná. Porovnával jsem to se svými pokusy a je zřejmé, že za podobný čas jsem s 50-tkou schopen dosáhnout u nás podobných výsledků, zatímco v zahraničí na lepší obloze by stačila i poloviční doba expozice na lepší záběr, než je tento. Suma sumárum na jedné straně se mi to moc líbí, především jemností podání a barvou hvězd, na straně druhé digitální technikou lze při citlivém zpracování dosáhnout z našeho území asi i lepších výsledků bez nutnosti investic do techniky, která ti to umožní vyvolat a naskenovat. Přesto nebo právě proto máš můj obdiv. Pokud se tomu dá 100 %, zdá se, že je to ještě použitelná cesta k moc pěkným fotkám.
Michal1

Příspěvek od Michal1 »

Díky Martine za pochvalu. S tou první expozicí 92 min si, popravdě řečeno, nejsem moc jistý, možná jsem si špatně napsal poznámku. Dobrovolně bych tak dlouhou expozici určitě nedělal, protože při takových už snímky vychází přeexponované a postrádají kontrast. Možná jsem se zas jednou příliš zakoukal do dalekohledu a na foťák zapomněl. Noc to byla dost podprůměrná, M 33 jen velmi obtížně viditelná bočním pohledem při kulminaci. Potenciál té techniky jsem, podle mě, ještě zdaleka nevyčerpal. Co mě tak napadá v tuto chvíli, tak musím zapracovat na ustavení montáže, sehnat nebo vyrobit vakuová záda, najít přesnou polohu ohnisek objektivů, začít kombinovat víc expozic, vyrazit pod temnou oblohu minimálně do Alp a spoustu dalších drobných věcí, které by vás asi nezajímaly. Chtěl bych to jednou dotáhnout někam jako tento kolega fotící z Tenerife: www.estelar.de (moje představa mléčnodrážné dokonalosti). Exp. časy používá kolem 20 min!
Odpovědět