Ale vážně - zamyslel bych se nad průměrem, protože měrná práce i náklady s rostoucím obestavěným prostorem klesají a proto bych šel hned do něčeho poněkud většího. No a pak bych zvážil, zda nestavět pouhou kopuli, ale nějaký domeček velikosti garáže a u toho ( nebo spíše na tom ) tu kopuli. Mít po ruce pracovnu a pomocné prostory bude užitečné...
Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Hamr: jednu chvíli mne napadlo, zda si to časem nevyrobím a nevyměním za tu svoji kopuli, co už na domě mám
.
Ale vážně - zamyslel bych se nad průměrem, protože měrná práce i náklady s rostoucím obestavěným prostorem klesají a proto bych šel hned do něčeho poněkud většího. No a pak bych zvážil, zda nestavět pouhou kopuli, ale nějaký domeček velikosti garáže a u toho ( nebo spíše na tom ) tu kopuli. Mít po ruce pracovnu a pomocné prostory bude užitečné...
Pro Homer,
to jo souhlas, ale kde brát prachy a čas
. Budu muset jít cestou nejmenšího odporu. Taky v koutě zahrady zas tolik místa není. Je otázka jestli se do toho letos pustím? Ono to, že to chci zvládnout sám, souvisí taky s tím, že na místo nezajede žádná technika (aspoň z naší strany). Proto chci kopuli vyrobit dopředu jako stavebnici a smontovat ji přímo na objektu.
Taky bojuju s vyšvihnutím na černo (za nějakého písemného souhlasu sousedů) nebo zda to prohnat přes úřad - měl by stačit podle mě "územní souhlas", což na druhé straně tak komplikované není.
No zatím to jsou plány, uvidím zda letos bude čas na to začít.
Pro Habl - to je hlavní důvod, nervat dalekohled pokaždé na několikrát ven, i když jen pár metrů
. To by se mi líbilo. V zimě by člověk musel z odsuvu omést sníh, ale jinak nic. Ono tohle řešení proti kopuli bude na tom z tohohle hlediska hůř (spád střechy je malý), ale technicky to bude jednodušší.
to jo souhlas, ale kde brát prachy a čas
Taky bojuju s vyšvihnutím na černo (za nějakého písemného souhlasu sousedů) nebo zda to prohnat přes úřad - měl by stačit podle mě "územní souhlas", což na druhé straně tak komplikované není.
No zatím to jsou plány, uvidím zda letos bude čas na to začít.
Pro Habl - to je hlavní důvod, nervat dalekohled pokaždé na několikrát ven, i když jen pár metrů
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
kopule je vždy lepším řešením než pozorovací domeček s odsuvnou střechou
Já myslím, že to záleží na situaci. Já bych např. kopuli nechtěl protože se rád při focení dívám na celou oblohu a ne na pár stupňů škvírou kopule. Jednak člověk nepřijde o spoustu úkazů (bolid, satelity apod.) jednak se s triedrem nebo jiným dalekohledem může kochat objekty na obloze. Kamarád chtěl stavět kopuli a když pak by u mě, už bylo rozhodnuto - odsuvná střecha. Samozřejmě je někdy vhodnější koupule, pokud jsou okolní podmínky špatné (okolní světla, vítr apod.).
Já myslím, že to záleží na situaci. Já bych např. kopuli nechtěl protože se rád při focení dívám na celou oblohu a ne na pár stupňů škvírou kopule. Jednak člověk nepřijde o spoustu úkazů (bolid, satelity apod.) jednak se s triedrem nebo jiným dalekohledem může kochat objekty na obloze. Kamarád chtěl stavět kopuli a když pak by u mě, už bylo rozhodnuto - odsuvná střecha. Samozřejmě je někdy vhodnější koupule, pokud jsou okolní podmínky špatné (okolní světla, vítr apod.).
to hamr: Tohle asi znáš, ale na Dobsona by stačilo jen to , co je zde nad střechou. A vstup do kopule štěrbinou není nic neobvyklého .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pokud je to do 4x4m tak to stačí mít pouze na ohlášku a není potřeba stavební povolení (tak mi to říkali na stavebním úřadě na chalupě).
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Mělo by to být jak píše Hamr. Podle nového stavebního zákona se ohlášení a stavební povolení příliš neliší. Náležitosti projektové dokumentace jsou v podstatě stejné (řídí se stejnou vyhláškou 499/2006), pouze u toho ohlášení jsou některé lhůty trochu kratší.
Územní souhlas v podstatě znamená to co dříve ohlášení. Plocha stavby by měla být do 25m2 a 5m výšky.
Územní souhlas v podstatě znamená to co dříve ohlášení. Plocha stavby by měla být do 25m2 a 5m výšky.
Pro Psion,
samozřejmě je to prioritách, každé řešení má své odůvodnění pro někoho větší pro jiného menší.
Pro Hamr,
s tím sněhem, by jsem tak úplně nesouhlasil, několikrát jsem odtahoval střechu pozorovatelny v zimě s 10 cm sněhu a nic jsem nemusel odklízet. Vlastní střechu jsem měl udělanou s jakousi helmicí (přesahem) a ližiny byli z úhelníku, střecha na 8 ocelových rolnách.
Habl
samozřejmě je to prioritách, každé řešení má své odůvodnění pro někoho větší pro jiného menší.
Pro Hamr,
s tím sněhem, by jsem tak úplně nesouhlasil, několikrát jsem odtahoval střechu pozorovatelny v zimě s 10 cm sněhu a nic jsem nemusel odklízet. Vlastní střechu jsem měl udělanou s jakousi helmicí (přesahem) a ližiny byli z úhelníku, střecha na 8 ocelových rolnách.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Pro Milan,
ano tu tebou uvedenou hvězdárnu jsem taky viděl a byla to jedna ze dvou inspirací, ta hlavní byla tato - VLT:):
ano tu tebou uvedenou hvězdárnu jsem taky viděl a byla to jedna ze dvou inspirací, ta hlavní byla tato - VLT:):
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Vše důležité je v zák.č. 183/2006Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)...
- honzazator
zdravim, na netu jsem nasel toto i s pohonem to vychazi na 120 000 kc a neni to zadny drobecek ve srovnani s robodomem. nemate pls nekdo nejake blizsi info(navigace,montaz), nebo foto vnitrku, (polsky totiz neumim)
http://teleskopy.pl/product_info.php?cP ... astronomii
tak jsem jeste nasel toto http://www.scopedome.com/Default.aspx
stejne jsem se nedozvedel jak to vevnitr funguje, jestli musi byt navadena montaz a jeji uchiceni v kopuli ale podle softveru bych rekl, ze kopule ma sve navadeni.?
tak jeste toto http://www.youtube.com/watch?v=bKAqVZ3HTME
Diky Honza
http://teleskopy.pl/product_info.php?cP ... astronomii
tak jsem jeste nasel toto http://www.scopedome.com/Default.aspx
stejne jsem se nedozvedel jak to vevnitr funguje, jestli musi byt navadena montaz a jeji uchiceni v kopuli ale podle softveru bych rekl, ze kopule ma sve navadeni.?
tak jeste toto http://www.youtube.com/watch?v=bKAqVZ3HTME
Diky Honza
CPC11", triedr Noname 20x50, triedr Fomei Compakt 8x25
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tohle už jsem tu jednou odkazoval. Je k tomu elektronika a ASCOM driver, tedy se to řídí ze stejného PC, ze kterého se řídí dalekohled.
Pochopitelně tím půjde hýbat i manuálně, asi nějakým ovladačem, ale pak si musíš při focení hlídat polohu štěrbiny sám...
Pochopitelně tím půjde hýbat i manuálně, asi nějakým ovladačem, ale pak si musíš při focení hlídat polohu štěrbiny sám...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Přemýšlím jak jsou zabezpečeny štěrbiny pro pojezd vrat proti případnému zamrznutí vody, sněhu. Rozhodně by to měl případný kupující vidět zblízka a důkladně se pozeptat i na použitý materiál a ověřit jeho životnost. Cena nesvědčí ve prospěch kvality - nebude to čínská provenience ?
Teleskop Service, ale ten švédský také nabízí kopule či kompletní observatoře.
Průměr 2,7m a 2,1m. Ta menší vychází dle dnešního kurzu švédské koruny na 61.680,- Kč kopule a 74.400,- Kč za kompletní observatoř. Pro kratší tubus dalekohledu ta menší stačí.
viz. http://www.teleskop-service.se
Průměr 2,7m a 2,1m. Ta menší vychází dle dnešního kurzu švédské koruny na 61.680,- Kč kopule a 74.400,- Kč za kompletní observatoř. Pro kratší tubus dalekohledu ta menší stačí.
viz. http://www.teleskop-service.se
Měl bych dotaz ohledně uchycení montáže EQ6 na pilíř.
Dá se někde koupit (vyrobit) zakončení pilíře, které bych přidělal k betonovému pilíři a na něj by se pak dala přišroubovat montáž EQ6?
Někde jsem viděl i řešení zabetonovat stativ EQ6 do pilíře ale to se mi moc nelíbí. Také bych chtěl časem upgradovat montáž a nechtěl bych celý pilíř předělávat.
Pošlete mi prosím i nějaké foto...díky.
Dá se někde koupit (vyrobit) zakončení pilíře, které bych přidělal k betonovému pilíři a na něj by se pak dala přišroubovat montáž EQ6?
Někde jsem viděl i řešení zabetonovat stativ EQ6 do pilíře ale to se mi moc nelíbí. Také bych chtěl časem upgradovat montáž a nechtěl bych celý pilíř předělávat.
Pošlete mi prosím i nějaké foto...díky.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
ahoj, jsem venkovní sloupek řešil tak že mám pilíř a na něm je na 3 šroubech miska pro HEQ5
viz foto :
viz foto :