Jupiter

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Re: Jupiter

Příspěvek od Roman (Rick) »

Neviem prečo by hneď malo ísť o súťaživosť. Ja vidím, že mnohí sú tu súťaživí, ale ako si určite dávno postrehol, mne zrovna nejde ani o súťaživosť, ani o to byť prvý ;). Ako som už spomínal, rád by som mal dostatočné podmienky na to, aby som mohol "študovať" vývoj oblačnej štruktúry na Jupiteri (a tým nemyslím vydarený snímok 2-3x do roka). Napr., ako taký Jean-Luc Dauvergne (https://www.facebook.com/jeanluc.dauvergne), ktorý fotí z Paríža z balkóna s momentálne 25cm Mewlonom. Ak si ho vygoogliš, nájdeš aj videá, ktoré občas pošle a je to o dve triedy vyššie, čo máme tu. Pár príkladov:

23.6.
Obrázek

24.6.
Obrázek
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ale tohle je kombinací mnoha faktorů, vynikající optika, vynikající zpracování, vynikající podmínky. Pokud se toto sejde proč ne. U nás něco z toho vždy chybí. Domnívám se , že to ale není tak zlé, proč se vymlouvat, budeme bojovat dál i bez metraku v Chile a nebudeme brečet ne? :lol: bez soutěží, bez porovnávání, ale s radostí. A pokud se nepletu tak i on fotí na jisté vyšší úrovni z Pic du Midi...
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Nechcem ťa uraziť, ale čítal si vobec, čo som písal? Absolútne si nepochopil pointu a len si zopakoval svoj predošlý príspevok. Sám tvrdíš, že seeing je to hlavné a s tým súhlasím. Žiadny zázračný postprocess ti nevykúzli detaily rozmazané seeingom. Aj tá drahá technika, kvalitná optika ti ten obraz nezachráni, keď máš naprd seeing. A tie “súhry okolností” ako vravíš, má celkom pravidelné (čo sledujem, fotky má len z balkóna v Paríži). A toto čo tu je u nás, je proste mizéria. To neznamená, že si jupík nemožeš fotiť pre radosť (či súťaživosť).
Ari

Příspěvek od Ari »

Zaujímalo by ma ako je na tom Lomnický štít alebo Kráľova hoľa (najvyššie miesta kde sa dá dostať s ďalekohľadom na našom území).
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Lomnický štít je na tom relatívne dobre - ak tam je jasno. Čo viem od ľudí zo SAV v Starej lesnej, tak dokonca aj na Skalnatom plese je bežný seeing okolo 3”. Lomničák vie mat 1” (ale nie bežne), ale tam je zas problém mať jasnú oblohu. Tá Kráľova hoľa by ma tiež zaujímala :).
MiX

Příspěvek od MiX »

Roman: Máš bohužel pravdu, že současné podmínky jsou většinou mizerné a zveřejněné výsledky nesnesou srovnání s výsledky "velkých kluků" v zahraničí.

Taky by mě zajímalo, jestli by se v Čechách nebo na Slovensku nenašlo místo, odkud by to šlo stejně dobře, jako z Paříže.
Stav, který je na fóru, bych negeneralizoval, tady je aktivních pár lidí. Ono to třeba jde i u nás a i letos jsou pořízeny srovnatelně pěkné snímky. Jen je autoři nezveřejňují, fotí si jen pro sebe a pro radost a třeba studují i ty detaily.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

MiX píše: Taky by mě zajímalo, jestli by se v Čechách nebo na Slovensku nenašlo místo, odkud by to šlo stejně dobře, jako z Paříže.
.
Tak ono to jde dobře z Prahy, jenže ta Paříž je větší, tak jim to jde líp :)
Poloha a podmínky na Lomničáku jsou mimo jakoukoliv úvahu o focení. Větrno,turbulence a srážky kdykoliv. A Sklanaté pleso ještě horší
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tibor
Věk: 64

Příspěvek od Tibor »

MiX píše: Stav, který je na fóru, bych negeneralizoval, tady je aktivních pár lidí. Ono to třeba jde i u nás a i letos jsou pořízeny srovnatelně pěkné snímky. Jen je autoři nezveřejňují, fotí si jen pro sebe a pro radost a třeba studují i ty detaily.
MiX, mas pravdu. Urcite je nas aj tento rok dost aktivnych planetarnikov. Lenze podmienky su zatial naozaj velmi zle a este ak mi nakoniec z C11 vylezie konecny vysledok o dost horsi ako z tvojho MT 200, tak to nemam chut ani zverejnovat. :-)
Celestron C11, Takahashi Mewlon 210, Sky-Watcher ED120/900, Celestron CGEM, Celestron AVX, ZWO ASI 678MC.
Ari

Příspěvek od Ari »

Možno tá Kráľova hoľa by bola dobrá (chcelo by to vybaviť povolenie, terénne auto a veľký dobson), tam by nemuseli byť veľké turbulencie, je to jediný vysoký kopec v okolí alebo potom niekam k moru na nejaký polostrov ak vynechám cestovanie lietadlom. Damian Peach fotil aj z domu keď bol ešte Jupiter vysoko a niekedy mal dosť dobré podmienky aj z UK, asi vďaka tomu, že býva kúsok od mora.
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
MiX

Příspěvek od MiX »

Cztwerec píše:Pěkné! detaily výborné akorát už mi to přijde přeostřené. Ale když je účelem detail... tak je to asi jasné.
Díky za pochvalu i připomínku. Pochvala potěší a připomínka může pomoct.

Je fakt, že jsem tam záměrně trochu přidal.
To bych ale právě rád věděl, co je přeostřené a co ještě ne. Jak už jsem tady psal, tak ve zpracování zrovna nevynikám. Nechci porovnávat svoje výtvory s výbornými snímky z příspěvku #44, ale když se na ně podívám, tak se mi zdá, že se autor toho barevného se zaostřováním nijak zvlášť nemazlil oproti třeba barevnému snímku z #46. U černobílých to je zase naopak.

A abych v tom měl ještě větší hokej, tak jsem včera dostal do ímejlu úpravu mého snímku od známého, který se toho vůbec nebojí a vidí to tak, že u snímků planet není hlavní koukatelnost, ale realita, a detaily musí praštit do očí. Tady je jeho úprava:
Jupiter.jpg
Jupiter.jpg (34.62 KiB) Zobrazeno 4247 x
MiX

Příspěvek od MiX »

Tibor píše: Lenze podmienky su zatial naozaj velmi zle a este ak mi nakoniec z C11 vylezie konecny vysledok o dost horsi ako z tvojho MT 200, tak to nemam chut ani zverejnovat. :-)
Až se podmínky zlepší, tak bude situace zase opačná. ;)
Ten menší průměr je teď výhodou. Na pozorování často volím 130 MT a obraz je o poznání klidnější.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Vďaka páni aj za trochu prínosnejšej diskusie, úvah, ktoré túto tému posunuli ďalej (nehľadiac na to, či je to zo súťaživosti, alebo len tak zo zábavy).

Tá Praha je dobrá poznámka. Keď som začal s planétofotením, tiež sa viacerí čudovali, že sa dajú v meste dosiahnuť dobré snímky planét (základným predpokladom bola lúka na kopci, nie betónová džungľa v nížine). Tie mestá asi majú svoju vlastnú atmosféru :D. Na druhej strane, zdá sa mi, že z toho Paríža padajú konzistentne dobré snímky (a nezdá sa mi, že ho tak často obchádza Jet stream). Technika a spracovanie vedia vo výsledku zavážiť, ale podľa mňa robí 70% seeing, 20% technika (dnes už je to pásová robota a je to všetko v rámci l/4 - ten Mewlon može mať lepší kontrast, ale rozlíšenie je definované priemerom optiky) a 10% spracovanie (nerátam extréme, ako úplných začiatočníkov, či naopak Damiana Peacha a spol).

Edit: MiX, ja by som to napísal tak. Keď nie su detaily, vieš z toho spraviť aspoň “koukatelný snímek”. Keď máš rozliško, vieš spraviť aj koukatelný, aj detailný snímok (ony ty detaily sami praští do očí) :D.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

První letos, respektive druhý Jupiter(první byl nepublikovatelný :oops: ).
Jedno video, cca 8000 snímků, vybrána zhruba 1/3, refraktor AR 127/1200.
Snímáno v sobotu ráno ještě před 1 hodidou, do 3 jsem odmítl čekat......
1.png
1.png (76.92 KiB) Zobrazeno 4023 x
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
MayJ
Věk: 41
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MayJ »

To Hamr: to je hodně slušná práce!
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Hamr: podle mě hodně dobré podmínky, možná jen ty barvy by zase zasloužily trochu srovnat. Vidím to u sebe moc do červené. Každopádně dáváš nejhezčí snímky, co od tebe pamatuji.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět