Vyzkoušejte si zpracování

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
hadak

Příspěvek od hadak »

já zírám co všechno se s tím dá dělat, asi budu jen fotit a zpracovávat to nechám na vás zkušených, bude to taková kolektivní družba :D
Matej
Věk: 45

Příspěvek od Matej »

Zdravím páni

Tak premýšlam ako ďaleko som so svojimi postproces schopnosťami. Preto sem hádžem moje snímkovanie Alnitaku a okolia. Je to 45 snímkov po 300 sekúnd pri ISO 800. Dark, Bias a Flat sú aplikované. Spracované v DSS. Súbor je čistý tiff, tak ako vyliezol. Nuž dúfam že sa toho niekto chytí a ukáže mi čo sa z toho dá vymačkať. Prikladám aj moje spracovanie v zmenšenom formáte. Ďakujem  :)

http://uloz.to/xABjbBVb/alnitak-18-11-2015-45-f-tif

Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Zkusil jsem

Nebijte mě - první pokus na pořádných datech :D

Snažil jsem se za každou cenu dodržet posloupnost jasů (žádné HDR a lokální kontrasty, žádný wavlet a tak). Jen úrovně a gamma. A nakonec saturace. Taky jsem shora nesáhl na jasy abych zachoval obraz hvězd co nejmenší a nezvětšoval přepalem jejich kotoučky. Mám tam méně jasu v tmavých částech, ale začalo mi to dole šumět a nechtěl jsem používat šumový filtr. Prostě co nejméně ztrátových zásahů do dat.
Matej

Příspěvek od Matej »

Velmi podarené hviezdy. Vieš mi povedať ako si vyrovnával farby? Od kedy som dal modifikovať zrkadlovku, tak mi vychádzajú farby hodne na divoko, a neviem si s nimi rady.

Díky :)
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Používám Lynkeos, ale můžeš i Photoshop, tam to jde stejně.
- vezmu originální obrázek a nastavím gamma na 10 (důležité pro to abych byl v ořezání rozsahu zdola co nejpřesnější)
- pak v jednotlivých barvách nastavím dolní konec hodně vysoko - klidně i do poloviny.
- potom vezmu třeba červenou a posouvám tak dlouho zpět, dokud se červenou nerozsvítí ta nejtmavší část obrazu - hodnotu si zapamatuji a vrátím zpět na polovinu
- pak totéž s ostatními barvami
- potom nastavím požadované hodnoty a vrátím gamma na 1 - tím je ořezání zdola (aniž bych ubral víc než je nutně třeba) hotovo
- z hora neořezávám (vždy to stejně bývá nadoraz a středy hvězd jsou stejně přeexponovány na full)
- jas obrazu pak upravuji jen změnou gamma (ne horní úrovně - to by "rozpláclo" jasné hvězdy) a vždy všech barev stejně abych neporušil originalitu barev. Většinou mi koukatelný obrázek vyjde s gamma 2
- no a na závěr přidám na saturaci tak, aby to nebylo rušivé (jen podle citu)
- Pak je dobré obraz zmenšit na poloviční rozlišení bikubicky - pokud šumí - odstraní to trochu šumu a nezdegraduje šumovým filtrem obraz.

To je celý.
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

[media]https://www.youtube.com/watch?v=manqwuzhciA[/media]
- video za tisíc slov - tady to snad bude pochopitelnější, než jsem to napsal.
Matej

Příspěvek od Matej »

Jo fakt, bez toho videa som trochu tápal. Dobre vysvetlené. Ja som farby vždy rovnal cez "curves" a histogramu. S výsledkom viac menej od oka. Odskúšam aj tvoju techniku. Vďaka :)
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Ja som farby vždy rovnal cez "curves" - když je taháš v křivkách, tak změníš poměr mezi barvami pro různé jasy různě. Takhle je to lineární.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Moc nechápu, jaký má smysl podrobně popisovat postup zpracování, který vedl k mnohem horšímu výsledku, než původní příkald uživatele Matej
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Třeba proto že se na něj ptal? ;-)
Matej

Příspěvek od Matej »

RE: Honza

V mojom spracovaní síce bolo viac detailu, ale za cenu "ťahania soplu z nosa", čo som kompenzoval odšumením. A hlavne ma zaujalo vernejšie farebné poňatie u hviezd. Preto som sa pýtal :)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Pekné výsledky, mne sa to až tak dobre nepodarilo spracovať. Tiež som v spracovaní začiatočník a rád by som si nechal poradiť :-). Toto je jeden z mojich prvých pokusov o spracovanie Ha a "RGB" snímku. Stále ma tam ale trápia červené hviezdy. Myslím, že robím niečo zle pri "miešaní" so snímkom v H alfe. Budem rád za každé spracovanie, či rady ;-).

Link na H alfa a RGB snímky: http://ulozto.sk/xnMX9vjH/ngc1499-zip.

Mne sa to zatiaľ podarilo takto:
Matej

Příspěvek od Matej »

Ahoj Roman. Ako to skladáš? Ha dávaš do separátneho layeru, alebo proste vyhodíš červený a vymeníš ho za Ha?
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Presný postup nemám, zatiaľ improvizujem (používam Photoshop), ale v princípe farebný snímok rozložím na separátne kanály a k "eRku" primiešam trochu H alfy od oka tak, aby sa zvýraznila hmlovina ale zároveň ešte zostalo dostatok hviezd z pôvodného snímku. Zložím to späť do RGB, poposúvam krivky v jednotlivých kanáloch, tak aby som mal od oka (alebo podľa úrovní) vyváženú bielu. Potom sa už postup líši, niekedy ako ďalšiu vrstvu pridám samotnú H alfu buď v móde "Lighten" niekedy zas ako "Luminance", prípadne kombinujem obe metódy, alebo vrsty prekrývam úplne inak - nemám zatiaľ nejaký zabehnutý postup - experimentujem.
Matej

Příspěvek od Matej »

No vyzerá to docela veda

Niekde pri skladaní mi trochu ušiel kanál, preto tie šmiknuté hviezdy v dolnej časti. Značne to kazí dojem, ale už sa mi to nechce celé od začiatku prerábať.  ::)
Odpovědět