Vyzkoušejte si zpracování
já zírám co všechno se s tím dá dělat, asi budu jen fotit a zpracovávat to nechám na vás zkušených, bude to taková kolektivní družba 

Zdravím páni
Tak premýšlam ako ďaleko som so svojimi postproces schopnosťami. Preto sem hádžem moje snímkovanie Alnitaku a okolia. Je to 45 snímkov po 300 sekúnd pri ISO 800. Dark, Bias a Flat sú aplikované. Spracované v DSS. Súbor je čistý tiff, tak ako vyliezol. Nuž dúfam že sa toho niekto chytí a ukáže mi čo sa z toho dá vymačkať. Prikladám aj moje spracovanie v zmenšenom formáte. Ďakujem
http://uloz.to/xABjbBVb/alnitak-18-11-2015-45-f-tif
Tak premýšlam ako ďaleko som so svojimi postproces schopnosťami. Preto sem hádžem moje snímkovanie Alnitaku a okolia. Je to 45 snímkov po 300 sekúnd pri ISO 800. Dark, Bias a Flat sú aplikované. Spracované v DSS. Súbor je čistý tiff, tak ako vyliezol. Nuž dúfam že sa toho niekto chytí a ukáže mi čo sa z toho dá vymačkať. Prikladám aj moje spracovanie v zmenšenom formáte. Ďakujem

http://uloz.to/xABjbBVb/alnitak-18-11-2015-45-f-tif
Zkusil jsem
Nebijte mě - první pokus na pořádných datech
Snažil jsem se za každou cenu dodržet posloupnost jasů (žádné HDR a lokální kontrasty, žádný wavlet a tak). Jen úrovně a gamma. A nakonec saturace. Taky jsem shora nesáhl na jasy abych zachoval obraz hvězd co nejmenší a nezvětšoval přepalem jejich kotoučky. Mám tam méně jasu v tmavých částech, ale začalo mi to dole šumět a nechtěl jsem používat šumový filtr. Prostě co nejméně ztrátových zásahů do dat.
Nebijte mě - první pokus na pořádných datech

Snažil jsem se za každou cenu dodržet posloupnost jasů (žádné HDR a lokální kontrasty, žádný wavlet a tak). Jen úrovně a gamma. A nakonec saturace. Taky jsem shora nesáhl na jasy abych zachoval obraz hvězd co nejmenší a nezvětšoval přepalem jejich kotoučky. Mám tam méně jasu v tmavých částech, ale začalo mi to dole šumět a nechtěl jsem používat šumový filtr. Prostě co nejméně ztrátových zásahů do dat.
Velmi podarené hviezdy. Vieš mi povedať ako si vyrovnával farby? Od kedy som dal modifikovať zrkadlovku, tak mi vychádzajú farby hodne na divoko, a neviem si s nimi rady.
Díky
Díky

Používám Lynkeos, ale můžeš i Photoshop, tam to jde stejně.
- vezmu originální obrázek a nastavím gamma na 10 (důležité pro to abych byl v ořezání rozsahu zdola co nejpřesnější)
- pak v jednotlivých barvách nastavím dolní konec hodně vysoko - klidně i do poloviny.
- potom vezmu třeba červenou a posouvám tak dlouho zpět, dokud se červenou nerozsvítí ta nejtmavší část obrazu - hodnotu si zapamatuji a vrátím zpět na polovinu
- pak totéž s ostatními barvami
- potom nastavím požadované hodnoty a vrátím gamma na 1 - tím je ořezání zdola (aniž bych ubral víc než je nutně třeba) hotovo
- z hora neořezávám (vždy to stejně bývá nadoraz a středy hvězd jsou stejně přeexponovány na full)
- jas obrazu pak upravuji jen změnou gamma (ne horní úrovně - to by "rozpláclo" jasné hvězdy) a vždy všech barev stejně abych neporušil originalitu barev. Většinou mi koukatelný obrázek vyjde s gamma 2
- no a na závěr přidám na saturaci tak, aby to nebylo rušivé (jen podle citu)
- Pak je dobré obraz zmenšit na poloviční rozlišení bikubicky - pokud šumí - odstraní to trochu šumu a nezdegraduje šumovým filtrem obraz.
To je celý.
- vezmu originální obrázek a nastavím gamma na 10 (důležité pro to abych byl v ořezání rozsahu zdola co nejpřesnější)
- pak v jednotlivých barvách nastavím dolní konec hodně vysoko - klidně i do poloviny.
- potom vezmu třeba červenou a posouvám tak dlouho zpět, dokud se červenou nerozsvítí ta nejtmavší část obrazu - hodnotu si zapamatuji a vrátím zpět na polovinu
- pak totéž s ostatními barvami
- potom nastavím požadované hodnoty a vrátím gamma na 1 - tím je ořezání zdola (aniž bych ubral víc než je nutně třeba) hotovo
- z hora neořezávám (vždy to stejně bývá nadoraz a středy hvězd jsou stejně přeexponovány na full)
- jas obrazu pak upravuji jen změnou gamma (ne horní úrovně - to by "rozpláclo" jasné hvězdy) a vždy všech barev stejně abych neporušil originalitu barev. Většinou mi koukatelný obrázek vyjde s gamma 2
- no a na závěr přidám na saturaci tak, aby to nebylo rušivé (jen podle citu)
- Pak je dobré obraz zmenšit na poloviční rozlišení bikubicky - pokud šumí - odstraní to trochu šumu a nezdegraduje šumovým filtrem obraz.
To je celý.
[media]https://www.youtube.com/watch?v=manqwuzhciA[/media]
- video za tisíc slov - tady to snad bude pochopitelnější, než jsem to napsal.
- video za tisíc slov - tady to snad bude pochopitelnější, než jsem to napsal.
Jo fakt, bez toho videa som trochu tápal. Dobre vysvetlené. Ja som farby vždy rovnal cez "curves" a histogramu. S výsledkom viac menej od oka. Odskúšam aj tvoju techniku. Vďaka 

Ja som farby vždy rovnal cez "curves" - když je taháš v křivkách, tak změníš poměr mezi barvami pro různé jasy různě. Takhle je to lineární.
- Honza Ebr (honza42)
Moc nechápu, jaký má smysl podrobně popisovat postup zpracování, který vedl k mnohem horšímu výsledku, než původní příkald uživatele Matej
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
RE: Honza
V mojom spracovaní síce bolo viac detailu, ale za cenu "ťahania soplu z nosa", čo som kompenzoval odšumením. A hlavne ma zaujalo vernejšie farebné poňatie u hviezd. Preto som sa pýtal
V mojom spracovaní síce bolo viac detailu, ale za cenu "ťahania soplu z nosa", čo som kompenzoval odšumením. A hlavne ma zaujalo vernejšie farebné poňatie u hviezd. Preto som sa pýtal

- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Pekné výsledky, mne sa to až tak dobre nepodarilo spracovať. Tiež som v spracovaní začiatočník a rád by som si nechal poradiť
. Toto je jeden z mojich prvých pokusov o spracovanie Ha a "RGB" snímku. Stále ma tam ale trápia červené hviezdy. Myslím, že robím niečo zle pri "miešaní" so snímkom v H alfe. Budem rád za každé spracovanie, či rady
.
Link na H alfa a RGB snímky: http://ulozto.sk/xnMX9vjH/ngc1499-zip.
Mne sa to zatiaľ podarilo takto:

Link na H alfa a RGB snímky: http://ulozto.sk/xnMX9vjH/ngc1499-zip.
Mne sa to zatiaľ podarilo takto:
Ahoj Roman. Ako to skladáš? Ha dávaš do separátneho layeru, alebo proste vyhodíš červený a vymeníš ho za Ha?
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Presný postup nemám, zatiaľ improvizujem (používam Photoshop), ale v princípe farebný snímok rozložím na separátne kanály a k "eRku" primiešam trochu H alfy od oka tak, aby sa zvýraznila hmlovina ale zároveň ešte zostalo dostatok hviezd z pôvodného snímku. Zložím to späť do RGB, poposúvam krivky v jednotlivých kanáloch, tak aby som mal od oka (alebo podľa úrovní) vyváženú bielu. Potom sa už postup líši, niekedy ako ďalšiu vrstvu pridám samotnú H alfu buď v móde "Lighten" niekedy zas ako "Luminance", prípadne kombinujem obe metódy, alebo vrsty prekrývam úplne inak - nemám zatiaľ nejaký zabehnutý postup - experimentujem.
No vyzerá to docela veda
Niekde pri skladaní mi trochu ušiel kanál, preto tie šmiknuté hviezdy v dolnej časti. Značne to kazí dojem, ale už sa mi to nechce celé od začiatku prerábať. ::)
Niekde pri skladaní mi trochu ušiel kanál, preto tie šmiknuté hviezdy v dolnej časti. Značne to kazí dojem, ale už sa mi to nechce celé od začiatku prerábať. ::)