Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Hamr: jednu chvíli mne napadlo, zda si to časem nevyrobím a nevyměním za tu svoji kopuli, co už na domě mám :).
Ale vážně - zamyslel bych se nad průměrem, protože měrná práce i náklady s rostoucím obestavěným prostorem klesají a proto bych šel hned do něčeho poněkud většího. No a pak bych zvážil, zda nestavět pouhou kopuli, ale nějaký domeček velikosti garáže a u toho ( nebo spíše na tom ) tu kopuli. Mít po ruce pracovnu a pomocné prostory bude užitečné...
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Homer,
to jo souhlas, ale kde brát prachy a čas :). Budu muset jít cestou nejmenšího odporu. Taky v koutě zahrady zas tolik místa není. Je otázka jestli se do toho letos pustím? Ono to, že to chci zvládnout sám, souvisí taky s tím, že na místo nezajede žádná technika (aspoň z naší strany). Proto chci kopuli vyrobit dopředu jako stavebnici a smontovat ji přímo na objektu.
Taky bojuju s vyšvihnutím na černo (za nějakého písemného souhlasu sousedů) nebo zda to prohnat přes úřad - měl by stačit podle mě "územní souhlas", což na druhé straně tak komplikované není.
No zatím to jsou plány, uvidím zda letos bude čas na to začít.
Pro Habl - to je hlavní důvod, nervat dalekohled pokaždé na několikrát ven, i když jen pár metrů ;). To by se mi líbilo. V zimě by člověk musel z odsuvu omést sníh, ale jinak nic. Ono tohle řešení proti kopuli bude na tom z tohohle hlediska hůř (spád střechy je malý), ale technicky to bude jednodušší.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

kopule je vždy lepším řešením než pozorovací domeček s odsuvnou střechou
Já myslím, že to záleží na situaci. Já bych např. kopuli nechtěl protože se rád při focení dívám na celou oblohu a ne na pár stupňů škvírou kopule. Jednak člověk nepřijde o spoustu úkazů (bolid, satelity apod.) jednak se s triedrem nebo jiným dalekohledem může kochat objekty na obloze. Kamarád chtěl stavět kopuli a když pak by u mě, už bylo rozhodnuto - odsuvná střecha. Samozřejmě je někdy vhodnější koupule, pokud jsou okolní podmínky špatné (okolní světla, vítr apod.).
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to hamr: Tohle asi znáš, ale na Dobsona by stačilo jen to , co je zde nad střechou. A vstup do kopule štěrbinou není nic neobvyklého .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Chef
Věk: 43

Příspěvek od Chef »

Taky bojuju s vyšvihnutím na černo (za nějakého písemného souhlasu sousedů) nebo zda to prohnat přes úřad - měl by stačit podle mě "územní souhlas", což na druhé straně tak komplikované není.

Pokud je to do 4x4m tak to stačí mít pouze na ohlášku a není potřeba stavební povolení (tak mi to říkali na stavebním úřadě na chalupě).
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
KoMar

Příspěvek od KoMar »

Mělo by to být jak píše Hamr. Podle nového stavebního zákona se ohlášení a stavební povolení příliš neliší. Náležitosti projektové dokumentace jsou v podstatě stejné (řídí se stejnou vyhláškou 499/2006), pouze u toho ohlášení jsou některé lhůty trochu kratší.
Územní souhlas v podstatě znamená to co dříve ohlášení. Plocha stavby by měla být do 25m2 a 5m výšky.
Habl

Příspěvek od Habl »

Pro Psion,
samozřejmě je to prioritách, každé řešení má své odůvodnění pro někoho větší pro jiného menší.

Pro Hamr,
s tím sněhem, by jsem tak úplně nesouhlasil, několikrát jsem odtahoval střechu pozorovatelny v zimě s 10 cm sněhu a nic jsem nemusel odklízet. Vlastní střechu jsem měl udělanou s jakousi helmicí (přesahem) a ližiny byli z úhelníku, střecha na 8 ocelových rolnách.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Milan,
ano tu tebou uvedenou hvězdárnu jsem taky viděl a byla to jedna ze dvou inspirací, ta hlavní byla tato - VLT:):

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Homer

Příspěvek od Homer »

Vše důležité je v zák.č. 183/2006Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)...
honzazator

Příspěvek od honzazator »

zdravim, na netu jsem nasel toto i s pohonem to vychazi na 120 000 kc a neni to zadny drobecek ve srovnani s robodomem. nemate pls nekdo nejake blizsi info(navigace,montaz), nebo foto vnitrku,  (polsky totiz neumim)

http://teleskopy.pl/product_info.php?cP ... astronomii

tak jsem jeste nasel toto  http://www.scopedome.com/Default.aspx

stejne jsem se nedozvedel jak to vevnitr funguje, jestli musi byt navadena montaz  a jeji uchiceni v kopuli ale podle softveru bych rekl, ze kopule ma sve navadeni.?

tak jeste toto http://www.youtube.com/watch?v=bKAqVZ3HTME

Diky Honza
CPC11", triedr Noname 20x50, triedr Fomei Compakt 8x25
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle už jsem tu jednou odkazoval. Je k tomu elektronika a ASCOM driver, tedy se to řídí ze stejného PC, ze kterého se řídí dalekohled.

Pochopitelně tím půjde hýbat i manuálně, asi nějakým ovladačem, ale pak si musíš při focení hlídat polohu štěrbiny sám...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer

Příspěvek od Homer »

Přemýšlím jak jsou zabezpečeny štěrbiny pro pojezd vrat proti případnému zamrznutí vody, sněhu. Rozhodně by to měl případný kupující vidět zblízka a důkladně se pozeptat i na použitý materiál a ověřit jeho životnost. Cena nesvědčí ve prospěch kvality - nebude to čínská provenience ?
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

Teleskop Service, ale ten švédský také nabízí kopule či kompletní observatoře.
Průměr 2,7m a 2,1m. Ta menší vychází dle dnešního kurzu švédské koruny na 61.680,- Kč kopule a 74.400,- Kč za kompletní observatoř. Pro kratší tubus dalekohledu ta menší stačí.
viz. http://www.teleskop-service.se
Chef
Věk: 43

Příspěvek od Chef »

Měl bych dotaz ohledně uchycení montáže EQ6 na pilíř.
Dá se někde koupit (vyrobit) zakončení pilíře, které bych přidělal k betonovému pilíři a na něj by se pak dala přišroubovat montáž EQ6?
Někde jsem viděl i řešení zabetonovat stativ EQ6 do pilíře ale to se mi moc nelíbí. Také bych chtěl časem upgradovat montáž a nechtěl bych celý pilíř předělávat.
Pošlete mi prosím i nějaké foto...díky.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Hajs

Příspěvek od Hajs »

ahoj, jsem venkovní sloupek řešil tak že mám pilíř a na něm je na 3 šroubech miska pro HEQ5
viz foto :
Odpovědět