Dotazy na levné dalekohledy
Re: Dotazy na levné dalekohledy
OK. Děkuji za rady. Začínám se tím teprve prokousávat. Na dvorku, když jsou dobré podmínky, máme oblohu opravdu plnou hvězd, takže pokud mě to trochu chytne, ten Dobson nakonec koupím. Zatím to zkouším s tím, co jsem koupil.
Ono na tom newtonu 114/900, pokud nemá vyloženě vadu, jako blbě broušené zrcadlo, bude optika v zásadě dobře. Aperturu má dostatečnou na to, aby tím něco vidět bylo.
Jen to bude hrozná třasořitka.
Ta tyčka po straně by se měla nechat šroubem zaaretovat a pak šroubováním objímky provádět jemný pohyb nahoru a dolů, ale mně to s tím stejně nějak uspokojivě nešlo a do stran to byla tragédie.
Jen to bude hrozná třasořitka.
Ta tyčka po straně by se měla nechat šroubem zaaretovat a pak šroubováním objímky provádět jemný pohyb nahoru a dolů, ale mně to s tím stejně nějak uspokojivě nešlo a do stran to byla tragédie.
I když to není žádný zázrak, nenech se tím odradit. Spousta z nás starších tady ještě začínala s dalekohledem z brýlové čočky a lupy místo okuláru
.
Jestli mohu poradit, začni s malými zvětšeními, které ti dají větší zorné pole a zároveň se tam tak neprojeví ten tragický stativ co k tomu dávají.
Pokud se začínáš na obloze teprve orientovat, doporučuju nějaké jednoduché mapy, jako je oblíbený Karkoschka https://www.albatrosmedia.cz/tituly/351 ... ne-oblohy/, nebo nějaké mapy do mobilu a zapnout si noční mód.
Jestli mohu poradit, začni s malými zvětšeními, které ti dají větší zorné pole a zároveň se tam tak neprojeví ten tragický stativ co k tomu dávají.
Pokud se začínáš na obloze teprve orientovat, doporučuju nějaké jednoduché mapy, jako je oblíbený Karkoschka https://www.albatrosmedia.cz/tituly/351 ... ne-oblohy/, nebo nějaké mapy do mobilu a zapnout si noční mód.
-
chroustjazz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nějaké zkušenosti s tímto dalekohledem - Sky-Watcher MAK 90/1250 Virtuoso Dobson
Chtěl bych fotit objekty jinak, nežli z pevného stativu a zároveň jsem finančně limitovaný - proto se mi líbí tento dalekohled, ovšem nevím, jak hodně je "kvalitní" - děkuji za každý názor 8¨-)
Chtěl bych fotit objekty jinak, nežli z pevného stativu a zároveň jsem finančně limitovaný - proto se mi líbí tento dalekohled, ovšem nevím, jak hodně je "kvalitní" - děkuji za každý názor 8¨-)
Je to roztomilý malý maksutov s jistě slušnou optikou, ale na focení DSO delšími expozicemi to vůbec není:
1) malá apertura
2) malý relativní otvor, dlouhé ohnisko
3) azimutální montáž
Je malý a dobře přenosný.
Hodí se s planetární kamerou na natáčení jasných objektů jako Měsíc, Slunce (se sluneční fólií) a planety (menší zvětšení), samozřejmě na vizuální pozorování téhož (a některých dvojhvězd a některých jasných objektů - asi tak Karkoschkův katalog pro malé dalekohledy).
Na natáčení planet ale obecně maksutov na azimutální montáži problém není, lepší by byl ale větší (127 mm).
1) malá apertura
2) malý relativní otvor, dlouhé ohnisko
3) azimutální montáž
Je malý a dobře přenosný.
Hodí se s planetární kamerou na natáčení jasných objektů jako Měsíc, Slunce (se sluneční fólií) a planety (menší zvětšení), samozřejmě na vizuální pozorování téhož (a některých dvojhvězd a některých jasných objektů - asi tak Karkoschkův katalog pro malé dalekohledy).
Na natáčení planet ale obecně maksutov na azimutální montáži problém není, lepší by byl ale větší (127 mm).
-
chroustjazz
znamená to, že by byly dlouhé expozice (kolem 30 - 60 s) rozmazané?
Do půl až minuty by to problém být nemusel, při dlouhých expozicích ano, plus rotace pole.
Je tu na to téma, viewtopic.php?t=23731
Hlavně to není na obecné focení slabých objektů správný systém, je to nějaké f/14 , to prodlouží expozici, a apertura malá. Stačí se podívat v zimě na M42 touto devadesátkou a pak třeba dobsonem 200 mm, rozdíl.
A doporučuji podívat se, jak by vypadalo s příslušnou kamerou zorné pole na https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ (jako dalekohled stačí zadat C90).
Jinak je to fajn věc, krásně malá přenosná, na ten Měsíc planety (max. 160x zvětšení) dobré, lepší než lidlskop, když má někdo absťák a nemá po ruce větší dalekohled, nebo na cesty letadlem.
Je tu na to téma, viewtopic.php?t=23731
Hlavně to není na obecné focení slabých objektů správný systém, je to nějaké f/14 , to prodlouží expozici, a apertura malá. Stačí se podívat v zimě na M42 touto devadesátkou a pak třeba dobsonem 200 mm, rozdíl.
A doporučuji podívat se, jak by vypadalo s příslušnou kamerou zorné pole na https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/ (jako dalekohled stačí zadat C90).
Jinak je to fajn věc, krásně malá přenosná, na ten Měsíc planety (max. 160x zvětšení) dobré, lepší než lidlskop, když má někdo absťák a nemá po ruce větší dalekohled, nebo na cesty letadlem.
-
chroustjazz
díky moc, prozkoumám odkazy 8¨-)
Uniprodo
Pozdravujem. Oplatí sa kupit toto pre zaciatocnika? Moze to mat realne zvacsenie 300x?
https://www.alza.sk/uniprodo-zrcadlovy- ... parameters
Je tam aj okular na pozorovanie pozemnych cielov. Zvacseie bude ake v tom pripade?
https://www.alza.sk/uniprodo-zrcadlovy- ... parameters
Je tam aj okular na pozorovanie pozemnych cielov. Zvacseie bude ake v tom pripade?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Re: Uniprodo
Zásadně nekupovat. Levný šunt s ohniskem nataženým vestavěným barlow členem, téměř vždy nevalné kvality.
Paralaktická montáž poddimenzovaná, k ničemu.
Udávané zvětšení je nesmysl, obraz při něm bude mizerný, neostrý.
Paralaktická montáž poddimenzovaná, k ničemu.
Udávané zvětšení je nesmysl, obraz při něm bude mizerný, neostrý.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Dex tady z Astrofóra dělá pěkná videa, kde demonstruje i mimo jiné podobně "kvalitní" astrotechniku. Třeba tady:
když jsem video viděl poprvé, kde vzal za dalekohled a začal s tím mávat, se slovy "mírně poddimenzovaná montáž"... no, dobře jsem se u toho nasmál
když jsem video viděl poprvé, kde vzal za dalekohled a začal s tím mávat, se slovy "mírně poddimenzovaná montáž"... no, dobře jsem se u toho nasmál
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Pozdravujem. Tak nakoniec som sa rozhodol pre Bressera 114/900. Šiel som podľa rôznych recenzii a videii a tento mal byť ako tak schopný. Poskladal som ho so synom a šiel pozorovať pozemné ciele. Obraz nie je celkom ostrý a taky jemne oparený. Teraz sme pozerali oblohu a na objektív 25mm je všetko krásne vidieť. Hviezdy sú body a malý Saturn s prstencom, plne ostrý. Na 9 mm sú hviezdy malé machuľky s najlepším zaostrením a na 4 mm nevidieť absolútne nič. Barlowa nepoužívam. Hlavne zrkadlo vyzerá byt ako uprášené a akoby boli na ňom nejaké body. Sú tam tri úchyty a zrkadlo vyzerá byť posunuté. Teraz neviem či neopatrnosťou, alebo nastavovaním. Jedna čast vyzerá ako poškriabaná? Uchytaná? a kúsok ako keby vada odrazovej plochy, taký malý kúsok. Na fotke to až tak vidieť neni, ale dačo tam je. Je to na reklamáciu, alebo to je ešte v poriadku?

Skontroloval by som kolimáciu. Pri f/9 bude stačiť aj od oka pohľadom cez okulárový výťah. Teda vybrať okulár a potom dať oko do stredu výťahu a pozrieť sa doň. Všetko by malo byť symetrické teda sekundárne zrkadlo, odraz primárneho aj pavúk ktorý drží sekundárne zrkadlo.
Nový teleskop by nemal mať zašpinené zrkadlo ale v praktickom pozorovaní to ničomu nebude vadiť.
Nový teleskop by nemal mať zašpinené zrkadlo ale v praktickom pozorovaní to ničomu nebude vadiť.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Tak som to pozrel a bolo to takto vyosené. Mohlo to byť tým?

Odmontoval som hlavné zrkadlo, tie šmuhy bola mastnota a akýsi kus dlhého plastu. Vyčistil som to a je pekné lesklé. A teda aj hrubé riadne. Dal som ho nazad a ďalšími 3 skrutkami nastavil, aby bolo v strede to sekundárne zrkadlo. Čo ešte môžem doma spraviť?

Odmontoval som hlavné zrkadlo, tie šmuhy bola mastnota a akýsi kus dlhého plastu. Vyčistil som to a je pekné lesklé. A teda aj hrubé riadne. Dal som ho nazad a ďalšími 3 skrutkami nastavil, aby bolo v strede to sekundárne zrkadlo. Čo ešte môžem doma spraviť?
Vrátit to do obchodu, to je to první co jsi měl udělat. Několikrát tě tu kolegové od nákupu odrazovali a ty jsi to přesto koupil. To, že to má ušmudlané zrcadlo, je jenom malý a zanedbatelný problém...
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky